Szerző: Barna József

2002. július 15. 09:46

Az AMD bejelentette 1800+ jelölésű mobil processzorát

Az AMD tegnap jelentette be a cég jelenleg leggyorsabb, 1,53 GHz-en üzemelő mobil processzorát, az Athlon XP 1800+-ot. A processzor 0,13 mikronos csíkszélességgel készül. Amint az ismert, korábban a cég úgy döntött, hogy az új gyártástechnológiával készülő mobil processzorokat az asztali processzorok között ismertté vált Athlon XP márkanévvel hozza forgalomba, míg a korábbi Athlon 4 elnevezés megmarad a 0,18 mikronos csíkszélességű mobil processzorok számára.

[HWSW] Az AMD tegnap jelentette be a cég jelenleg leggyorsabb, 1,53 GHz-en üzemelő mobil processzorát, az Athlon XP 1800+-ot. A processzor 0,13 mikronos csíkszélességgel készül. Amint az ismert, korábban a cég úgy döntött, hogy az új gyártástechnológiával készülő mobil processzorokat az asztali processzorok között ismertté vált Athlon XP márkanévvel hozza forgalomba, míg a korábbi Athlon 4 elnevezés megmarad a 0,18 mikronos csíkszélességű mobil processzorok számára.


Kattints a képekre! (Fotó: Impress)

A mobil AMD Athlon XP 1800+ processzort egyelőre csupán Socket A foglalatú tokozásban hozzák forgalomba, a chipek azonban immár 266 MHz-es EV6 front side bust használnak. A sunnyvale-i cég ugyanakkor már szállítja partnerei számára a modell uPGA (micro Pin Grid Array) tokozású változatait is, melyekkel a vékony és könnyű noteszgépek piacára kíván betörni.

A mobile Athlon XP chipeket az AMD drezdai Fab 30 gyárában készítik 0,13 mikronos rézalapú technológiával. A chip tartalmazza az AMD PowerNow! technológiát, amely az Intel SpeedStephez hasonlóan automatikusan, az áramforrás és a futtatott alkalmazás számítási igénye alapján állítja be a processzor órajelét és működési feszültségét.

Az új mobil Athlon XP processzor 1000 darabos megrendelés esetén 335 dollárba kerül, és azonnal hozzáférhető a HP Pavilion ZE1250 és az Acer Aspire 1300 notebookokban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról