:

Szerző: Vörös Péter

2002. július 5. 13:07

A Gartner szerint az idén jól alakulnak a PC-eladások Ázsiában

[CNET] A Gartner Dataquest Asia-Pacific legújabb felmérése szerint az ázsiai fogyasztók és vállalatok várhatóan több PC-t fognak vásárolni az idén, ellenben a nyomtatók, szerverek és munkaállomások forgalma lassú lesz.

[CNET] A Gartner Dataquest Asia-Pacific legújabb felmérése szerint az ázsiai fogyasztók és vállalatok várhatóan több PC-t fognak vásárolni az idén, ellenben a nyomtatók, szerverek és munkaállomások forgalma lassú lesz.

A Gartner úgy véli, hogy a PC-k fogják kitenni az ázsiai/csendes-óceáni régióban (Japán nélkül) a hardvereladások 74%-át -- a teljes hardver szegmens értéke várhatóan 32 milliárd dollár lesz. A piackutató cég besorolása szerint a számítógépes hardver kategóriába tartoznak a PC-k, a nyomtatók, a szerverek és a munkaállomások, a tárolási eszközök azonban nem

Lilian Tay, a Gartner egyik vezető elemzője szerint a piac egésze óvatos marad a készülékvásárlásokat illetően, de jelentős lesz a kereslet az olyan fejlődő országokban, mint Kína, Thaiföld és Malajzia. Ezekben az országokban az eladások volumene 13-39% között fog emelkedni.

2001-ben az első számú ázsiai PC-gyártó a kínai Legend volt, ezt követte az IBM és a Compaq/HP, közölte a Gartner.

Tay szerint négy területen várhatók erős számítógépeladások szerte a régióban: a kormányzati szektorban, az oktatásban, a pénzügyi szektorban és a kis- és közepes méretű vállalatok piacán.

A nyomtatók piacán a HP várhatóan megőrzi vezető helyét az idén, a legnagyobb riválisok az Epson és a Canon előtt. A nyomtatópiac egészében várhatóan csökken a forgalom volumene, az eladások értéke pedig a tavalyi 3 milliárd dollárról 2,9 milliárd dollárra csökken az idén.

A szerverforgalom a várakozások szerint 5%-kal esik vissza és 5 milliárd dollárt tesz ki az idén. A Gartner előrejelzései szerint 2006-ban ez a piaci szegmens eléri az 5,65 milliárd dollárt.

"Rövid távon arra utalnak a jelek, hogy a piac egészén folytatódik az árcsökkenés, ezenkívül a csúcskategóriájú szerver szegmensben továbbra is kemények lesznek a piaci körülmények" -- mondta Tay.

A következő négy évben a gazdasági körülmények várhatóan sokkal kedvezőbbek lesznek, ez lerövidítheti a vásárlási ciklusokat, ami pedig új lendületet adhat többek között a szerverpiacnak, jegyezte meg a Gartner.

Tavaly az IBM végzett az első helyen a szerverpiacon az ázsiai/csendes-óceáni régióban mind az eladások volumene, mind a forgalom alapján.

A piackutató cég szerint a munkaállomások eladásai 2006-ig előreláthatólag gyengék maradnak: az idei 441 millió dollárral szemben 2006-ra 418 millió dolláros lesz ez a piac. Tavaly Ázsiában az első három helyezett munkaállomás-gyártó a Dell, a Sun és a Compaq/HP volt.

Ami az országonkénti sorrendet illeti, Kína lesz a legnagyobb hardverpiac az idén, a második helyen Dél-Korea, a harmadikon Ausztrália fog végezni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 14:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.