Szerző: Vörös Péter

2002. július 23. 18:41

A Lucent a vártnál gyengébb negyedéves eredményeket ért el, további létszámcsökkentések lesznek

A telekommunikációs berendezéseket gyártó Lucent Technologies bejelentette negyedéves eredményeit, a cég sorozatban immár a kilencedik veszteséges negyedévet zárta. A cég azt is közölte, hogy további 7 ezer alkalmazottat bocsát el, mivel a távközlési eszközökre fordított kiadások tovább csökkennek.

A Murray Hill (New Jersey) központú vállalat -- amely 2001 januárjában kezdett el egy széles körű átszervezést -- a június 30-án véget ért harmadik pénzügyi negyedévben 7,91 milliárd dolláros (részvényenként 2,31 dolláros) nettó veszteséget ért el, szemben a tavalyi év hasonló időszakában elért 3,24 milliárd dolláros (részvényenként 95 centes) nettó veszteséggel.

A cég forgalma rohamos mértékben csökkent az elmúlt egy évben, mivel a telefonszolgáltatók igen erősen visszafogták kiadásaikat. Mivel a kereslet továbbra sem nő, Patricia Russo, a cég nemrég kinevezett elnök-vezérigazgatója arra kényszerül, hogy jelentősen csökkentse a költségeket.

A Lucent bejelentette, hogy további 7 ezer alkalmazottat fog az év végéig elbocsátani, ezenkívül ezer fővel csökken a létszám a nyugdíjazásoknak és önkéntes távozásoknak valamint az outsourcingnak köszönhetően. Így az év végére 15%-kal fog csökkenni a vállalat létszáma -- június végén a cégnek összesen 53 ezer alkalmazottja volt. 2000 végén a Lucent létszáma még 123 ezer volt.

A vállalat nem közölt előrejelzést a negyedik negyedévvel kapcsolatban, hivatkozva arra, hogy rendkívül bizonytalanok a piaci kilátások, azt azonban megerősítette, hogy a 2003-as pénzügyi év végére tervezik a nyereségesség elérését.

A cég negyedéves forgalma 2,95 milliárd dollárra csökkent a tavalyi 5,37 milliárd dollárhoz képest, a második pénzügyi negyedévhez viszonyítva a forgalom 16%-kal csökkent. A Lucent júniusban bejelentette, hogy a harmadik pénzügyi negyedéves forgalom a második pénzügyi negyedévhez képest 10-15%-kal fog csökkenni.

Az egyszeri tételeket figyelmen kívül hagyva a Lucent vesztesége részvényenként 16 cent volt, szemben az előző év hasonló időszakában elért részvényenként 39 centes veszteséggel. A First Call/Thomson Financial által megkérdezett szakértők részvényenként 14 centes veszteségre és 3,05 milliárd dolláros forgalomra számítottak.

A Lucent részvényárfolyama az utóbbi 12 hónapban 67%-kal csökkent. A hétfői tőzsdei napot a cég 0,10 dolláros (5%-os) emelkedéssel 2,10 dolláron zárta.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról