:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. július 23. 20:04

A HP nem szállít több nyomtatót a Dell Computernek

A világ legnagyobb nyomtatógyártójaként jegyzett Hewlett-Packard bejelentette, hogy nem ad el több nyomtatót és kiegészítőt a Dell Computernek, mivel arra számít, hogy PC-piac második számú gyártója hamarosan saját termékekkel jelenik meg a nyomtatópiacon.

A világ legnagyobb nyomtatógyártójaként jegyzett Hewlett-Packard bejelentette, hogy nem ad el több nyomtatót és kiegészítőt a Dell Computernek, mivel arra számít, hogy PC-piac második számú gyártója hamarosan saját termékekkel jelenik meg a nyomtatópiacon.

"Viszonteladói megállapodásunk volt a Dell Computerrel, azonban úgy érezzük, ennek alapjai már nem érvényesek, ugyanis a vállalat saját nyomtatókat kíván piacra dobni" -- nyilatkozta a HP szóvivője. "Amenyiben a Dell vásárlói továbbra is szeretnének HP nyomtatókat vásárolni, ez esetben a Dellnek más csatornákon keresztül kell beszereznie azokat." A HP képviselői egy június közepén rendezett elemzői konferencián még úgy nyilatkoztak: nem tartanak a Dell nyomtatópiaci megjelenésétől.

Amint az ismert, a Dell jelenleg is forgalmaz nyomtatókat számítógép-konfigurációi mellé, ám ezek kivétel nélkül más gyártók, így a Hewlett-Packard, a Lexmark, az Epson vagy a Canon termékei. Közismert ugyanakkor, hogy e piacon a legnagyobb bevételt nem maguknak a nyomtatóknak az értékesítéséből lehet realizálni, hanem a hozzájuk tartozó kiegészítő alkatrészek, tonerek és tintapatronok eladásából.

Egy elemzőcég még májusban szellőztette meg azokat az értesüléseket, melyek szerint a világ második legnagyobb PC-gyártójaként jegyzett Dell erősen gondolkodik a jövedelmező nyomtatópiacra történő belépésen.

A hír felröppenése után elemzők találgatni kezdtek, vajon pontosan miként képzeli el a cég a nyomtatópiaci belépőt. Egyelőre természetesen nem tudni, hogy a Dell milyen konstrukcióban gondolkodik, hiszen számos stratégia képzelhető el. Ezek közé tartozik egy nyomtatógyártó cég felvásárlása, Dell márkanév alatt értékesített nyomtatók gyártásának kihelyezése, vagy a vezető gyártókkal kötött részesedési megállapodás is. A Dell esetleges partnerei között felmerült a Xerox, a Lexmark és a Canon neve is.

További izgalmas spekulációra adhat okot, hogy noha a Dell a világ leghatékonyabb PC-gyártója, amelynek az elhúzódó iparági visszaesés ellenére is sikerült piaci pozícióját erősíteni és nyereséget realizálnia, a cég egyben a legkonzervatívabb és legmegfontoltabb szereplő is a piacon. A Dell ugyanis sosem lépett be új piacokra mindaddig, amíg a piacot szabályozó szabványok és a vásárlási szokások nem váltak átláthatóvá.

A Dell nem kommentálta sem a HP bejelentését, sem pedig a nyomtatópiaci megjelenésről szóló pletykákat, amelyek már hetek óta keringenek. Hétfőn a Lexmark International nyomtatógyártó negyedéves eredményeinek közzétételekor minden, a Dell-ügylettel kapcsolatos kérdést elhárított. Mint ismeretes, korábban felmerült, hogy a Dell a Lexmark felvásárlásával tervezi a rendkívül jövedelmező nyomtatópiacon való megjelenést.

A HP nyomtatók szakértők szerint jelentéktelen részét tették ki a Dell eladásainak, egyes becslések szerint a számítógépgyártó egy év alatt annyi HP nyomtatót ad el, amennyit a HP egymaga két nap alatt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.