:

Szerző: Barna József

2002. július 17. 09:18

Az Intel a lejjebb szállított várakozásoknak megfelelő eredményről számolt be, egyben 4000 alkalmazottjától válik meg a cég

Andy Bryant
Andy Bryant
[WSJ] Az Intel tegnap tette közzé második pénzügyi negyedéves eredményeit. A cég nem tudta elérni a Wall Street-i elemzők által előre jelzett nyereségszintet, és egyben bejelentette, hogy megválik 4000 alkalmazottjától, a cég által foglalkoztatott munkaerő közel 5%-ától.

A világ legnagyobb chipgyártója 446 millió dolláros, részvényenként 7 centes nettó nyereségről számolt be, szemben a tavalyi év hasonló időszakában elért 196 millió dolláros, részvényenként 3 centes profittal. Az akvizíciós költségeket és a cég online részlegének bezárásával kapcsolatos 106 millió dolláros, részvényenként 1 centes kiadást nem számítva a részvényenkénti profit 10 centre rúg, míg a Thomson Financial/First Call által megkérdezett elemzők 11 centes részvényenkénti nyereségre számítottak.

Az Intel egyben azt is közölte, hogy a bruttó haszonrés 47%-ra (az online részleg bezárásával kapcsolatos költségeket nem számítva 48,7%-ra) csökkent, ami valamivel alacsonyabb, mint a cég által júniusban előre jelzett 49%-os érték. A júniusi profitfigyelmeztetést megelőzően az Intel 53%-os éves bruttó haszonréssel számolt. Egyben a cég forgalma a negyedévben 6,32 milliárd dollárra rúgott, ami enyhén alacsonyabb a tavalyi év hasonló időszakának 6,33 milliárdos forgalmánál.

Andy Bryant pénzügyi vezérigazgató közölte, hogy a lanyha iparági atmoszférára tekintettel az elbocsátások mellett az Intel csökkenti tőkeberuházási költségvetését, valamint a kutatásra és fejlesztésre fordítható keretet is. Mint Bryant elmondta: "Úgy látjuk, hogy a gazdasági fellendülés egyre távolabbra tolódik, ezért óvatosak leszünk a foglalkoztatottak számát és a kiadásokat illetően."

Az Intel az internet-boom idején jelentős mértékben növelte alkalmazottainak számát, azonban a korábbi 90 000 foglalkozatottból nemrégiben közel 7000 főt bocsátott el. A most bejelentett 4000 fős elbocsátás a cég jelenlegi 83 200 alkalmazottjának valamivel kevesebb, mint 5%-át érinti. Amint arról tegnap beszámoltunk, elemzők ennél jóval nagyobb szabású, akár 10 000 főt is érintő elbocsátásokra számítottak.

Az Intel a korábbi 5,5 milliárdos éves tőkeberuházási keretét 5-5,2 milliárd dollárra csökkentette, miközben a K+F költségvetést 4,1 milliárdról 4 milliárdra. Bryant azonban hangsúlyozta, hogy a kiadások csökkentése kizárólag olyan területeket érint, amelyek nem befolyásolják a gyárak termelési kapacitását.

A cég vezetői egyben elmondták, hogy az év elkövetkezendő felében szerény mértékű fellendülésre számítanak, azt azonban elismerték, hogy ez a pozitív változás a korábbi várakozásoknál később várható. Hangsúlyozták, hogy a borús iparági atmoszféra ellenére nem tervezik a mindig gyorsabb mikroprocesszorok bevezetésének lassítását, aminek köszönhetően a cég továbbra is őrzi teljesítményelőnyét a rivális AMD-vel szemben. Paul Otellini elnök szerint a cég az elmúlt negyedévben 2-3 százalékpontnyi piaci részesedést nyert az AMD kárára, ami egyben azt is jelenti, hogy az Intel processzorpiaci részesedése két éve nem látott szintre emelkedett. Otellini hozzátette, hogy semmi akadályát nem látja annak, hogy a karácsonyi bevásárlási szezonra piacon legyen a Pentium 4 processzor 3 GHz-es változata.

A jelenlegi pénzügyi negyedévben a cég 6,3-6,9 milliárd dolláros forgalomra számít, míg várakozásai szerint a bruttó haszonrés 51%-ra nő az év hátralévő részében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.