eco@tech archívum - 2002 július

2002
július

0

Új memóriakártya a piacon: xD-Picture Card

2002. július 31. 23:54

[Clubic.com] A SmartMedia memóriakártyát közösen kifejlesztő Fujifilm és Olympus ma jelentette be legújabb fejlesztését, a formátumot felváltó új memóriakártyát. Az Extreme DIGITAL számára készült új tárolóeszköz az xD-Picture Card nevet kapta szüleitől.

0

EMC-Accenture együttműködés

2002. július 31. 11:37

[Hill and Knowlton] Az EMC, a tárolóeszköz-ipar vezető gyártója bejelentette, hogy professzionális szolgáltatásait nyílt, platformfüggetlen tárolási konzultációs szolgáltatással bővítette, amelyet a nemrég létrehozott Information Solutions Consulting csoport biztosít. Ezeket az új professzionális szolgáltatásokat a világelső vezetői tanácsadó és technológiai szolgáltatásokat biztosító szervezettel, az ACN-nel kötött innovatív, ötéves üzletátszervezési outsourcing szerződés keretében hozták létre. Az (ex-Andersen Consulting) Accenture által biztosított üzletátszervezési outsourcing segít az EMC-hez hasonló ügyfeleknek az új stratégiai kezdeményezések megvalósításának felgyorsításában.

0

Mikrohullámú internetszolgáltatást indít augusztus 10-től vidéken az EnterNet

2002. július 30. 21:31

[EnterNet] Az EnterNet internetszolgáltató új, a Cisco Systems vezeték nélküli technológiájára épülő szolgáltatást indít, amely telefondíj nélkül kínál internet kapcsolatot az ország számos pontján. A technológia pont-multipont rendszerű és a legdrágább bérelt vonalhoz hasonló minőséget biztosít az előfizetőknek. Az új szolgáltatás használatba vételének átfutási ideje a megrendelést követően előreláthatóan 2 hét lesz, nagymértékű túljelentkezés esetén ez az idő legfeljebb egy hónapra emelkedhet.

0

Kivonták a kereskedésből a csődbe ment WorldCom papírjait

2002. július 30. 16:56

[Headline] A számviteli botrányok kapcsán elhíresült WorldCom tegnap jelentette be, hogy a Nasdaq Tőzsdei Forgalmazást Minősítő Tanácsa írásos határozatot adott ki, amely szerint -- a WorldCom közelmúltban bejelentett csődje és 2001. évi, illetve 2002. első negyedévi pénzügyi kimutatásainak folyamatban lévő átdolgozása miatt -- a WorldCom vállalat WorldCom Csoportjának törzsrészvényeit, az MCI Csoport törzsrészvényeit és az A sorozatú 8%-os kumulált negyedéves bevételű elsőbbségi értékpapírokat kivezeti a Nasdaq részvénypiacáról a 2002. július 30-i kereskedés megnyitásától kezdődően.

0

Ingyenes internet a Freewebtől is

2002. július 30. 15:41

Immár negyedik ingyenes internetszolgáltatóként lép piacra a Freeweb ingyenes tárhelyszolgáltatásáról ismert SWI Kft. A szolgáltatáshoz szükséges hálózatot az Enternet 2001 Kft. biztosítja.

0

Megállapodott az Adobe és a Macromedia

2002. július 30. 15:36

A Macromedia és az Adobe Systems szoftvergyártók bejelentették, hogy megállapodtak a két vállalat közötti szabadalombitorlási perek rendezésében.

0

A UMC a várakozásoknál gyengébb eredményekkel zárta a második negyedévet

2002. július 30. 14:55

[AsiaBizTech, Bloomberg] A tajvani United Microelectronics Corp. (UMC), a világ második legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója közzétette második negyedéves eredményeit. A cég a vártnál alacsonyabb nyereséggel zárta az időszakot, és közölte, hogy a harmadik negyedévben kevesebb chipet fog gyártani.

0

A vártnál kedvezőbb első negyedévet zárt a Toshiba

2002. július 30. 11:43

A legnagyobb japán chipgyártó vállalatként jegyzett Toshiba Corp. nyilvánosságra hozta első pénzügyi negyedéves eredményeit. A szórakoztatóelektroniaki termékek vártnál kedvezőbb forgalma, illetve a félvezetőipar lassú fellendülése miatt a cég üzemi vesztesége jelentősen csökkent.

0

Díjmegosztás -- ezúttal vita nélkül

2002. július 30. 09:26

Magyarországon a helyi telefontársaságok (LTO-k) közül elsőként írt alá hálózati hozzáférési szerződést az internetszolgáltató VIVAnet Kft. és a Monor Telefon Társaság Rt . Így lehetővé vált, hogy a VIVAnet ügyfelei a Monortel szolgáltatási területén teljes mértékben kihasználják az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal történt megállapodással létrejött kedvezményes internetes tarifacsomagokat is. Egy tavaly év végi miniszteri rendelet szerint azoknak az internetszolgáltatóknak, amelyekkel a távközlési szolgáltató már megkötötte a hozzáférési szerződést, a távközlési szolgáltató átadja az internethasználat telefondíjából őket megillető részt (csúcsidőben 30, csúcsidőn kívül 10 százalék).

0

Megmenekülhetnek a magas jogdíjtól az amerikai internetes rádióadók

2002. július 29. 20:31

[ZDNet] Szövetségi jogászok szerint egy új módosítás segítségével megmenekülhetnek a kisebb internetes rádióadók a magas jogdíjak fizetésétől. A júniusban hozott döntés szerint az amerikai internetes rádióadóknak számonként és hallgatónkként 0,07 centes jogdíjat kellett volna fizetni az internetes sugárzásért, s ez még egy kisebb adó esetén is dollártízezres számlákat eredményezhetett volna.

0

Ezer alkalmazottat bocsát el az IBM Magyarország

2002. július 29. 19:30

Az RTL Klub mai híradásában arról számolt be, hogy az IBM Magyarország székesfehérvári üzeme 1000 alkalmazottat bocsát el. A költségcsökkentő intézkedést a cég vezetése a gyárban előállított termékek iránti kereslet csökkenésével indokolta.

0

Matáv-kompatibilis díjcsomagok a telnettől is

2002. július 29. 16:55

Az új Matáv-kedvezményekhez igazított interetes díjcsomagokat alakított ki a telnet Magyarország Rt. A 2002. augusztus 1-től előfizethető új, kapcsolt vonali internetes díjcsomagok két korábbi csomag változatlan áron, megnövelt időtartammal kínált váltzatai.

0

A tajvani SiS veszteséges negyedévet zárt

2002. július 29. 16:06

A tajvani Silicon Integrated Systems (SiS) ma bejelentette, hogy a második negyedévet veszteségen zárta, mivel jelentős volt az árverseny a piacon. A cég az első negyedévben nyereséget ért el.

0

A Microsoft részvényárfolyama emelkedett, miután a cég emelte kutatás-fejlesztési költségvetését

2002. július 29. 14:18

A Microsoft részvényárfolyama pénteken 2,52 dollárral (5,88%-kal) 45,35 dollárra nőtt, miután a világ legnagyobb szoftvergyártója bejelentette a jövő növekedési stratégiáját, és azt, hogy 20%-kal 5,3 milliárd dollárra növeli a kutatás-fejlesztésre fordított összeget a jelenlegi pénzügyi évben. A cég egyúttal azt is közölte, hogy közel 10%-kal 50,5 ezer főre emelik a vállalat létszámát.

0

Egyre több jel utal arra, hogy a Dell belép a kéziszámítógép-piacra

2002. július 29. 14:17

[CNET] A Dell várhatóan még az idén belép a kéziszámítógép-piacra egy olyan PDA-val, amelyet egy tajvani szerződéses gyártó fog készíteni -- közölte Walter Winnitzki, a First Albany egyik elemzője, aki szerint a cég olyan gyártót keres, amely 1,5 millió készüléket gyártana számára.

0

Óriási hátszelet kaphat az Ogg Vorbis a RealNetworks segítségével

2002. július 29. 12:56

[ZDNet] Az 1.0-ás végleges verzió bejelentése után alig néhány nappal óriási hátszelet kaphat az Ogg Vorbis formátum, a RealNetworks ugyanis bejelentette, hogy támogatja az Xiph.org Alapítvány által készített audiokodeket. A RealNetworks RealOne lejátszóprogramja a Helix szervere és kliense (plugin) segítségével játszhatja majd le az Ogg Vorbis tartalmakat.

0

Előfizetői adatokat küldött szét körlevélben a Handspring

2002. július 29. 11:50

[ZDNet] Kellemetlen meglepetésben részesülhetett több Handspring kéziszámítógépet megrendelő vásárló, amikor a felfüggesztett Treo szállításokról szóló e-mail mellé egy olyan dokumentumot mellékelt véletlenül a cég, melyben a legutóbbi 250 megrendelő adatai és telefonszáma volt megtalálható. A dokumentum szerencsére bankkártya adatokat és számlaszámokat nem tartalmazott.

0

Hordozható gépek meghajtóihoz készül az új Sony Blu-ray chip

2002. július 29. 10:47

[Clubic.com] Már csak egyetlen, ám annál nagyobb akadályt kell elhárítani a Blu-ray meghajtók miniatürizálásához, a Philips után a Sony is igen kemény fába vágta a fejszéjét. A Sony ezúttal hordozható készülékekbe, számítógépekbe is beépíthető, alacsony fogyasztású és kis méretű Blu-ray megoldást szeretne elkészíteni. A japán cég alig fele méretben képzeli el az optikai egységet, 11 x 6 x 4,1 milliméterbe sűrítve az összes fontos alkatrészt.

0

Macintosh rendszereken is használhatók lesznek a TerraTec negyedik generációs hangkártyái

2002. július 29. 09:30

[3DSoundSurge] Újabb gyártó termékeit használhatjuk ezentúl PC mellett Macintosh számítógépekben: a TerraTec sajtóközleményben jelentette be, hogy EWS chipkészletet használó 4G Sound hangkártyáihoz Macintosh meghajtóprogramokat is mellékel. Az új driverek augusztustól lesznek elérhetők a cég honlapjáról , a Macintosh OS X mellett az OS 9 operációs rendszert is támogatják.

0

Matáv számlainformációk és szolgáltatások az interneten

2002. július 29. 08:36

Internetes áruházat nyitott a közelmúltban a Matáv. A távközlési szolgáltató a www.epont.matav.hu címen, webes felületen kínál megrendelési, illetve vásárlási lehetőséget díjcsomagjaira, telefonkészülékekre, telefonkártyákra, valamint a telefonszámla részleteibe is bepilantást enged a látogatóknak.

0

Az Európai Bizottság vizsgálja a dél-koreai memóriagyártók üzleti gyakorlatát

2002. július 26. 17:38

A Dow Jones hírügynökség értesülései szerint az Európai Bizottság tegnap hivatalosan is vizsgálatot kezdeményezett a dél-koreai memóriagyártó cégek ellen. A világ első, illetőleg harmadik legnagyobb memóriagyártó cégének számító Samsung és Hynix piaci magatartását a német Infineon Technologies találta kifogásolhatónak.

0

A Hotmailről eltűnnek a 30 napnál régebbi elküldött üzenetek

2002. július 26. 15:12

[ZDNet] A Microsoft népszerű webes levelezőrendszerének, a Hotmailnek korábban bejelentett átalakítási projektjét folytatva e hét keddjén megkezdte a felhasználók 30 napnál régebbi elküldött üzeneteinek törlését a szerverekről. A cégnek a korábban teljesen ingyenes szolgáltatás egyes funkcióinak fokozatos korlátozásával az a célja, hogy a Hotmail-felhasználókat a fizetős extra szolgáltatások igénybevételére bírja rá.

0

Csütörtökön ismét mélyrepülésbe kezdett a Nasdaq

2002. július 26. 12:49

Csütörtökön a Nasdaq index 50,15 ponttal (3,89%-kal) 1240,08 pontra, a Dow Jones Industrial Average 4,98 ponttal (0,06%-kal) 8186,31 pontra, míg a Standard & Poors 500 4,75 ponttal (0,56%-kal) 838,68 pontra esett vissza.

0

Továbbra is a Palm vezet a kéziszámítógépek piacán

2002. július 26. 09:45

A második negyedévben is a Palm vezette a kéziszámítógépek piacát, a vállalat részesedése 32,4 százalék volt -- derül ki az IDC jelentéséből. A Palm a tárgyidőszakban összesen 846 ezer kéziszámítógépet adott el, amely jelentősen kevesebb, mint az első negyedévben értékesített 1,27 millió darab.

0

Rövid szünet után ismét üzemel a KPNQwest-hálózat maradéka

2002. július 25. 19:46

[ZDNet] Ma több hírügynökség is beszámolt arról, hogy a korábban csődbe ment holland KPNQwest hosszadalmas huzavona után tegnap éjszaka lekapcsolta Európa legnagyobb optikai adathálózatának még a cég tulajdonában lévő torzóját. A hálózat üzemeltetői szerint azonban a rendszert ismét üzembe állítják.

0

Terra Lycos: vegyes második negyedéves eredmények

2002. július 25. 18:18

[CNET, Wall Street Journal] A Terra Lycos, a spanyol-amerikai internetbirodalom szerdán bejelentette, hogy második negyedéves működési vesztesége a vártnál alacsonyabb volt, ugyanakkor azt is közölte a cég, hogy az egész éves forgalom várhatóan alacsonyabb lesz a korábbi előrejelzéseknél a gyengébb dollár miatt.

0

Az Alcatel ismét veszteséges negyedévet zárt

2002. július 25. 16:52

[Bloomberg, Wall Street Journal] A francia Alcatel sorozatban ötödik veszteséges negyedévét zárta, és a cég szerint továbbra sem mutatnak jelek arra, hogy beindul a várva várt fellendülés a távközlési berendezések piacán.

0

Az AOL a várakozásoknál jobb eredményekkel zárta a második negyedévet

2002. július 25. 15:48

[CNET, Wall Street Journal] Az AOL Time Warner szerdán a tőzsdei zárás után bejelentette negyedéves eredményeit, amelyek a várakozásoknál jobban alakultak annak ellenére, hogy az America Online részleg teljesítménye továbbra sem túl jó és a felsővezetésben sem teljesen stabil a helyzet. A cég hagyományos média részlegei nagyon jól teljesítettek. A vállalat egyúttal azt is bejelentette, hogy az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (Securities and Exchange Commission, SEC) vizsgálja a számviteli gyakorlatát.

0

A Handspring díjmentesen kicseréli a hibás kijelzővel rendelkező Treo 90 és Treo 270 kézigépeket

2002. július 25. 14:10

[CNET] A Handspring bejelentette, hogy ingyenesen kicseréli azokat a Treo 90 és Treo 270 kéziszámítógépeket, amelyeknek gondok vannak a háttérvilágításával. A vállalat elismerte, hogy hibás alkatrészek kerültek a kijelző vezérlőjébe, noha azt nem hozták nyilvánosságra, hogy pontosan melyik komponens a felelős a történtekért és melyik cég szállította azt.

0

Jó napot zártak az amerikai értéktőzsdék

2002. július 25. 13:03

Szerdán a Nasdaq index 61,18 ponttal (4,98%-kal) 1290,23 pontra, a Dow Jones Industrial Average 488,95 ponttal (6,35%-kal) 8191,29 pontra, míg a Standard & Poors 500 45,73 ponttal (5,73%-kal) 843,43 pontra emelkedett.

0

Három új notebookot mutatott be a HP

2002. július 25. 12:35

[Noguchi] A HP bemutatta vezeték nélküli működésre felkészített Compaq Presario 900 és 1500 sorozatú új noteszgépeit, valamint a HP Pavilion HP Pavilion zt1200 sorozatot. Az élvonalbeli eszközök elsősorban a valódi asztali gépek teljesítményét a noteszgépek kínálta szabadsággal párosítani kívánó mobil felhasználók, valamint a kivételes multimédiás teljesítmény és a kedvező ár optimális egyensúlyát kereső magánfelhasználók figyelmére tarthatnak számot.

0

A világ 10 legnagyobb félvezetőgyártója

2002. július 25. 11:50

Az IC Insights által nyilvánosságra hozott, a világ legnagyobb félvezetőgyártóit felsoroló listán hatalmasat ugrott előre az Infineon, a Samsung és a TSMC, miközben a japán vállalatok hátrébb kerültek a rangsorban.

0

A csehországi Eurotel a Nokiát választotta MMS-megoldásának szállítására

2002. július 25. 11:33

Az Eurotel és a Nokia szándéknyilatkozatot írt alá azt követően, hogy a május óta zajló MMS-tesztelés után az Eurotel multimédiás üzenetküldési (MMS) megoldásaként a Nokia MMS-rendszerét választotta. A megoldással az MMS-képes telefonok felhasználói szöveget, képet, grafikát és hangot egyetlen üzenet keretében küldhetnek közvetlenül más MMS-terminálokra, e-mail címre vagy nem MMS-képes telefonok felhasználói számára.

0

Jelentősen csökkentette árait a Palm

2002. július 25. 10:35

[CNET] A világ első számú kéziszámítógép-gyártója, az amerikai Palm a mai napon jelentősen csökkenti termékeinek árát. A vállalat képviselője szerint azonban annak ellenére, hogy nemrégiben a Sony és a Handspring is hasonló lépéseket tett, szó sincs árversenyről.

0

20 GB-os merevlemezzel rendelkezik az e.Digital Odyssey 1000 audiolejátszója

2002. július 25. 10:26

[3DSoundSurge] Nagyon vékony, mégis óriási kapacitású: az e.Digital legújabb lejátszója 4800 zeneszám, 400 CD-nyi hanganyag eltárolására képes merevlemezzel kerül a boltokba. Az új, Odyssey 1000 névre keresztelt jövevény audiolejászó és -felvevő funkciója mellett állományok hordozására is használható, 20 GB-os merevlemezére meglehetősen sok adat fér. A lejátszó a PC mellett a Macekkel is kompatibilis.

0

Felsőkategóriás kézigépet dobott piacra a Fujitsu Siemens

2002. július 24. 18:47

A Fujitsu Siemens a héten dobta piacra nagyteljesítményű, Pocket LOOX típusjelű kézigépét. A Microsoft Pocket PC 2002 operációs rendszert futtató, felső kategóriás készülék az Intel 400 MHz-es XScale processzorára épül.

0

Az Intel licencelte az Imagination PowerVR MBX grafikus technológiáját

2002. július 24. 16:38

Az elsősorban multimédiás és telekommunikációs eszközökben használatos technológiákat fejlesztő Imagination Technologies ma jelentette be, hogy az Intel licencelte a cég PowerVR MBX grafikus processzorát. A megállapodás értelmében az Intel a jövőben saját beágyazott rendszereiben alkalmazni fogja a technológiát.

0

Cisco eszközökkel interneteznek az osztrák honatyák

2002. július 24. 16:30

[NetAktív] Az osztrák Parlament megkezdte a Cisco eszközeire épülő vezetéknélküli helyi hálózat kiépítését, amely a parlament mindkét háza számára biztosítja a vezeték nélküli intranet- és internet elérést.

0

Biztonságtechnikai kommunikációs alkalmazások a Pannon GSM-től

2002. július 24. 11:24

A GSM alapú ipari alkalmazások új távlatokat nyitottak a személy- és vagyonvédelem terén; a Pannon GSM számos futurisztikusnak tűnő, de már működő megoldás számára biztosítja a kommunikációs hátteret. A GSM rendszer globális lefedettsége és az általa biztosított megbízható, vezeték nélküli kommunikációs kapcsolat révén forradalmasíthatja, sőt, akár automatizálhatja is a segélykérést, még akkor is, ha az elhagyatott helyről érkezik.

0

A kétfejű merevlemez megkeserítheti a hackerek életét

2002. július 23. 23:17

[PC World] A japán Scarabs azt állítja, hogy a cég által kifejlesztett hardveres adattárolási védelmet használó webszerverek feltörésébe bizony beletörhet a hackerek foga, hacsak nem képesek a fizika törvényeit megváltoztatni. A cég olyan -- valljuk be, kevéssé elegáns -- merevlemez-technológiát fejlesztett ki, amely két független olvasófejet használ.

0

A HP nem szállít több nyomtatót a Dell Computernek

2002. július 23. 20:04

A világ legnagyobb nyomtatógyártójaként jegyzett Hewlett-Packard bejelentette, hogy nem ad el több nyomtatót és kiegészítőt a Dell Computernek, mivel arra számít, hogy PC-piac második számú gyártója hamarosan saját termékekkel jelenik meg a nyomtatópiacon.

0

Továbbra is szűk a kínálat az TFT-LCD lapos kijelzők piacán

2002. július 23. 16:08

[CNET] Az LG Philips LCD America egyik vezetője szerint a TFT-LCD (thin-film transistor liquid crystal display) lapos kijelzők hiánya az év hátralévő részében is folytatódni fog annak ellenére, hogy a cég májusban megnyitotta legújabb generációs gyárát. A hírnek várhatóan nem örülnek túlságosan a PC-gyártók, amelyek szeretnék kielégíteni a vásárlói keresletet e kijelzők iránt, különösen az ünnepi szezonban.

0

Extravagáns külsejű, szuperlapos hordozható CD-író a Panasonictól

2002. július 23. 15:53

[CDR-Info] Új hordozható CD-íróval lepte meg a Panasonic márkahű vásárlóit. A KXL-RW40AN kódnevű külső CD-író különösen vékony, nagyon dizájnos külsővel rendelkezik, s csupán 300 gramm súlyú. A meghajtó 24x-es írást, 10x-es újraírást és 24x-es olvasást támogat, 2 MB-os átmeneti tárral szerelte fel a cég.

0

A Motorola sikeres multimédiás adatátvitelt hajtott végre

2002. július 23. 15:26

A Motorola sikeres multimédiás adatátvitelt hajtott végre az amerikai CMG szolgáltató MMSC (Multimedia Messaging Service Center) szolgáltatásán keresztül. Ezen hívások újabb fontos lépést jelentenek a mobil adatátviteli nyílt szabványok elkötelezett fejlesztésében, amit a vállalat korábban már a Wireless Village tagjainak szolgáltatásaival is tesztelt.

0

A Computer Associates jó úton halad a nyereségesség felé

2002. július 23. 12:58

[WSJ] A Computer Associates tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra első pénzügyi negyedéves eredményeit. A cég magasabb árbevétel mellett csökkenteni tudta veszteségeit, ugyanakkor az iparági fellendülés elhúzódására hivatkozva lejjebb szállította az év egészére vonatkozó forgalmi előrejelzéseit.

0

A HP StorageWorks beváltja a hozzá fűzött reményeket

2002. július 23. 11:58

[Noguchi] Az Egyesült Államok történetének legnagyobb technológiai fúziója után két hónappal bevezetett első HP StorageWorks termékek és megoldások meggyőzően szemléltetik az új HP piaci erejét.

0

A Matsushita a Nokia Series 60 szoftverplatformját használja következő generációs multimédiás mobiltelefonjaiban

2002. július 23. 11:39

A Matsushita Communication Industrial Co., Ltd., a Panasonic mobiltelefonok japán gyártója, valamint a Nokia megállapodása értelmében, a Nokia licencmegállapodás keretében a Matsushita rendelkezésére bocsátja Series 60 platform termékét, melyet a Matsushita saját, Symbian operációs rendszeren alapuló multimédiás készülékeibe épít be.

0

30 méteres távolságból is készíthetünk felvételt a Fuji digitális kamerájával

2002. július 22. 20:04

[Clubic.com] A Fujifilm legújabb bemutatóján a kameráiba épített Bluetooth vezeték nélküli technológiáját demonstrálta. A konkurens modellekkel ellentétben a Fuji kamerája nem csupán egy, hanem kétirányú kapcsolatra képes, a képeket nem csak letölthetjük a készülékből, de vissza is juttathatjuk a kamerába.

0

200 GB-os optikai lemezzel demonstrálta az Optware holografikus technológiáját

2002. július 22. 18:32

[CDR-Info] Miközben a következő generációs DVD-lemezek még csak most kezdenek beszivárogni a köztudatba, egy japán cég már bemutatta mire számíthatunk a nem is olyan távoli jövőben: holografikus tárolási módszerrel 1 terabyte adat rögzíthető egy CD méretű lemez egyetlen oldalára. Mire van szükségünk a Blue-ray rendszerek után? -- kérdezte Yoshiko Aoki, az Optware Corp. alelnöke. Egy olyan rendszerre, mely terabyte kapacitású, közel 1 Gbit/s adatátviteli sebességre képes és visszamenőleg kompatibilis a DVD-lemezekkel, a biztonságot nem is említve.

0

Új díjcsomagok az Axelerónál

2002. július 22. 17:31

[NetAktív] A kormányzat és a távközlési szolgáltatók között létrejött megállapodás nyomán augusztus 1-jétől két új, 15 és 40 órás kedvezményes telefonpercdíj csomag áll az internetezők rendelkezésére. Az új átalánydíjas csomagokhoz igazodva az Axelero Internet is felfrissíti kínálatát: augusztus 1-jétől új 15 órás csomagot vezet be Origo néven, a korlátlan internetezést pedig 40%-kal olcsóbban kínálja a megújult és kibővített Otthon és Profi csomagok révén.

0

Megjelent az Ogg Vorbis audiotömörítő kodek 1.0-ás végleges változata

2002. július 22. 14:41

[CNet] Megjelent és letölthetővé vált az Ogg Vorbis teljesen nyílt forráskódú és szabadon felhasználható audiotömörítési kodek 1.0-ás, végleges változata. Az MP3 leváltására fejlesztett szoftver nem kevesebbet ígér, mint az MP3-nál és egyéb audiotömörítő kodekeknél jobb hangminőséget, kisebb méretet.

0

MP3-lejátszó a kulcskarikán: itt a Creative Nomad MuVo

2002. július 22. 14:05

A Creative bemutatta legújabb MP3-lejátszóját, amely annyira apró, hogy akár kulcskarikára is fűzhető. A 128 Mbyte memóriával szerelt készülék MP3 és WMA formátumú anyagok lejátszására képes és USB porton lehet feltölteni.

0

Minisztériumi programok a Sziget Fesztiválon

2002. július 22. 11:53

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) alapvető küldetése, hogy elősegítse az információs társadalom kiépülését, és felkészítsen a technológiai forradalom nyomán kialakuló társadalmi és kulturális változásokra. Ennek jegyében az IHM 2002. július 31. és augusztus 6. között a Sziget Fesztivál on folyamatosan önálló sátrat üzemeltet. A program naponta változó tematika alapján bemutatja az internet, illetve a számítástechnika széleskörű felhasználási lehetőségeit, szerepét a gazdaság, a mindennapok, a kultúra és a művészet területein.

0

Intel-alapú munkaállomásokra áll át az Industrial Light and Magic stúdió

2002. július 22. 08:57

[CNET] A Star Wars filmek speciális effektusait készítő Industrial Light and Magic stúdió Irix operációs rendszert futtató SGI munkaállomásait Intel processzoros Dell gépekre cserélte, amelyeken Linux fut. A vállalat összesen hatszáz Pentium 4 munkaállomást vásárolt -- jelentette be Cliff Plumer, az ILM műszaki igazgatója.

0

A Hitachi bemutatta vízhűtéses noteszgépeit

2002. július 19. 17:32

[PC World] A japán Hitachi tegnap jelentette be, hogy megkezdte egyedi vízhűtéssel ellátott, mobil Pentium 4 processzoros noteszgépeinek kereskedelmi forgalmazását. Amint arról korábban beszámoltunk, a cég a tavaszi Intel Developer Forum alkalmával mutatta be egyedi hűtési technológiáját.

0

A Samsung a negyedév során megkétszerezte nyereségét

2002. július 19. 16:08

[Dow Jones] A Samsung Electronics ma hozta nyilvánosságra második pénzügyi negyedéves eredményeit. A cég a tavalyi év hasonló időszakához képest közel megduplázta nyereségét, elsősorban a memóriachipek, mobiltelefonok és televíziók kiemelkedő forgalmának köszönhetően.

0

Az Infineon a vártnál alacsonyabb veszteségről számolt be

2002. július 19. 15:34

[WSJ] A német Infineon Technologies AG ma hozta nyilvánosságra harmadik pénzügyi negyedéves eredményeit. A cég a várakozásoknál alacsonyabb veszteségről és nagyobb árbevételről számolt be, de számos más félvezetőgyártó céghez hasonlóan óvatosan fogalmazott az év hátralevő részére vonatkozó kilátásokkal kapcsolatban.

0

VIA Eden alapú szórakoztató központok az amerikai szállodákban

2002. július 19. 10:45

A tajvani VIA Technologies tegnap jelentette be, hogy stratégiai szövetségre lépett az egyesült államokbeli NXTV-vel, mely szélessávú kapcsolaton alapuló szolgáltatásokat nyújt a vendéglátó iparág számára. A két cég megállapodása értelmében az NXTV VIA Eden alapú számítógépeket használ majd az elsősorban luxusszállodákba telepített Broadband Intertainment System rendszeréhez.

0

Nyereséges negyedévet zárt a Sun

2002. július 19. 10:10

[WSJ] A Sun Microsystems a cég korábbi ígéreteihez hűen nyereségről tudott beszámolni a negyedik pénzügyi negyedévben, ugyanakkor a cégvezetés hozzátette, hogy a jelenlegi negyedévben ismét veszteségre kell majd számítani.

0

Továbbfejlesztette nagy sikert aratott S820D fotónyomtatóját a Canon

2002. július 19. 08:00

[Clubic.com] Az S820D nyomtató sikerén felbuzdulva új, továbbfejlesztett modellel jelentkezik a Canon következő hónapban. Az S830D típusjelzésű nyomtató az S820D modellt váltja fel a cég termékkatalógusában, emellett pedig a Canon egy kisebb, S530D jelzésű nyomtatót is piacra fog dobni.

0

A lakás- és gépjármű-biztosítások után már utazási biztosítások is köthetők az [origo]-n

2002. július 18. 13:13

[NetAktív] Új modullal -- egy utasbiztosítási kalkulátorral -- egészült ki az [origo] Üzleti Negyedének Biztosítási rovata. Az új szolgáltatás révén a gépjárművel kapcsolatos és a lakásbiztosítás után már az utazási biztosítás várható költségeit is ki lehet kiszámolni, sőt megkötni online a biztosítást. A kalkulátorban minden, a hazai piacon jelenleg működő biztosító terméke megtalálható és összehasonlítható, így gyorsan átlátható a biztosítók kínálata és egyszerűen meg lehet találni a legkedvezőbb ajánlatot.

0

Kiemelkedő negyedévet zárt a Symantec

2002. július 18. 11:04

[WSJ] Az internetes biztonsági termékeket forgalmazó Symantec negyedéves eredményei felülmúlták az elemzők várakozásait. A cég egyben bejelentette, hogy 355 millió dollárért három biztonságtechnológiai céget vásárol fel.

0

Az elemzők várakozásainál jobb eredményekről számolt be az IBM

2002. július 18. 10:43

[CNET] Az IBM tegnap tette közzé június 30-án véget ért második pénzügyi negyedévének eredményeit: a cég a felfüggesztett tevékenységekkel kapcsolatos költségeket nem számolva egy hajszálnyival felülmúlta az elemzők várakozásait.

0

Macworld Expo: Három új iPod audiolejátszót mutatott be az Apple

2002. július 17. 18:33

A Macworld Expo kiállításon az Apple bemutatta új iPod audiolejátszóit, amelyek 5, 10, illetve 20 Gbyte kapacitású merevlemezeken tárolják az MP3, WAV, AIFF, vagy Audible formátumú fájlokat és immáron hivatalosan is támogatják a Windows operációs rendszert.

0

A Philips jelentkezőket vár sportos mp3-lejátszóinak tesztelésére

2002. július 17. 17:30

A Philips a héten indította útjára azt a programját, melynek során a felhasználók visszajelzéseit várják a Nike és a Philips által forgalmazott mp3-lejátszókról. A program során 100, sorsolás útján kiválasztott szerencsés felhasználó juthat hozzá a cég psa[8cd vagy psa[128max típusjelű hordozható audiolejátszóihoz,

0

Kedvezményes hozzáférés, elérés és esélyegyenlőség Budapesten

2002. július 17. 17:25

A Fővárosi Önkormányzat Budapesti Információs Gazdálkodási Programjának (BIG) Kedvezményes hozzáférés, elérés és esélyegyenlőség című projektjét támogatni fogja az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) is -- áll abban a szándéknyilatkozatban, melyet ma írt alá Kovács Kálmán miniszter és Demszky Gábor főpolgármester.

0

Az Apple negyedéves eredményei a módosított előrejelzéseknek megfelelően alakultak

2002. július 17. 09:15

Az Apple Computer a tőzsde tegnapi zárása után tette közzé legutóbbi negyedévének eredményeit, amely megfelelt a korábban leszállított várakozásoknak. A vállalat bejelentése szerint a lapos kijelzővel szerelt iMac gépek népszerűségének csökkenése, illetve az oktatási intézmények elmaradozó megrendelései állnak a vártnál gyengébb eredmények mögött.

0

Megjelent az Apple QuickTime 6

2002. július 16. 20:02

Megjelent a népszerű médialejátszó, az Apple QuickTime 6 végleges változata. A szoftver ingyenesen letölthető a vállalat honlapjáról . Az Apple állítása szerint a QuickTime 6 az első lejátszó, amely valós időben sugárzott, MPEG-4 szabvánnyal kompatibilis internetes tartalom (streaming media) kezelésére képes.

0

A McAfee.com nem vágyik a Network Associates társaságára

2002. július 16. 18:47

[Dow Jones] A McAfee.com különleges bizottsága ma ismét elutasította a Network Associates hétvégén vonzóbbá plasztikázott vételi ajánlatát. A bizottság inadekvát-nak és túlzottan bizonytalan-nak nevezte a korábbi anyacég immár harmadik ajánlatát, és arra kérte a részvényeseket, hogy ennek fényében ismét szavazzanak az ügylet ellen.

0

Az AMD másodfokon pert nyert az Intel ellen

2002. július 16. 18:10

[Dow Jones, HWSW] Miután a kaliforniai kerületi bíróság tavaly decemberben elutasította az Advanced Micro Devices azon kérelmét, mely a munkaállomásokat gyártó Intergraph által az Intel ellen indított szabadalomsértési perben összegyűjtött dokumentumok és bizonyítékok kiadását kérte az ettől az eljárástól teljes mértékben független Intel elleni trösztellenes vizsgálatot folytató Európai Bizottság számára, a fellebbviteli bíróság az AMD-nek adott igazat.

0

A Microsoft bejelentette a Windows XP Media Center Edition operációs rendszert

2002. július 16. 13:57

A Microsoft bejelentette a Windows XP operációs rendszer legújabb változatát, a korábban Freestyle névre keresztelt Media Center Edition szoftvert. A programot elsősorban a nappalikba szánt, szórakoztató és kommunikációs célokat szolgáló PC-k operációs rendszerének szánja a redmondi cég.

0

Hárommillió ügyféllel büszkélkedhet a Westel

2002. július 16. 13:42

A mai napon a Westel ügyfélszáma a hazai távközlési vállalatok közül elsőként meghaladta a 3 milliót. A továbbra is dinamikusan bővülő mobilpiacon a társaság 50 százalék feletti piaci részesedésével az erőteljes versenyben is őrzi vezető helyét az új díjcsomagoknak, szolgáltatásoknak köszönhetően minden korosztályban népszerű szolgáltató.

0

Idén is megérkeznek SMS-ben a felvételi pontszámok

2002. július 16. 13:29

Július 17-én és 18-án több mint félmillió SMS-ben értesíti az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda (OFI) a felsőoktatási intézményekbe jelentkezett fiatalokat az általuk elért pontszámokról, illetve a felvételi ponthatárokról. Az elképesztő mennyiségű információt mindössze két nap alatt továbbítják; a nem mindennapi feladathoz szükséges műszaki hátteret a Pannon GSM biztosítja.

0

Kiterjesztette licencmegállapodását a Samsung és az ARM

2002. július 16. 13:04

A beágyazott RISC processzorokat fejlesztő ARM Ltd. és a Samsung Electronics tegnap bejelentették, hogy széles körű licencmegállapodást kötöttek, amelynek keretében a Samsung jogosult az ARM összes technológiájának és szellemi tulajdonának használatára. Az egyezség pénzügyi hátterét a felek nem hozták nyilvánosságra.

0

Asztali processzorral szerelt notebookokat mutat be a Dell

2002. július 16. 10:11

[CNET] Hamarosan a Dell Computer is piacra dobja asztali Pentium 4 processzorral szerelt notebookjait, a SmartStep modelleket. A 2, illetve 2,2 GHz-es processzorral felszerelt számítógépek augusztus 7-től lesznek megrendelhetők.

0

Apró beállítási korrekció szükséges az Ericsson R600-as telefonok maximális adatátviteléhez !

2002. július 16. 01:00

A Vodafone legújabb szolgáltatása és GPRS-képes Ericsson R600 telefonja sok netkedvelő felhasználónak okozhat a mai naptól kirobbanó örömöt. Tegnap indította ugyanis útjára a Vodafone átalánydíjas internetszolgáltatását, melyet csomagkapcsolt GPRS technológiával valósít meg. A csomag díjait és feltételeit valószínűleg már mindenki ismeri.

0

Két új lapszkennerrel bővíti termékei körét a Canon

2002. július 15. 20:47

[Clubic.com] Két újabb modellel bővíti hamarosan lapszkenner termékcsaládját a Canon. Az új szkennerek 48 bites színmélységben képesek fotókat, dokumentumokat a számítógépre vinni a párhuzamos portnál nagyobb sebességet nyújtó USB-porton keresztül.

0

Vezeték nélküli internet a japán pályaudvarokon

2002. július 15. 14:17

A legnagyobb japán távközlési cég, a Nippon Telegraph and Telephone Corp. (NTT) bejelentette, hogy két vasúttársasággal közösen nagy sebességű, vezeték nélküli internetszolgáltatást nyújt a nagyobb pályaudvarokon.

0

Aláírták a távközlési kedvezményekről szóló szerződéseket

2002. július 15. 13:42

Az Informatikai és Hírközlési Minisztériumban a szolgáltatók és a kormány képviselői ma délelőtt aláírták az augusztustól életbe lépő új távközlési kedvezményekről szóló szerződéseket. A szerződéseket Kovács Kálmán mellett öt szolgáltató (Matáv, Vivendi, Emitel, Hungarotel, Monortel) vezetője is ellátta kézjegyével.

0

Tovább folytatódik a Hynix-komédia

2002. július 15. 10:21

[Dow Jones] A pénzügyi gondokkal küzdő Hynix Semiconductor szóvivője alig egy hete nyilatkozott arról, hogy a cég jó esélyét látja az önálló fennmaradásnak és nem gondolkodik összeolvadásban, azonban a dél-koreai kormány illetékese a hétvégén egy lapnak adott interjújában kizárta a cég önálló továbbélésének lehetőségét. A Hynixszal kapcsolatos, egymásnak gyakran ellentmondó hírek arra utalnak, hogy a kormány, a hitelezők és a cégvezetés között véleménykülönbségek vannak a cég jövőjével kapcsolatban.

0

Az AMD bejelentette 1800+ jelölésű mobil processzorát

2002. július 15. 09:46

Az AMD tegnap jelentette be a cég jelenleg leggyorsabb, 1,53 GHz-en üzemelő mobil processzorát, az Athlon XP 1800+-ot. A processzor 0,13 mikronos csíkszélességgel készül. Amint az ismert, korábban a cég úgy döntött, hogy az új gyártástechnológiával készülő mobil processzorokat az asztali processzorok között ismertté vált Athlon XP márkanévvel hozza forgalomba, míg a korábbi Athlon 4 elnevezés megmarad a 0,18 mikronos csíkszélességű mobil processzorok számára.

0

A Macworld kiállításon mutatja be az Apple továbbfejlesztett iPod lejátszóját

2002. július 13. 22:43

[Clubic.com] A jövő héten mutatja be az Apple továbbfejlesztett audiolejátszóját, az iPod 20 GB-os verzióját. A Macworld kiállításon debütáló lejátszó nemcsak nagyobb merevlemezt kapott, de további fejlesztéseket is beépített a cég. A lejátszó a hírek szerint Bluetooth vezeték nélküli kapcsolódási felületet is támogat majd.

0

eEurope 2005: Magyarország már most csatlakozna

2002. július 12. 20:55

Szakértők szerint az Európa Tanács támogatja, hogy Magyarország már most bekapcsolódhasson az eEurope 2005: Információs társadalom mindenkinek programba. Lengyelország és Szlovénia is csatlakozott Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter kezdeményezéséhez, mely szerint a tagjelölt országok már az uniós csatlakozás előtt kapcsolódjanak a programhoz. A három ország informatikai minisztere levélben tájékoztatta Erkki Liikanent, az Európai Bizottság informatikai kérdésekért felelős főbiztosát a csatlakozási szándékról.

0

73 végzős diák a Cisco Hálózati Akadémia Programban

2002. július 12. 16:59

[NetAktív] A Cisco Hálózati Akadémia Programban az idei tanévben újabb 73 végzős diák vehetett át diplomát, 116 főre növelve az eddig végzett hallgatók összlétszámát. A végzős diákok a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Karán, a hódmezővásárhelyi Kossuth Zsuzsanna Műszaki Szakközépiskolában és Gimnáziumban, a nyíregyházi Wesselényi Miklós Szakközépiskolában és a szentesi Pollák Antal Műszaki Szakközépiskolában kialakított Cisco Hálózati Akadémiákon végezték el sikeresen a Program e-learning alapú, magas színvonalú elméleti és gyakorlati képzését. A négy szemeszter sikeres befejezése után a diákok Cisco Hálózati Akadémia Diplomát kapnak, és egy független tesztközpontban lehetőségük nyílik megszerezni a Cisco Certified Networking Associate nemzetközileg elfogadott iparági hálózati szakminősítést.

0

Stratégiai szövetséget kötött a Portocom Rt. és a Kventa Kft.

2002. július 12. 14:46

A közepes és nagyvállalatok teljes körű számítástechnikai hardver- és szoftverigényeinek kiszolgálására hozott létre stratégiai szövetséget a hordozható számítógépek és a notebook technológiára épülő eszközök specialistája, a Portocom Rt., valamint az asztali PC-k gyártását, szerverek forgalmazását és komplett irodai rendszerbe illesztését (rendszerintegrálását) végző Kventa Kft.

0

Végóráit éli a KPNQwest hálózata

2002. július 12. 14:16

[ZDNet] A csődöt jelentett KPNQwest egyik tulajdonosa, a holland telekommunikációs vállalat KPN tegnap jelentette be, hogy a hétvégén felfüggeszti a leányvállalata hálózatának fenntartásához szükséges összegek folyósítását, miután a csődbiztosok elutasították a KPN által a hálózat egy részének felvásárlására tett ajánlatot.

0

A Juniper csökkenő forgalom mellett szerény nyereségről számolt be

2002. július 12. 11:45

[WSJ] A hálózati berendezéseket gyártó Juniper Networks a héten hozta nyilvánosságra második pénzügyi negyedéves eredményeit. A cég szerény nyereséget realizált, miközben a forgalom a telekommunikációs szektort sújtó visszaesés következtében tovább csökkent.

0

A Dell ismét megemelte második negyedéves várakozásait

2002. július 12. 10:05

[CNET, WSJ] A Dell Computer tegnap megemelte második negyedéves forgalom- és nyereségvárakozásait. A cég az augusztus 2-án véget érő negyedévben 8,3 milliárd dolláros, részvényenként 19 centes eredményre számít, ami közel 9%-kal magasabb, mint az előző év hasonló időszakában.

0

Enyhén nőtt a Rambus negyedéves forgalma

2002. július 12. 09:51

[CNET] A Rambus tegnap hozta nyilvánosságra harmadik pénzügyi negyedéves eredményeit. A június 30-án véget ért negyedévben a cég nettó nyeresége 5,9 millió dollárra, részvényenként 6 centre emelkedett a tavalyi 3,7 millió dolláros, részvényenként 4 centes profithoz képest.

0

DVD-íróval felszerelt noteszgépet dob piacra ősszel a Sony

2002. július 11. 22:01

[CDR-Info] A Sony minap bemutatott csúcskategóriás notebookja nem egyszerű CD-írót, de DVD-írásra is képes kombó készüléket fog tartalmazni. A PCG-GRX91G/P típusjelzésű notebook lesz várhatóan az első olyan noteszgép, mely DVD-írást is nyújt a mobilitást kedvelő felhasználóknak. Nem csak a Sony, de az összes notebookot gyártó cég modelljei közül is.

0

Hamarosan újabb MP3-lejátszót jelentet meg a Creative

2002. július 11. 21:12

[Clubic.com] Hamarosan újabb MP3-lejátszó választható a Creative kínálatából, az ázsiai gyártó új audiolejátszójáról képek is megjelentek a Nomadness.net oldalon. Különböző hírcsoportokban fellelhető információk szerint a termék neve MuVo lesz.

0

A vártnál jobb negyedévet zárt a McAfee.com

2002. július 11. 12:51

A McAfee.com szerdán hozta nyilvánosságra második negyedéves eredményeit. A vállalat az előfizetéses biztonsági szolgáltatások sikerének köszönhetően nyereséget tudott elérni.

