Szerző: Bodnár Ádám

2002. július 17. 09:15

Az Apple negyedéves eredményei a módosított előrejelzéseknek megfelelően alakultak

Az Apple Computer a tőzsde tegnapi zárása után tette közzé legutóbbi negyedévének eredményeit, amely megfelelt a korábban leszállított várakozásoknak. A vállalat bejelentése szerint a lapos kijelzővel szerelt iMac gépek népszerűségének csökkenése, illetve az oktatási intézmények elmaradozó megrendelései állnak a vártnál gyengébb eredmények mögött.

Az Apple Computer a tőzsde tegnapi zárása után tette közzé legutóbbi negyedévének eredményeit, amely megfelelt a korábban leszállított várakozásoknak. A vállalat bejelentése szerint a lapos kijelzővel szerelt iMac gépek népszerűségének csökkenése, illetve az oktatási intézmények elmaradozó megrendelései állnak a vártnál gyengébb eredmények mögött.

Az Apple negyedéves nyeresége 32 millió dollár, azaz részvényenként 9 cent volt, a cég forgalma 1,43 milliárd dollárt tett ki. Egy évvel ezelőtt a vállalat 1,48 milliárd dolláros forgalom mellett 61 millió dollár, azaz részvényenként 17 cent profitot könyvelt el. A First Call/Thomson Financial által megkérdezett elemzők részvényenkénti 9 centes profitra számítottak. Az Apple a múlt hónapban tett közzé profitfigyelmeztetést, amelyben közölte, hogy a forgalom 1,4-1,45 milliárd dollár körül várható, a nyereség pedig részvényenként 8-10 cent között alakul majd.

A vállalat előrejelzése szerint a jelenlegi negyedév forgalma az előzőhöz hasonlóan alakul majd, azonban az iskolai szezon kezdete gyengébbnek ígérkezik a szokásosnál, ezért Fred Anderson pénzügyi vezérigazgató csak "mérsékelt profitot" vár a cégétől.

Az elmúlt negyedév során az Apple 808 ezer számítógépet adott el, ami 2 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év azonos időszakában. "Az Apple még ebben a nehéz gazdasági helyzetben is nyereséges" -- mondta Steve Jobs vezérigazgató. A három hónap során a vállalat 378 ezer lapos kijelzős iMac konfigurációt értékesített, némileg többet, mint az előző negyedévben.

Az eladott gépek számának növekedése ellenére a nyereség csökkent. Az iMac és eMac számítógépek értékesítéséből származó bevétel 424 millió dollárt tett ki, míg a megelőző negyedévben 448 millió dollárt. Az iBook notebook eladásai 141 ezerről 169 ezer darabra nőttek, az értékesített Power Mac konfigurációk száma viszont 211 ezerről 167 ezerre csökkent. A csúcskategóriás PowerBook notebookok népszerűsége enyhén nőtt: a vállalat 94 ezer darabot adott el, 5 ezerrel többet, mint az előző negyedévben.

Fred Anderson pénzügyi vezérigazgató szerint a vártnál rosszabb eredmények mögött 80 százalékban a lapos kijelzős iMac és Power Mac gépek csökkenő népszerűsége áll. "Meglepődtünk és csalódottak vagyunk az eladási adatok visszaesése miatt" -- mondta Anderson. A lapos kijelzős iMac iránti kereslet Anderson szerint májusban és júniusban érezhetően csökkent.

Anderson elmondta, hogy a raktárkészletek felhalmozódásának elkerülése érdekében a vállalat csökkentette a lapos kijelzős iMac gépek termelési volumenét. A pénzügyi vezérigazgató szerint a oktatási intézmények megrendelései is számottevően csökkentek, a vállalatnak ebben a piaci szegmensben jelenleg mintegy 20 százalékos részesedése lehet. Az oktatási intézményeknek szállított számítógépek száma 7 százalékkal múlta alul a tervezett volument és 17 százalékkal maradt el a tavalyi év azonos időszakában mért szinttől. Anderson rámutatott, hogy az IDC piackutató intézet előrejelzése szerint az amerikai oktatási piac az idén 18 százalékkal csökken majd.

Anderson továbbá bejelentette, hogy a jelenleg is tartó negyedik negyedév során az Apple további elbocsátásokat tervez. A pénzügyi vezérigazgató ezen felül rámutatott, hogy az árrés várhatóan csökkenni fog, elsősorban az egyes területeken dúló árverseny, másrészt a dollárral szemben megerősödött euró miatt.

a címlapról