Szerző: Vörös Péter

2002. július 3. 21:19

A tajvani félvezetőgyártók szerint megindult a fellendülés a chipszektorban

[CNET] A világ két legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) és a United Microelectronics Corp. (UMC) arról számolt be, hogy folyamatosan nő a termelés, ez a jel pedig arra utalhat, hogy elkezdődött a várt fellendülés a chipgyártó szektorban.

[CNET] A világ két legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) és a United Microelectronics Corp. (UMC) arról számolt be, hogy folyamatosan nő a termelés, ez a jel pedig arra utalhat, hogy elkezdődött a várt fellendülés a chipgyártó szektorban.

Mindkét cég úgy véli, hogy jelentősen nőtt a gyárak kapacitáskihasználtsági aránya. "Jelenleg 70-80%-os a kapacitáskihasználtság" -- közölte F.C. Tseng, a TSMC vezérigazgató-helyettese. "A negyedik negyedévre ez meg fogja haladni a 85%-ot".

A szintén tajvani UMC szerint míg a tavalyi év harmadik negyedévében 36% volt a kapacitáskihasználtsági arány, addig ez az idei év első negyedévében 50%-ra emelkedett. A cég áprilisban azt jelezte előre, hogy a második negyedévben várhatóan 70% körül fog alakulni a kapacitáskihasználtság.

Mivel egyre több félvezetőipari vállalat használja a szerződéses gyártók szolgáltatásait ahelyett, hogy maguk gyártanák a chipeket, a gyártókapacitás kihasználtságának növekedése arra utalhat, hogy a piac egésze kezd helyreállni. A szerződéses gyártók csak akkor gyártanak chipeket, ha az ügyfeleik (pl. a Nokia vagy a Broadcom) rendelést adnak azokra, márpedig ezek a cégek csak akkor adnak le rendeléseket, ha a kereslet (várhatóan) javul.

A szerződéses gyártók sikere ugyanakkor nem fordítható le egy az egyben a piac egészére. Mivel ezek a gyártók ügyfelek széles köre számára gyártanak félvezetőket, ezért ezek gyorsabban tapasztalják az iparág változásainak eredményeit, mint az ügyfelek.

"A szerződéses félvezetőgyártók számára a trend némileg erősebb, mint az általános félvezetőipari vállalatoknak" -- közölte Tseng.

Ennek ellenére az a tény, hogy emelkedik a kapacitáskihasználtság arra utal, hogy valaki, valahol megrendeli az adott chipeket. A január-május közötti időszakban a TSMC arról számolt be, hogy a forgalom 12,3%-kal nőtt az előző év hasonló időszakához képest. Ezen belül egyedül májusban 78%-kal (78 millió dollárról 434 millió dollárra) nőtt a forgalom. Áprilisban az UMC bejelentette, hogy egy év után ismét nyereséggel zárta negyedévét, a cég várakozási szerint ez a trend folytatódik a második negyedévben is.

A szerződéses félvezetőgyártók kapacitáskihasználtsági adatai megerősítik a Semiconductor Industry Association (SIA, Félvezetőipari Egyesület) e héten megjelent tanulmányát, mely szerint májusban a félvezetőpiac elérte a 11,37 milliárd dollárt, ami 2,8%-os növekedés az áprilisban elért 11,07 milliárd dollárhoz képest. Az SIA azt jósolja, hogy a forgalom az idén 9%-kal fog nőni 2001-hez képest, 2003-ban 23,2%-os, 2004-ben pedig 20,9%-os növekedés várható.

A termelés növekedése mögött jórészt a vezeték nélküli eszközök és a fogyasztói elektronikai termékek (pl. DVD lejátszók és LCD kijelzők) állnak. Az UMC-nél 2001 első negyedévében a fogyasztói elektronikai piac tette ki a termelés 26%-át, jelenleg ez az arány már 36%.

Földrajzi összetételt vizsgálva azt lehet megállapítani, hogy az Ázsia/Csendes-óceáni régióban (Japán nélkül) lévő félvezetővásárlók rendelik meg a megemelkedett termelés nagy részét. Április és május között a félvezetőipari eladások 4,8%-kal nőttek ebben a régióban, amely a legnagyobb chippiac a világon, ezzel szemben az USA-ban az eladások csak 1,3%-kal emelkedtek az SIA adatai szerint.

2001 májusához viszonyítva a globális félvezetőeladások 10,5%-kal csökkentek idén májusban. Ennek ellenére az Ázsia/Csendes-óceáni régióban a piac 22,4%-kal nőtt, míg az amerikai, európai és japán eladások egyaránt több, mint 20%-kal estek vissza.

Doug Andrey, az SIA egyik elemzője fontosnak tartja megjegyezni azt, hogy az Ázsia/Csendes-óceáni régióban eladott félvezetők egy jelentős részét végső soron valószínűleg reexportálják, márpedig a szervezet csak az elsődleges vásárlók alapján követi nyomon a félvezetőeladásokat, ezek általában PC vagy switch disztribútorok illetve gyártók. "Ha a Flextronics chipeket vesz az Ázsia/Csendes-óceáni régióban lévő gyárai számára ahhoz, hogy olyan termékeket gyártson, amelyeket reexportálnak máshová, akkor a félvezetőeladásokat az SIA ebbe a régióba sorolja be" -- mondta Andrey.

A félvezetőpiac fellendülésével kapcsolatos előrejelzésekkel azonban érdemes óvatosan bánni. Az ipar kilendülései gyakran meghaladják a várakozásokat. Az 1996-1998 közötti három éves visszaesés után az volt a várakozás, hogy az ipar fellendülésen megy keresztül 1999-2001 között. Bár a forgalom valóban nőtt 1999-ben és 2000 első felében, 2000 második felében visszaestek az eladások, 2001-ben pedig 32%-os volt a csökkenés.

Több cég, közöttük a TSMC is azt tervezi, hogy növeli gyártókapacitásait, különösen Kínában. Nemrég több kínai vállalat lépett be a szerződéses félvezetőgyártók sorába. A történelem eddig általában azt mutatja, hogy valahányszor egy (jelentős) új ország lép be a félvezetőpiacra, túltermelés alakul ki és ez jelentősen lerontja a meglévő gyártók nyereségességét.

"A kínálati oldalról szemlélve valószínűleg nem túlzás azt mondani, hogy nincs szükség ezekre az új kapacitásokra" -- mondta Tseng.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról