Szerző: Ady Krisztián

2002. július 22. 18:32

200 GB-os optikai lemezzel demonstrálta az Optware holografikus technológiáját

[CDR-Info] Miközben a következő generációs DVD-lemezek még csak most kezdenek beszivárogni a köztudatba, egy japán cég már bemutatta mire számíthatunk a nem is olyan távoli jövőben: holografikus tárolási módszerrel 1 terabyte adat rögzíthető egy CD méretű lemez egyetlen oldalára. Mire van szükségünk a Blue-ray rendszerek után? -- kérdezte Yoshiko Aoki, az Optware Corp. alelnöke. Egy olyan rendszerre, mely terabyte kapacitású, közel 1 Gbit/s adatátviteli sebességre képes és visszamenőleg kompatibilis a DVD-lemezekkel, a biztonságot nem is említve.

[CDR-Info] Miközben a következő generációs DVD-lemezek még csak most kezdenek beszivárogni a köztudatba, egy japán cég már bemutatta mire számíthatunk a nem is olyan távoli jövőben: holografikus tárolási módszerrel 1 terabyte adat rögzíthető egy CD méretű lemez egyetlen oldalára. "Mire van szükségünk a Blue-ray rendszerek után?" -- kérdezte Yoshiko Aoki, az Optware Corp. alelnöke. "Egy olyan rendszerre, mely terabyte kapacitású, közel 1 Gbit/s adatátviteli sebességre képes és visszamenőleg kompatibilis a DVD-lemezekkel, a biztonságot nem is említve."

Az Optware saját, szabadalmaztatott polarizált holografikus technológiát használt abban a rendszerben, melyet az InterOpto '02 kiállításon mutattak be az elmúlt héten Makuhariban. A prototipus 200 GByte adat tárolására volt képes és 130 Mbit/s adatátviteli sebességet produkált.

A "hagyományos" holografikus tárolási rendszereknél két lézersugarat használnak, mely drágábbá és vastagabbá tette a meghajtót. A "polarized collinear" technológiánál a referencia és író-olvasó fénysugár egy optikai tengelyen van, mintha egyetlen lézersugarat használnának. Így a meghajtók ugyanolyan vékonyak lehetnek, mint a jelenlegi DVD- és CD-meghajtók, valamint e megoldásnak köszönhetően a napjainkban használt szervó-technológiák is tökéletesen megfelelnek az új meghajtókhoz.

Mivel a holografikus tárolóanyagok zöld fényre érzékenyek, az Optware két lézert használ:egy vöröset a szervó számára, s egy zöld ittrium-alumínium-garnet (YAG) lézert az olvasáshoz és íráshoz. A vörös lézer a visszafelé kompatibilitást is biztosítja, DVD- és CD-lemezek olvasására is képes.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról