Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. július 5. 08:04

Új hazai metakereső szolgáltatás

Különösebb hírverés nélkül elindult a Hungary.Network Ariadnet metakereső szolgáltatása.

[HWSW] Különösebb hírverés nélkül elindult a Hungary.Network Ariadnet metakereső szolgáltatása.

AriadneAz Informatikai Kormánybiztosság támogatásával tavaly novemberben indult fejlesztés egy szerveroldali és egy kliensoldali kereső létrehozását tűzte ki célul, mely a felhasználó által megadott szó vagy szavak alapján egyidejűleg több internetes kereső adatbázisából válogatja össze a találatokat. Az Ariadnet 12 hazai kereső és adatbázis, valamint 9 angol és egy német kereső találatait képes megjeleníteni.

A találatokat a felhasználó osztályozhatja, amit a kereső később a relevancia kiszámításakor vesz majd figyelembe csakúgy, mint azt, hogy a keresés eredményéül kapott linkek közül melyikre kattintanak a legtöbben. A szolgáltatás érdekessége a szinonimakeresés: ezt az opciót választva a beírt szó szinonimáival bővíthető a keresés. Az ingyenesen regisztráló felhasználók a kereséseiket elmenthetik, valamint letölthetik a -- néhány nap múlva megjelenő -- kliensoldali változatot is.

A metakereső neve a görög mondavilág Ariadnéjára utal, akinek híres fonala mutatta meg a visszafelé vezető utat Théseusnak Minótaurus labirintusában. A kereső készítői az internetet labirintusként jellemzik, melyben eligazodást nyújt az "Ariadnet fonal".

A Hungary.Network tavaly az IKB "A magyar nyelvi informatikai technológiák fejlesztése és alkalmazása" című pályázatán 23 300 000 forintot nyert.

a címlapról