Szerző: Barna József

2002. július 18. 10:43

Az elemzők várakozásainál jobb eredményekről számolt be az IBM

[CNET] Az IBM tegnap tette közzé június 30-án véget ért második pénzügyi negyedévének eredményeit: a cég a felfüggesztett tevékenységekkel kapcsolatos költségeket nem számolva egy hajszálnyival felülmúlta az elemzők várakozásait.

[CNET] Az IBM tegnap tette közzé június 30-án véget ért második pénzügyi negyedévének eredményeit: a cég a felfüggesztett tevékenységekkel kapcsolatos költségeket nem számolva egy hajszálnyival felülmúlta az elemzők várakozásait.

Az óriásvállalat 19,7 milliárd dolláros árbevétel mellett a költségek elszámolása után mindössze 56 millió dolláros, részvényenként 3 centes nyereséget realizált a negyedév során. Ugyanakkor a felfüggesztett tevékenységekből származó bevételeket is számítva forgalma 20,3 milliárd dollárra rúgott. A merevlemez-üzletág bezárásával, az elbocsátásokkal és a vagyontárgyak értékesítésével kapcsolatos részvényenként 81 centes költségeket nem számítva pedig a cég nyeresége részvényenként 84 centet tett ki, ami egyetlen centtel magasabb, mint az elemzők által várt profit. A Thomson Financial/First Call által megkérdezett elemzők ugyanis 19,4 milliárd dolláros forgalom mellett 83 centes részvényenkénti nyereséggel számoltak.

A tavalyi év hasonló időszakában a cég 2 milliárd dollár, részvényenként 1,15 dollár profitot realizált 20,8 milliárd dolláros árbevétel mellett. Az elmúlt negyedévben azonban a cég húzóágazata a szoftverüzletág volt, melynek árbevétele 8%-kal növekedett, miközben a szolgáltatási divízió eredményei gyakorlatilag szinten maradtak, a hardverüzletág forgalma pedig 16%-kal esett vissza.

Az IBM pénzügyi vezérigazgatója, John Joyce elmondta, hogy a költségcsökkentő intézkedéseknek köszönhetően a cég végre fellélegezhet. A Nagy Kék ugyanis immár kevésbé függ az olyan rapszodikus üzletágaktól, mint amilyen többek között a félvezetőgyártás, és erőteljesebben koncentrál a nyereséges szoftver- és szolgáltatási üzletágakra. Mint hozzátette: "Úgy véljük, hogy az IT-szektor keresletcsökkenését kiválóan kompenzálják az utóbbi időben tett lépéseink."

Ugyanakkor a merevlemez-üzletág értékesítésével kapcsolatos költségek várhatóan még az elkövetkező negyedévek során is éreztetik hatásukat. Joyce elmondta, hogy a vagyontárgyak értékesítésével és az elbocsátásokkal kapcsolatos költségek 2,5-3 milliárd dollárt tesznek ki, ami jelentősen magasabb a korábbi 2-2,5 milliárd dolláros becslésnél. A legnagyobb költségek természetesen a merevlemez-üzletág értékesítésével kapcsolatban merülnek fel. Amint az ismert, az IBM 2,05 milliárd dollárért értékesítette a veszteséges részleget a Hitachinak. Az üzletág az elmúlt öt félév során 515 millió dolláros veszteséget termelt.

Joyce azt is közölte, hogy az elemzők által várt részvényenkénti 4 dolláros éves profit tartható, ám nem bocsátkozott becslésekbe az IBM éves árbevételével kapcsolatban.

Amint arról beszámoltunk, az IBM márciusban kinevezett új vezérigazgatója, Samuel Palmisano egy sor költségcsökkentő intézkedést vezetett be. Ezek közé tartoznak a jelentős elbocsátások, valamint a veszteséges üzletágaktól, így a merevlemezgyártó divíziótól történő megszabadulás. A vezérigazgató korábbi tervei szerint az IBM évi 1-2 milliárd dollárral csökkenti majd költségeit a megszorító intézkedéseknek köszönhetően.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról