Szerző: Bodnár Ádám

2002. július 24. 11:24

Biztonságtechnikai kommunikációs alkalmazások a Pannon GSM-től

A GSM alapú ipari alkalmazások új távlatokat nyitottak a személy- és vagyonvédelem terén; a Pannon GSM számos futurisztikusnak tűnő, de már működő megoldás számára biztosítja a kommunikációs hátteret. A GSM rendszer globális lefedettsége és az általa biztosított megbízható, vezeték nélküli kommunikációs kapcsolat révén forradalmasíthatja, sőt, akár automatizálhatja is a segélykérést, még akkor is, ha az elhagyatott helyről érkezik.

[HWSW] A GSM alapú ipari alkalmazások új távlatokat nyitottak a személy- és vagyonvédelem terén; a Pannon GSM számos futurisztikusnak tűnő, de már működő megoldás számára biztosítja a kommunikációs hátteret. A GSM rendszer globális lefedettsége és az általa biztosított megbízható, vezeték nélküli kommunikációs kapcsolat révén forradalmasíthatja, sőt, akár automatizálhatja is a segélykérést, még akkor is, ha az elhagyatott helyről érkezik.

A Pannon GSM egyik viszonteladója révén maga is részt vett egy újszerű liftfelügyeleti rendszer kifejlesztésében. Az európai szabványoknak megfelelő rendszer közvetlen kapcsolatot biztosít a fülke és a karbantartó központ ügyeletese, számítógépe között. Vészhelyzetben egy gomb megnyomásával indítható a riasztás, amely során a rendszer hangkapcsolatot biztosít a lift és a központ között. A berendezés automatikus karbantartási információ továbbítására is képes. SMS-ben tájékoztatja a diszpécsert a kommunikációt fenntartó akkumulátor állapotáról, szükség esetén pedig riasztást küld. Az egyszerre akár három felvonó felügyeletének biztosítására alkalmas rendszer még a lift működésének, mozgásának távvezérlésére is képes.

Hasonló távirányításra alkalmas az ugyancsak a Pannon GSM hálózatát használó Eurocar 125-RG gépkocsiriasztó. A hagyományos riasztási funkciókkal rendelkező berendezés az utca csendjének felverése helyett közvetlenül a tulajdonost értesíti a rablásról. Az akkumulátor, a riasztó és az ajtók, ablakok állapota szintén lekérdezhető. A beérkező információk alapján lehetőségünk van az autó védelmi rendszerének irányítására: telefonról aktiválhatjuk vagy hatástalaníthatjuk a központi zárat, leállíthatjuk a motort, sőt, még akár szóbeli kapcsolatot is létesíthetünk a tolvajjal.

Az objektumvédelem következő lépcsője, ha magát az eseményt képekben is közvetíti számunkra a rendszer. Erre alkalmas a GSM VideoBox, amely szabványos tömörítési formátumú álló- (jpg) vagy mozgóképeket (avi, mpeg) küld a felhasználó számítógépére. Így a világ bármely pontjáról, akár egy internet kávézóba beülve szétnézhetünk lakásunkban.

A technológiában rejlő felhasználási lehetőségek végtelenek. Csak egy példa a sok közül: a londoni Camden városrész vezetése egy, a VideoBoxhoz hasonló rendszerrel kívánja megoldani az egyedül élő, idős betegek folyamatos felügyeletét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról