:

Szerző: Vörös Péter

2002. július 30. 14:55

A UMC a várakozásoknál gyengébb eredményekkel zárta a második negyedévet

[AsiaBizTech, Bloomberg] A tajvani United Microelectronics Corp. (UMC), a világ második legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója közzétette második negyedéves eredményeit. A cég a vártnál alacsonyabb nyereséggel zárta az időszakot, és közölte, hogy a harmadik negyedévben kevesebb chipet fog gyártani.

[AsiaBizTech, Bloomberg] A tajvani United Microelectronics Corp. (UMC), a világ második legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója közzétette második negyedéves eredményeit. A cég a vártnál alacsonyabb nyereséggel zárta az időszakot, és közölte, hogy a harmadik negyedévben kevesebb chipet fog gyártani.

A cég nettó nyeresége 130 millió dollár (részvényenként 1,03 cent) volt, szemben az előző év hasonló időszakában elért 56,14 millió dolláros (részvényenként 0,47 centes) nettó veszteséggel. Az elemzők átlagos előrejelzése 174,32 millió dolláros profit volt.

A legnagyobb rivális Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.-hoz (TSMC) hasonlóan a UMC nyeresége is elmaradt a várakozásoktól, és a cég kénytelen volt módosítani bővítési terveit. A UMC részvényárfolyama 12%-kal esett vissza akkor, amikor a TSMC közzétette negyedéves eredményeit.

Az elemzők úgy vélik, hogy a TSMC részben azért festett viszonylag sötét képet a harmadik negyedéves teljesítménnyel kapcsolatban, mert az egyik legfontosabb ügyfele, az NVIDIA jelentősen csökkenti a TSMC által outsourcing keretében gyártott chipek mennyiségét: arról van szó, hogy míg az első negyedévben a TSMC az NVIDIA-nak 140 ezer chipet gyártott, addig ez a mennyiség a harmadik negyedévben 30 ezerre fog lecsökkenni. A hír nem tett túl jót sem a TSMC, sem az NVIDIA részvényárfolyamának az utóbbi napokban.

Ugyanakkor a UMC részvényárfolyamának jót tehet, hogy az előrejelzések szerint a harmadik negyedévben nő a termékek átlagos eladási ára. "Az árak növekedésére a piac várhatóan pozitívan fog reagálni. Ugyanakkor a cég harmadik negyedéve várhatóan nem lesz olyan erős, mint azt korábban sokan remélték" -- mondta Ross Teverson, a Standard Life Investments beruházási alap vezetője.

A cég már korábban közölte, hogy a második negyedévben a forgalom 24%-kal 546,6 millió dollárra emelkedett, a vállalat ugyanakkor 1,6 milliárd dollárról 1,3 milliárd dollárra módosította befektetési költségvetését.

A UMC közölte, hogy a mobiltelefon-gyártók félvezetőkereslete emelkedni fog a második félévben.

A cég legfejlettebb technológiájával készült chipek fogják kitenni a vállalat forgalmának kb. 5%-át a negyedik negyedévben, mondta John Hsuan, a vállalat elnök-vezérigazgatója. Ugyanez az arány mindössze kevesebb, mint 1% volt a második negyedévben. Hsuan azt is bejelentette, hogy e technológiát használva a UMC próbagyártást végez az egyik ügyfél grafikus chipjeivel kapcsolatban.

"Az ügyfelek keresletének erőteljes növekedése állt a negyedéves teljesítmény mögött" -- közölte Hsuan, kiemelve a fogyasztói és a kommunikációs szektorokat. A cég piaci részesedése emelkedni fog, mivel egyre több ügyfele oldja meg a termelést outsourcinggal, mondta Hsuan.

A UMC arra számít, hogy a harmadik negyedéves teljesítmény nem lesz rosszabb a második negyedévesnél. A vállalat bízik abban, hogy kapacitáskihasználtság 70% körül marad a harmadik negyedévben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.