Szerző: Vörös Péter

2002. július 9. 16:33

A Hewlett-Packard eladásai viszonylag jól alakultak Nyugat-Európában

[CNET] Egy új kutatási jelentés szerint a Hewlett-Packard PC-forgalma viszonylag jól alakult Nyugat-Európában, mindössze két hónappal azután, hogy a cég befejezte a Compaq 20 milliárd dolláros felvásárlását.

[CNET] Egy új kutatási jelentés szerint a Hewlett-Packard PC-forgalma viszonylag jól alakult Nyugat-Európában, mindössze két hónappal azután, hogy a cég befejezte a Compaq 20 milliárd dolláros felvásárlását.

Bár a piac egésze gyenge volt, a HP-nek lényegében sikerült megőriznie jelentős piaci pozícióját, dacára annak, hogy némi visszaesés volt tapasztalható a második negyedévben -- közölte a Context piackutató vállalat, amely a PC-forgalom nyugat-európai alakulását követi nyomon.

A Context szerint a HP piaci részesedése 27,8% volt 2002 első öt hónapjában. Ezzel szemben 2001 azonos időszakában a HP és a Compaq együttes eladásai a nyugat-európai piac 29%-át tették ki. Az év első öt hónapjában a forgalom 13,9%-kal csökkent az előző év hasonló időszakához képest, míg az ipar egésze 10%-kal esett vissza.

A Context kutatói szerint a piaci részesedés ilyen enyhe megváltozása győzelemnek könyvelhető el, figyelembe véve a kemény piaci körülményeket és azt, hogy potenciálisan még nagyobb visszaesés is bekövetkezhetett volna a viharos felvásárlási küzdelem miatt.

"Az eredmények nem is olyan rosszak, a szakértők sokkal rosszabbra számítottak" -- közölte Jeremy Davies, a Context egyik elemzője. "Eddig a változás viszonylag minimális volt. Úgy tűnik, hogy Európában jó munkát végzett a cég."

A HP nyugat-európai jelenléte mind a forgalmat, mind a termékfejlesztést illetően erős, mivel a cég több asztali PC-jét Grenoble-ban (Franciaország) tervezi vagy gyártja. Azonban a felvásárlás utáni elbocsátások a cég európai részlegeit is érintik: a tervek szerint 5900 alkalmazottat bocsátanak el Európában, globális szinten pedig 15 ezer állás megszűntetése várható. A cég az átszervezésektől évi 3 milliárd dolláros költségcsökkentést vár.

A Context szerint a PC-forgalom Nyugat-Európában továbbra is gyenge marad. Davies úgy véli, hogy a második negyedév egészében a visszaesés 10% lesz, szemben a korábbi 5-7%-os várakozásokkal. Az adatok alátámasztják az Intel és az AMD megállapításait, a két cég szerint többek között a vártnál gyengébb európai forgalom miatt kellett leszállítani a második negyedéves profit-előrejelzéseket.

Ami a jövőt illeti, a vállalatok várhatóan továbbra is óvatosak maradnak, közölték a Context kutatói. Ennek eredményeként az európai PC-forgalom kilátásai az év további részében is gyengék.

[Megj.: Az IDC-vel és a Gartnerrel szemben a Context a vállalatok és a fogyasztók tényleges vásárlásait követi nyomon ("sales out" módszer), az IDC és a Gartner az ún. "sales in" módszert használja, azaz a PC-gyártók által közvetlenül (viszonteladóknak, disztribútoroknak, nagykereskedőknek, stb.) eladott PC-ket követik nyomon.]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról