Szerző: Bodnár Ádám

2002. július 29. 13:19

A kedvezőtlen gazdasági körülmények ellenére 0,5 százalékkal nőtt a globális szerverpiac

A kedvezőtlen gazdasági körülmények továbbra is rányomják bélyegüket a szerverpiacra. A Gartner Dataquest felmérése szerint a második negyedévben világszerte 1,08 millió szervert adtak el, amely 0,5 százalékkal magasabb, mint a tavalyi második negyedévben.

A kedvezőtlen gazdasági körülmények továbbra is rányomják bélyegüket a szerverpiacra. A Gartner Dataquest felmérése szerint a második negyedévben világszerte 1,08 millió szervert adtak el, amely 0,5 százalékkal magasabb, mint a tavalyi második negyedévben.

"A kedvezőtlen gazdasági körülmények továbbra is erős negatív hatással vannak a szerverpiacra" -- mondta Shahin Naftchi, a Gartner vezető elemzője. "Mivel a vásárlók bizonytalanok, kerülik a csúcskategóriás szervereket, az új platformokat és a nagy értékű szerződéseket, ehelyett meglevő szervereiket bővítik tovább, vagy olyan olcsó rendszerekbe ruháznak be, amelyek már rövid távon behozzák az árukat."

Az egyesült HP-Compaq a szerverpiac első helyére került, a cég piaci részesedése 30,5 százalék. A második helyet a Dell szerezte meg, a vállalat 18 százalékra növelte részesedését. Az IBM 14,5 százalékot, a Sun 6,5 százalékot, az NEC pedig 2,2 százalékot szerzett.

Az amerikai szerverpiac mintegy 10 százalékos növekedést mutatott, ami szerkértők szerint azt mutatja, hogy az USA gazdasága már túl van a mélyponton. Az Egyesült Államokban 482 ezer szervert adtak el, szemben a tavalyi második negyedéves 439 ezer darabbal. Az amerikai piacon is a HP szerezte meg az első helyet, a cég piaci részesedése 26,8 százalék volt. A második a Dell (24%), ezután az IBM (12%), a Sun (7,5%) és a Gateway (1,1%) következik.

"Mivel a HP és a Compaq összeolvadása még korai szakaszban van, a vállalatnak számos kihívással kell szembenéznie, ami a termékportfolió tisztítását és az egységes vállalati kultúra megteremtését illeti" -- mondta Jeffrey Hewitt elemző. "Másrészről viszont a HP előtt álló kihívások kedvezőek lehetnek az vásárlók számára, hiszen a vállalat akár úgy is dönthet, hogy alacsonyabb árakkal vagy kedvezőbb szerződési feltételekkel igyekszik megtartani ügyfélkörét."

Az Egyesült Államokban sorozatban ez a második olyan negyedév, amikor nőtt a szerverpiac. Azonban szakértők megjegyzik, hogy bár az eladott számítógépek száma növekszik, a cégek bevétele nem növekszik, ezért kérdéses, hogy a vállalatok vajon elég magabiztosak-e ahhoz, hogy komolyabb rendszerekbe ruházzanak be.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról