:

Szerző: Barna József

2002. július 16. 11:37

Elemzők szerint nagyszabású elbocsátásokra készül az Intel

Craig Barrett
Craig Barrett
[WSJ] A hír, hogy az Intel elnök-vezérigazgatója ma délután beszédet tart a cég alkalmazottainak, számos spekulációra adott okot. Elemzők szerint a gyengélkedő PC-piac idején várható, hogy a chipgyártó óriás nagyszabású leépítéseket jelent be, és más költségcsökkentő intézkedések bevezetését is tervezi.

Craig Barrett ma délután, tőzsdezárás után, a második pénzügyi negyedéves eredmények nyilvánosságra hozatala idején tartja beszédét. Az Intel illetékesei egyelőre nem kívántak nyilatkozni azzal kapcsolatban, hogy mi lesz Barrett mondandója.

A spekulációk tegnap azután kaptak lábra, hogy Jonathan Joseph, a Salomon Smith Barney egyik elemzője jelentésében rámutatott: noha nincsenek közvetlen ismeretei az Intel terveivel kapcsolatban, nem lenne meglepve, ha komoly megszorító lépések bevezetésére kerülne sor a cégnél. Joseph kiemelte, hogy legutóbb Barrett a szeptember 11-i terrortámadások után tartott hasonló beszédet. Akkor a vezérigazgató arról beszélt, hogy a cég alkalmazottainak száma közel 20 000 fővel haladta meg a három évvel korábbi szintet, noha a két időpontban a cég bevételei közel azonosak voltak. E beszéd üzenete Joseph szerint csak az lehetett, hogy ha a cég forgalma nem emelkedik, az alkalmazottak száma elkerülhetetlenül csökkeni fog, mégpedig jelentős mértékben.

Márpedig, amint arról beszámoltunk, az Intel a második pénzügyi negyedévben nem számolhat javuló eredményekkel. A cég június 6-án tett közzé profitfigyelmeztetést. Akkor Andy Bryant pénzügyi vezérigazgató bejelentette, hogy a vártnál gyengébb európai PC-forgalom miatt a vállalat 6,2 milliárd dolláros negyedéves bevételre számít, szemben a korábbi 6,4-7 milliárdos előrejelzéssel. Bryant azt is kiemelte, hogy a kedvezőtlen forgalmazott termékkösszetétel miatt a cég bruttó hasznrése is csökken.

Az Intelnek az első negyedév végén 83 000 alkalmazottja volt világszerte. 2000 végén még 86 000 főt foglalkoztatott a cég. Elemzők és a céghez közelálló források szerint a várható leépítések akár 10 000 főt is érinthetnek. Ugyanakkor, hangsúlyozzák más véleményen lévő elemzők, nem elképzelhetetlen, hogy Barrett esetleg csupán bércsökkentésről vagy csupán az általános iparági atmoszféráról szól majd.

Az Intel ma délután (14:30 PDT), magyar idő szerint ma éjszaka hozza nyilvánosságra második pénzügyi negyedéves eredményeit.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.