eco@tech archívum - 2002 február

2002
február

0

A szervezők az Egyesült Államokba is elvinnék a CeBIT szakkiállítást

2002. február 28. 17:34

[Heise] A kereskedelmi vásárok rendezésével foglalkozó Deutsche Messe AG Európa legnagyobb informatikai kiállításának, a Hannoverben évente megrendezésre kerülő CeBIT-nek a babérjait szeretné az Egyesült Államokban is learatni, és ezért egy USA-beli testvérkiállítás életre hívását fontolgatja. Ernst Raue, a CeBIT egyik felelős biztosa a Handelsblatt című német üzleti lapnak nyilatkozva elképzelhetetlennek tartotta, hogy egy IT szakkiállítás ne legyen sikeres Észak-Amerikában.

0

IBM: merevlemezek a nagy falon túl

2002. február 28. 16:11

[Bloomberg] Az IBM és a Great Wall Technology Co. hároméves szerződést kötött, amelynek értelmében a Nagy Kék licencelni fogja HDD technológiáját a kínai cégnek -- szakemberek szerint ez újabb jel arra, hogy a világ legnagyobb számítógépgyártója nem tervezi a kivonulást az adattárolási üzletágból.

0

Fizetős lesz a Freestat ingyenes szolgáltatása?

2002. február 28. 15:53

Meglepő levelet kaptak minap a Freestat ingyenes statisztikai rendszer felhasználói. A levélben 2000 Ft egyszeri díjat kér a szolgáltatás fenntartásáért mind a 4200 felhasználójától az üzemeltető Enveco Hungary Kft.

0

Az internet következő generációja a tudomány szolgálatában

2002. február 28. 13:56

[NetAktív] A Cisco Systems a házigazdája annak a hat európai városban zajló konferenciasorozatnak, amelynek témája az internet jövőbeni szerepe az oktatásban. A Budapesten tegnap megkezdődött regionális szakmai konferencia fórumot nyújt a nemzeti kutatási hálózatok, egyetemek, főiskolák és kutatóintézetek műszaki vezetőinek, hogy véleményt cseréljenek az internetes technológiák jövőjéről, a jövő internetjének architektúrájáról, valamint szerepéről a kutatás és a felsőoktatás területén. A konferencián 5 ország több mint 60 szakembere vesz részt.

0

Az ATI vezeti a grafikus kártyák egyesült államokbeli piacát

2002. február 28. 11:59

[ATI] A kanadai ATI tegnap sajtóközleményben jelentette be, hogy az NPD Intelect piackutató cég éves statisztikái szerint 42%-os kiskereskedelmi piaci részesedével a cég volt az első számú gyártó a grafikus kártyák piacán az Egyesült Államokban. A jelentés szerint továbbá az év 11 hónapjában 6 ATI-termék volt található az országban legkeresettebb 10 videokártya között, s ebből három a cég új Radeon technológiáját hasznosította.

0

A Sony is bejelentette 4x-es DVD-írást lehetővé tévő lézerdiódáját

2002. február 28. 11:39

[Sony] A Sharp után a Sony is bejelentette új lézerdiódáit, melyekkel tovább növelhető a CD- és DVD-író eszközök sebessége. Az SLD253VL kódszámú 780 nm-es, 250 mW teljesítményű lézerdióda a CD-írók 40x-es korlátját töri meg, 48x-os írásra képes eszközök építhetők vele. Az SLD1233VL kódjelzésű 650 nm-es lézerdióda 100 mW teljesítménnyel 4x-es írást és úraírást támogat DVD formátumok esetén.

0

Kapható az EZQuest Firewire csatlakozóval rendelkező Boa DVD-RW-írója

2002. február 28. 02:44

Az EZQuest legújabb külső meghajtója érdekes jószág: DVD- és CD-lemezek írására képes FireWire csatlakozón keresztül. A meghajtó így PC-k mellett Macintosh gépekhez is kiválóan alkalmazható. A DVD-lemezek közül a DVD-R/RW formátumot támogatja, ezeket a lemezeket 2x-es sebességgel képes írni. Az újraírható DVD-RW lemezekkel csak 1x-es, a CD-lemezekkel pedig maximálisan 8x-os sebességgel birkózik meg.

0

Júniusig további kilenc városban lesz ADSL

2002. február 27. 16:04

Még idén júniusig további kilenc településen válik elérhetővé az ADSL. Ezek: Dombóvár, Eger, Hajdúszoboszló, Komárom, Mosonmagyaróvár, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Oroszlány és Paks. A Matáv fejlesztési programját az Axelero adta közre, ám a bekötések pontos ütemezéséről részletes információt nem közöltek.

0

Egységesíteni szeretné az MPV nyílt szabvány az optikai médiákon tárolt file-formátumokat

2002. február 27. 02:34

Az Optical Storage Technology Association (OSTA) és az International Imaging Industry Association (I3A) bejelentette, hogy közös munkával megkezdték a MultiPhoto/Video (MPV) nyílt szabvány fejlesztését. Az MPV célja az egységesítés: a jelenlegi kaotikusnak és zűrzavarosnak könnyedén nevezhető helyzetben sztenderdizálni szeretnék az írható CD- és DVD-lemezeken tárolt képek és videók formátumait. Az új szabvány egy táblázatot definiálna, melyben rögzítésre kerülnének az elérhető képek/állományok, valamint hogy ki és hogyan érheti el, írhatja ezeket az állományokat.

0

PureAudio zajcsökkentő eljárással rendelkezik a legújabb SoundMAX audiokodek

2002. február 27. 01:54

Az Andrea Electronics Corporation sajtóközleményben jelentette be, hogy egy exkluzív szerződés keretén belül az Analog Devices licenceli a cég PureAudio digitális zajcsökkentő algoritmusát legújabb SoundMAX PC-s audioprocesszoraiba. Az Analog Devices ezzel egyidőben bejelentette ezzel az új technológiával felszerelt SoundMAX Cadenza nevű AC97-es kodekjét is.

0

A SigmaTel bemutatta a DVD-Audio és SACD szabványoknak megfelelő PC-s audiokodekjét

2002. február 26. 23:10

A SigmaTel Inc., kodekjeit több hangkártyán, alaplapra integrált vezérlők mellett láthatjuk gyakran viszont, a cég a PC-s iparág egyik legjelentősebb AC97 audiokodek beszállítója. Az IDF rendezvényen bemutatott új kodekje nemrég beállított rekordokat készül megdönteni, lepipálja a jelenlegi vezető PC-s csúcsmodelleket is.

0

Együtt olcsóbb a Creative Audigy és az Inspire 5300 hangszórókészlet

2002. február 26. 21:52

A Creative által bejelentett Sound Blaster Audigy Surround 5.1 csomag az újonnan gépet vásárlóknak vagy hangkártyájukat és hangszórókészletüket egyidőben lecserélni szándékozóknak lehet optimális választás. Sajnos a Sound Blaster Audigy Player hangkártyát és Creative Inspire 5.1 5300 hangszórókészletet tartalmazó csomag árát nem közölte a sajtóközlemény, de az biztos, hogy olcsóbban juthatunk hozzájuk ezzel a megoldással, mint külön-külön. A mélysugárzót is tartalmazó 5.1-es hangszórórendszer összteljesítménye 48 W (RMS), ez bőven elegendő a PC mellé.

0

A Mitsubishi márciusban dobja piacra 4,7 GB-os DVD+R lemezeit

2002. február 26. 20:55

A Mitsubishi Chemicals bejelentette, hogy márciusban megkezdi DVD+R lemezeinek árusítását. Az új DVD+R lemez 4,7 GB adat tárolására képes és 2,4x-es sebességgel írható. A DVD+R formátumot támogató írók képesek kihasználni ennél a formátumnál a Loss-Less linking technológiát is, mely a CD-írók bufferkiürülés esetén segítséget nyújtó metódusaihoz hasonlóan ugyanott képes folytatni az írást, ahol a buffer kiürülésekor abbahagyta.

0

A San Francisco-i Intel Developer Forumról jelentjük: információk a Palm OS következő változatáról

2002. február 26. 17:18

[Kiküldött tudósítónktól] Az Intel Developer Forum keretein belül zajló kiállításon a Palm is jelen volt, mégpedig a Palm OS 5 demójával. A vállalat képviselőjével beszélgetve kiderült, hogy a platform legfontosabb újdonsága, hogy immár a korábban használt Motorola Dragonball helyett ARM processzoron fut, ami lényegesen erősebb, nagyobb teljesítményű készülékek gyártását és komplexebb alkalmazások futtatását teszi lehetővé.

0

Kormányportál, kormányháló, kormányinternet

2002. február 26. 16:44

[Kormányzati Portál] Márciustól üvegszálas hálózat köti össze a fővárosi államigazgatási szervezeteket. Kleinheincz Gábor az Informatikai Kormánybiztosság főcsoportvezetője szerint a félmilliárdos beruházást követően hatékonyabb és gyorsabb lesz a kormányzati szervezetek belső működése.

0

A Matáv felvásárolná az Első Pesti Telefontársaságot

2002. február 26. 14:41

Nyilvános vételi ajánlatot tett a Matáv az Első Pesti Telefontársaság (EPT) közkézen forgó részvényeire -- adta hírül a Magyar Tőkepiacra hivatkozva a Népszabadság . Az EPT-ben jelenleg közel 80 százalékos tulajdoni hányaddal bíró távközlési óriás ajánlata egy hónapig érvényes.

0

Az NVIDIA saját fejlesztésű DVD-lejátszó szoftvert jelentett be

2002. február 26. 14:31

[NVIDIA] A San Franciscóban zajló Intel Developer Forum rendezvényen jelentette be az NVIDIA NVDVD elnevezésű DVD-lejátszó alkalmazását, melyet kifejezetten a cég grafikus és multimédia processzoraira optimalizáltak. A szoftver mind asztali, mind hordozható számítógépekbe szánt NVIDIA chipekkel használható lesz.

0

A San Francisco-i Intel Developer Forumról jelentjük: Megalakult a Serial ATA II munkacsoport

2002. február 25. 20:01

[Kiküldött tudósítónktól] Bár még piacon sincsenek a Serial ATA 1.0 specifikációra épülő eszközök, az Intel Developer Forum rendezvényen az iparág képviselői bejelentették a Serial ATA II munkacsoport létrehozását, amelynek feladata a korábbinál fejlettebb, a szerverek és hálózati tárolóeszközök funkcióihoz igazított szolgáltatásokkal kibővített adatátviteli specifikáció kidolgozása.

0

A Creative új webkamerája mellett árcsökkentést is bejelentett

2002. február 25. 19:12

[x-bit labs] A Creative által kiadott sajtóközlemény szerint a cég új webkamerát jelentet meg a piacon, valamint néhány termékénél árcsökkentést hajt végre. Az új Creative WebCam céljának tökéletesen megfelel, bár alacsony, 352x288 pixeles felbontása még ebben a szegmensben is igen szegényesnek mondható.

0

Vitákat szülhet a Matáv díjmegosztással kapcsolatos ajánlata

2002. február 25. 18:20

A 2002 elejétől kormányrendelet kötelezi a Matávot, hogy az internet behívószámok hívásából származó jövedelmét megossza az internetszolgáltatókkal. A díjmegosztás külföldön már bevált szisztémája Magyarországon évek óta napirenden van, különösen a két ingyenes internetszolgáltató tavalyelőtt decemberi megjelenését követően erősödtek a bevételmegosztást sürgető hangok, a freeISP-k számára egy ilyen megállapodás tető alá hozása a túlélést jelentette. Sajnos, a kiwwi ezt már nem érhette meg, a Miniszterelnöki Hivatal két rendelete, mely a díjmegosztásra is kitér, a sors fintora folytán épp az osztrák kiwwi csődjével egy időben jelent meg.

0

Árverésen debütál a DivX videotömörítő algoritmus 5-ös verziója

2002. február 25. 11:54

Az eBay online aukciós portál egyre több jótékonysági árverést folytat le oldalain. Ezúttal a DivX Networks ajánlott fel a fanatikusok számára igen értékes relikviákat. A legújabb DivX kodek, a 4.12 után 5-ös verziószámmal jelentkező videotömörítő algoritmus golden master CD-jére lehet licitálni, mely a legújabb kodek legelső végleges példányát tartalmazza. A licit pillanatnyilag 3450 dollárnál tart, de a leendő nyertes nem csupán egy CD-t kap ennyi pénzért. A DivX Networks a kodek mellé felajánlott egy enkódolásra tökéletes számítógépet is:

0

Díjat nyertek az NVIDIA Xbox konzolba tervezett processzorai

2002. február 25. 11:17

Az NVIDIA a napokban jelentette be, hogy a Microsoft Xbox konzoljába tervezett processzorai elnyerték a Microprocessor Report kiadóinak Best Gaming Chip Set of 2001 díját. Az Xboxban található megoldás az Xbox Graphics Processing Unit (XGPU) és az Xbox Media Communications Processor (MCPX) processzor együtteséből áll, s nyújt -- a cég szerint -- felülmúlhatatlan grafikai és audioélményt. A díjat a Microprocessor Report elemzőcsoportja nyújtotta át a cégnek a negyedszer megrendezett Analysts Choice Awards rendezvényen.

0

Új kriptográfiai gyorsítókártyát mutatott be a Sun

2002. február 25. 07:03

[NetAktív] A Sun Microsystems bejelentette Sun Crypto Accelerator 1000 Board (SCA1000) nevű kártyáját, amely másodpercenként több mint 4300 új Secure Socket Layer (SSL) kapcsolat kiszolgálását teszi lehetővé a Sun Fire 6800 gépen futó iPlanet Web Serverrel együtt. A SCA1000 dedikált gyorsítókártya az SSL-kapcsolatok létrehozását átvállalja a rendszer processzorától -- az eredmény pedig minden eddigi biztonságos webszerver megoldás teljesítményét felülmúlja.

0

Az IBM továbbra is vezet a globális szerverpiacon

2002. február 25. 06:21

[CNET] A Gartner piackutató cég pénteken tette közzé legfrissebb adatait a globális szerverpiaccal kapcsolatban. A felmérés szerint az IBM piaci részesedése nőtt 2001-ben az olyan riválisok kárára, mint a Sun Microsystems, a Hewlett-Packard és a Compaq.

0

A UBS Warburg lejjebb szállította a Cisco 2002-es és 2003-as előrejelzéseit

2002. február 25. 06:20

[Bloomberg] Nikos Theodosopoulos, a UBS Warburg egyik elemzője lejjebb vitte a Cisco Systems 2002-es és 2003-as pénzügyi éves nyereségelőrejelzéseit, hivatkozva arra, hogy stagnálnak a vállalatok hálózatiberendezés-vásárlásai és alacsonyabbak a távközlési cégek kiadásai is.

0

ADSL szolgáltatás a 29-es körzetben is

2002. február 23. 22:15

Februárban indította a Monortel saját területén, a 29-es körzetben ADSL szolgáltatását. A szélessávú kapcsolat egyelőre hét település; Monor, Dabas, Vecsés, Gyál, Üllő, Maglód, Gyömrő internetezői számára érhető el.

0

Olcsóbb kivitelben is kapható lesz a Terratec DMX 6fire 24/96 hangkártyája

2002. február 23. 03:05

A TerraTec által bejelentett új hangkártya a jelenlegi csúcskártya DMX 6fire 24/96 kistestvére: tudásukban megegyeznek, viszont az LT típushoz nem tartozik külső doboz. A csatlakozók hagyományos módon lettek elhelyezve a kártya szerelőlemezén és egy külön beillesztendő lemezen.

0

Az MPEG-4 körüli huzavona kedvez a többi videotömörítési kodeket fejlesztő cégnek...

2002. február 23. 02:36

Az MPEG-4 körüli huzavona kedvez a többi videotömörítési kodeket fejlesztő cégnek, hiszen a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően egyre kisebb méretben egyre jobb minőségű videoállományokat lehet létrehozni ezekkel az eljárásokkal. A DivX mellett több feltörekvő kodek, videotömörítési algoritmus, formátum létezik, mely már jelenleg is jobb minőséget nyújt az MPEG-4-nél. Elméletileg ilyen a Windows Media V8 is. Az On2 Technologies saját technológiája is szép reményekkel kecsegtet, persze kérdés, mi valósul meg ebből.

0

Márciustól kapható a Terratec 5.1-es hangszórókészlete

2002. február 23. 01:04

Ezzel a készlettel ugyan falat nem fogunk bontani, de kisebb szobákba, PC mellé tökéletes megoldást nyújthat. A hatcsatornás hangkártyák mellé passzoló SubSession HomeArena 5.1 rendszer 55 W (RMS) összteljesítménnyel rendelkezik.

0

A VIA idén újra növelni kívánja piaci részesedését

2002. február 22. 11:20

[DigiTimes] Noha a Pentium 4 processzorokhoz szánt alaplapi chipkészletek gyártásához szükséges hivatalos Intel-licencek hiánya negatívan befolyásolta a cég eredményeit, a tajvani VIA Technologies bízik abban, hogy az idén képes lesz piaci részesedést szerezni. A cég vezetői 40%-os globális részesedést tűztek ki célul, ami véleményük szerint a PC-klónok, azaz nem márkás számítógépek piacán történő terjeszkedéssel, valamint az AMD processzorokhoz készült lapkakészletek kínálatának szélesítésével elérhető lesz.

0

Tovább csökkenhet az írható CD-lemezek ára, a gyártási költség már csak 10 cent lemezenként

2002. február 22. 01:54

[CDR-Info] A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a tajvani gyártók tovább tudják csökkenteni az írható CD-lemezek előállítási költségeit. Az élvonalbeli cégek, mint például a Ritek, CMC Magnetics és a Prodisc már alig 10 centből képesek egyetlen lemezt legyártani. A kisebb gyártók, mint a Lead Data, Gigastorage, Princo, Acer Media és a Digital Storage Technology jelenleg 11-12 centből tudnak kihozni egy-egy lemezt. Ez további csökkenést jelent a tavalyi év második felére jellemző 13-14 centes árhoz képest.

0

Az ST és az Imagination Technologies közösen fejleszti a Pocket Multimedia platformot

2002. február 21. 21:51

A Franciaországban megrendezésre került 3GSM World Congress konferencián jelentette be az STMicroelectronics és az Imagination Technologies azt a szándéknyilatkozatot, melyben egy új mobil multimédiás platform közös kifejlesztését tűzték ki célul. Az STMicroelectronics Pocket Multimedia (PMM) platformja a hordozható kéziszámítógépek szórakoztató alkalmazásait támogatja, mint az audio- és videolejátszás, valamint a 3D-s játékok futtatása. Ezeket a célokat úgy valósítanák meg, hogy az igen fontos paraméter, az áramfogyasztás nem növekedne számottevően.

0

Az SRS Labs audiotechnológiája a Sharp mobilkészülékeiben is megtalálható lesz

2002. február 21. 21:01

Az SRS Labs mai sajtóközleménye szerint a Sharp licencelte következő generációs mobilkészülékeibe a cég audiotechnológiáit. A telefonokba az SRS Labs SRS Headphone és SRS WOW technológiáit építheti be a cég. Az SRS Headphone audiotechnológia a Sharp azon készülékében debütál, melyet a gyártó kifejezetten a japán J-PHONE szolgáltató számára készített. A J-SH51 típusjelzésű készülék márciusban kerül a japán boltokba.

0

Tovább emelkednek a memóriaárak

2002. február 21. 16:36

[AsiaBizTech] Dél-koreai értesülések szerint a Samsung Electronics és a Hynix Semiconductor, a világ két vezető memóriagyártója tovább emelte szerződéses memóriaárait. A mostani áremelés kb. 20%-os volt, ennek eredményeként a szerződéses memóriaárak elérték a 4,50$-t a standardnak számító 128 megabites 16Mx8 133MHz SDRAM chipekre vonatkozóan.

0

A Sony bejelentette közvetlenül írható CD-re rögzítő CD Mavica digitális kameráinak két új modelljét

2002. február 21. 15:21

A Sony két új CD Mavica digitális fényképezőgépe tovább bővíti a közvetlenül CD-re dolgozó kamerák képességeit. Az MVC-CD250 és MVC-CD400 digitális kamerák, melyeket ma jelentett be a cég, közvetlenül írható vagy újraírható CD-re dolgoznak a drágább memóriakártyák helyett. A tárolási kapacitás és a könnyű kezelhetőség mind a 8 cm-es lemezek mellett szól, s ezek a kamerák további újdonságokat nyújtanak ezzel a tárolási móddal kapcsolatban.

0

A félvezetőgyártáshoz használt berendezések megrendelései jól alakultak januárban

2002. február 21. 10:16

[CNET] Januárban a félvezetőgyártásban használt berendezések (berendezésgyártó ipar) megrendelései valamelyest növekedtek. Az észak-amerikai berendezésgyártó ipar előzetes megrendelés/forgalom aránya 0,81 volt januárban, tette közzé a Semiconductor Equipment and Materials International (SEMI) kereskedelmi szervezet.

0

A Sun vezeti a UNIX/RISC szerverek piacát az Egyesült Államokban

2002. február 21. 08:51

[NetAktív] A 2001-es naptári évben a Sun Microsystems tovább növelte részesedését a UNIX/RISC-rendszerek eladásának piacán, amely jól mutatja, hogy a vállalat piaci elfogadtatása egyre jobb -- versenytársai rovására -- még a nehéz piaci körülmények között is.

0

BIX berendezés hibája okozott tegnap kisebb fennakadást a hazai internetforgalomban

2002. február 21. 04:20

Mint a mellékelt grafikonból is kitűnik, a budapesti internet adatkicserélő központ, a BIX ( B udapest I nternet E x change) forgalma tegnap kora délután jócskán visszaesett. A szerkesztőségünkben is észlelt jelenség hátterében előbb ki-ki a saját internetszolgáltatóját sejtette, ám amikor az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeztek visszajezések, már sejteni lehetett, hogy az ISP túlterheltségénél nagyobb fennakadásról van szó.

0

Oplayo: multimédiás tartalom mobil készülékeken

2002. február 20. 22:12

[ZDNet] A finn Oplayo egy új médiatömörítési eljárást mutatott be a Cannes-ban zajló 3GSM World Congress rendezvényen. Az új technológia kiválóan használható multimédiás tartalom közvetítésére hordozható, vezeték nélküli készülékek felé, miközben az Mpeg-4 formátumnál akár tízszer gyorsabb adatátvitelt ígér.

0

Részvényesek perelik az NVIDIA-t

2002. február 20. 20:20

[CNET, Reuters] Tegnap a cég részvényeseinek képviseletében három ügyvédi iroda indított pert a grafikus chipeket tervező NVIDIA ellen. A vád szerint az NVIDIA megtévesztő könyvelési megoldásokhoz folyamodott annak érdekében, hogy az alkalmazottak hasznára lendítsen a cég részvényeinek árfolyamán.

0

A UMC kihátrál a Hitachival létrehozott közös vállalatból

2002. február 20. 18:00

[SBN] A világ második legnagyobb szerződéses félvezetőgyártó cége, a UMC és a Hitachi tegnap jelentette be, hogy megszűntetik alig két éve életre hívott közös vállalatukat, a Trecentit, melynek égisze alatt közösen üzemeltettek egy 300 mm-es szilíciumostyákat előállító chipgyárat Japánban. A hír nem tekinthető meglepőnek, hiszen a két cég már jó ideje tárgyalt a vállalat tulajdonosi struktúrájának átszervezéséről.

0

Jól sikerült a HP Magyarország első negyedéve

2002. február 20. 17:13

[Email] Az anyavállalathoz hasonlóan a Hewlett-Packard Magyarország Kft. is sikeres negyedévet zárt. A 2001. év hasonló időszakához képest a teljes bevétel forintban számítva mintegy 19% növekedést mutat, s ezt a piaci eredmények is alátámasztják.

0

Az NTT DoCoMo előfizetőinek száma elérte a 40 milliót

2002. február 20. 12:33

[AsiaBizTech] A japán NTT DoCoMo Inc. bejelentette, hogy vállalatcsoporthoz tartozó kilenc DoCoMo cég előfizetőinek száma elérte a 40 milliót, ami közel egyharmada az ország 127 milliós lakosságának.

0

A "Kilencek" bejelentették a DVD-t leváltó optikai lemez alapszintű specifikációit

2002. február 20. 02:10

A kilenc vezető cég közös sajtóközleményben hozta nyilvánosságra a következő generációs optikai lemez alapszintű specifikációit. A Blu-ray Disc névre keresztelt új felvételi formátum és média a DVD utódja lehet, az egyetlen réteg segítségével elért 27 GB-os kapacitás akár 4-5 teljes mozifilm tárolására is elegendő. A 12 cm-es CD/DVD méretű lemezt 405 nm-es kék-viola lézerrel használják, nevét is a lézer fényéről kapta.

0

A Gigabyte bepereli az ELSA-t a ki nem fizetett videokártya-szállítmányok miatt

2002. február 20. 01:58

Az ELSA hajója végleg süllyedni látszik: a céget korábban tőkeinjekcióval kisegítő Gigabyte egy kérvényt nyújtott be a helyi tajvani bíróságon az ELSA vagyontárgyainak zárolására, befagyasztására. A német cég a Gigabyte-tal fennálló szerződésétől eltérve egyszerűen nem fizette ki az utóbbi által szállított, NVIDIA chipkészleteken alapuló videokártyák egy részét.

0

Az Intel áprilisban és májusban fogja csökkenti a Pentium 4 processzorok árait

2002. február 19. 23:27

[Bloomberg] Eric Rothdeutsch, a Robertson Stephens egyik elemzője szerint az Intel arra készül, hogy áprilisban és májusban jelentősen csökkenti Pentium 4-es processzorainak árát, mivel a világ legnagyobb chipgyártója azt szeretné, ha a leggyorsabb termékei az olcsóbb számítógépekbe is utat találnának.

0

Lebeszélhető Voice IP kártyák az Eurowebtől

2002. február 19. 16:10

Új, VoiceIP szolgáltatást nyújtó kártyát dobott piacra NeoPhone instant néven február elején az Euroweb . A kártyák előre meghatározott összeghatárig bel- és külföldi beszélgetésre vagy akár faxolásra is használhatók.

0

TVNET ADSL újabb nagyvárosokban

2002. február 19. 12:41

Sopron, Kaposvár, Szekszárd, Debrecen, Miskolc és Kecskemét került fel azon városok listájára, ahol helyi alaphálózati partnerein keresztül elő lehet fizetni a TVNET ADSL alapú, szélessávú internetszolgáltatására. Így 2002-től összesen -- Budapesten kívül -- tíz vidéki megyeszékhelyen és nagyvárosban használhatják ki az ügyfelek az ADSL adta előnyöket: a korlátlanidejű, forgalmidíj-mentes szélessávú internetezést.

0

Az Intuit jó eredményekkel zárta legutóbbi negyedévét

2002. február 19. 10:05

[Reuters] A személyi és kisvállalati pénzügyi szoftvereket gyártó Intuit bejelentette, hogy a január 31-én zárult második pénzügyi negyedévben a cég forgalma 20%-kal nőtt és megemelték a pénzügyi 2002 éves előrejelzéseket is.

0

Szabadon letölthető az Adaptec frissített ASPI felületet nyújtó progracsomagja

2002. február 19. 01:07

[CDR-Info]A Windows 2000 és XP operációs rendszerek ASPI támogatása igencsak elmarad a kívánatostól, ugyanis a Microsoft semmilyen ASPI vezérlőprogramot nem épített be ezekbe a rendszerekbe. Ezzel a ténnyel a CD-írót vásárló és használni próbáló felhasználó rögtön szembesül, amikor a feltelepített CD-író program -- legyen az CDRWin vagy Fireburner -- megmakacsolja magát, és nem hajlandó indulni az ASPI felület nélkül.

0

Új meghajtóprogram a Terratec DMX 6fire 24/96 hangkártyájához

2002. február 19. 00:50

[3DSoundSurge] A Terratec ígérete igen gyorsan valóra vált, alig pár napja, hogy új, javított meghajtóprogramot ígértek a DMX 6fire 24/96 hangkártyához. A drivereket a Terratec hivatalos oldaláról lehet letölteni és a 3DSoundSurge bővebb, pontosabb információkkal rendelkezik a buildek frissítéseiről.

0

A Matáv bevezette új 1515 - Matáv Előhívó szolgáltatását a Vivendi területén

2002. február 18. 21:09

[Matav.hu] A Matáv február 18-ától bevezette új 1515 - Matáv Előhívó szolgáltatását a Vivendi szolgáltatási területén. Azoknak az ügyfeleknek ajánlja, akik a Matávot kívánják választani hívásonkénti szolgáltatóválasztással a helyközi II, belföldi távolsági III, nemzetközi és mobil irányokban és havonta legalább bruttó 1515 forintot telefonálnak. Az új szolgáltatás minden vonaltípusról igénybe vehető a Vivendi szolgáltatási területéről.

0

Valentin napi levelezési roham

2002. február 18. 14:01

[email] Az átlagosnál csaknem 30%-kal nagyobb forgalmat bonyolított a Mailbox.hu ingyenes internetes levelezőrendszer február 14-én, Valentin napon.

0

Gyorsuló mobil merevlemezek

2002. február 18. 12:10

[ZDNet] Hamarosan az IBM és a Toshiba is megkezdi az eddiginél nagyobb fordulatszámú mobil merevlemezek tömeges szállítását.

0

A Microsoft csökkentette részesedését a UPC-ben

2002. február 18. 11:01

[Bloomberg] A United Pan-Europe Communications (UPC) egykor második legnagyobb részvényese a Microsoft 6,3%-ról 2,6%-ra csökkentette részesedését Európa második legnagyobb kábeltévé-társaságában.

0

NASCAR autóversenyeket is közvetít a RealOne előfizetéses médiaszolgáltatás

2002. február 18. 09:31

[CNET] A RealNetworks több éves szerződést írt alá NASCAR autóversenysorozat internetes jogait tulajdonló és a liga weboldalát üzemeltető Turner Sports Interactive-val. A megállapodás értelmében a RealOne előfizetéses médiaszolgáltatás a jövőben tartalmazni fog NASCAR versenyeket is. A múlt héten kötött szerződés pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra.

0

1 trillió byte egyetlen CD-méretű lemezen holografikus tárolási módszerrel -- még 2002-ben!

2002. február 17. 23:04

Az OPTWARE Corporation nevű japán cég igen bizakodóan tekint a jövőre. Reményei szerint stratégiai partnereivel még idén, 2002-ben sikerül kifejlesztenie azokat az új technológiákat, melyekkel az eddigieknél egy nagyságrendekkel nagyobb tárolási kapacitás is elérhető azonos fizikai méretek mellett. Az új technológiák új optikai lemezeket, meghajtókat, holografikus író- és olvasótechnikákat takarnak.

0

A Toshiba és a Panasonic vegyesvállalatot kíván létrehozni LCD kijelzők gyártására

2002. február 17. 22:14

[Mmd] A Toshiba Corporation és a Panasonic bejelentették, hogy vegyesvállalatuk, a Toshiba Matsushita Display Technology Co., Ltd 2002. április 1-jén kezdi el tevékenységét. Az új vállalat elnöki posztjára Mr. Yasusuke Sumitomot kívánják kinevezni, aki a Toshiba Corporation jelenlegi alelnöke, és egyben a Toshiba Display Devices & Components Company alelnöke is.

0

Frissített meghajtóprogramok a Terratec DMX Xfire és SixPack 5.1 hangkártyáihoz

2002. február 15. 23:02

A Terratec oldalán újabb keltezésű, frissített meghajtóprogramokat találhatunk a Cirrus CS4624 alapú DMX Xfire 1024 és a CS4630 DSP-re épülő SixPack 5.1 hangkártyákhoz, Windows 98SE/ME operációs rendszerek alá. A verziószám nem változott (3057), tehát ez a meghajtó ugyanaz, mint a múlt hónapban megjelent Windows 2000/XP driver, csak ezúttal a WDM driver hivatalosan is használható 98SE/ME operációs rendszerekhez.

0

Nemsokára megjelenik a Plextor első DVD-CD kombó készüléke

2002. február 15. 21:55

A CDR-Info értesülései szerint a Plextor közeljövőt érintő terveiben egy a cégtől sosem látott kombináció szerepel: DVD-lemezek olvasására is képes CD-író kombóról szólnak a pletykák. Sajnos az alapvető specifikációkon túl, semmilyen érdemleges információ nem áll rendelkezésre. Az új kombó meghajtó kódneve PX-320A lesz, ha hihetünk ezeknek a forrásoknak.

0

A Yamaha új technológiájával "rajzolhatunk" az írható CD felületére!

2002. február 15. 21:20

[CDR-Info] A Yamaha által nemsokára bemutatott lézerfej-vezérlő elektronika lehetővé teszi, hogy az írható CD felületére karaktereket, logókat, egyéb ábrákat rajzolhassunk. Az új technológiát a CeBiten mutatják majd be a nagyközönségnek. A Yamaha minden CD-írójában CAV technológiát használ, mely a cég szerint a legbiztosabb módja a megbízható, nagysebességű CD-írásnak. A CAV metódus állandó lemezforgási sebességet jelent, miközben az írólézer energiája folyamatosan változik, s így a lemez teljes felületén egyenletes sbességet és minőséget biztosít.

0

Hamarosan piacon az önmegsemmisítő DVD-lemez

2002. február 15. 13:34

[NewScientist] A hollywoodi filmstúdiók és kiadók már jó ideje próbálnak hathatós megoldást találni a DVD-n megjelentetett filmek illegális másolásának megakadályozására. Egyik lehetséges technológia az önmegsemmisítő DVD-lemez, mely egy amerikai cég találmánya révén hamarosan piacra kerülhet.

0

Áprilisban lezárul a United Devices rákkutatási programja

2002. február 15. 12:11

A The Inquirer című brit bulvárlap ma arról számolt be, hogy a United Devices és az Intel által tavaly áprilisban elindított peer-to-peer rákkutatási program hamarosan véget ér. Egyelőre azonban nem tudni, hogy milyen okok állnak a projekt lezárása mögött.

0

Hatósági vizsgálatok a UPC internetszolgáltatásával kapcsolatban

2002. február 15. 09:36

Januárban közepén két beadvány is érkezett a Gazdasági Versenyhivatal hoz (GVH) a UPC piaci magatartását illető kifogásokkal. Az egyik bejelentést az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE), míg a másikat egy budapesti magánszemény tette. Az OFE kifogásolta a kábeltelevíziós csomagok áremelésének túlzott mértékét, a neve elhallgatását kérő magánszemély pedig sérelmezte a XIII. kerületi kábeltévés internetszolgáltatás terén a UPC monopolhelyzetét, s a korábbi szolgáltató, a TVNET kivonulását.

0

Nemsokára kapható az ADS legújabb USB felületű videorögzítő eszköze, az Instant Video CD

2002. február 15. 03:11

Az ADS Technologies a hardveres MPEG2 tömörítésre képes USB Instant DVD után visszalépett egyet, s bejelentette USB Instant Video CD videorögzítő eszközét. A készülék a nagyobbik testvérhez hasonlóan egy külső digitalizáló doboz, mely a számítógépbe USB porton keresztül továbbítja az adatokat. Mivel már eleve tömörített anyagról van szó, az 1.1-es USB 12 MBit/s-os sebessége, vagy annak töredéke is elegendő a feladathoz.

0

Már 10 millió CD-lemezt véd a Midbar másolásvédelmi eljárása

2002. február 15. 01:47

A Midbar Ltd. által fejlesztett Cactus Data Shield (CDS) digitális másolásvédelmi eljárás immár 10 millió kiadott CD-lemezt véd meg a másolástól. Legalábbis ez áll a cég minapi sajtóközleményében. Ebbe a mennyiségbe azok a lemezek is beleszámoltattak, melyeket már az új, javított CDS-200.0.4 verziójú eljárás véd.

0

Gyorsabb olvasásra képes CD- és DVD-olvasók készülhetnek a Sipex technológiájával

2002. február 14. 22:06

A Sipex Corporation bejelentette, hogy leszállította az első példányokat SP8040 típusú, teljesen integrált jelfeldolgozó IC-ből. Ezen fényérzékelő IC-k segítségével a CD/DVD olvasók olvasási sebességei újabb rekordokat döntögethetnek. Az SP8040 egy chipben tartalmazza a fényérzékelő alkatrészt az analóg jelfeldogozó egységgel.

0

Megduplázta árbevételét a negyedik negyedévben a hazai tőzsde egyetlen internetes cége, az econet.hu Rt.

2002. február 14. 09:02

Az előző negyedévhez képest ismét több mint kétszeresére, csaknem 160 millió forintra növelte nettó árbevételét a negyedik negyedévben az econet.hu Informatikai Rt. A negyedik negyedév mérleg szerinti eredménye közel 26 millió forintos pozitívumot mutat. A látványos eredményjavulás a webgyár elnevezésű internetes site-építő és tartalom-menedzsment termék folyamatosan erősödő piaci térnyerésének és a pozitív felhasználói tapasztalatok hatására növekvő keresletnek, vevői érdeklődésnek köszönhető.

0

Minden internetes kattintás szabadalmat sért -- állítja egy brit cég

2002. február 13. 19:28

[CNN, AP] A British Telecommunications plc (BT) nevű brit telekommunikációs vállalat hétfőn azért szállt síkra egy internetszolgáltató cég ellen egy amerikai kerületi bíróságon, hogy licencdíjat követeljen az internetezők milliói által nap mint nap lekattintott hyperlinkek, weboldalakba ágyazott hivatkozások után. Mert, állítja a cég ügyvégje, a hyperlinket a BT évtizedekkel ezelőtt szabadalmaztatta.

0

Az AMD nyereséget vár a második negyedévre

2002. február 13. 10:24

[CNET, Reuters] Hector Ruiz, az AMD működtetésért felelős vezérigazgatója szerdán Tokióban bejelentette, hogy a cég jó úton halad afelé, hogy nettó nyereséget érjen el a második negyedévben.

0

SMS-ben flörtölnek az európai fiatalok

2002. február 13. 10:15

[email] A Siemens mobilkommunikációs ágazatának (Siemens Mobile) megkérdezéses vizsgálata az európai mobilosok meglepő szokásaira és kívánalmaira mutatott rá; az európaiak SMS-sel flörtölnek. Pontosabban a felhasználók a szolgáltatást a rövid, romantikus üzenetek hírvivőjeként fedezték fel.

0

A 150 Ft-os esti kedvezmény egyelőre megmarad...

2002. február 13. 00:41

Az internetezők örömére egyelőre megmarad a 150 Ft-os kedvezmény, adta hírül ma több online orgánum, s ha jól hallottam a televíziók híradásai is foglalkoztak a témával. Az [origo] -n olvasható hír szerint a Matáv cáfolta azon értesüléseket, mely szerint ellehetetlenülne a kedvezményes időszakot érintő 150 Ft-os kedvezmény, s megszüntetné azt a Matáv.

0

Kínában bevezetésre készen áll a harmadik generációs TD-SCDMA mobiltelefon-rendszer

2002. február 12. 13:47

[AsiaBizTech] A Siemens és a Kínai Telekommunikációs Technológiai Akadémia (CATT) által kifejlesztett harmadik generációs technológiát, a TD-SCDMA-t (Time Division Synchronous Code Division Multiple Access) világszerte elfogadják a szabványügyi testületek. 2002-ben a rendszer kommerciális bevezetésre készen áll majd Kínában.

0

Az Intel bemutatta első XScale processzorait

2002. február 12. 11:20

Az Intel hétfőn mutatta be két új processzorát, amelyeket kéziszámítógépekbe és mobiltelefonokba szán. A PXA250 és PXA210 chipek az gyártó szerint olyan erősek, hogy segítségükkel akár játszani vagy filmet nézni is lehet majd a rájuk épülő berendezéseken.

0

A Daziran növeli írható-CD termelését, így Kína legnagyobb gyártójává válhat

2002. február 12. 04:42

A kínai Daziran az ország legnagyobb CD-R-előállító cégévé válhat 4 újabb gyártósorával, melyet nemrég helyeztek üzembe a cég Hangzhuban található üzemében. A Daziran jelenleg 64 millió lemez gyártására képes évente, de a cég szóvivője szerint a folyamatos, 7,2 millió dollár befektetéssel végrehajtott korszerűsítésnek, fejlesztésnek köszönhetően a produktum még idén elérheti a 100 milliós nagyságrendet.

0

Ingyen internet járja be Salt Lake City utcáit

2002. február 11. 21:03

A Yahoo! meglehetősen rendhagyó módját választotta annak, hogy felhívja szolgáltatásaira a Salt Lake Cityben megrendezett téli olimpiára ellátogató közönség figyelmét. Az online médiaóriás ugyanis öt mozgó internetkávézót állított üzembe a városban, melyek a téli olimpia ideje azért járják a várost, hogy kielégíthessék a kíváncsi közönség információéhségét, no meg hogy egy meleg ital erejéig lélekerősítőt nyújtsanak a zord hidegben.

0

Az ECS is bemutatta Pentium 4 processzoros hordozható számítógépét

2002. február 11. 18:38

Amint arról már beszámoltunk, újabb trend látszik kibontakozni a hordozható számítógépeket is gyártó cégek körében: egyre többen vélik úgy, hogy érdemes asztali processzorokkal szerelt hordozható konfigurációkat piacra dobni, hiszen így jelentősen csökkenthetőek az előállítás költségei, ráadásul nem kell megvárni a jóval drágább és az asztali változatokhoz képest jelentős késéssel megjelenő mobil processzorok felbukkanását sem.

0

Toshiba notebook Pentium 4 processzorral

2002. február 11. 17:23

A Toshiba az első nagy notebookgyártó, aki megkezdte asztali Pentium 4 processzorra épülő hordozható számítógépének amerikai forgalmazását. A Satellite 1905-S227 kódnevű modellben 1,6 GHz-es szív dobog.

0

Az USA-ban gyorsan terjed a szélessávú internet

2002. február 11. 16:21

[Associated Press, CNET] A Federal Communications Commission (FCC -- Szövetségi Hírközlési Bizottság, az amerikai hírközlési főfelügyelet) bejelentette, hogy a nagy sebességű internetszolgáltatás továbbra is gyorsan terjed Amerikában, ennek ellenére a fogyasztói szervezetek továbbra is szkeptikusak a fejlődést illetően.

0

Vegyes eredménnyel zárták a januárt a legnagyobb tajvani félvezetőgyártók

2002. február 11. 11:03

[Semiconductor Business News] A Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója pénteken közölte, hogy januárban immár hetedik hónapja nőtt a cég forgalma. A United Microelectronics Corp. (UMC), a világ második legnagyobb szerződéses félvezetőgyártójának eladásai viszont immár második hónapja csökkentek.

