:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. július 16. 19:37

Lemondott Ron Sommer, a Deutsche Telekom vezérigazgatója

Ron Sommer
Ron Sommer
Lemondott a Deutsche Telekom AG vezérigazgatója, Ron Sommer. A vállalat első embere felvásárlásaival óriási adósságállományt halmozott fel, miközben a cég részvényárfolyama 90 százalékkal csökkent.

Sommer elmondása szerint azért távozik, mert már nem élvezi a Deutsche Telekom felügyelőbizottságának bizalmát. A húsztagú bizottság -- amelynek feladatkörébe tartozik többek között a vezetők szerződtetése és elbocsátása -- a mai napon ült össze, miután a vállalat legnagyobb részvényese, a 43 százalékban tulajdonos német állam tegnap Sommer menesztését szorgalmazta.

"Ha nem élvezem a felügyelőbizottság teljes támogatását és bizalmát, nem marad más, mint a lemondás" -- nyilatkozta az 52 éves Sommer. "A lemondásom segít a cégnek a nagyobb károk elkerülése érdekében."

Sommer 1995-ben került a Deutsche Telekom élére, tőzsdére vitte a vállalatot, közel 100 ezer alkalmazottat bocsátott el és három kontinensen vásárolt fel vállalatokat. 2000-ben, amikor a DT piaci értéke elérte a 300 milliárd dollárt, Sommert a német gazdaság bajnokaként emlegették. Azonban tavaly a részvényesek ellene fordultak, ugyanis a növekedő adósság és a részvényárfolyam meredek zuhanása ellenére Sommer más vezetőkkel együtt 90 százalékos fizetésemelést szavazott meg -- saját magának.


A Deutsche Telekom részvényárfolyama az elmúlt 5 évben

A felvásárlások nyomán a Deutshe Telekom adósságállománya ma már megközelíti a 67 milliárd eurót, miközben a vállalat piaci értéke ennél 34 százalékkal alacsonyabb. A cég 1995 óta 85 milliárd dollárt költött nemzetközi felvásárlásokra, miközben otthon több mint 80 versenytársa van.

A vállalat 2000-ben 35 milliárd dollárt fizetett az amerikai VoiceStream Wireless mobilszolgáltatóért. Elemzők és befektetők szerint azonban ez elhibázott lépés volt, az ügylet létrejötte óta a DT papírok árfolyama 60 százalékkal csökkent. "A VoiceStream egy valóságos pénznyelő. El kellene adni" -- mondta Rhaul Chadha, a Principal Capital elemzője.

Helmut Sihler
Helmut Sihler

A Deutsche Telekom felügyelőbizottsága jelenleg is tanácskozik. Német lapok értesülései szerint Sommer távozása után a vezérigazgatói posztot átmenetileg Helmut Sihler, a 72 éves egykori elnök veszi majd át. A német pénzügyminisztérium üdvözölte Sommer távozását. "A hosszú távú fejlődés szempontjából ez egy bölcs düntés" -- áll a közleményben.

Egy éven belül Ron Sommer a harmadik vezérigazgató, akinek távoznia kell egy hajdani monopólium éléről. A holland Royal KPN NV vezérigazgatója, Paul Smits novemberben mondott le, a British Telecom Group Plc első embere, Peter Bonfield pedig idén januárban jelentette be távozását.

A Deutsche Telekom a jövő hónapban teszi közzé legutóbbi negyedévének pénzügyi eredményeit, amely várhatóan sorozatban a hetedik veszteséges negyedév a cég történetében. A cég adósságállománya meghaladja a 67 milliárd eurót, miközben hitelképességi besorolása az 1998-as európai távközlési liberalizáció idején érvényes Aa2 szintről mára Baa1-re csökkent.

A Deutsche Telekom 43 százalékos tulajdonosa, a német kormány azért sürgette Sommer távozását, mert szakértői bizonyosak benne, hogy a szeptemberben esedékes választásokon a 3 millió kisrészvényes a jelenlegi kormány ellen szavazna.

Sommer sajtótájékoztatóján a költségek csökkentését sürgette. A vezérigazgató távozásának hírére a DT-papírok árfolyama 11 százalékot emelkedett.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.