0

Rekordmennyiségű illegális CD/DVD-másolatokat foglaltak le Szerbiában

2002. július 11. 00:33

[CDR-Info] A szerbiai hatóságok óriási, rekordszámba illő fogást könyvelhettek el a közelmúltban: egy rajtaütés során közel 750000, azaz hétszázötven-ezer CD és DVD-lemezt, audio- és videoanyagok másolatait foglalt le a rendőrség. Ez az eset Szerbia eddigi legnagyobb kalózfogásaként vonulhat be a krónikás könyvekbe.

0

A Computer Associates lopással vádolja egyik riválisát

2002. július 10. 19:54

[Dow Jones] A Computer Associates pert indított a rivális Quest Software ellen, azzal vádolva a céget, hogy megsértette a Computer Associates egyes szabadalmait, és a cég üzleti titkait eltulajdonította.

0

A tajvani félvezetőgyártók jó eredményekkel zárták a második negyedévet

2002. július 10. 13:46

[EB News] A világ két legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, a tajvani TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd.) és UMC (United Microelectronics Corp.) bejelentette, hogy a második negyedévben nőtt a forgalom az első negyedévhez képest. Az év hátralevő részében azonban a növekedés lassulása várható.

0

A Hynix vezetői fityiszt mutatnak a Micronnak

2002. július 10. 12:27

A csődközeli helyzetben levő Hynix Semiconductor vezetői szerint nem várható, hogy tárgyalásokat kezdeményezzenek az amerikai Micron Technologyval a cég eladásáról.

0

Jelentősen növelné memóriakártya-termelését szeptembertől a Matsushita

2002. július 10. 00:17

[ZDNet] A kéziszámítógépek, digitális fényképezőgépek, MP3-lejátszók és egyéb hordozható eszközök sikerei által generált egyre növekvő keresletre válaszul a Matsushita Electric Industrial 70%-kal növelni kívánja szeptembertől memóriakártya-termelését, írta egy japán újság gyártóhoz közeli forrásokra támaszkodva.

0

Még ebben a hónapban kapható lesz Európában a Sony beépített merevlemezzel ellátott autórádiója

2002. július 9. 23:47

[Clubic.com] A Sony februári bejelentése alapján még ebben a hónapban elérhető lesz a cég MEX-1HD típusjelzésű autórádiója. A digitális JukeBox, autórádió nem csak MP3 állományokat képes megszólaltatni, de beépített 10 GB-os merevlemezére akár 169 órányi zene is rögzíthető. A CD-lemezeket ATRAC3 kódolással tölthetjük át a merevlemezre, ezt a technológiát használják a Sony MiniDisc felvevői és lejátszói is.

0

Japánban már kapható a Plextor külső, hordozható CD-író/DVD-olvasó kombója

2002. július 9. 21:31

[CDR-Info] Japánban már piacra dobta a Plextor történetének első CD-DVD kombó készülékét, mely egy külső modell lett: a PX-208U USB csatlakozási felülettel kapcsolható a felhasználó számítógépéhez. Az igen dizájnos, keskeny meghajtó 8x-os írást, 8x-os újraírást támogat, 24x-es CD- és 8x-os DVD-olvasásra képes, kitűnően használható notebookokhoz, mobilitást igénylő feladatokhoz.

0

A Dell nem gondolkodik a Lexmark felvásárlásán

2002. július 9. 20:44

[CNET] A Dell Computer működésért felelős vezérigazgatója ma cáfolta azokat az elemzői spekulációkat, melyek szerint a cég úgy kívánna betörni a nyomtatópiacra, hogy felvásárolja a Lexmark nyomtatógyártó céget. Kevin Rollins egyben megerősítette cége korábbi, második negyedéves eredményelőrejelzését.

0

Japánban már 12 hónapja csökkennek a mobiltelefon-eladások

2002. július 9. 18:38

[Bloomberg] Májusban folytatódott a mobiltelefon-eladások csökkenése Japánban, ez volt a visszaesés sorozatban 12. hónapja, mivel a gazdasági hanyatlás következtében csökkennek a mobiltelefonokra szánt kiadások, közölte a Japan Electronics and Information Technology Industries Association (JEITA) szervezet.

0

Ázsiában Dél-Korea áll az első helyen az online bevásárlások terén

2002. július 9. 13:50

[CNET] A Taylor Nelson Sofres piackutató cég legfrissebb tanulmánya szerint a világ második legnagyobb online bevásárló országa immár Dél-Korea. Egy nemrég nyilvánosságra hozott felmérés szerint a dél-koreai internetezők 31 százaléka vásárolt valamilyen terméket vagy szolgáltatást az interneten keresztül az első negyedévében. A világranglista első helyén az USA áll 32 százalékkal.

0

Az M1 a Nokiát választotta multimédiás üzenetküldési szolgáltatásának biztosítására

2002. július 9. 11:33

A szingapúri MobileOne (M1) szolgáltató szerződést kötött a Nokiával GSM-hálózata teljes, végponttól végpontig terjedő multimédiás üzenetküldési szolgáltatásának biztosítására. A rendszert a Nokia, az M1 által kiválasztott partner szállítja és helyezi üzembe. A hálózati berendezés és a szoftver szállítása mellett a Nokia a helyszínen, Szingapúrban biztosít erőforrásokat az M1 felkészítésére az MMS-szolgáltatás beindításához.

0

Az SGI profitfigyelmeztetést tett közzé

2002. július 9. 10:21

Az SGI bejelentette, hogy a negyedéves eredményei elmaradnak az áprilisban előrejelzett szinttől, ugyanis a vállalatok továbbra sem igazán hajlandóak nagy teljesítményű számítógépes rendszereket vásárolni.

0

Liac: egy beteg e-mailféreg ütötte fel a fejét

2002. július 8. 21:54

A Symantec Security Response hármas kategóriába sorolta a nemrég felfedezett Liac nevű vírust (további elnevezései W32.Liac@mm, WORM_LIAC.A, W32/Calil-A, W32/Liac@MM), mely a sok fejfájást okozó Klezhez hasonlóan e-mail üzenetekben terjed, és szintén kizárólag a Microsoft Outlook Express levelezőprogramon keresztül. A vírus kódja jelentős kárt nem okoz a rendszerben, azonban a címjegyzékben található összes címre elküldi magát. A fertőzött üzenet az alábbi jegyekről ismerszik meg:

0

Vesztegetési ügybe keveredett a Xerox indiai leányvállalata

2002. július 8. 19:44

[InfoWorld] Az indiai pénzügyminiszter vizsgálatot kezdeményezett azzal az üggyel kapcsolatban, melyet a Xerox nemrégiben jelentett a hatóságoknak. A cég akkor hozta nyilvánosságra az indiai visszaélésekkel kapcsolatos információkat, amikor két hete az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) nyomására benyújtotta az 1997-2000 periódusra vonatkozó átértékelt pénzügyi jelentéseit.

0

A Sony és a Toshiba növeli PC-export célkitűzéseit

2002. július 8. 17:22

[Reuters] A Nihon Keizai Shimbun (Nikkei) vasárnap közölte, hogy a Sony és a Toshiba jelentősen növeli PC-export célkitűzéseit a 2002-es pénzügyi évben. A Nikkei a cégekhez közel álló forrásokra hivatkozva elmondta, hogy a két cég azt tervezi, hogy fejlettebb tulajdonságok nyújtásával növeli globális piaci részesedését, amelyet az olcsóbb riválisok csökkentettek.

0

Új meghajtóprogram vásárolható Sound Blaster Live! és Audigy hangkártyákhoz

2002. július 8. 13:55

A Creative Labs új meghajtóprogramot adott ki Sound Blaster Live! és Audigy hangkártyáihoz. A teljesen új Multi-Driver Pack érdekessége, hogy az NVIDIA Detonator meghajtókhoz hasonlóan egyformán kompatibilis a támogatott hardverekkel, vagyis nincs szükség listák és verziószámok böngészésére.

0

Pénteken emelkedtek az amerikai tőzsdék -- élen a Nasdaqkal

2002. július 7. 23:02

[CNET, CNN, Yahoo Finance] Kedden a Nasdaq index 68,19 ponttal (4,94%-kal) 1.448,36 pontra, a Dow Jones Industrial Average 324,53 ponttal (3,58%-kal) 9.379,50 pontra, míg a Standard & Poors 500 35,04 ponttal (3,67%-kal) 989,03 pontra emelkedett.

0

A HP az egyesülés után is megőrzi az OEM gyártókkal való kapcsolatokat

2002. július 7. 21:47

[Wall Street Journal] Az újonnan egyesült Hewlett-Packard és Compaq a világ második legnagyobb számítógépgyártó cége, ez azt is jelenti, hogy a vállalat rendkívüli vásárlóerővel rendelkezik. Azonban ahelyett, hogy jelentősen csökkentené ázsiai beszállítóinak számát az outsourcing tevékenység konszolidálásához (amint arra sok elemző számított), az új cég azt tervezi, hogy fenntartja kapcsolatait mindkét cég gyártópartnereivel.

