:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. július 10. 11:07

Öt negyedév alatt félmilliárd dollár veszteséget termelt az IBM merevlemez-gyártó üzletága

Az IBM merevlemez-üzletága az utolsó öt negyedév során összesen 515 millió dollár veszteséget termelt -- derült ki az amerikai Értékpapírpiaci és Tőzsdefelügyelethez eljuttatott jelentésből.

Az IBM merevlemez-üzletága az utolsó öt negyedév során összesen 515 millió dollár veszteséget termelt -- derült ki az amerikai Értékpapírpiaci és Tőzsdefelügyelethez eljuttatott jelentésből.

2001-ben a részleg vesztesége 423 millió dollár volt, ebből 232 millió dollár a negyedik negyedvére esett. Az idei év első negyedévében a merevlemez-üzletág vesztesége 92 millió dollárt tett ki.

Az IBM június 4-én jelentette be, hogy a Hitachi 2,05 milliárd dollárt fizet a merevlemez-üzletágáért és az általa irányított vállalatba vonja be azt. A két cég már korábban megegyezett arról, hogy merevlemezgyártó részlegüket egy vegyesvállalatban egyesítik, amelynek 70 százalékos tulajdonosa a Hitachi lesz, azonban a japán cég tervei szerint három év múlva teljesen átveszi az irányítást.

Egyes szakértők szerint a Hitachi túl magas árat fizetett az IBM merevlemez-részlegéért, azonban a japán vállalat alelnöke, Masaaki Hayashi elmondta: "Figyelembe véve a szellemi tulajdont, a kiváló munkaerőt és külső szakértők tanácsait azt kell mondjam, tisztességes árat fizettünk".

Az új vállalat világszerte 11 üzemében összesen mintegy 24 ezer alkalmazottat foglalkoztat majd, és a tervek szerint a 2003 áprilisában kezdődő pénzügyi évben már 5 milliárd dolláros forgalom mellett nyereséget tud termelni. A Hitachi bejelentése szerint ekkorra a vállalat a teljes merevlemez-piac negyedét fogja uralni.

Elemzők szerint az új cégnek közel 60 százalékos részesedése lesz a 2,5 hüvelykes (mobil) merevlemezek piacán, ezzel messze megelőzve olyan vetélytársakat, mint a Fujitsu és a Toshiba. Az asztali gépekbe, tárolóeszközökbe és szerverekbe szánt 3,5 hüvelykes lemezeknél a cég a Seagate-tel versenyez majd a piaci elsőségért -- vélik a szakértők.

A Hitachi szerint az új vállalat a 2006/7-es évre akár 7 milliárd dollár forgalmat is bonyolíthat, ugyanis a vállalat szerint a számítógépek mellett egyre több szórakoztatóelektronikai termék -- audio- és videolejátszó, játékkonzol -- tartalmaz majd merevlemezt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.