Szerző: Bodnár Ádám

2002. július 3. 13:41

IBM szuperszámítógépek az Audinál és a Mercedesnél

[Mmd] Az Audi Ingoldstadtban működő szerszámkészítő részlege egy nyolcprocesszoros IBM eServer p690-es Regatta nevű szervert vásárolt június végén, amellyel azt fogják szimulálni, hogyan viselkednek a fémek az autók részegységeinek előállítása során. Így gyorsabban elvégezhetők a fémlemezek profiljának kialakításával kapcsolatos mérések.

[Mmd] Az Audi Ingoldstadtban működő szerszámkészítő részlege egy nyolcprocesszoros IBM eServer p690-es "Regatta" nevű szervert vásárolt június végén, amellyel azt fogják szimulálni, hogyan viselkednek a fémek az autók részegységeinek előállítása során. Így gyorsabban elvégezhetők a fémlemezek profiljának kialakításával kapcsolatos mérések.

A szerszámkészítő részleg kivételesen magas minőségi követelményeknek megfelelő gépek kialakítására specializálódott, és fejlesztési eredményeit a Volkswagen csoport többi leányvállalatával, a Volkswagennel, a Skodával, valamint a Seattal is megosztja.

Hasonló IBM rendszert szerzett be a DaimlerChrysler sindelfingeni fejlesztőközpontja, a Mercedes Benz Technológiai Központ (MTC) is. A Mercedesnél az új számítógéppel folyadékszimulációs vizsgálatokat végeznek: modellezik a motorház hűtését, az autó termikus biztonságát és az utastér hőmérsékletének változásait.

Az eServer p690 legfeljebb 32 darab 64 bites, 1,3 GHz-es IBM Power4 mikroprocesszort, 256 GByte memóriát és 460 TByte belső háttértárat tartalmazhat. A 32 processzoros rendszerek ára 1,4 millió dollárnál keződik.

Az IBM 1996 végén kezdte el a Regatta tervezését. Akkoriban a cég messze lemaradva a harmadik helyen állt a UNIX szerverek piacán, amelyet a Sun vezetett. Az IBM célja az volt, hogy leelőzzék a Sunt. Eredetileg az volt a terv, hogy egy 128 processzoros behemótot fognak elkészíteni, a Sun és a Regatta előtti IBM tervezési filozófiájához hasonlóan.

Közel egy éves brainstorming után az IBM végül elvetette a 128 processzoros rendszer tervét egy teljesen eltérő design javára: az új terv lényege az volt, hogy kevesebb processzort kötnek össze egymással igen gyors összeköttetéssel és olyan input-output rendszerrel, amely a hálózati ill. tárolási eszközökhöz kapcsolódik.

Az eServer p690 legerősebb vetélytársai közé tartozik a 72 processzoros Sun Enterprise 15000 "Starcat" valamint a 64 processzoros Hewlett-Packard Superdome.

a címlapról