:

Szerző: Vörös Péter

2002. július 10. 15:39

A Micron szerint a második félévben nő a PC-kereslet és így a memóriachipek ára is

Az amerikai Micron Technology, a világ második legnagyobb memóriagyártója kedden közölte: arra számít, hogy erős lesz a PC-kereslet a második félévben, ez pedig ahhoz fog vezetni, hogy emelkedni fognak a memóriachipek árai.

Az amerikai Micron Technology, a világ második legnagyobb memóriagyártója kedden közölte: arra számít, hogy erős lesz a PC-kereslet a második félévben, ez pedig ahhoz fog vezetni, hogy emelkedni fognak a memóriachipek árai.

"Az év második felében jelentősen növekedni fognak a PC-eladások az első félévhez képest, ami azt jelenti, hogy óvatosan optimista vagyok azzal kapcsolatban, hogy erős lesz a kereslet a félvezetőtermékek iránt a második félévben, ami pedig általában azt jelenti, hogy emelkedni fognak a memóriachipek árai" -- közölte Mike Sadler, a cég értékesítési igazgatója Londonban.

Sadler szerint az Intel, az AMD, valamint más cégek és elemzők előrejelzéseivel szemben az adatok egyértelműen arra utalnak, hogy a második félév sokkal jobb lesz az elsőnél. A kínálat jelenleg szűkösebb, de az amerikai cég elmondta, hogy nem emelte szerződéses árait azóta, hogy a memóriachipek árai két héttel ezelőtt elkezdtek emelkedni az azonnali piacon.

A DRAMeXchange.com adatai szerint az azonnali piacokon a 128-megabites 133 MHz-es 16Mx8 SDRAM chipek átlagos ára jelenleg 2,63 dollár, míg a 256-megabites 133 MHz-es 32Mx8 SDRAM chipek ára 5,04 dollár. A 128-megabites 266 MHz-es 16Mx8 DDR chipek átlagos ára 3,16 dollár, míg a 256-megabites 266 MHz-es 32Mx8 DDR chipek ára 6,18 dollár.

"Mindössze egyetlen szerződést tárgyaltunk újra eredményeink bejelentése (június 25.) óta, azóta változatlanul hagytuk az árakat. De ha a jelenlegi környezet továbbra is fennmarad, akkor valószínűleg fel fogjuk tudni emelni árainkat" -- mondta Sadler.

Steve Appleton, a cég elnök-vezérigazgatója szintén Londonban járt azért, hogy befektetőkkel, elemzőkkel és újságírókkal találkozzon. Appleton elmondta, nem tudja, hogy melyik vállalat vagy miféle törvénysértés az amerikai kormányzat nyomozásának a tárgya a memóriagyártó-iparral kapcsolatban. "Nem tudjuk, hogy mi után kutat az igazságügyi minisztérium" -- mondta Appleton.

Appleton megerősítette azokat a jelentéseket, miszerint még mindig érdekelt abban, hogy újrakezdjék a dél-koreai Hynixszel folytatott tárgyalásokat a cég felvásárlásával kapcsolatban. Amint arról ma beszámoltunk, a Hynix a legkevesebb hajlandóságot sem mutatja arra, hogy folytassa a tárgyalásokat, a dél-koreai memóriagyártó bízik abban, hogy önállóan fogja túlélni pénzügyi nehézségeit.

A Hynix nélkül a Micron azt tervezi, hogy a termelés 30%-kal nő a 2003 augusztusában véget érő következő pénzügyi évben. Ez alacsonyabb, mint az elmúlt 10 év átlaga, a fő ok természetesen az, hogy relatíve csökken a kereslet a PC-k, a mobiltelefonok és a távközlési infrastruktúra iránt.

A PC-k és a mobiltelefonok évről évre több memóriát igényelnek ahhoz, hogy lépést tartsanak az új alkalmazásokkal, ez a magyarázata annak, hogy minden évben erősen nő a memóriachipek iránti kereslet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 21:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.