Szerző: Barna József

2002. július 18. 09:54

Gyenge forgalom és jelentős veszteség az AMD második negyedévében

Hector Ruiz
Hector Ruiz
[CNET, WSJ, HWSW] Az Advanced Micro Devices (AMD) tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra második pénzügyi negyedéves eredményeit. A cég igen gyenge árbevétel mellett 185 millió dolláros nettó veszteségről volt kénytelen beszámolni, és elsősorban a gyenge európai és egyesült államokbeli PC-keresletet okolja a várakozásokat messze alulmúló eredményekért. És noha a sunnyvale-i cég bevételei megfeleltek a negyedév során másodszor lejjebb szállított várakozásoknak, a veszteség jelentősen meghaladta az elemzők várakozásait.

Amint Hector Ruiz, a cég újonnan megválasztott elnök-vezérigazgatója bevezetőjében elmondta: "Nem egészen így képzeltem az első pénzügyi beszámolómat." Mint elmondta, PC-piacot "elsöprő vihar" sújtotta a második negyedév során, és noha a pénzügyi eredmények magukért beszélnek, az AMD számos eredményt is fel tud mutatni: így többek között a korábbi átszervezések eredményei is kezdenek beérni, valamint a nehéz gazdasági helyzet ellenére a cég ütemterv szerint halad minden új termékének fejlesztésével.

A június 30-án véget ért második pénzügyi negyedévben az AMD bevételei 39%-kal csökkentek az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest, és mindössze 600,3 millió dollárt tettek ki. A cég 184,9 millió dolláros, részvényenként 54 centes veszteséget könyvelt el, míg a tavalyi év hasonló időszakában 985,3 millió dolláros árbevétel mellett 17,4 millió dolláros, részvényenként 5 centes nettó nyereségről számolt be. A Thomson Fincancial/First Call által megkérdezett elemzők részvényenként 45 centes nettó veszteséget prognosztizáltak.

A cég processzorforgalma a tavalyi év hasonló időszakának 580 millió dolláros szintjéről 35%-kal 380 millió dollárra esett vissza, ami egyben 44%-os csökkenés az első negyedéves forgalomhoz képest, amikor a processzorok eladásai 684 millió dollárt tettek ki. A processzorok darabszámát tekintve az első negyedéves 8 millió darab helyett a második negyedév során 6 milliót forgalmazott a cég. Ezzel szemben a flash memóriák forgalma enyhén növekedett a tavalyi szinthez képest, ami a vezetők szerint elsősorban az extra funkciókkal ellátott mobiltelefonok forgalomnövekedésének tudható be.

Mind Ruiz, mind pedig Robert Rivet pénzügyi vezérigazgató elismerte, hogy a jelenlegi negyedév során néhány százalékpontnyi piaci részesedést vesztettek az Intel javára. Mindez egybecseng az Intel elnökének, Paul Otellininek tegnapelőtti nyilatkozatával. Otellini cége negyedéves eredményeinek nyilvánosságra hozatalakor ugyanis kiemelte, hogy az Intel az elmúlt negyedévben 2-3 százalékpontnyi piaci részesedést nyert az AMD kárára, ami egyben azt is jelenti, hogy az Intel processzorpiaci részesedése két éve nem látott szintre emelkedett.

Ruiz ugyanakkor hangsúlyozta, hogy cége ütemterv szerint halad új termékeinek fejlesztésével. Mint mondta, még ebben a félévben megjelenik a 2400+ és 2600+ modellszámozású Athlon XP processzor, a negyedik negyedévben pedig a cég megkezdi a nyolcadik generációs Athlon (ClawHammer) processzorok szállítását is, noha ennek hivatalos bejelentése csak a jövő év első negyedévében esedékes.

A jövőt illetően meglehetősen óvatosan fogalmaztak az AMD vezetői. Ruiz elmondta, hogy az iparági fellendülés a második félév során várhatóan nem lesz olyan jelentős mértékű, mint azt korábban várni lehetett. Ezért az AMD a jelenlegi negyedévben csupán enyhe növekedést vár a második negyedévhez képest, mind a processzorok, mind pedig a flash memóriák forgalma tekintetében.

E negyedév immár sorozatban a negyedik veszteséges negyedév volt az AMD számára. Várhatóan a cég az idén nem lesz nyereséges, hiszen amint azt Ruiz elmondta, 900 millió dollárt meghaladó negyedéves árbevételre lenne szükség e cél eléréséhez.

A rendes kereskedés során az AMD papírjai 7 centtel alacsonyabban, 9,33 dolláron zártak tegnap, majd a tőzsdezárás utáni kereskedésben további 4,1%-ot veszítettek értékükből.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról