:

Szerző: Barna József

2002. július 25. 19:46

Rövid szünet után ismét üzemel a KPNQwest-hálózat maradéka

[ZDNet] Ma több hírügynökség is beszámolt arról, hogy a korábban csődbe ment holland KPNQwest hosszadalmas huzavona után tegnap éjszaka lekapcsolta Európa legnagyobb optikai adathálózatának még a cég tulajdonában lévő torzóját. A hálózat üzemeltetői szerint azonban a rendszert ismét üzembe állítják.

[ZDNet] Ma több hírügynökség is beszámolt arról, hogy a korábban csődbe ment holland KPNQwest hosszadalmas huzavona után tegnap éjszaka lekapcsolta Európa legnagyobb optikai adathálózatának még a cég tulajdonában lévő torzóját. A hálózat üzemeltetői szerint azonban a rendszert ismét üzembe állítják.

A hálózat lekapcsolása azért vált szükségessé, mert a KPNQwest csődgondnokai nem tudtak megegyezni az anyavállalat KPN-nel a hálózat maradéka értékesítésének feltételeiről. Ugyanakkor a hálózat működését korábban hosszú időn keresztül csupán dacból is biztosító operátorok többségét meglepte a döntés. A csődbe ment cégen belül kialakult kaotikus helyzetet jól illusztrálja, hogy a KPNQwest német irodáját nem is értesítették a döntésről.

Azonban alig öt órával azután, hogy a hálózatot leállították, a cég hágai munkatársai azt az utasítást kapták, hogy ismét kapcsolják vissza. J. Van der Klauw, a hálózat működtetéséért felelős szakember elmondta, hogy a cég végül úgy döntött, még néhány héten át tovább működteti a rendszert. Van der Klauw hozzátette, hogy az újraindítás némileg időigényesebb feladat, mint a lekapcsolás, de reményeik szerint ma délután négy órától már ismét működőképes a teljes rendszer.

Amint az ismert, a KPN a KPNQwest optikai hálózata nyugat-európai szakaszának egyes részeit kívánta megvásárolni, de a csődbiztosok és a hitelezői bankok korábban elutasították a cég ajánlatát, melynek részletei nem ismertek. A KPNQwest-hálózat franciaországi, németországi, olaszországi és finnországi részét július elején a svéd Sonera és a finn Jippii vásárolta fel. Időközben elkelt a már korábban lekapcsolt Ebone hálózat is, melyet pletykák szerint 25 millió euróért, azaz az eredeti beruházás költségeinek mindössze 4%-áért vásárolt fel a londoni székhelyű Interoute szolgáltató. Állítólag a KPN még ennél is alacsonyabb százalékot kínált a hálózat maradékáért. Egyelőre azonban kelet-európai töredékhálózat még tulajdonos nélkül marad.

A KPNQwestet 1999-ben hozta létre közös vállalatként a KPN és a denveri (Colorado) központú Qwest Communications International Inc. A cég Svédországtól Olaszországig közel 100 ezer vállalatnak nyújtott internetszolgáltatást, míg május végén csődbe nem ment, miután a teljes igazgatótanács -- beleértve az alapító és főrészvényes KPN NV és Qwest képviselőit is -- lemondott. A lépés nyomán a hitelező bankok befagyasztották a hitelkereteket, beleértve a hálózat működtetéséhez szükséges összegeket is, amely becslések szerint napi 1 millió dollár.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 17:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.