0

A DoCoMo újra az első helyen áll a mobiltelefon-felhasználók növekedési ütemét tekintve Japánban

2002. július 7. 20:48

[Reuters] A Telecommunications Carriers Association (TCA, Távközlési Szolgáltatók Egyesülete) legfrissebb felmérése szerint az NTT DoCoMo Inc. júniusban ismét megszerezte Japánban az első helyet az új mobiltelefon-előfizetők számát illetően, miután a cég új, digitális kamerával felszerelt és más továbbfejlesztett mobiltelefonokat dobott piacra.

0

Csökken a dot-com cégek megszűnési üteme az USA-ban

2002. július 6. 16:27

[Wall Street Journal] A Webmergers.com legfrissebb jelentése szerint az idei év első felében 73%-kal csökkent a dot-com cégek megszűnésének ill. csődbemenésének száma az előző év hasonló időszakához képest, ez arra utalhat, hogy talán kezd véget érni az internet szektor korábban mélyrepülésszerű visszaesése.

0

A HP 650 alkalmazottat bocsát el a skóciai Szilícium-völgyben

2002. július 6. 15:38

[Reuters] Az Edinburgh és Glasgow közötti területen az 1960-as években kezdték el kiépíteni a skóciai Szilícium-völgyet, építve az alacsony bérekre és a kormányzat különféle támogatásaira. Az eredmény meg is lett, számos high-tech cég költözött erre a területre az elmúlt három és fél évtizedben.

0

A megtévesztés művészete: októberben jelenik meg a legendás hacker, Kevin Mitnick könyve

2002. július 5. 20:58

[AP] A világ egyik leghírhedtebb hackere, Kevin Mitnick, miután szabadulását követően számítógépes biztonsági szakértőként és színészként is kereste kenyerét, hamarosan könyvet ad ki. A The Art of Deception (A megtévesztés művészete) című munkában Mitnick számos olyan történetet ír le, melyekben a főhős kényes információkat, jelszavakat vagy titkosítási kulcsokat csal ki rendszeradminisztrátoroktól vagy vállalati alkalmazottaktól.

0

Fejlesztések, üzemszünetek az internetszolgáltatóknál

2002. július 5. 17:59

Alkalmanként 2-2 órás üzemszünetre számíthatnak az Axelero internetelőfizetői július 11-én, 16-án, 18-án és 25-én hajnali 4 és 7 óra között. A szolgáltató egyes hálózati eszközeit cseréli a Matáv, ezért a fenti időpontokban az internetszolgáltatás rövid időszakokra szünetel.

0

A Brit Nagydíjon már a HP márkajelzésével indul a BMW WilliamsF1 csapat

2002. július 5. 17:46

[Noguchi] A HP bejelentette, hogy a Brit Nagydíjon már az új cégjelzéssel indul a BMW WilliamsF1 csapat. A Compaq Computer Corporation 2000-ben aláírt szerződése értelmében a HP-val való egyesülést követően a HP lett a BMW WilliamsF1 csapat főszponzora. A brit versenytől kezdődően a HP márka veszi át minden, a csapattal kapcsolatos Compaq márkajelzés helyét, többek között a versenyautókon, a csapattagok egyenruháján, a hirdetési anyagokon, az istálló honlapján, illetve a hivatalos relikviákon is.

0

A Nikon csökkentette egyes Coolpix digitális kameráinak árát

2002. július 5. 15:00

[dpreview.com, imaging-resource.com, PRNewswire] A Nikon bejelentette, hogy csökkenti a Coolpix 2500 és Coolpix 5000 digitális fényképezőgépeinek árát. Ennek megfelelően júliustól a Coolpix 2500 ára 299,95 dollár, a Coolpix 5000 pedig 999,95 dollárba kerül. A lépés valószínűleg kapcsolatban van a Coolpix 2000 (249,95 dollár), 4500 (699,95 dollár) és 5700 (1195,95 dollár) modellek nemrég bejelentett árcsökkentésével, a cél az, hogy a 2500 és az 5000 még versenyképesebbé váljon.

0

Emelkedett a Siemens részvényárfolyama

2002. július 5. 13:24

[Bloomberg] Csütörtökön 3,9%-kal nőtt a Siemens AG részvényárfolyama, miután a cég amerikai divíziójának vezetője a német Handelsblatt újságnak elmondta, több jel utal arra, hogy elindult a fellendülés a világ legnagyobb gazdaságában.

0

A Business Week cikke nyomán emelkedett az Ericsson részvényárfolyama

2002. július 5. 10:57

[Bloomberg] Az Ericsson részvényárfolyama csütörtökön 6,1%-kal nőtt, miután a legfrissebb Business Week ben megjelent egy cikk, miszerint emelkednek a mobiltelefon-megrendelések és a világ legnagyobb mobiltelefonhálózat-gyártója eladja egyes eszközeit.

0

A Cisco internetes szupersztrádát épít az olasz nagyvárosokban

2002. július 4. 20:16

[NetAktív] Több mint 100 000 milánói háztartásban vehetik igénybe azt a Cisco technológián alapuló szélessávú (10 mbit/másodperc adatátviteli sebességű) hang-, adat- és mozgókép-szolgáltatást, amelyet Európa egyik első szélessávú szolgáltatója, a FastWeb kínál a hangszolgáltatás díjának megfelelő árú multimédiás szolgáltatáscsomagként.

0

A Siemens AG a világ legaktívabb feltaláló műhelyei között

2002. július 4. 17:24

A konszern az elmúlt évben világszerte 6330 szabadalmat jelentett be és mind a német, mind az európai szabadalmi hivatalnál első helyen áll e tekintetben. Aktivitásának okai kézenfekvőek: csak azok tudnak piacaikon vezető pozíciókat megszerezni és megtartani, akik a technológia éllovasai is -- mondta prof. Claus Weyrich, a Siemens igazgatóságának tagja és a központi Vállalati Technológia osztály vezetője június 4-i sajtóbeszélgetésén.

0

Fizetős szolgáltatások ingyenes tárhelyen

2002. július 4. 16:06

Akár fizetős szolgáltatásokat is indíthatnak azok a felhasználók, akik ingyenes tárhellyel rendelkeznek a Freeweb tárhelyszolgáltatónál. A most indult szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a honlaptulajdonosok a szerver egy könyvtárába elhelyezett fájlokat csak a látogatók által elküldött emelt díjas SMS küldését követően tegyék hozzáférhetővé.

0

A Dell az iskolakezdésre üzleteket nyit Egyesült Államok-szerte

2002. július 4. 14:47

[AP, WSJ] A közvetlen értékesítési modelljéről ismert Dell Computer bolthálózatot épít ki az Egyesült Államokban. A nagy bevásárlóközpontokban létesülő Dell üzletek az iskolakezdési szezont jellemző bevásárlási hullám idején nyílnak az USA hét városában.

0

Immár wapos mobiltelefonokról is elérhetők a legnépszerűbb magyar hírportálok, köztük a HWSW

2002. július 4. 11:08

A legnépszerűbb internetes hírportálokat változatlan formájukban immár wapos mobiltelefonjaik képernyőin is olvashatják a Pannon GSM előfizetői. Az új szolgáltatás, a ZsebWeb tizenkét internetes oldal teljes tartalmát adaptálja a PannonW@P-ra. A világszabadalmi megoldás egy rég várt kapcsot jelent a világháló és a wap között; a ZsebWeb alapjául szolgáló fejlesztés áttörést hozhat a mobil szörfözés gyakorlati felhasználhatósága terén.

0

A tajvani félvezetőgyártók szerint megindult a fellendülés a chipszektorban

2002. július 3. 21:19

[CNET] A világ két legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) és a United Microelectronics Corp. (UMC) arról számolt be, hogy folyamatosan nő a termelés, ez a jel pedig arra utalhat, hogy elkezdődött a várt fellendülés a chipgyártó szektorban.

0

A Panasonic négy új plazmaképernyős televíziót hoz forgalomba

2002. július 3. 18:40

[Mmd] A Panasonic bemutatta két új 42 és 37-os plazmaképernyőjét (TH-42PX10 és TH-37PD10). Ezek az első olyan készülékek, amelyek három különböző rendszerű adás (műsorszóró állomás, 110 távközlési állomás digitális adása és földi adás) fogadására alkalmasak, és integrált digitális tunerrel vannak felszerelve.

0

Ingyenes internet a telnet Magyarország Rt.-től

2002. július 3. 18:29

A telefontarifák emelkedésével nehéz helyzetbe hozott felhasználók segítése érdekében a telnet Magyarország Rt. 2002. július 4-től ingyenes internet-hozzáférési szolgáltatást indít extranet néven. A telnet hagyományos szolgáltatásától ugyan paramétereiben és a kapcsolt szolgáltatásokban különbözik az új lehetőség, ám minden bizonnyal számos felhasználó gondjain segít. Az extranet az EXTRA ingyenes tárhely mintájára épül, így a korábban ott már megszokott minőséget nyújtja a felhasználóknak.

0

Közel hatezer európai dolgozójától válik meg a HP

2002. július 3. 15:52

A Hewlett-Packard bejelentette, hogy a Compaq felvásárlása után Európában összesen mintegy 5900 alkalmazottját bocsátja el. A cég világszerte közel 15 ezer dolgozójától kíván megválni.

0

Opera-Macromedia együttműködés Macintosh termékekkel kapcsolatban

2002. július 3. 15:43

[CNET] A norvég Opera Software tovább folytatja azt a stratégiát, miszerint speciális böngészőpiaci szegmensekben próbál sikereket elérni: a cég és az amerikai Macromedia aláírta azt az együttműködési megállapodást, amely szerint a két vállalat a Mac operációs rendszerre fog közösen kifejleszteni termékeket.

0

A KPNQwest megkezdte az Ebone hálózat lekapcsolását

2002. július 3. 15:37

[WSJ] A csődbe jutott holland adatszolgáltató KPNQwest tegnap este megkezdte az Ebone hálózat lekapcsolását, miután az annak értékesítéséről folytatott tárgyalások eredménytelenül értek véget. A cég saját, az Ebone-tól részben független hálózata jelenleg még üzemel, de szakemberek szerint a leállás hatásai már most is érezhetőek.

0

A National Semiconductor részvényárfolyama jelentősen visszaesett

2002. július 3. 15:15

[Bloomberg] A National Semiconductor részvényárfolyama tegnap 4,58 dollárral (16,76%-kal) 22,75 dollárra csökkent, miután a Salomon Smith Barney egyik elemzője kifejtette, hogy a jelenlegi negyedévben csökkenni fognak a cég által gyártott, PC-kben és a lapos kijelzős monitorokban használt chipek megrendelései. A cég részvényárfolyama az idén 26%-kal esett vissza.

0

IBM szuperszámítógépek az Audinál és a Mercedesnél

2002. július 3. 13:41

[Mmd] Az Audi Ingoldstadtban működő szerszámkészítő részlege egy nyolcprocesszoros IBM eServer p690-es Regatta nevű szervert vásárolt június végén, amellyel azt fogják szimulálni, hogyan viselkednek a fémek az autók részegységeinek előállítása során. Így gyorsabban elvégezhetők a fémlemezek profiljának kialakításával kapcsolatos mérések.

0

Idén 19 százalékkal nőnek a globális notebook-eladások

2002. július 3. 12:06

[AsiaBizTech] A Nikkei Market Access japán piackutató cég legfrissebb felmérése szerint 2002-ben a globális notebook-forgalom 19,4 százalékkal 28,73 millió darabra fog emelkedni. A növekedési ütem 2001-ben mindössze 3,5 százalék volt.

0

Az AVAYA egyik vezetője lett a magyar LaserBit elnök-vezérigazgatója

2002. július 3. 11:11

[PeppeR] A Magyar Technológiai Innovációs Alap (Hungarian Innovative Technologies Fund, HITF) ma jelentette be, hogy E. Walter Koenig elnök-vezérigazgatóként csatlakozott az Alap portfóliójához tartozó LaserBit Communications céghez. A korszerű, kültéri lézeres-optikai telekommunikációs berendezéseket gyártó LaserBit több mint 35 országban forgalmazza termékeit. A cég 2001-ben elnyerte a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület Az év vállalata díját.

0

Az AMD a lejjebb szállított várakozásoknál is gyengébb eredményekre számít

2002. július 3. 10:57

[Reuters] Az AMD két héten belül másodszor csökkentette második pénzügyi negyedéves várakozásait. Az Intel első számú riválisának számító cég ma egy rövid közleményben tudatta, hogy második negyedéves forgalma 600 millió dollár körül alakul, szemben a június 18-án 620-700 millió dollárra csökkentett várakozásokkal. A negyedév elején az AMD még 820-900 millió dolláros forgalomra számított.

0

Újabb rekordokat döntenek a DVD-lejátszók, házimozi-rendszerek eladási adatai

2002. július 2. 22:15

[3DSoundSurge] Minden idők leggyorsabban növekvő eladási adatait produkálják DVD-lejátszók: negyedévről negyedévre látnak napvilágot a folyamatosan frissített adatok. A legújabb jelentések szerint a DVD-lejátszók minden idők leggyorsabban terjedő szórakoztatóelektronikai cikkévé váltak, magukkal húzva egyéb szórakoztatóelektronikai eszközöket is, mint például a komplett házimozi-rendszerek, vagy nagyképernyős televíziókészülékek.

0

Hamarosan kapható a Videologic első 99 angol fontba kerülő, sorozatban gyártott digitális rádióvevője

2002. július 2. 20:05

[Imagination Technologies] A Videologic elsejei bejelentése valószínűleg örömöt okoz sok angliai rádióhallgatónak: a tavalyi, jubileumi promóció óriási sikerei után hamarosan kapható lesz a cég első, 100 font alatti, pontosan 99 fontba kerülő digitális rádióvevője. A december 12-ei akció során Anglia egyes kiválasztott üzleteiben a Videologic Systems egyedi gyártású digitális rádióvevőjét vásárolhatta meg minden szerencsés, aki ellátogatott a promócióban résztvevő 8 angliai boltba.

0

A Samsung az idén megkétszerezi mobiltelefonokkal kapcsolatos befektetéseit?

2002. július 2. 17:15

[Reuters] A dél-koreai Samsung Electronics kedden közölte, hogy akár kétszeresére is növelheti a mobiltelefonokkal kapcsolatos befektetéseit a termelés növelése érdekében, dacára annak, hogy sok szakértő tart attól, hogy több fontos piac áll közel a telítettséghez és a fogyasztók halasztják mobiltelefonjaik lecserélését.

0

Csökkenő nemzetközi hívásdíjak a Neophone-nál

2002. július 2. 15:05

Az idei év második fele jelentős változásokat hozott a hazai telefon-szolgáltatók árstruktúrájában. Míg egyes vállalatoknál emelkedtek a nemzetközi hívásdíjak, addig az EuroWebnél a NeoPhone felhasználók még nagyobb megtakarítással telefonálhatnak, mint eddig!

0

Öt éve nem látott mélyponton a Nasdaq

2002. július 2. 13:35

[CNET, CNN, Yahoo Finance] Hétfőn a Nasdaq index 59,41 ponttal (4,06%-kal) 1.403,80 pontra, a Dow Jones Industrial Average 133,47 ponttal (1,44%-kal) 9.109,79 pontra, míg a Standard & Poors 500 21,17 ponttal (2,14%-kal) 968,65 pontra csökkent.

0

A Network Associates ismét kísérletet tesz a McAfee.com visszavásárlására

2002. július 2. 11:58

[Dow Jones] Feltehetően a három a magyar igazság axióma igazságtartalmában bízva, a Network Associates harmadik alkalommal is megkísérli 100%-ban visszavásárolni korábban önállósított részlegét, a McAfee.com-ot. A cég jelenleg 75%-os tulajdonrésszel bír a vírusirtó és információvédelmi termékeket fejlesztő és forgalmazó McAfee-ben.

0

Lassan, de biztosan növekszik a félvezetőpiac

2002. július 1. 18:15

A globális félvezetőpiac májusban 11,37 milliárd dollár volt, amely 2,8 százalékkal múlta felül az áprilisi szintet -- jelentette a Semiconductor Industry Association (SIA).

0

Az LG.Philips Displays rekorderedménnyel zárta a 2001-es évet

2002. július 1. 16:19

[AsiaBizTech] A LG.Philips Displays International Ltd. bejelentette, hogy a 2001-es pénzügyi évben a cég forgalma meghaladta a 4 milliárd dollárt. A cég piaci részaránya a CRT (cathode ray tube, katódsugárcső) piacon elérte a 24%-ot.

0

A második negyedévben csökkent az AOL Latin America előfizetőinek száma

2002. július 1. 15:06

[CNET, Reuters] Az America Online Latin America pénteken közölte, hogy a várakozások szerint kb. 10%-kal csökkent az előfizetők száma a második negyedévben, ami egyrészt annak az eredménye, hogy romlottak a gazdasági körülmények a régióban, másrészt annak, hogy a cég szelektívebb marketingmunkát végzett az értékesebb ügyfelek felé.

0

IBM: számítási kapacitást vegyenek!

2002. július 1. 14:31

[ZDNet, WSJ] Az IBM ma jelentette be Linux Virtual Services szolgáltatását, mely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy -- az elektromosáram- vagy gázszolgáltatáshoz hasonló rendszerben -- számítási kapacitásra fizessenek elő. A program keretében az előfizetők saját alkalmazásaikat futtathatják az IBM armonki adatközpontjában található mainframe rendszereken a felhasznált számítási teljesítmény alapján megszabott díj ellenében. Az IBM szerint az ügyfelek számára a szolgáltatás 20-55%-os költségmegtakarítást is jelenthet.

0

A Legend-csoport belépett a mobiltelefon-piacra

2002. július 1. 14:20

[CNET] A Legend-csoport, Kína legnagyobb PC-gyártója hivatalosan is belépett a mobiltelefon-piacra, miután a múlt héten hat modellt mutatott be különböző árkategóriájú szegmensekben.

0

Tovább nő a lapos kijelzők népszerűsége

2002. július 1. 12:43

[CNET] A múlt heti New York-i TechXNY kiállítás azt mutatta, hogy tovább nő a lapos kijelzők népszerűsége: többek között a Dell, a Hitachi és a ViewSonic mutatott be új TFT-LCD monitorokat. A monitorgyártók egyre többféle méretben árulják a kijelzőket és konkrét piaci szegmenseket céloznak meg azokkal.