0

HIVE: komplex, folyamatorientált ügyviteli rendszer rendszer kis- és középvállalatoknak

2002. február 11. 02:30

[KHP Budapest, Euronet] E héten tartották Budapesten a Számviteli Szoftverbörzét, ahol az Euronet Rt. a magyar kis- és középvállalatok számára kifejlesztett HIVE ügyviteli rendszert mutatta be. Ez a szoftver funkciójában a nagyokkal, árában a kicsikkel versenyez, s az angol hangyaboly szóból származó név is arra utal, hogy egy szorgos és jól irányított szervezet mindennapjait segíti a megoldás.

0

Sorban jelennek meg a 40x-es CD-írók, a Weitec is bejelentette csúcssebességű íróját

2002. február 9. 03:17

A Weitec is bejelentette Storm 40, azaz Vihar 40 nevű 40x-es CD-íróját, így felsorakozott a Plextor, TEAC és a többi gyártó mögé, mely ilyen csúcssebességű megoldást kínál. Az Ultra Gyors és Ultra Biztonságos meghajtóról sajnos nem árul el sok információt a sajtóközlemény, csupán annyit lehet tudni, hogy maximálisan 40x-es CD-R írást támogat Zone-CLV technológiával, valamint ezen a sebességen is működő Safe Link, bufferkiürülés esetén folyamatos írást biztosító technikával van felszerelve.

0

A Sony hamarosan megkezdi 40 GB-os merevlemezzel ellátott audiorögzítőjének értékesítését

2002. február 9. 02:14

A Sony bejelentette, hogy február 21-től megkezdi HAR-D1000 típusjelzésű, 40 GB-os merevlemezzel felszerelt audiofelvevőjének értékesítését. A felvevő készülék ATRAC3 kódolást használ az audioanyag rögzítésére. Az enkódolás nagy sebessségének köszönhetően akár 2x-es sebességgel is letölthető a készülékbe a CD-lejátszóba tett audiolemez. Az ATRAC3 132 kbit/s bitrátájú tömörítést használ, így a 40 GB-os merevlemezre körülbelül 600 órányi felvétel készíthető.

0

Exkluzív külsejű Radeon 8500 PRO és Deluxe kártyák a Gigabyte-tól

2002. február 9. 01:54

[Reactor Critical] Az ATi videokártyái, úgy tűnik, semmiben sem akarnak lemaradni az NVIDIA chipes kártyáktól -- vagy mindenben majmolják azokat? :) --, hiszen az igen vad kinézetű GeForce 4-es dizájnok után itt vannak a Gigabyte cseppet sem visszafogottabb külsejű, Radeon 8500-as grafikus chippel szerelt videokártyái. A PRO és Deluxe változat tudásban teljesen megegyezik és előzetes is specifikációjuk azonos, azonban a két kártya hűtése különböző. Az utóbbi Deluxe változat komolyabb, MAGIC WIND névre keresztelt hűtőrendszert kapott.

0

Az AMD és az Infineon együttműködik a gyártástechnológia fejlesztésében

2002. február 8. 18:52

[Heise] A Dresdner Neueste Nachrichten című helyi lap nemrégiben arról számolt be, hogy az AMD az Infineonnal közösen egy félvezetőipari fejlesztéssel foglalkozó centrumot hoz létre Drezdában, ahol mindkét cégnek saját chipgyára van. A közölt információk szerint a megegyezés napokon belül megszületik.

0

Még az idén nyereséges lesz a SONICblue

2002. február 8. 16:09

[CNET] A fogyasztói elektronikai eszközöket gyártó SONICblue negyedéves vesztesége csökkent az előző év hasonló időszakához képest és az eredmények megfeleltek a január közepi előrejelzéseknek.

0

Csődközelben az ELSA

2002. február 8. 14:49

[Heise] A kommunikációs eszközöket, videokártyákat és megjelenítőket gyártó aacheni központú német ELSA AG csődközelbe került, miután a cég hitelezői február 15-i hatállyal befagyasztották a további hitelek nyújtását. Az alkalmazottakat váratlanul érte a hír.

0

A Cisco következő negyedéves kilátásai nem túl bíztatóak

2002. február 8. 13:07

[Bloomberg, Reuters] A Cisco Systems részvényárfolyama csütörtökön 1,55$-ral (8,33%-kal) 17,06$-ra esett vissza, miután a világ legnagyobb hálózatiberendezés-gyártója a második pénzügyi negyedéves eredmények szerda esti bemutatása kapcsán jelezte, hogy a harmadik pénzügyi negyedévben a forgalom várhatóan nagyjából változatlan lesz a január 26-án véget ért második pénzügyi negyedévhez képest. Az elmúlt egy évben a cég részvényárfolyama 48%-kal csökkent.

0

Új modellekkel bővült a Cambridge SoundWorks felső kategóriás termékvonala

2002. február 8. 02:32

Az igen kedvezően értékelt piaci bevezetés után a Cambridge SoundWorks tovább bővíti Newton Series termékvonalát, új tagokkal kiegészítve az extrém minőséget igénylő vásárló számára készített terméklistáját. A díjnyertes Newton sorozat új modelljei elsősorban kedvezőbb árfekvésükkel lehetnek csábítók. A lista új szatellitekkel, center-sugárzóként is használható hangdobozokkal és subwooferrel bővült.

0

Webszolgáltatások: történelmi szövetség!

2002. február 7. 18:24

[email] Az információtechnológiai szektor óriásai történelmi szövetséget kötöttek az ún. webszolgáltatások területén történő együttműködés érdekében.

0

DivX4 a TV-képernyőkön: MPEG-4-et támogató PCI kártya a Sigma Designs kínálatában

2002. február 7. 12:44

Jó hír azok számára, akik DivX4 (MPEG-4) kódolású anyagaikat szívesen látnák viszont a TV-képernyőjén a Hollywood Plus kártyák által nyújtott kiváló minőségben: a Sigma Designs bejelentette új kártyáját, mely az MPEG-4 kódolással rögzített anyagok -- hardveres támogatású -- lejátszására is alkalmas. Az X-Card képes a DivX Networks által nyújtott MPEG-4 kódolású tartalom, MPEG1-2 (VideoCD, DVD) és az Internet Streaming Media Alliance (ISMA) által nyújtott videoanyagok dekódolására. A kártya kiváló minőségű TV-kimenettel is rendelkezik a Hollywood Plus kártyákhoz hasonlóan. Az X-Card márciustól lesz megvásárolható a Sigma Designs online boltjában . A kártya ára 99,99 dollár lesz.

0

Kétmillió Pannon GSM előfizető

2002. február 7. 12:37

[email] Hamarosan egymilliárd földlakónak lesz mobiltelefonja. Közülük minden ötszázadik a Pannon GSM ügyfele: a szolgáltató a mai napon köszönthette kétmilliomodik előfizetőjét. Ezzel egyidejűleg a hazai mobil penetráció átlépte az ötven százalékos álomhatárt.

0

Új vezető az EMC Magyarország élén

2002. február 6. 13:45

[Hill and Knowlton Hungary] Az EMC Corp. magyarországi leányvállalatának ügyvezető igazgatója 2002. február 1.-től K. Szabó Zoltán (35). K. Szabó Zoltán a Cisco Systems Hungary regionális értékesítési igazgatói posztjáról érkezik az EMC Magyarország Kft. élére.

0

WinPhone Mini Call Center: nagy tudású CRM a kisvállalatoknak

2002. február 6. 13:00

[KHP Budapest, Euronet] A WinPhone Mini Call Centert, Európa-szerte mintegy két és fél millióan használják, s elérhető ára, a nagy rendszereket megközelítő funkcionalitása, egyszerű használhatósága révén a hazai piaci sikerekre is bizton számíthat a forgalmazó Euronet Informatika Rt.

0

Az AMD felvásárolja a beágyazott processzorokat gyártó Alchemy Semiconductort

2002. február 6. 12:00

[BusinessWire] Korábban, amint arról beszámoltunk, a Semiconductor Business News adott hírt arról, hogy az Advanced Micro Devices akvizícióra készül, és fel kívánja vásárolni a néhány éve megalakult, beágyazott MIPS processzorokat tervező Alchemy Semiconductort. Az AMD ma sajtóközleményben erősítette meg az ügylet létrejöttét, részleteket azonban nem hozott nyilvánosságra.

0

Veszélyes biztonsági résre bukkantak a mIRC kliensprogramban

2002. február 6. 10:52

[CNET] Egy független ír szakértő biztonsági résre bukkant a népszerű mIRC csevegőprogramban, amelyen keresztül gyakorlatilag bármilyen program letölthető és elindítható a gyanútlan felhasználók számítógépein.

0

SCSI-IDE átalakítót ajánl a Yamaha saját CD-íróihoz

2002. február 6. 02:03

A Yamaha CD-írói közül ezentúl könnyedén illeszthetünk SCSI rendszerbe is IDE csatlakozási felülettel rendelkezőt: a cég bejelentette, hogy kapható SCSI-átalakítója, konvertere. Az átalakító kompatibilis a cég összes IDE felületű írójával, a CRW3200E és CRW2200E modellekkel is.

0

Márciustól kapható a TEAC 40x-es CD-írója

2002. február 6. 01:43

[CD-R Info] A Plextor után hamarosan a TEAC termékpalettájáról is választhatunk a jelenlegi leggyorsabbnak számító, 40x-es sebességű írást ígérő CD-írót. A hamarosan bejelentésre kerülő CD-W540E típusszámú meghajtó 40x-es írást, 12x-es újraírást és 40x-es olvasást tesz lehetővé.

0

Belső portálok a tudásmenedzsment szolgálatában -- konferencia az OMA szervezésében

2002. február 5. 21:24

[Email] Napjainkban egyre több vállalat-szervezet veszi tudomásul, hogy versenyelőnnyel a tudásorientált gazdaságban az rendelkezik, aki képes az üzleti céljaihoz szükséges tudás folyamatos feltérképezésére, felhasználására és szervezeten belüli megosztására, s ezáltal a környezeti feltételek változásaira történő gyors reagálásra.

0

Március 19-én dől el a HP-Compaq egyesülés sorsa

2002. február 5. 21:09

[CNET] A Hewlett-Packard ma jelentette be, hogy március 19-ére tűzte ki azt a részvényesi tanácsülést, melynek során a tulajdonosok szavaznak majd a Compaq részvénycsere-ügylet keretében történő felvásárlásáról. Amint az ismert, a múlt év őszén bejelentett ellentmondásos, 24 milliárd dolláros akvizíció a technológiai iparág legnagyobb szabású egyesülési kísérletet.

0

2001 a félvezetőipar fekete éve

2002. február 5. 17:40

[EBN] A Semiconductor Industry Association (SIA) vasárnap kiadott jelentése szerint a globális félvezetőipari forgalom tavaly 32%-kal esett vissza a korábbi évhez viszonyítva, ami egyben a legmeredekebb éves zuhanás volt az iparág történetében.

0

Olcsó notebook az internetről: PortocomDirekt

2002. február 5. 15:23

[email] Február 5.-től indul a PortocomDirekt -- jelentette be a Portocom Számítástechnikai Rt. A cég az új online értékesítési formában kínálja ezentúl a vékonyabb pénztárcájúaknak szánt mobil számítógépeit.

0

Dell szervereket értékesít a Cray

2002. február 4. 14:39

A Dell Computer és a Cray bejelentette, hogy ez utóbbi cég Dell PowerEdge szerverekből álló fürtöket (cluster) is forgalmaz majd a jövőben. A három évre szóló megállapodás részleteit nem hozták nyilvánosságra.

0

Másolható DVD: Hollywood legrosszabb rémálma

2002. február 4. 14:26

[CNET] Hollywood legrosszabb rémálma -- ezt a nevet ragasztotta az online sajtó arra a Tron néven ismert programozóra, aki a DVD-k másolására használható SmartRipper nevű szoftvert készítette.

0

Kapható a PoGo! hordozható RipFlash MP3-lejátszója és -felvevője

2002. február 4. 01:17

[email] A PoGo! Products bejelentette, hogy szállítja RipFlash Recordable MP3 Player nevű MP3-lejátszó és -felvevő készülékét. A RipFlash az első olyan flash memóriával ellátott MP3-lejátszó, mely diktafonként és jó minőségű MP3 állományokat előállító enkóderként is használható. A készülék beépített mikrofonja segítségével -- vagy line bemenetén keresztül -- képes MP3 állományba rögzíteni, bármilyen forrásból. Így PC nélkül is készíthetünk kiváló minőségű MP3 felvételeket.

0

Négy stúdió támogatja a D-VHS digitális formátumot

2002. február 2. 01:27

Az AP hírügynökség jelentése szerint a házimozizáshoz kínált filmek minősége tovább javulhat, bár nem az eddig használt DVD technológia és optikai lemezek által. A 20th Century Fox, Universal, DreamWorks és Artisan szerdán közölte, hogy több filmet fog megjelentetni még ebben az évben D-VHS formátumban. A D-VHS lényegében normál videokazetta méretű ám a digitális rögzítésnek köszönhetően annál lényegesen, de még a DVD-lemezeknél is jobb minőséget nyújthat.

0

UMC: a gyenge tavalyi év ellenére komoly beruházások

2002. február 1. 13:54

[Bloomberg] A tajvani United Microelectronics Corp. (UMC), a világ második legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója veszteségesen zárta a negyedik negyedévet, mivel olyan ügyfelek, mint pl. a német Infineon Technologies csökkentették megrendeléseiket, és a cég forgalma kevesebb, mint felére esett vissza.

0

A világ legerősebb kéziszámítógépe

2002. február 1. 11:26

A Fujitsu-Siemens a március végi CeBIT kiállításon mutatja be Pocket PC kéziszámítógépét, amely vélhetően már az Intel új XScale architektúrára épülő processzorát tartalmazza.

0

A Kodak nem gyárt több írható, újraírható CD-lemezt

2002. február 1. 05:29

Az Eastman Kodak, mely az elsők között szállított üres CD-R és CD-RW-lemezeket általános és professzionális felhasználásra, kilép a piacról, befejezi e termékei gyártását és értékesítését.

0

Walter Hewlett újabb érveket hoz fel a HP-Compaq egyesüléssel szemben

2002. február 1. 05:06

[CNET] Walter Hewlett, a HP egyik alapítójának, William Hewlettnek a fia egy jelentésben fogalmazta meg érveit amellett, hogy a HP-Compaq egyesülés nem váltaná be a hozzá fűzött reményeket. A jelentés címe: A nagy számítástechnikai egyesülések soha nem sikerültek jól.