Szerző: Bodnár Ádám

2002. július 16. 20:02

Megjelent az Apple QuickTime 6

Megjelent a népszerű médialejátszó, az Apple QuickTime 6 végleges változata. A szoftver ingyenesen letölthető a vállalat honlapjáról . Az Apple állítása szerint a QuickTime 6 az első lejátszó, amely valós időben sugárzott, MPEG-4 szabvánnyal kompatibilis internetes tartalom (streaming media) kezelésére képes.

Megjelent a népszerű médialejátszó, az Apple QuickTime 6 végleges változata. A szoftver ingyenesen letölthető a vállalat honlapjáról. Az Apple állítása szerint a QuickTime 6 az első lejátszó, amely valós időben sugárzott, MPEG-4 szabvánnyal kompatibilis internetes tartalom (streaming media) kezelésére képes.

Az MPEG-4 az Apple szerint a digitális videó következő szabványa, amelyet a DVD-lejátszók által is használt MPEG-2 szabványt létrehozó, több száz céget tömörítő csoport alkotott meg. Az MPEG-4 szabvány kidolgozói között van többek között az Apple, a Cisco, az Ericsson, az Intel, a Matsushita, a Mitsubishi, a Motorola, a Philips, a Real Networks, a Samsung és a Sun Microsystems.

A QuickTime 6 része többek között az új "Instant-On Streaming" szolgáltatás, amelynek használatával a felhasználó könnyen tud a valós időben sugárzott internetes műsorok között lépkedni, az eljárás kiküszöböli a pufferelésből adódó várakozást. A szoftver 6-os verziója támogatja továbbá az AAC (Advanced Audio Coding) formátumot is, amely a jelenleg elterjedt MP3 és WMA formátumoknál lényegesen jobb minőségű, ugyanakkor sokkal kisebb audioállományokat ígér. Ezen felül a Mac OS X-en futó QuickTime 6 támogatja a következő generációs JPEG 2000 képformátumot is.

A QuickTime 6 legfontosabb újdonságai:

  • Apple fejlesztésű MPEG-4 videó codec
  • Advanced Audio Coding (AAC) támogatás
  • A természetes beszédet reprodukáló CELP codec támogatása
  • Inernet Streaming Media Alliance (ISMA) 1.0 specifikációnak való megfelelőség
  • MPEG-1- és MPEG-2-lejátszás
  • Flash5-támogatás
  • PAL DVC Pro-támogatás
  • Továbbfejlesztett felhasználói felület, új "Kedvencek" panel
  • Ugrásvédelem

A Nielsen/NetRatings piackutató cég jelentése szerint a RealMedia részesedése a streaming media piacon 16,23 százalék, a Microsoft Windows Mediáé 14,41 százalék, az Apple QuickTime-é pedig 7,49 százalék. A streaming media technológiák piacán kialakult harc a Microsoft ellen indított trösztellenes eljárás egyik kulcspontja, ugyanis a RealNetworks szerint a Media Player integrálása a Windows operációs rendszerbe a rivális gyártók piaci pozícióit gyengíti.

A QuickTime 6 ingyen letölthető az Apple honlapjáról. A "Pro" változatért 29,99 dollárt kér a cég.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról