Szerző: Barna József

2002. július 24. 16:38

Az Intel licencelte az Imagination PowerVR MBX grafikus technológiáját

Az elsősorban multimédiás és telekommunikációs eszközökben használatos technológiákat fejlesztő Imagination Technologies ma jelentette be, hogy az Intel licencelte a cég PowerVR MBX grafikus processzorát. A megállapodás értelmében az Intel a jövőben saját beágyazott rendszereiben alkalmazni fogja a technológiát.

[HWSW] Az elsősorban multimédiás és telekommunikációs eszközökben használatos technológiákat fejlesztő Imagination Technologies ma jelentette be, hogy az Intel licencelte a cég PowerVR MBX grafikus processzorát. A megállapodás értelmében az Intel a jövőben saját beágyazott rendszereiben alkalmazni fogja a technológiát.

A licencszerződés részeként az Imagination a licenc megvásárlásának díján felül minden PowerVR MBX magot tartalmazó értékesített Intel-termék után részesedést kap a világ legnagyobb chipgyártó cégétől. Noha ezzel kapcsolatban részletek nem láttak napvilágot, az Intel minden bizonnyal a kéziszámítógépekbe és mobiltelefonokba szánt XScale architektúra videovezérlőjeként hasznosítja majd a PowerVR MBX magot.


FIFA 2001 PowerVR MBX chipen

Amint arról korábban hírt adtunk, a PowerVR MBX 0,13 mikronos gyártástechnológiával készül, nagy teljesítményű 3D, 2D és videolejátszási képességekkel rendelkezik. 4 millió háromszög/sec teljesítményre képes 120 MHz-en. Ezen túlmenően rendkívül kis méretű: a társított RISC processzorral együtt mindössze 6 mm2 a chip mérete SoC (system-on-chip) megoldás esetén. A 60 mWattnál kisebb fogyasztás (50 MHz-es frekvencia esetén) is kivételesen alacsonynak mondható. A grafikus mag a PowerVR grafikus chipek összes képességével rendelkezik, sőt vertex műveletek gyorsítására is képes. Így használata esetén a PC és konzol platformok alkalmazásai könnyebben portolhatók a mobiltelefon és kéziszámítógép platformra.

Hossein Yassaie, az Imagination Technologies elnök-vezérigazgatója rendkívüli jelentőséget tulajdonított a megállapodásnak. Mint mondta: "Az Intel a világ legnagyobb processzorgyártó cége, és a félvezetőipar egészét meghatározó vállalat. Nagy örömünkre szolgál, hogy cégünk beágyazott grafikus chipjét, a PowerVR MBX-et választotta."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról