:

Szerző: Vörös Péter

2002. július 24. 16:57

A Siemens a vártnál jobb eredményekkel zárta harmadik pénzügyi negyedévét

[Bloomberg, Wall Street Journal] A Siemens AG ma bejelentette, hogy június 30-án zárult harmadik pénzügyi negyedévében 725 millió euró nyereséget ért el, miután kezd érezhetővé válni a telefonhálózat részlegnél végrehajtott költéscsökkentések hatása.

[Bloomberg, Wall Street Journal] A Siemens AG ma bejelentette, hogy június 30-án zárult harmadik pénzügyi negyedévében 725 millió euró nyereséget ért el, miután kezd érezhetővé válni a telefonhálózat részlegnél végrehajtott költéscsökkentések hatása.

A tavalyi év hasonló időszakában a cég nettó nyeresége 1,61 milliárd euró volt, míg a második pénzügyi negyedévet 1,28 milliárd eurós nettó nyereséggel zárta a cég. A First Call/Thomson Financial által megkérdezett szakértők arra számítottak, hogy a harmadik pénzügyi negyedéves nyereség 440-490 millió euró lesz.

A cég forgalma 4%-kal 20,5 milliárd euróra csökkent, míg a negyedév során kapott megrendelések 20%-kal 19 milliárd euróra csökkentek. A forgalom csökkenésének fő oka az, hogy jelentősen visszaesett a kereslet az IC Networks (a vonalas telefóniához tartozó berendezéseket gyártó részleg) termékei iránt, az üzletág forgalma 31%-kal 2,2 milliárd euróra csökkent az egy évvel ezelőtti 3,2 euróhoz képest.

Heinrich von Pierer, a cég elnök-vezérigazgatója az év elején bejelentette, hogy 36.400 állást szüntetnek meg a müncheni központú óriásvállalatnál. Az elbocsátások több, mint fele a cég telefon üzletágát érintette, amelyet igen érzékenyen érint a távközlési berendezések valamint a mobiltelefonok eladásainak jelentős visszaesése.

Von Pierer elmondta, hogy a jelenlegi piaci körülmények "rendkívül nehezek", de megerősítette azt, hogy a cég el fogja érni a 2003-as működési haszonrés célkitűzéseit.

A harmadik pénzügyi negyedéves EBITDA (kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti nyereség) 892 millió euró volt, az előző év hasonló időszakában elért 479 millió eurós veszteséggel és a második pénzügyi negyedévben elért 939 millió eurós nyereséggel szemben.

A cég ugyanakkor azt is közölte, hogy a negyedik pénzügyi negyedév nyereség szempontból várhatóan gyengébben fog sikerülni a harmadiknál, dacára annak, hogy egyszeri nyereség várható a Unisphere (a cég amerikai internet-router üzletágának) eladásából. A Siemens a Unisphere-t a Juniper Networks-nek adta el 375 millió dollár készpénzért és 36,5 millió Juniper részvényért.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.