eco@tech archívum - 2002 május

2002
május

0

Új, 2.1 megapixeles érzékelővel ellátott digitális kamerát mutatott be a Fuji

2002. május 31. 22:10

[ZDNet] A Fuji Photo tegnap jelentette be FinePix termékcsaládjának legújabb tagját, a slim kivitelű FinePix F-401 modellt. A digitális fényképezőgép 2.1 megapixeles érzékelővel rendelkezik, 3x-os zoomra képes optikával szerelték fel. A fémszínű fényképezőgép háza 3x2,7x1,1 befoglaló méretekkel rendelkezik.

0

40 webkamerával szerelik fel a római Kolosszeumot

2002. május 31. 18:45

[ZDNet] A római Kolosszeum weboldalon keresztül is alaposan megtekinthető lesz, akár a Föld legtávolabbi pontjairól is. A jövő évtől kezdődően több, mint 40 webkamera képén keresztül figyelhetjük meg a létesítmény mindennapjait, jelentette be szerdán Olaszország kultúrális minisztere.

0

Hét hónapja nem látott mélységben a Palm részvényárfolyama

2002. május 31. 16:39

A Palm részvényárfolyama a pénteki tőzsdenyitás után nem sokkal már 21 százalékot esett. A vállalat papírjai jelenleg 1,74 dolláron cserélnek gazdát. Tavaly október óta nem volt példa arra, hogy a Palm-részvények ára 2 dollár alá süllyedjen.

0

Hordozható hangszórókészletet mutatott be a Creative

2002. május 31. 16:03

Hordozható hangszórókészletet mutatott be a Sound Blaster hangkártyáiról és Jukebox MP3-lejátszóiról ismert szingapúri Creative. A TravelSound névre hallgató hangszórókészlet a összehajtható és elemekkel együtt is csak 320 grammot nyom.

0

Futballportállal bővült a Pannon W@P

2002. május 31. 15:00

Egy hónapra a mobiltelefonba költözik Zidane, Maldini és Rivaldo: a Pannon GSM a labdarúgó világbajnokság idejére futballportállal bővíti WAP szolgáltatása oldalait. A PannonW@P főmenüjének Foci VB pontja alatt az általános tudnivalóktól kezdve a legfrissebb fejleményekig mindent megtalálnak az előfizetők, amit tudni lehet és kell a világbajnokság alakulásáról, az egyedülálló wapos fórumon pedig azonmód ki is fejthetik véleményüket a mérkőzésekkel kapcsolatban.

0

Új kéziszámítógépet mutatott be a Sony

2002. május 30. 18:16

Új Clié kéziszámítógéppel jelentkezett a Sony: a PEG-T650C a már régóta piacon levő PEG-T600C MP3/ATRAC lejátszási képességekkel kibővített utóda.

0

Holnap nyílik meg a Vodafone Foci Aréna

2002. május 30. 16:03

A Vodafone, a sportok kiemelkedő támogatója megkülönböztetett figyelemmel készül a futball-világbajnokságra is. A mobilszolgáltató május 31-től új ajánlattal bővíti kínálatát. A Vodafone Foci Arénában a futballrajongók mobiltelefonjukon percről percre követhetik az eseményeket. A csomagban a legfrissebb híreken kívül nyereményjáték és virtuális lelátó is várja a szurkolókat.

0

A Xerox Office néven egyesíti két divízióját

2002. május 30. 13:15

[Press&Inform] A Xerox megerősítette az új Office divízióra vonatkozó információkat, amelyek szerint a cég egyesíti az Office Printing Business (OPB) és az Office Solutions Group üzletágat (OSG). Az Office a jövőben ezen két üzletág termékeinek értékesítését végzi. Az Office várhatóan jelentősen növeli az európai viszonteladók -- ezzel együtt a Xerox Corporation -- árbevételét 2002-ben, és lehetővé teszi az üzlet fokozott összpontosítását és racionalizálását.

0

Osztódik vagy erősödik az internetezők érdekvédelme?

2002. május 30. 10:35

[HWSW - Prím ] Új, az internetezők érdekvédelmét ellátni hivatott egyesület formálódik -- adta hírül tegnap a Prím Online . A Netpolgár néven szerveződő egyesület szintén zászlajára tűzte a Matáv-kedvezmények megszűnése elleni küzdelmet, de más ötleteik is vannak az internetezők érdekeinek védelmezésére.

0

Leépítések az IBM-nél

2002. május 30. 10:24

A világ legnagyobb számítógépgyártója, az IBM tegnap bejelentette, hogy csökkentette a szolgáltatási részlegénél dolgozók létszámát, azonban hogy pontosan mennyivel, azt a cég szóvivője nem árulta el.

0

Veszélyben a holland a KPNQwest napi üzletmenete

2002. május 30. 08:57

[WSJ] Európa legnagyobb vállalati adatszolgáltató cége, a holland KPNQwest NV hamarosan telekommunikációs hálózata lekapcsolására kényszerülhet, ha néhány napon belül nem sikerül vevőt találnia, adta hírül ma a The Wall Street Journal . S minthogy a vállalat hálózata behálózza kontinensünket, a lépés korábban nem látott krízishez vezethet az amúgy is megtépázott telekommunikációs iparágban.

0

Kalózverzióban már 5 dollárért megvásárolható Eminem még meg sem jelent új albuma

2002. május 29. 22:43

[ZDet] Jóval a vasárnapi hivatalos megjelenés előtt több ezer kalózmásolat talált gazdára Eminem legújabb albumából, s a második leghallgatottabb album lett egy online felmérés szerint. Az adatokat az online adatbázist üzemeltető Gracenote jelentette be, a cég adatbázisát népszerű CD-lejátszó, multimédiás alkalmazások használják.

0

A Computex Taipei kiállításon mutatja be 52x-es CD-íróját a BenQ!

2002. május 29. 21:40

[CDR-Info] A jövő héten megnyíló Computex Taipei kiállításon mutatja be újdonságait a 2001-ben BenQ névre váltott Acer Multimedia. A június 3-7 között megrendezett kiállításon kijelzőit, multimédiás termékeit, optikai tárolóit, digitális kameráit, mobiltelefonjait és szélessávú kapcsolatot biztosító hálózati termékeit mutatja be a cég.

0

Az IBM története

2002. május 29. 17:25

A lyukkártyáktól a mágneslemezekig, a PC-től a Garri Kaszparovot sakkban legyőző Deep Blue szuperszámítógépig, avagy hogyan is alakult a világ legnagyobb informatikai vállalatának, az IBM-nek a története az 1890-es évektől napjainkig.

0

Coca-Cola: a jéghideg MP3-játszó az igazi!

2002. május 29. 14:42

A SONICblue és a Coca-Cola Company bejelentették, hogyy COKE márkajelzésű CD/MP3-lejátszót dobnak piacra. A COKE SP50C lejátszó a nagy sikerű RioVolt SP50 alapjaira épül. A 89,95 dolláros készülék a Coca-Cola ígérete szerint hamarosan kapható lesz.

0

Június elsejétől emelkedik az 1,63 millió előfizető által használt AT&T Broadband szolgáltatás ára

2002. május 29. 12:56

[ZDNet] Alig két napja írtam az AT&T Broadband szolgáltatás egységesítéséről, a feltöltési sebességek azonos szintre emeléséről és csökkentéséről, ez a lépés főként a különböző felvásárolt cégek előfizetőit érinti. Az egységesítést egyes szakértők a két- vagy többlépcsős árképzés előszeleként értékelték, de arra senki sem számított, hogy az AT&T már június elsejétől áremelkedést jelent be. Az áremelkedés jellemző értéke 7$, ennyivel kell(ene) többet fizetni a kiváló átviteli adottságokkal jellemezhető szolgáltatásért. A befizetett dollárokért 256 kbit/s feltöltési és 1,5 Mbit/s letöltési sebességet nyújt az AT&T Broadband.

0

Egyetemek mellé költözött az Ericsson Magyarország kutatóközpontja

2002. május 29. 09:30

[Ericsson] Május közepén a lágymányosi Science Parkba költözött az Ericsson Magyarország Kutatási-fejlesztési Igazgatósága. Ezzel egyesült a korábban több különböző telephelyen működő csapat, ráadásul közvetlen szomszédja lett az egyetemi campuson annak a két nagy múltú felsőoktatási intézménynek, amelyekhez többéves közös kutatási program fűzi.

0

Az Intel hódolata Katalóniának

2002. május 28. 21:27

Az Intel ma jelentette be, hogy támogatási megállapodást kötött a barcelonai Universitat Politècnica de Catalunyával (UPC -- katalóniai műszaki egyetem). A megegyezés értelmében az UPC a jövőben Intel Labs Barcelona (ILB) néven kutatóközpontot működtet az intézményen belül.

0

Javulhat a CD-gyártó cégek eredménye a növekvő szerződéses áraknak köszönhetően

2002. május 28. 20:34

[CDR-Info] Tajvan optikai lemezeket gyártó cégei végre fellélegezhetnek némileg, a júniusi szerződések megkötésénél ugyanis sikerült szerény mértékű áremelést elérni, növelni ezzel a cégek üzleti eredményességét is. Nem kell nagy áremelésre gondolni, csupán centekről, töredékcentekről van szó, a több milliós szállítási volumenek miatt ez azonban dollárszázezreket jelenthet az említett cégek számára.

0

ADSL akció a Vnetnél

2002. május 28. 20:24

A ma kezdődő és június 30-ig tartó akció során kedvezőbb feltételekkel kínálja ADSL szolgáltatását a Vnet. A belépési díj minden esetben 14 900 forint, a havidíj egyéves szerződéskötés esetén 11 900, kétéves hűségnyilatkozat aláírásakor 9900 forint. A díjcsomagokban -- a korábbiaktól eltérően -- immár időben és adatforgalomban egyaránt korlátlan használatot ígér a Vnet.

0

Intel és Fraunhofer: hatékonyabb MP3-kódolás Pentium 4 processzoron

2002. május 28. 19:09

[Mmd] Az Intel GmbH és a Fraunhofer IIS A szerződést írtak alá a Fraunhofer ipari szabványnak számító MP3 audiokódolójának továbbfejlesztéséről és Intel Pentium 4 processzoron nyújtott teljesítményének maximalizálásáról. A közös fejlesztőmunka nyomán nagymérvű javulás várható a legújabb generációs PC-k MP3 zenefájlok rögzítése (kódolása) terén nyújtott teljesítményében. A Fraunhofer IIS A új

0

Júniusban Intel XScale processzoros kéziszámítógépek dömpingje várható

2002. május 28. 11:22

[Digi Times] Bár az Intel már februárban bemutatta kéziszámítógépekbe szánt XScale processzorait, a nagy gyártók egyelőre még nem rukkoltak elő ilyen modellekkel. Júniusban azonban ez megváltozik, ugyanis a Pocket PC-k piacán érdekelt gyártók közül szinte mindegyik készül újdonságokkal. A tajvani Computex kiállításon a termékek jelentős többsége alighanem bejelentésre, de legalábbis kiállításra kerül.

0

Az idén magához tér a félvezetőipar

2002. május 28. 09:30

[Bloomberg, Reuters] A félvezetőipari termékek iránti kereslet a tavalyi 32%-os visszaesés után az idén 2,3%-kal növekszik, áll a World Semiconductor Trade Statistics ipari csoport által ma kiadott jelentésben.

0

A Macrovision másolásvédelme nem törhető fel a filctollas megoldással

2002. május 27. 22:02

[CDR-Info] Szinte az összes weboldal, így mi is beszámoltunk a hatalmas felfedezésről: egyetlen filctollal ártalmatlanítható a másolásvédett CD-lemezeken alkalmazott eljárás, egy bizonyos helyen elhelyezett tollvonással kikerülhető a Key2Audio védelem. A Sony Key2Audio másolásvédelme védi több cég audiolemezét is, így az eset igen kényesen érinti a céget. Egyesek szerint kiküszöbölhető más gyártók védelme is az említett módszerrel. Az első cég, mely ezt az állítást sajtóközleményben cáfolta a Macrovision volt.

0

Egységesíti szolgáltatását az AT&T Broadband

2002. május 27. 17:47

[ZDNet] Egységesíteni kívánja szolgáltatását az AT&T Broadband kábeltelevíziós internetszolgáltató, várhatóan a különböző árú szolgáltatások bevezetése miatt. Ennek eredményeként egyes felhasználók számára megduplázódik, mások számára pedig csökken a feltöltés sebessége, egységes 256 kbit/s sávszélességt nyújtva.

0

Kétmillió dollár bírság internetes csalásért

2002. május 27. 16:41

[WSJ, AP] Egy amerikai szövetségi bíróság 1,9 millió dollár kártérítés fizetésére és megtévesztő tevékenysége azonnali befejezésére szólította fel azt az internetes csalót, aki ismert honlapok elgépelt webcímeinek ezreit regisztráltatta saját neve alatt, hogy ily módon hirdetésekkel bombázza a gyanútlan felhasználókat.

0

Biztonsági célokra fejlesztett Bluetooth webkamera a Patria Ailon kínálatában

2002. május 27. 16:34

[MobiGeeks] A Patria Ailon új, Bluetooth vezeték nélküli hálózati kapcsolattal rendelkező kamerája kiválóan alkalmazható biztonsági feladatokra, a lakás/ház megfigyelésére is. A mozgásérzékelő jelzésére készített és továbbított képnek a biztonsági szolgálat is jó hasznát veheti.

0

Cambridge-i tiltólistán a Microsoft Outlook és Outlook Express

2002. május 27. 15:50

[VNUnet] A cambridge-i egyetem Newnham College-ében a hálózatot karbantartó szakemberek megtiltották a felhasználók számára a Microsoft Outlook és Outlook Express levelezőprogramok használatát az utóbbi időben elszaporodó e-mailférgek miatt. A döntés meghozatalához jelentős mértékben járult hozzá a Klez vírus legutóbbi variánsának hatalmas népszerűsége. A college által nyilvánosságra hozott statisztikák szerint eddig 200 000 Klezzel fertőzött levelet blokkolt a szerver, ám még így is komoly erőforrásokat emésztett fel a vírusok és azok következményeinek eltávolítása.

0

Pénteken nyitotta meg kapuit az LG Philips új, folyadékkristályos kijelzőket készítő gyára

2002. május 27. 12:34

[ZDNet] Az LG Philips pénteken avatta fel új, folyadékkristályos (LCD) kijelzőket és -monitorokat készítő gyárát. Az üzem gyártósorai kifejezetten nagy képátlójú, általános felhasználásra szánt kijelzőket készítenek. A Kumiban, Dél-Koreában található gyár költséghatékonyabban, gyorsabban és olcsóbban gyárthat LCD-kijelzőket, mint bármelyik jelenlegi gyár, mondta Bruce Berkoff az LG Philips ügyvezető igazgatóhelyettese.

0

Tesztelhető a harmadik évezred tanulóhelye

2002. május 27. 10:59

[ Eduport ] Júniustól egy hónapon keresztül mintegy tesztelésként ingyenesen igénybevehetők a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ (HIK) és Diákcentrum szolgáltatásai -- adta hírül az Eduport felsőoktatási portál.

0

Európából és Malajziából Kínába helyezi át a PC-gyártást az NEC

2002. május 27. 10:41

[ZDNet] Nem csak hazánkat éri kellemetlenül a költésgcsökkentések miatti gyárköltöztetés, -bezárás: az NEC, Japán legnagyobb PC- és második legnagyobb chipgyártója is a racionalizálás mellett döntött. Hamarosan átköltözteti Angliában és Malajziában található gyártósorait az olcsóbb munkaerőt és kisebb költségterheket nyújtó Kínába.

0

Egyedi megállapodás a Computer Associates és a Finnair között

2002. május 27. 10:36

[Herald] A Computer Associates és a Finnair finn nemzeti légitársaság bejelentette, hogy a Finnair a CA sokoldalú üzletviteli modelljét olyan elszámolással alkalmazza, amely a licencdíjat a bevételt hozó megtett utaskilométerekhez köti.

0

Ma: tüntetés a Matáv-kedvezmények megszüntetése ellen

2002. május 25. 08:51

Ma délután három órára hirdette meg a Matáv-kedvezmények megszűnése elleni tiltakozásul szervezett demonstrációját a Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága (NETÉRT). A tüntetés helyszíne a Matáv budapesti székházával átellenben található parkos terület (az I. kerület Krisztina körút 55-tel szemben).

0

Kapható az Archos legújabb hordozható CD-írója

2002. május 24. 19:30

[CDR-Info] Az Archos bemutatta legújabb külső, hordozható CD-íróját. A CESAR CDRW/MPM modell a világ egyik legkisebb, leghordozhatóbb újraírója. A CD-író mellé Macintosh rendszerek alatt is használható szoftvert is mellékel a cég. A kör alakú készülék csupán 0,9 vékony, méreteiben alig nagyobb egy CD-lemeznél.

0

A mobiltelefon az emberi kapcsolatok nélkülözhetetlen eszközévé vált

2002. május 24. 14:10

[Westel] Az információs társadalom alakításában az ágazat szereplőinek jelentős szerepet kell vállalniuk és ebben a Westel úttörő kezdeményezése pozitív üzenet -- mondta Kovács Kálmán Hírközlési és Informatikai miniszterjelölt a Magyar Tudományos Akadémia épületében tartott sajtótájékoztatón. Kovács Kálmán beszédében üdvözölte a Westel Mobil Távközlési Rt. és a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Kutatóintézete társadalomtudományi kutatásának eredményeit ismertető konferencia résztvevőit. A tájékoztatón jelen volt Dr. Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Sugár András, a Westel Mobil Rt. vezérigazgatója és Nyíri Kristóf professzor, a kutatási program vezetője.

0

Megduplázódhat a következő generációs Palm eszközök működési ideje

2002. május 24. 12:02

[ZDNet] A közeljövő Palm eszközei egyre nagyobb teljesítményre lesznek képesek, kiváló minőségű hangot és képet biztosítva. A készülékek teljesítménye még a videorögzítés, enkódolás alkalmazásokhoz is megfelel. A chipgyártók viszont komoly problémával kell hogy szembenézzenek: a chipek áramfogyasztása nem léphet túl egy kritikus értéket.

0

20x-os sebességre nőhet az újraírás a következő generációs CD-íróknál

2002. május 24. 11:15

[CDR-Info] A folyamatos írási sebesség növekedés mellett végre talán az eddig mostohagyerekként kezelt újraírási sebesség is növelésre kerülhet a gyártók jóvoltából. Az újraírás sebessége valóban csak a gyártókon múlik, hiszen jónéhány 12x-esnél gyorsabb újraírást támogató chipkészlet kapható már régóta. Jónéhány 16x-os újraírási sebességet támogató író kerül nemsokára a boltok polcaira, de ez a sebesség tovább növekedhet 20x-os értékre. Ezek az írók az egyszer írható lemezeket 40-48x-os sebességgel égetik.

0

Együttműködési megállapodást kötött a Siemens és a Juniper Networks

2002. május 24. 11:06

[Siemens] Mint ismeretes, a sunnyvale-i (Kalifornia) székhelyű Juniper Networks -- az internetes kapcsolóközpontok (routerek) egyik vezető szállítója -- megvásárolta a Siemens tulajdonában lévő Unisphere Networksöt. Utóbbi az IP-infrastruktúra területének egyik vezető szállítója. A mintegy 740 millió USD-t kitevő vételár közel felét saját részvényei egy csomagjának átadásával fizette ki a Juniper, így a Siemens mintegy 10%-os üzletrészt szerzett a vállalatban.

0

Kapható az olcsóbb kivitelű Terratec DMX 6fire 24/96 hangkártya, a 6fire LT

2002. május 24. 10:14

[3DSoundSurge] A hazánkban is jól ismert, nagyszerű hangkártyákat gyártó német TerraTec Electronic bemutatta a SoundSystem DMX 6fire 24/96 kártya kisebb, meghajtóhelyre illeszthető bővítő doboz nélküli változatát. A DMX 6fire LT hangkártya alapjaiban teljesen megegyezik a 24/96 változattal, ugyanazon a 4G Sound technológián alapul, a DVD-zők számára pedig az elérhető legjobb hangminőséget nyújtja, amit PC-n ezen az árszinten nyújtani lehet. A kártya 24 bites felbontást, 96 KHz-es mintavételt is támogat, már kapható a Terratec viszonteladóinál.

0

Új meghajtóprogram a SigmaDesigns DivX-et támogató X-Card kártyájához

2002. május 24. 00:31

[Clubic.com] Mivel hazánkban is található már egy-két olvasónál X-Card, ezért mindenképpen említésre érdemes a hír: a SigmaDesigns honlapján megjelent a továbbfejlesztett, bugtalanított, 1.1-es verziószámú meghajtóprogram a DivX megjelenítést is támogató bővítőkártyához. A frissítések listája nem túl hosszú, de zavaró hibákat javítottak a fejlesztők:

0

100 GB-ot is el lehet helyezni egyetlen optikai lemezen a jelenleg használt technológiákkal

2002. május 23. 21:54

[Yahoo] A Tajpejben található Tajvani Nemzeti Egyetem (NTU) és a gyártóóriás Ritek által közösen fejlesztett újraírható optikai média kapacitása elérheti akár a 100 GB-ot is. A média igazi érdekessége az alkalmazott technológia, ugyanis a jelenleg használatos CD- és DVD-technológiák segítségével érik ezt el. A 100 GB-os lemez még 2004-ben kereskedelmi forgalomba kerülhet, megfelelve az egyre növekvő adattárolási igényeknek.

0

Hamarosan kapható az Altec Lansing első hatcsatornás hangszórórendszere

2002. május 23. 21:07

[Clubic.com] Hosszú idő után végre megtört a jég, hamarosan kapható lesz az Altec Lansing első 5.1-es, hatcsatornás hangszórórendszere. A cég történetének első 5.1-es készlete nem a csúcskategóriába tartozik, de kiváló ár-teljesítmény viszonyt nyújthat a PC-s DVD-zést választóknak. Az Altec Lansing 251 hangszórórendszer teljesítménye 45 W (RMS).

0

A Yahoo! bezárja legnagyobb európai aukciós portáljait és a rivális eBay szolgáltatását hirdeti

2002. május 23. 15:34

[Bloomberg] A Yahoo! Inc. bejelentette, hogy a legnagyobb európai országok közül hatban felfüggeszti az internetes árverés szolgáltatását és a rivális eBayt ajánlja majd látogatóinak. A vállalat célja, hogy ismét nyereségesen működhessen, ennek érdekében 6 héten belül bezárja nagy-britanniai, írországi, francia, német, olasz és spanyol internetes aukciós oldalait.

0

150 dolgozójától válik meg a Dell Írországban

2002. május 23. 01:30

[ZDNet] A költségcsökkentő átszervezések mindig munkahelyek megszűnésével járnak, sajnos ez minden egyes cégre igaz. Ezzel a ténnyel kell szembesülnie 150 ír Dell-dolgozónak is, akik az írországi Limerick tartományban maradnak hamarosan munka nélkül az összevonásoknak, racionalizálásoknak köszönhetően. A 150 irodai, adminisztrátori munkakörben dolgozó munkatársra a Raheen városba összevont irodákban már nem lesz szükség.

0

A DVD-Audio lejátszókba épített processzorok is támogatják majd a Verance másolásvédelmét

2002. május 23. 00:13

[CDR-Info] A jelenleg alkalmazott másolásvédelmi eljárások egyes szakértők szerint addig nem lesznek igazán hatásosak, míg olyan technológiákat nem fejlesztenek, melyek a lejátszókban található chipekkel is összedolgoznak, s támogatást nyújtanak a tartalmat védő eljárásoknak. A Verance tegnapi bejelentése szerint egy lépéssel közelebb jutott ehhez az állapothoz, ugyanis a Texas Instruments Japan (TI Japan) a Verance szabadalmaztatott másolásvédelmi és tartalommenedzselési technológiáját építi be a cég következő generációs, DVD-Audio lejátszókba szánt processzoraiba, DSP-ibe.

0

Új hatcsatornás hangkártya a Herculestől

2002. május 22. 22:56

[Hercules] A Hercules május 15-én bejelentett hangkártyájáról oldalunkon eddig nem is tettünk említést, de ami késik, az nem múlik. A CMI-8738 LX audiochipet használó kártyán igen kevés alkatrész található, szinte két kezünkön meg tudnánk számolni a nyákra beültetett alkatrészek számát. A belépő szintű, de mégis 6-csatornás hangzást támogató hangkártya igen kedvező áron kerül a boltokba, 49.90 eurót vagy 29.99 dollárt kell majd fizetni érte.

0

3 Gbyte kapacitású magnetooptikai lemez videokamerák számára

2002. május 22. 21:45

[CDR-Info] A Matsushita Electric és a Canon közös fejlesztésében készülő 2-os, 5 cm-es átmérőjű magnetooptikai média meglepően nagy kapacitású lesz. Az ígéretekben szereplő 3 GB akár egy órányi 6 Mbit/s bitrátájú MPEG-2 videoanyagot is képes eltárolni, így ideális lehet digitális kamerák, videokamerák számára. A kis méretnek köszönhetően szinte bármilyen hordozható eszközhöz használható lenne ez a média. Az adatátviteli sebesség akár 24 Mbit/s-ra is növelhető.

0

Az internethez hozzáférők 9 százaléka on-line banki ügyfél

2002. május 22. 16:26

Az internetes banki szolgáltatásokra legfogékonyabbak a diplomás, 39 éven aluli, nagyvárosi felnőttek. Többek között ezt állapította meg Bokker Sándor, a Netsurvey Internetkutató Intézet igazgatója budapesti, szerdai sajtótájékoztatóján.

0

Elbocsátásokkal csökkentené kiadásait a Siemens

2002. május 22. 14:05

[Bloobberg] Németország legnagyobb elektronikai vállalata, a Siemens alkalmazottainak 7 százalékától, azaz mintegy 2000 dolgozótól kénytelen megválni annak érdekében, hogy csökkentse működési költségeit. A vállalat 500 millió euró megtakarítását várja a leépítéstől.

0

Ellenkampány egy pornóoldalon

2002. május 22. 13:46

Két napon keresztül volt látható a goldengate.hu pornóoldal tetején az MSZP weboldalának fejléce s jelmondata. A hirdetésnek tűnő képet nem lehetett lekattintani, a link nem vezetett sehová. A népszerű pornólap valamennyi oldala a szocialisták jellegzetes szegfűje, s színei alatt futott.

0

Flexibilis LCD-kijelzőt mutatott be a Toshiba

2002. május 22. 11:11

[ZDNet] A Toshiba hétfőn bemutatott új, alacsony-hőmérsékletű poliszilikon LCD kijelzője nagyon vékony, alig 0,4 mm vastagságú. Ennek köszönhetően rendkívül hajlékony is, össze lehet sodorni, mint egy újságot, miközben a tartalom változatlanul megjelenik a kijelzőn. A 8,4-os képátlójú kijelző súlya mindössze 20 gramm.

0

Egy tollvonással megszüntethető a CD-k másolásvédelme

2002. május 22. 09:44

[ComputerWorld] Úgy tűnik, hogy a Sony által kifejlesztett és a felhasználók által számos alkalommal kritizált, CD-másolást megakadályozó eljárás feltörése nem jelentett komoly kihívást az európai felhasználók számára. Egy internetes fórumban ismertetett módszer szerint ugyanis a védelemmel ellátott CD-kre elegendő filctollal egy vonalat húzni, és azok máris másolhatóvá válnak.

0

Extrém körülményeket is elvisel az Intermec Pocket PC 2002 kéziszámítógépe

2002. május 21. 20:52

[MobiGeeks] Az Intermec Technologies tegnap bejelentett Pocket PC 2002 operációs rendszert használó kéziszámítógépe rendkívül strapabíró, az új 700 Color modell kifejezetten extrém körülményeknek is ellenáll. A különleges kialakításnak köszönhetően a PDA többszöri leejtést is elvisel másfél méter magasságból, ezenkívül por- és esőálló. A kéziszámítógép integrált vonalkód-szkennert is tartalmaz és Bluetooth, valamint 802.11b szabványnak megfelelő vezetéknélküli kapcsolatra is képes.

0

Egeret jöttünk temetni, nem internetet...

2002. május 21. 10:59

A megfizethető árú internet-hozzáférés érdekében tart egértemetéssel egybekötött tömegdemonstrációt a Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága egyesület (NETÉRT) szombaton, május 25-én, délután 3 órakor a Vérmezőn, a MATÁV Rt. székháza előtt (I. Krisztina körút 55.). A demonstráció során az Egyesület tagjai a Vérmezőn jelképesen elhantolják a számítógépeik egereit, hogy felhívják az illetékesek figyelmét: a MATÁV

0

Elkészültek a Kodak-Sanyo szerves kijelzők próbapéldányai

2002. május 21. 10:41

[ZDNet] Az Eastman Kodak tegnap jelentette be, hogy az érdeklődő cégek 5200 dollárért megvásárolhatják a Sanyoval közösen fejlesztett OLED (szerves fénykibocsátó dióda) technológiára épülő kijelzők próbapéldányait. A fejlesztőcsomag egy 2.16-os színes (!) kijelzőt, egy interfészt, szoftvereket, kábeleket és használati útmutatót tartalmaz.

0

Sikeres az Axelero

2002. május 21. 10:40

Működésének első évében az Axelero Internet a tevékenységében meghatározó szerepet játszó kapcsolt vonali -- analóg és ISDN -- hozzáférések értékesítéséből származó bevételeit 40 százalékkal növelte 2001 májusa óta. A lakossági piacon kiemelkedően sikeresnek bizonyultak az előre fizetett hozzáférést biztosító netQuick csomagok, az ebből származó bevételek 2001 hasonló időszakához képest nyolcszorosára nőttek. 2001 végéig a nagyvállalatok 46 százaléka lett az Axelero ügyfele, s a DSL eladások mellett az értéknövelt üzleti szolgáltatásokból eredő bevételek is látványosan emelkedtek. Ez utóbbiak 2002 első negyedévében 840 százakékkal nőttek a tavalyi év negyedik negyedévéhez képest. A tartalomszolgáltatás terén az e-kereskedelemből eredő bevételek 2001 hasonló időszakához képest negyvenszeresére, az online hirdetési felületek értékesítéséből származó reklámbevétel pedig 55 százalékkal nőttek.

0

Egy hetes akció a Telnetnél

2002. május 21. 10:08

Az internetes világnap alkalmából a telnet Magyarország Rt. egy héten keresztül engedményesen kínálja ún. hozzáférés szolgáltatásait.

0

Áprilisban már 2,7 millió xDSL-előfizető volt Japánban

2002. május 21. 09:59

[AsiaBizTech] A területet felügyelő minisztérium bejelentése szerint április végére 2.699.285 xDSL-előfizető volt Japánban, ami azt jelenti, hogy a hónap folyamán 320 ezerrel bővült az új xDSL-felhasználók köre.

0

Három új géppel bővült az Apple iBook sorozata

2002. május 20. 15:02

Az Apple három új modellel bővítette az elsősorban oktatási intézményeknek szánt iBook hordozható számítógépeinek családját. Az új konfigurációkban a korábbinál nagyobb teljesítményű processzor és grafikus vezérlő, valamint nagyobb kapacitású merevlemez található.

0

Márciusban csökkentek a mobiltelefon-eladások Japánban

2002. május 19. 17:23

[AsiaBizTech] A Japan Electronics and Information Technology Industries Association (JEITA) közölte, hogy a Japánban eladott mobiltelefonok száma márciusban felére, 3,127 millió darabra csökkent az előző év hasonló időszakához képest.

0

A Handspring csökkenti Visor kéziszámítógépeinek árát

2002. május 18. 11:08

[WSJ] A világ második legnagyobb kéziszámítógép-gyártója, a Handspring bejelentette, hogy azonnali hatállyal csökkenti Visor modelljeinek árát. A cég honlapján közvetlenül vásárlók már tegnap óta alacsonyabb árakon juthatnak hozzá a Visor termékcsalád tagjaihoz, míg a kiskereskedelemben kapható termékek hétfőtől lesznek olcsóbbak. Az ármérséklés hatására a legtöbb Visor modell most először kerül 200 dollárnál kevesebbe.

0

Váratlan megegyezés a Napster-ügyben

2002. május 18. 10:32

[WSJ] Meglepő fordulat következett be a korábban ingyenes fájlcserélő szolgáltatása, majd az ezzel kapcsolatos szerzői jogi perek kapcsán ismertté vált Napster ügyében. Pénteken ugyanis a német médiaóriás Bertelsmann AG mégis megegyezésre jutott a csődközeli helyzetbe került cég vezetőségével annak vagyontárgyainak felvásárlásáról. Az ügylet létrejöttének folyományaként a héten lemondásukat bejelentő Napster-vezetők közölték: újra csatlakoznak a vállalathoz.

0

Ismét kiszivárogtak a következő generációs Handspring Treo kommunikátor specifikációi

2002. május 17. 21:56

[ZDNet] A történelem ismétli önmagát, megint nyilvánosságra kerültek a Handspring következő generációs kommunikátorának, a Treo 270 Atlanta kódnevű készülékének adatai. A Treo 270 ezen adatok szerint színes kijelzővel, háttérvilágítással, hosszabb üzemidővel kényezteti majd a felhasználókat még az idei nyáron, legalábbis az FCC dokumentumai alapján. Az új készülék nagyon hasonló a jelenlegi modellekhez, Palm OS operációs rendszert futtat, a Handspring saját Blazer webböngészőjét használja az egyedi SMS alkalmazás mellett.

0

A második félévben indul a 48x-osan írható CD-lemezek dömpingje

2002. május 17. 20:37

[CDR-Info] Hiába a szupergyors író, ha nincs olyan média, mellyel kihasználhatnánk kimagasló sebességét. A tajvani CD-gyártók is elismerik ezt a problémát, a második félévre nagyobb volumenű szállítást ígérnek a 40-48x-os sebességgel írható lemezekből. A BenQ, Lite-On, Asus lépését hamarosan újabb gyártók követik majd, nemsokára a Behavior Tech Computer (BTC) és az AOpen is bejelenti 48x-os CD-íróját.

0

Matáv-bojkott: felmérés a fogadtatásról

2002. május 17. 10:20

Ma reggel 7 órakor kezdetét vette az a 24 órás bojkott, melyet a Matáv-kedvezmények megszüntetését ellenzők hirdettek meg. A bojkottfelhívás értelmében reggel 7 órától holnap reggel 7 óráig nem használható Matáv telefon, s a szervezők internetezés mellőzését is kérték a résztvevőktől.

0

Trösztellenes pert indított a Cinram a Matsushita ellen a DVD-licencdíjak miatt

2002. május 16. 23:01

[CDR-Info] A kanadai DVD-sokszorozó, -lemezgyártó Cinram International folytatja harcát a Matsushita Electric ellen, utóbbi DVD-lemezekkel kapcsolatos jogdíjai miatt. A cég trösztellenes pert nyújtott be a DVD-formátum kifejlesztésében részt vevő, licenctulajdonos cég ellen a bíróságon. A perirat szerint a Matsushita, a DVD6C Licensing Agency tagja tisztességtelen előnyre tesz szert a Panasonic Disc Services Corp. (PDSC) részlege által, utóbbi cég ugyanis mentesül a DVD6C jogdíjak megfizetése alól.

0

Újabb változatokra cseréli S-sorozatú színes nyomtatóit a Canon

2002. május 16. 20:43

[Clubic.com] Újabb termékekkel cseréli le jelenleg kapható színes tintasugaras nyomtatóit a Canon. Az S300, S500 és S900-as modellek verziószámában pontosan 30-as növekedés tapasztalható. Az S300 nyomtató helyett S330-ast ajánl ezentúl a cég, 14 oldal/perc fekete-fehér és 10 oldal/perc színes szövegnyomtatással. Az S500-ast S530-as váltja fel. A számítógéphez a hagyományos párhuzamos vagy USB felülettel kapcsolhatók. Nyomtatási felbontásuk 2400 x 1200 képpont/hüvelyk.

0

Az Infineon, az AMD és a DuPont együttműködik a félvezetőgyártás korszerűsítésében

2002. május 16. 14:54

Az Infineon Technologies AG, az Advanced Micro Devices (AMD) és a DuPont Photomasks ma közös sajtóközleményben jelentették be, hogy a jövőben együttműködnek egy haladó fotómaszk-technológiák fejlesztésére szakosodott drezdai kutatóközpont létrehozásában. A három cég a beruházás finanszírozására és üzemeltetésére Advanced Mask Technology Center GmbH & Co. KG (AMTC) néven egyenlő tulajdonhányadú közös vállalatot hoz létre.

0

Személyi változások a Microsoft Magyarországnál

2002. május 16. 14:31

[Microsoft Magyarország] 2002. április 1-től Fehérvári József tölti be a Microsoft Magyarország nagyvállalati kereskedelmi igazgatói tisztségét, míg a korábbi megbízott igazgató, Tordai Balázs a Stratis Kft-nél folytatja szakmai karrierjét. Fehérvári József huszonöt éves szakmai tapasztalat megszerzése után csatlakozott a Microsofthoz. Legutóbb a Compaq Magyarország kereskedelmi vezetője volt, azt megelőzően pedig a Prince Waterhouse Coopers Dynasoft Rt. pénzügyi szolgáltatási üzletágának igazgatója volt.

0

Hamarosan kaphatók a Sony új, CD-re rögzítő Mavica digitális kamerái

2002. május 16. 11:31

[CDR-Info] A Sony Japan által nemrég bemutatott két új Mavica kamera hamarosan az üzletek polcaira kerülhet. A kamerák érdekessége, hogy írható/újraírható, 8 cm átmérőjű CD-lemezre rögzítenek. Az MVC-CD250 modell 2 Mpixeles, az MVC-CD400 pedig 4 Mpixeles CCD érzékelővel rendelkezik. Mindkét modell 3x-os optikai és 2x-es digitális zommal közelíthet rá a távolabbi tárgyakra. Áruk körülbelül 70.000 és 100.000 jen lesz, ami átszámolva 560 és 780 dollárnak felel meg. Mindkét modell június 8-ától kapható, egyelőre Japánban.

0

Válasz a Matáv-kedvezmények megszűnésére: érdekvédelmi egyesület alakult

2002. május 16. 11:26

Tegnap este tartotta alakuló ülését a NET-Felhasználók Érdekvédelmi Társasága Egyesület, melyet a Matáv-kedvezmények megszűnését követő tiltakozások szervezői és tagjai hívtak életre. A székesfehérvári székhelyű civil szerveződés célja -- alapító okiratának tanúsága szerint -- az országosan, korlátlan hozzáférést biztosító, értékarányos árú átalánydíjas internetszolgáltatási rendszer, s a nemzeti internetstratégia kidolgozásának elősegítése, támogatása lesz. Az egyesület feladatainak teljesítése érdekében együttműködik a döntési jogkörrel rendelkező állami szervekkel.

0

Egyedülálló technológiákat vonultat fel a V-Pen digitális toll

2002. május 15. 18:52

[MobiGeeks] A Sony korszakalkotó digitális tolla érdekes alternatívát vet fel a számítógépek, telefonok, PDA-k és az ember közötti kommunikációban. Az OTM Technologies által készített megoldás azonban még ezen is túlmutat. A VPen digitális toll ugyanis az érzékelt mozgást önmaga dolgozza fel, s ezeket a felismert, ASCII karaktereket továbbítja a fogadó eszköz számára. A toll egérként, valódi tollként is funkcionálhat, lényegében minden eddigi egérrel és billentyűzeten végzett feladat elvégezhető vele.

0

Hamarosan kapható a Casio hitelkártya méretű digitális fényképezőgépe

2002. május 15. 18:40

[PC World] A Casio Computer hétfőn mutatta be a cég állítása szerint a világ legkisebb LCD-kijelzővel rendelkező digitális fényképezőgépének számító Exilimet. Az Exilim-családban rögtön két modell is elérhető lesz: az EX-S1 a kisebb változat, míg az EX-M1 a beépített mp3-lejátszónak és egyéb funkcióknak köszönhetően valamivel nagyobb.

0

Tovább harcol a SonicBlue a kémkedésre utasító bírósági határozat ellen

2002. május 15. 16:10

[ZDNet] Tovább folytatja harcát a SonicBlue a bírói határozat ellen, hétfői kérelmében a korábbi utasítás visszavonását, eltörlését kéri. Mint arról korábbi hírünkben beszámoltunk, a bíróság utasítása szerint a Sonicblue köteles megfigyelni DVR-készülékeihez tartozó rendszerének felhasználói szokásait, s adatokat szolgáltatni a felperes kiadóknak, cégeknek.

0

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság valóban vizsgálódik a Rambus ügyében

2002. május 15. 12:43

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) képviselője megerősítette, hogy valóban folyik antitröszt-vizsgálat a Rambus ellen. A szóvivő ugyanakkor nem erősítette meg -- de nem is cáfolta -- azt a USA Today által megszellőztett hírt, mely szerint az FTC trösztellenes perre készülne a Rambus ellen.

0

Újabb földrengés Tajvanon, jelentős károk nélkül

2002. május 15. 09:24

[Reuters] Újabb erős földrengés rázta meg ma délelőtt Tajvant. A fővárosban megremegtek a felhőkarcolók, és a hatóságok katasztrófától tartva lezárták a helyi földalattit. Az első jelentések nem számolnak be jelentősebb károkról.

0

A várakozásokat meghaladóan növekszik a kábeltelevíziós hálózatokon telefonálók száma az Egyesült Államokban

2002. május 14. 20:48

[ZDNet] Egy ma megjelent tanulmány szerint a várakozásoknál nagyobb ütemben nő a kábeltelevíziós hálózatokon nyújtott telefonszolgáltatáshoz hozzáférők száma. Az Egyesült Államokban az elmúlt év végéig 2,93 millió előfizető vett igénybe Voice over IP (VoIP) szolgáltatást, az előrejelzett 2,5 milliós számnál sokkal többen. Ez olvasható az Allied Business Intelligence New York-i bázisú kutatócég tanulmányában.

0

Előrendelhető a Pretec kéziszámítógépekhez készített CompactFlash digitális kamerája

2002. május 14. 18:17

[MobiGeeks] A Pocket PC Passion weboldal fórumában található információk szerint előrendelhető a Pretec 1,3 Mpixel felbontású digitális kamerája, melyet kifejezetten CompactFlash kártyahellyel rendelkező kéziszámítógépekhez készített a cég. A kamera ára alacsonyabb az előrejelzéseknél, várhatóan 163 euró körüli összegbe fog kerülni a 240 előrejelzett ellenében.

0

Alacsony árú kivetítővel támadja a konkurenciát a Dell

2002. május 14. 16:32

[ZDNet] A PC-gyártó Dell hétfőn jelentette be, hogy kapható új hordozható kivetítője, melyet főként notebookokhoz ajánl kis mérete és súlya miatt. A projektor a versenytársak hasonló tudású modelleinél lényegesen olcsóbban kapható. Az 3100MP LCD projektor súlya alig több másfél kg-nál, multimédiás anyagok, prezentációk, sőt, filmek vetítésére is ideális fényerővel rendelkezik.

0

Villámgyors adatátvitelre és videolejátszásra is képes a Samsung új mobiltelefonja

2002. május 14. 15:09

[InfoSync] Új mobiltelefont mutatott be a koreai Samsung, amely a CDMA2000 1xEV-DO (Code Division Multiple Access, 1x Evolution-Data Optimized) harmadik generációs technológián alapul. Az SCH-V300 telefon akár 2,4 Megabit/sec sebességgel képes adatokat küldeni és fogadni, színes kijelzőjén legfeljebb 260 ezer árnyalat jelenhet meg.

0

Új másolásvédelmi eljárást mutatott be a koreai Settec

2002. május 14. 14:43

[CDR-Info] A koreai másolásvédelmi eljárásokkal foglalkozó Settec sajtótájékoztatón mutatta be legújabb technológiáját, mely az Eclipse Music kiadványain mutatkozik be elsőként. Az Alpha-Audio névre keresztelt módszer egy helyi hip-hop csapat 2002 Korea című albumát védi majd. Az album két lemezt tartalmaz, egyet a normál CD-lejátszók, egyet pedig a PC-k számára. A nagyobb kiadók hasonló technológiák implementálásán fáradoznak világszerte, az egyre csökkenő eladások és a növekvő kalózkodás miatt.

0

Magyarországon is bemutatkozott az új HP

2002. május 14. 14:35

[Mmd] A május 7-ével immár hivatalossá váló HPCompaq egyesülés jegyében mai sajtótájékoztatóján Magyarországon is bemutatkozott az új HP.

0

A másolásvédett CD-k tönkretehetik az Apple Mac gépeket

2002. május 14. 13:45

Az Apple gépek tulajdonosainak ezentúl kétszer is meg kell nézniük, milyen CD-t tesznek a számítógépükbe, ugyanis az egyre terjedő másolásvédett lemezek közül számos problémás darad akad, amely nem játszható le, de ennél súlyosabb gondok is adódhatnak.

0

BenQ-babérokat arató, 48x-os sebességű CD-író az Asustól

2002. május 14. 13:38

[CDR-Info] A BenQ után az Asus is bejelentette új, CRW-4816A kódszámú CD-íróját, mely lényegében szinte teljesen megegyezik a BenQ modelljével. Az író 48x-os írást, 16x-os újraírást és 48x-os olvasást támogat, s szintén CAV írási móddal éri el a maximális teljesítményt. Az író szabadalmaztatott ASUS technológiákkal biztosítja a kiváló minőségű és megbízható írást, mint pédául a FlextraLink, FlextraSpeed, DDSS II és AI technológiák.

0

Az Intel ideiglenesen kiszáll a processzorpiacon zajló árháborúból?

2002. május 14. 12:46

[CBS] Az amerikai technológiai részvények a New York-i tőzsdenyitás előtti spekulatív kereskedésben emelkedtek annak köszönhetően, hogy az európai piacok némileg magukhoz tértek, illetve mert olyan híresztelések kaptak lábra, melyek szerint a világ legnagyobb félvezetőgyártó cégének számító Intel a közeljövőben visszalép a mikroprocesszorok piacán folytatott agresszív árversenytől.

0

Távközlési és internet világnap: május 17-18.

2002. május 14. 12:30

Világnapokat ünneplünk május közepén. Május 17-én lesz a Távközlés Világnapja. A nemzetközi megemlékezést annak az eseménynek a tiszteletére tartják 1968 óta, hogy 1865. május 17-én Párizsban 20 ország aláírta a Nemzetközi Távközlési Egyesület ( ITU (International Telecommunications Union) -- az alapításkor International Telegraph Union -- alapító okiratát. Noha a telefont csak évekkel később találta fel Graham Bell, a Marconi-féle szikratávíró már akkoriban olyan nagy forgalmat bonyolított, hogy nemzetközi egyezményben kellett szabályozni a ti-tik és tá-ták országhatárt átlépő folyamát. Az egyesület 1947 óta része az az ENSZ igazgatásának, mára 189 ország alkotja tagságát. Magyarország az alapító huszakkal egyidőben csatlakozott -- persze akkor még a monarchia részeként.

0

A héten lezárulhat a 3Dlabs felvásárlása

2002. május 13. 20:46

[BusinessWire] A professzionális videokártyákat tervező 3Dlabs ma bejelentette, hogy a cég részvényesei jóváhagyták a Creative Technology Ltd. vételi ajánlatát, így az ügylet még a héten lezárulhat. Amint arról korábban hírt adtunk, a Creative nemrégiben jelentette be, hogy megvásárolja a 3Dlabsot.

0

Biztonsági rést nyitott vasárnap délelőtt a Microsoft Passport rendszerének leállása

2002. május 13. 19:30

[ZDNet] Vasárnap kora délutánra sikerült elhárítani azt a routerhibát, mely egyes Microsoft weboldalak és a Passport azonosító rendszer leállását okozta. A híradások szerint többek között a Microsoft MSNBC.com és az előbbivel hosting szolgáltatást kötött Newsweek.com weboldalak váltak ideiglenesen hozzáférhetetlenné.

0

Interneten frissített rendszerben követik a külföldi diákokat július 1-től az Egyesült Államokban

2002. május 13. 18:20

[ZDNet] A szeptember 11-ei események sok kérdést felvetnek, melyekről elgondolkoztató elemzéseket lehet olvasni netszerte. A felmerült aggályok és kérdések az amerikai törvényhozás szakembereit is megmozgatták, többen sürgős intézkedéseket követeltek. A 11 gépeltéritő teljesen szabadon mozoghatott az országban, s többen diákvízummal érkeztek az Egyesült Államokba.

0

Rekordmennyiségű DVD-dekóder chipet szállított le áprilisban az ESS Technology

2002. május 13. 16:29

Az ESS Technology bejelentette, hogy áprilisban összesen 2 millió DVD-dekóder chipet szállított le, amely rekordnak számít a vállalat történetében. Az ESS eredménye azért is figyelemre méltó, mert a szórakoztatóelektronikai iparban a második negyedév hagyományosan a leggyengébb, a cég ennek ellenére arra számít, hogy DVD-chip forgalma 10-20 százalékkal növekedik az első negyedévhez képest.

0

Új internetes lap: #root.hu

2002. május 13. 11:33

Új internetes lap indult ma hajnalban root.hu címmel. A leginkább a Freeweb.hu szolgáltatásáról ismert SWI Kommunikációs Kft. kiadásában megjelenő on-line lap rendszergazdáknak, webmastereknek, de érdeklődőknek is nyújt információkat a számítástechnika, s leginkább az operációs rendszerek világából.

0

Eladó a PSINet Europe

2002. május 13. 10:11

[HWSW - Magyar Hírlap ] Jóváhagyta a PSINet Európa i érdekeltségeinek eladását az amerikai csődbíróság -- adta hírül a Magyar Hírlap . A saját nemzetközi gerinchálózattal rendelkező, tehát igen értékes szolgáltató európai érdekeltségeiért egy konzorcium kínál 9 és fél millió dollárt.

0

Éves mélyponton a memóriaárak

2002. május 11. 17:32

[SBN] Az év eleji optimista előrejelzéseket meghazudtolva a memóriapiac ismét rég nem látott mélységekbe zuhant. A DRAMeXchange.com weboldal tanúsága szerint a 128 Mbites SDRAM chipek ára egyetlen hét alatt 46,8%-kal esett vissza. A kereskedelmi honlap adatai arról tanúskodnak, hogy a most véget érő héten a 128 Mbites SDRAM legmagasabb azonnali ára 3,10 dollár volt, míg tegnap a chipenkénti ár már csupán 1,65 és 2,30 dollár között váltakozott.

0

Új internetszolgáltató indult

2002. május 11. 10:32

Széles szolgáltatási palettával jelenik meg a fővárosban és több vidéki városban a Szegeden már ismert TvNetWork Rt. A száz százalékban magyar magánszemélyek tulajdonában álló internetszolgáltató célja, hogy jövő év végére 20 000 üzleti- és magánelőfizetőt kiszolgálva fontos szerephez jusson a hazai internetpiacon. A TvNetWork a bejelentéskor már működő rendszerrel, saját kiépített hálózattal, és ezek révén kedvező konstrukciókkal várja leendő ügyfeleit.

0

A klónok ezúttal George Lucas pénztárcáját támadják

2002. május 10. 22:24

[ZDNet] Alig egy héttel a Klónok támadása világpremierje előtt a klónok megtámadták George Lucas pénztárcáját is, ugyanis az LA Times információi szerint a film legalább két változatban már letölthető az internet legeldugottabb bugyraiból. Az újság szerint IRC (Internet Relay Chat) szolgáltatás és magánkézben lévő FTP-szervereken keresztül terjednek a Star Wars sorozat második epizódjának másolatai. Mindkét -- eddig ismert -- változat digitális kamerával lett felvéve, feltehetően az exkluzív bemutatók alkalmával.

0

Az őszi szezon notebookjaiban már DVD-írót is találhatunk

2002. május 10. 16:55

[CDR-Info] Április-május hónapban már a nyári szenzonra készülnek a PC- és notebook gyártók, több új modell várható erre az időszakra. Az új összeállítások drágábbak lesznek az eddigi modelleknél, elsősorban az LCD-panel és memóriamodulok jelentős áremelkedése miatt. A notebookokba szerelt meghajtók ugyanakkor kombó készülékek lesznek, CD-lemezek olvasása és írása mellett DVD-lemezek olvasására is képesek. A Toshiba illetékesei szerint ez a megoldás nagyban növeli a notebook audio-video funkciói körét.

0

Megváltoztak a Kyocera régóta várt 6 Mpixeles digitális kamerájának specifikációi

2002. május 10. 16:04

[imaging resource] A Kyocera Japan ma bejelentette, hogy megváltoztatta a várhatóan hamarosan megjelenő Contax N Digital SLR digitális kamerájának adatai. Az elsőként 2000 júliusában bejelentett kamera izgalomba hozta a digitális fényképezés szerelmeseit teljes, 35 mm méretű szenzorával, alacsony zaj és valóban nagylátószögű digitális képkészítés ígéretével.

0

24x-es külső CD-író a BenQ-tól

2002. május 10. 14:56

[CDR-Info] A régebben Acer Communications and Multimedia, újabban BenQ néven ismert vállalat bemutatta legújabb külső CD-íróját, a CRW 2410EU modellt. Az író 24x-es írásra, 10x-es újraírásra és 40x-es olvasásra képes USB 2.0 csatlakozáson keresztül. A készüléket Seamless Link III technológiával is felszerelték a buffer kiürülésének esetére, a biztosabb írás érdekében pedig Anti-Coaster, Auto-Pilot és Collision Guard technológiákat implementáltak. A készülék áráról egyelőre nincs információ.

0

Az IDC szerint 13 százalékkal nő idén a kéziszámítógépek piaca

2002. május 10. 12:14

Az IDC piackutató intézet előrejelzése szerint az idei évben mintegy 13 százalékkal növekedik majd az eladott kéziszámítógépek száma. Tavaly hozzávetőleg 14,6 millió ilyen készülék talált gazdára, az IDC szerint 2002-ben világszerte összesen 16,5 millió PDA-t adnak el.

0

A Microsoft gyorsan befoltozta a Messenger üzenetküldő program biztonsági hibáját

2002. május 9. 23:40

[ZDNet] A Microsoft szerdán kiadott figyelmeztetése szerint biztonsági résre bukkantak az MSN Messenger szolgáltatásban, melyet rosszindulatú támadásokra is fel lehet használni. A hiba az MSN Messenger chat szolgáltatását érinti, segítségével buffer túlcsordulási hibát okozhatnak a programban, s ezt felhasználva programokat indíthatnak, állományokat törölhetnek a gyanútlan felhasználó számítógépén.

0

Az egyre növekvő verseny és piac olcsóbb DVD-R lemezeket eredményezhet

2002. május 9. 18:10

[CDR-Info] A rivális tajvani gyártók erősen nyomott árú DVD-R lemezei hatására a japán és dél-koreai gyártók is növelik gyártókapacitásukat. Több japán cég, a Pioneer, Hitachi, Mitsubishi Chemical Corporation (MCC), Mitsui Chemicals, Taiyo Yuden és a TDK is bejelentette, hogy tovább növeli legyártott lemezei számát még ebben az évben. A dél-koreai Samsung divízió, a Bcall, Infodisc Korea, KD Media, LG Electronics és SKC hasonló terveket szövöget.

0

Hamarosan kapható az Olympus C-720 Zoom digitális kamerája

2002. május 9. 17:30

[Olympus] Az Olympus tegnapi bejelentése után újabb következett, a cég ma bemutatta a világ legkisebb 3 Mpixeles CCD-vel szerelt kameráját, az Olympus C-720 Ultra Zoom digitális fényképezőgépet. A C-700 UZ továbbfejlesztett változata kicsit visszalépett a zommolási képességek terén, csupán 8x-os optikai zoommal rendelkezik az előd modell 10x-esével szemben. A C-720 UZ júniusban lesz megvásárolható 600 dolláros áron.

0

A Hutchinson 3G Austria a Nokiát választotta 3G gerinchálózata szállítójául

2002. május 9. 15:08

A Nokia és a Hutchinson 3G Austria GmbH a Hutchinson ausztriai 3G hálózatának szállításáról szóló megállapodást írt alá. A megállapodás szerint a Nokia 3G (csomag- és áramkörkapcsolt) gerinchálózati berendezéseit szállítja, valamint a gerinchálózat üzemeltetési és támogatási szolgáltatásait, illetve a telepítést és a karbantartást is biztosítja.

0

Kéretlen leveleket szűrő szoftver a McAfee-től

2002. május 9. 14:30

[ZDNet] Az internetes biztonsággal foglalkozó, vírusírtó és tűzfal programokat készítő McAfee ezen a héten mutatta be legújabb szoftverét, mellyel a hátunk közepére kívánt spammelőket iktathatjuk ki elektronikus levelezésünkből. E sorok írója is járt már úgy, hogy adott e-mail címét ellepték a kéretlen levelek, naponta 80-100 is megfordult a postaládában. Eredményes szűrésük szinte lehetetlen volt az állandóan változó címek miatt.

0

Frissítve: A jövő évtől Kínában is készülnek Intel Pentium 4 processzorok

2002. május 9. 13:07

[Dow Jones, Reuters] Az Intel jövő év elejétől egy Kínában (Sanghaj) létrehozott üzemben is megkezdi a cég zászlóshajójának számító Pentium 4 processzorok összeszerelését, nyilatkozta a cég elnök-vezérigazgatója, Craig Barrett. A bejelentéssel kapcsolatos részleteket még a mai nap folyamán nyilvánosságra hozza a cég egy sajtótájékoztató keretében.

0

A Freecom bejelentette legújabb külső CD-íróját

2002. május 9. 13:05

[CDR-Info] A Freecom legújabb slim-line típusú hordozható CD-írója több szempontból is világrekorder lehetne, ha sebessége nem maradna el a ma csúcsnak számító 40x-es írási sebességtől. Méreteiben mindenképpen az élvonalba tartozik, hiszen alig nagyobb egy CD-lemeznél. 1,7 x 14,6 x 14,4 cm-es dimenziói lenyűgözőek, ezüstszínű, elegáns külalakja nagyon jól passzol egyedi vonásaihoz. Súlya mindössze 380 gramm. Az év elején bemutatott FX-1 utóda 16x-os írásra, 10x-es újraírásra és 24x-es olvasásra képes.

0

Magyar nyelvű e-könyvek a HP-től

2002. május 9. 09:13

E-book-tárat hozott létre a Hewlett-Packard magyarországi webshopjában. Az ingyenesen letölthető e-könyveket HP Jornada palmtopra optimalizálták, de Microsoft Reader segítségével olvashatók asztali PC-ken is.

0

Megjelent a WinDVD szoftveres DVD-lejátszóprogram 4-es verziója

2002. május 8. 20:05

[Yahoo] Bár csak május 29-ére vártuk bejelentését, az InterVideo ma közölte: elérhető WinDVD szoftveres lejátszóprogramjának legújabb, 4-es változata. A program nem kevesebb, mint 30 új képességgel és továbbfejlesztett funkcióval rendelkezik, többek között a Time-streching és a Video-Desktop megjelenítéssel. Ez utóbbi segítségével a háttérkép helyén jelenik meg a lejátszott lemez vagy állomány képe, miközben az asztal elemei, ikonjai elérhetőek maradnak.

0

Az Archos forgalmazza 16x írásra képes külső CD-íróját

2002. május 8. 19:12

A kaliforniai Archos Technology bejelentette, hogy immár kapható a cég hordozható, külső CD-író készüléke. A MiniCDRW 2 a gyártója szerint a kategóriájában a leggyorsabbnak számít a maga 16x írási sebességével, és elsősorban zenék, fényképek, video- és adatfájlok tárolására ajánlja az Archos.

0

Újabb 3 megapixeles digitális kamera az Olympustól

2002. május 8. 15:01

[Olympus] Az Olympus bejelentette legújabb, 3 Mpixeles CCD érzékelővel ellátott digitális fényképezőgépét. Az alacsonyabb árszintet képviselő C-300 Zoom kamera az előd modell C-200 Zoom alapjaira épít. Az új kamera 2.8x-os otikai és 3,6x-os digitális zoommal rendelkezik, nevét is erről a képességéről kapta. A készüléket 299 angol fontos áron lehet majd megvásárolni, az újratölthető akkumulátorokat és töltőt is tartalmazó készletért pedig plusz 50 fonttal kell többet fizetni.

0

Rekordmennyiségben foglaltak le illegális CD-másolatokat Vietnamban

2002. május 8. 14:17

[Yahoo] Ho Chi Minh város helyhatósága a rendőrséggel és kultúrális felügyelőkkel közösen 30.000 illegálisan másolt CD-lemezt, VideoCD-t foglalt le pénteken egy városban található üzletben. Az anonimitást kérő felügyelő szerint ez Vietnam eddigi legnagyobb fogása, legalábbis ami az egy helyen lefoglalt adathordozókat illeti.

0

Nyolcszáz alkalmazottjától válik meg az AMD

2002. május 8. 11:32

[Austin American-Statesman] Az Advanced Micro Devices (AMD) körülbelül 800 alkalmazottját bocsátja el austini gyáregységeiből a héten, jelezték a céghez közelálló források. A leépítések elsősorban a cég által júniusban bezárandó elavult Fab 14 és Fab 15 chipgyárakban dolgozókat érintik, itt várhatóan 600 munkahely szűnik meg. Ugyanakkor az AMD a hírek szerint 200 alkalmazottat épít le a Fab 25 nevű megafabban is.

0

Bemutatkozott a VIA Tablet PC

2002. május 8. 10:49

A VIA Technologies ma számolt be arról, hogy a Tajvanon jelenleg is zajló WinHEC 2002 rendezvényen mutatta be a VIA Tablet PC referenciadesignt: a kecses és elegáns termék lelkét a VIA által készített processzor és lapkakészlet adja. A Tablet PC gyakorlatilag egy papírlap méretű, érintőképernyővel rendelkező számítógép, amely a tollvonásokat betűkké tudja alakítani.

0

Hamarosan kapható a Packard Bell PocketGear 2060 kéziszámítógépe

2002. május 7. 23:28

[PDAfrance] Interneten fellelhető források szerint hamarosan megvásárolható lesz a Packard Bell Pocket PC PocketGear 2060 típusjelzésű kéziszámítógépe, mely az NEC Computer (a Packard bell divíziója) Mobile Pro E300 gépének ikertestvére. A várható ár egy kicsit magasnak tűnik, egyetlen euró híján 700 euróba fog kerülni a készülék. A kéziszámítógépről már láthattunk képeket a hannoveri CeBIT-en is.

0

A tajvani kormány vizsgálatot indított a Microsoft ellen

2002. május 7. 23:14

[CNET Asia] A tajvani kormány vizsgálatot kezdeményezett a Microsoft ellen, melynek során arra keresi a választ, hogy a szoftveróriás nem piaci dominanciájával visszaélve emelte-e termékeinek árait a szigetországban. A tajvani kereskedelmi bizottság (FTC) égisze alatt felállított vizsgálóbizottságnak hat hónap áll rendelkezésére arra, hogy döntsön, milyen szankciókkal sújtja a céget.

0

40x-es külső CD-író a Sanyo kínálatában

2002. május 7. 19:24

[CDR-Info] A Sanyo Japan ma bemutatta külső, USB 2.0 csatlakozási felülettel ellátott CD-újraíróját, mely a hangzatos CRD-BP1500U40X névre hallgat. A Sanyo a legegyszerűbb megoldást választotta: egy belső, ATAPI felületű meghajtót illesztett az USB 2.0 felülethez. A készülék 40x-es írást, 12x-es újraírást, 40x-es olvasást támogat a 480 Mbit/s sebességű porton keresztül.

0

HP: új részletek az üzletágakkal és a termékstratégiával kapcsolatban

2002. május 7. 17:39

[CNET] Az új Hewlett-Packard hivatalos bemutatkozása előtt a vezetők, Carly Fiorina vezérigazgató és Michael Capellas elnök levélben köszönték meg a támogatást. A cég egy új weboldalt is beindított, ahol számos részlet található az üzletágakkal és azok termékstratégiájával kapcsolatban.

0

USB felületű notebook-kiegészítők a Kensingtontól, PocketHUB és Pocket KeyPad

2002. május 7. 16:47

[Yahoo] A perifériákat gyártó és forgalmazó Kensington Technology Group ma jelentette be két új notebookok használatát könnyítő, USB felületű kiegészítőjét. A Kensington PocketHUB és Pocket KeyPad kivételesen nem kéziszámítógépekhez készült, nevüket méretükről kapták. A 4-portos USB hub és kiegészítő billentyűzet az úton lévő felhasználók munkáját könnyítheti meg.

0

Túl optimisták a multimédiás üzenetküldéssel kapcsolatos előrejelzések

2002. május 7. 16:46

A világ vezető mobilgyártói erőteljesen kampányolnak a multimédiás üzenetküldés (MMS) mellett és a piaci felmérések is komoly sikert jósolnak az új technológiának. Az Ovum Ltd. szerint az MMS-szolgáltatások piaca 2007-re már 70 milliárd dollárt tesz ki. Minden jel arra utal, hogy az elkövetkező évek talán legfontosabb mobiltechnológiai áttöréséről van szó.

0

Az AOL még mindig nem foltozta be az AOL Instant Messenger biztonsági rését

2002. május 7. 16:12

[ZDNet] Az AOL Time Warner még mindig nem javította ki az AOL Instant Messenger nevű azonnali üzenetküldő szolgáltatást nyújtó alkalmazásban talált biztonsági rést, s ezzel potenciális veszélynek teszi ki a programot használó internetezőket -- közölte egy biztonsági megoldásokkal foglalkozó kutatócég a hét végén.

0

Hamarosan megjelenik a Toshiba e740 kéziszámítógépe, mely az Intel 400 MHz-es XScale processzorát használja

2002. május 7. 14:15

[InfoSync] Olvasóktól származó információk szerint hamarosan megjelenik a Toshiba legújabb kéziszámítógépe, mely nyugodtan pályázhat a legerősebb kézigépek trónjára. Az e310 modellt követő e740 állítólag az Intel 400 MHz-es XScale processzorát fogja használni, ezt a processzort találhatjuk meg a nemrég bemutatott Fujitsu-Siemens Pocket LOOX kéziszámítógépben is.

0

Az Intel az otthoni multimédia felé kacsintgat

2002. május 7. 13:44

A New Orleans-i National Cable and Telecommunications Association (NCTA) Cable 2002 rendezvényen mutatkozott be az Intel Media Center referenciadesign, amely egy otthoni interaktív szórakoztató terminál.

0

Továbbra is veszítenek értékükből a technológiai részvények

2002. május 7. 11:13

[WSJ] Tegnap tovább veszítettek értékükből a technológiai részvények, aminek következtében a Nasdaq Composite Index a tavaly októberi mélypont után ismét az 1600 pontos lélektani határ alá esett vissza. A Nasdaq 34,55 ponttal, avagy 2,1%-kal alacsonyabban zárt a múlt hét pénteki napnál, és 1578,48 ponton fejezte be a napot. A Morgan Stanley high-tech index 8,08 ponttal 370,44 pontra, míg a Dow Jones Internet Index 1,61 ponttal 38,28 pontra csökkent.

0

A Micron nagy kapacitású memóriakártyákat dobott piacra

2002. május 6. 20:48

A Micron Technology ma jelentette be, hogy Crucial divíziójának flash memória termékcsaládját tovább bővítve piacra dobja teljesen saját fejlesztésű MultiMediaCard (MMC) és nagy tárolókapacitású Type I és Type II CompactFlash memóriakártyáit. E termékek elsősorban digitális kamerák, kézigépek és mp3-lejátszók háttértárolóiként használatosak. Előnyük az apró merevlemezekkel szemben, hogy teljesen hangtalanul működnek és kisebb a fogyasztásuk.

0

Gyorsabb változatban is kapható a SmartDisk hordozható, FireWire csatlakozású CD-írója

2002. május 6. 19:05

[Yahoo] A SmartDisk Corporation ma jelentette be hordozható, FireWire csatlakozófelülettel ellátott CD-írója új generációját. Az új meghajtó 16x-os írásra, 10x-es újraírásra, 24x-es olvasásra képes a 400 MBit/s adatátviteli sebességű portnak köszönhetően. A külső eszköz a FireWire porton keresztül kapja áramellátását is, így külső adapterre sincs szükség. A kis méret könnyen hordozhatóvá teszi a SmartDisk meghajtóját, melyet a cég lényegében mindenkinek ajánl, akiknek a sebesség és a hordozhatóság a legfontosabb szempontok.

0

Routerként és vezetéknélküli hozzáférési pontként is használható a Scientific-Atlanta legújabb kábelmodeme

2002. május 6. 15:34

[Yahoo] A Scientific-Atlanta pénteken bejelentett új kábelmodeme igazi átjáróként működhet az otthon vagy kisebb iroda számítógépei, vezetéknélküli eszközei számára: a készülék egy kábelmodem, router és vezetéknélküli hálózatoknál használatos hozzáférési pont keveréke. A WebSTAR DPR362 kábelmodem így igazán flexibiliis megoldást nyújt, bármilyen eszköz boradband hálózatra történő kapcsolásáról legyen szó.

0

Hamarosan kapható az Eastman Kodak új hőszublimációs fotónyomtatója

2002. május 6. 14:32

[Imaging Resource] Az Eastman Kodac Co. hamarosan piacra dobja versenyképes áron induló, 1,095 dollárba kerülő hőszublimációs nyomtatóját. A Kodak Professional 8500 Digital Photo Printer nyilvánvalóan a konkurens Olympus közkedvelt P-400 nyomtatóját támadja hasonló árával és képességeivel.

0

A Sonicblue-t a bíróság kötelezi kémkedésre, a felhasználók szokásainak figyelésére!

2002. május 6. 12:51

[ZDNet] A legnagyobb szórakoztatói cégek által benyújtott keresetre, perre válaszul a szövetségi bíróság utasította a Sonicblue-t, hogy figyelje meg az általa üzemeltetett rendszer felhasználóinak szokásait: milyen tv-adásokat rögzítenek, másolnak és továbbítanak át ismerőseiknek a DVR készülékek tulajdonosai. A helyzetet a cég a kémkedés szóval jellemezte.

0

Svéd alternatíva a Smartphone telefonokra

2002. május 6. 11:12

A svéd Spectronics a CeBIT-en mutatta be elsőként a TS 2000 mobiltelefon továbbfejlesztett, felturbózott változatát, a Sidetouch Multimedia Telephone TS 2200 készüléket, mely alternatívát nyújthat a nemsokára megjelenő SmartPhone telefonokra. A svéd cég állítása szerint az általuk készített mobiltelefon és kéziszámítógép hibrid gyorsabb és könnyebben kezelhető, mint bármelyik másik készülék a piacon.

0

Bluetooth headset a Motorolától

2002. május 6. 10:10

[MobiGeeks] Újabb Bluetooth headsettel bővült a piac, a Motorola legújabb készülékét használva nyugodtan tarthatjuk telefonunkat az aktatáskában, hátizsákban. A készülék hatósugara a Bluetooth által nyújtott 10 m, ezen a távolságon belül képes kapcsolatot létesíteni a Bluetooth 1.1 szabvánnyal kompatibilis telefonnal. A hívásokat egyetlen gombnyomással és az érintett nevének bemondásával kezdeményezhetjük, feltéve, hogy támogatja telefonunk ezt a funkciót.

0

Vektorgrafikák hagyományos és mobil eszközökre a W3C ajánlásában

2002. május 6. 08:57

[W3C] Az internetes szabványokkal foglalkozó World Wide Web Consortium nemrég bocsátotta ki újabb ajánlástervezetét, amely az XML-alapú vektorgrafikákat leíró korábbi ajánlás, az SVG (Scalable Vector Graphics) 1.0 helyét fogja átvenni. Az új SVG-ajánlás előbb-utóbb a Macromedia Flash erős konkurenciájává válhat, bizonyos feladatok esetén teljesen kiválthatja a csak grafikus megjelenítőkre tervezett Flash technológiát. Az alternatív eszközökön való reprezentáció és a meglévő webes szabványokkal való kompatibilitás szempontjából a W3C ajánlása máris sokkal jobb az elterjedt Flash technológiánál.

0

Mélyrepülésben a technológiai részvények

2002. május 6. 04:50

[WSJ] A technológiai vállalatok részvényei gyakorlatilag kivétel nélkül veszítettek értékükből a pénteki kereskedési napon. A Nasdaq index 31,80 ponttal (1,9%-kal) alacsonyabban, 1613,03 ponton zárt. A Morgan Stanley high-tech index 8,66 ponttal (2,2%-kal) gyengébben, 378,52, míg a Dow Jones Internet Index 0,93 ponttal (2,3%-kal) alacsonyabban, 39,89 ponton fejezte be az elmúlt hetet.

0

Internetezők érdekvédelmi szervezete alakul a Matáv kedvezmény megszüntetésének hatására

2002. május 6. 04:41

Egyre rendezettebb formát öltenek a Matáv elleni tiltakozások. A sajnálatosan elnagyolt szövegezésű petíció és a többnyire sajnos értékelhetetlen aláírások után egy átgondoltabban megfogalmazott tiltakozóív szerkesztését tervezik a tiltakozás szervezői. Így ugyan elvész az eddig összegyűlt több mint tízezer aláírás, mert a módosult ívet újra el kell látniuk a tiltakozóknak virtuális szignójukkal, azonban ez nem baj, hiszen a jelenlegi aláírásoknál pontosabb, tényleges neveket és címeket tartalmazó támogató ívek csak a hitelességet növelik.

0

Ismét csökkennek a memóriaárak

2002. május 5. 23:43

[AsiaBizTech] Hosszú hónapok folyamatos emelkedése után az elmúlt hónap után a héten ismét csökkentek a memóriaárak, szakértők szerint elképzelhető, hogy tartós korrekcióról van szó, ami mindenképpen rossz hír a gyártók számára.

0

A héten debütál az egyesült HP-Compaq óriásvállalat

2002. május 5. 23:35

[WSJ] A Hewlett-Packard pénteken bejelentette, hogy közel nyolchónapnyi heves vita után hivatalosan is befejeződött a Compaq Computer felvásárlása. Az egyesült óriásvállalat értékpapírjai keddtől már a HWP helyett HPQ szimbólum alatt lesznek megtalálhatóak a New York-i tőzsdén (NYSE), míg az önálló Compaq-részvények kereskedését hétfőn tőzsdenyitás előtt függesztik fel.

0

Család- és nemzetbarát keresőszolgáltatást indított a BBC

2002. május 5. 18:24

A brit BBC saját internetes keresőszolgáltatást indított útjára, miután egy felmérés rámutatott: a nagy-britanniai nethasználók jelentős többsége elégedetlen a már meglévő keresőmotorokkal. A kifejezetten a brit felhasználók igényeit szem előtt tartó BBCi Search szolgáltatás a bbc.co.uk oldalról érhető el, és nem tartalmaz hirdetéseket, valamint a találati eredmények sorrendjét sem befolyásolják kereskedelmi megállapodások.

0

32x-es Liteon CD-író 40x-es írókat megszégyenítő sebességgel

2002. május 4. 16:41

[CDR-Info] A Liteon újabb verziót mutatott be 32x-es CD-írójából: a sebesség növelésének érdekében az új író a Zone-CLV mód helyett P-CAV, azaz a lemez elején folyamatosan növekvő, majd az író által támogatott maximális sebességen működő, állandó szögsebességű írási módot használ. A Zone-CLV a lemez egyes részein különböző sebességgel ír, lépcsőzetesen emelve a sebességet, a maximális sebességet azonban csak a lemez végén használja. A LiteOn LTR-30125W kódnevű CD-írója 32x-es írást, 12x-es újraírást, 40x-es olvasást támogat.

0

Új Ethernet - kábelnélküli hálózati adapter a D-Linktől

2002. május 3. 23:18

[Yahoo] Az igen gazdag termékkörrel rendelkező, broadband, kábeles és kábelnélküli hálózati megoldásokat szállító D-Link ma jelentette be legújabb kiegészítőjét. A D-LinkAir DWL-810 híd Ethernet hálózati csatlakozással rendelkező perifériák és számítógépek számára teszi lehetővé, hogy az adott erőforrás szolgáltatásait kábelnélküli hálózaton keresztül is elérhessük. Az eszköz segítségével lényegében bármilyen beépített Ethernet vezérlővel rendelkező eszköz bekapcsolható a kábelnélküli hálózatba.

0

Több száz internetes rádióadó hallgatott el szerdán tiltakozásként a magas jogdíjak miatt

2002. május 3. 21:05

[ZDNet] Szerdán több száz független internetes rádióadó hallgatott el egy teljes napra, vagy tartott maratoni 12 órás talkshow-t figyelemfelkeltő sztrájkként az egyre magasabb összegű szerzői jogdíjak miatt. A Day Of Silence megmozdulást a Copyright Arbitration Royalty Panel (CARP) által bevezetni tervezett megfizethetetlen jogdíjak miatt tartották, a szervezet szerint ugyanis az online rádióadóknak részesedést kellene fizetni zeneszámonként, esetleg hallgatónként a kiadó cégeknek. Ez a lépés rengeteg kisebb rádióadót érintene igen súlyosan, melyek nem tudnák finanszírozni az adás megnövekedett költségeit.

0

Kaphatók az IBM új 40 GNX Enhance merevlemezei Apple és PC notebookok számára

2002. május 3. 20:01

[Yahoo] A kiegészítőket és fejlesztőcsomagokat forgalmazó Trans International bejelentette, hogy online üzletéből mától megrendelhetők az IBM új 40 GNX [X=Enhance] kódnevű, 2.5-os, 5400-as fordulatú merevlemezei. A növelt fordulatszámú merevlemezek 20 és 40 GB kapacitással vásárolhatók meg az Apple PowerBook-iBook noteszgépeihez és PC notebookokhoz.

0

A Creative-3Dlabs ügylet zöld utat kapott a hatóságoktól

2002. május 3. 17:54

[Dow Jones] Az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (Federal Trade Commission) nem talált a trösztellenes törvényekbe ütköző kivetnivalót a Creative Technology Ltd. által beterjesztett felvásárlási tervezetben. Amint arról korábban hírt adtunk, a Creative nemrégiben jelentette be, hogy megvásárolja a 3Dlabs Inc. professzionális videokártyákat gyártó céget.

0

Másolásvédelmet kaphatnak az Eminem-albumok

2002. május 3. 12:35

[CDR-Info] Úgy tűnik, a másolásvédelmi eljárások természetes hanyatlásáról nem bizonyultak igaznak a hírek: a Universal Music jelenleg is egyeztet a rapsztár Eminemmel másolásvédelmi technológiákról, melyet az előadó következő CD-lemezeinél használnának. A The Eminem Show album lenne az első olyan másolásvédelemmel ellátott album, mely velóban komoly visszhangot kaphat, pozitív és negatív értelemben egyaránt. Az egyeztetések jelenleg a Universal Music, Eminem és az Interscope Records között folynak, a döntés pedig nem tűr halasztást: egyre közelebb van a június harmadikai megjelenési időpont.

0

Újabb informatikai beruházások a DÉMÁSZ-nál

2002. május 3. 12:22

[NetAktív] A Délmagyarországi Áramszolgáltató Rt. (DÉMÁSZ Rt.) tavaly októberben pályázatot írt ki a telephelyeinek munkáját, együttműködését segítő, hangintegrációra is képes adatkommunikációs infrastruktúra létrehozására. A társaság a pályázat győztesét, a Cisco Systems Magyarország Kft.-t bízta meg adatátviteli hálózatának szállításával.

0

Rekordsebességgel növekedtek a félvezetőeladások márciusban

2002. május 3. 09:52

Márciusban 7,2 százalékkal 10,75 milliárd dollárra növekedtek a globális félvezetőeladások februárhoz képest, 1986 áprilisa óta ez a legnagyobb havi növekedés -- áll a Semiconductor Industry Association által közzétett jelentésben.

0

A hitelezők kezébe kerülhet a Hynix többségi tulajdona

2002. május 3. 09:36

[EBN] A dél-koreai Hynix Semiconductor többségi tulajdonrésze azon hitelezői bankok kezébe kerülhet, melyek még tavaly jóváhagyták a cég által felhalmozott 2,3 milliárd dolláros adósságállomány tőkerészre történő cseréjét. A hitelezők ennek köszönhetően június 1-től a világ harmadik legnagyobb memóriagyártó cégének 78-80%-os tulajdonosaivá válhatnak, erősítette meg a Hynix szóvivője tegnap.

0

Új díjcsomagok az Axelerótól

2002. május 2. 17:58

Új, alapdíjas és percdíjazású díjcsomagokat vezet be az Axelero május 2-ától. A díjak magukban fogalják a távközlési költségeket is. A három új díjcsomag:

0

A magyarországi szerverpiacon a UNIX részesedése 44 százalék

2002. május 2. 17:40

[NetAktív] A magyarországi, 2001-ben mintegy 102 millió dolláros szerverpiacon a UNIX megoldások mintegy 44 százalékos részesedést mondhattak magukénak, és ez a piacnagyság többé-kevésbé megegyezik a világpiaci tendenciával. Ezen belül a Sun körülbelül 25%-os részesedéssel bír.

0

Az Apple beperelte a Sorensont a Macromedia Flash MX miatt

2002. május 2. 17:31

[ZDNet] Az Apple nemes egyszerűséggel beperelte a Sorenson Media-t a Macromedia új, Flash MX lejátszójába licencelt technológia miatt. Az Apple hasonló technológiát licencel a Sorensontól a népszerű QuickTime videoszerver és -lejátszó programba. A pert az Apple szerint a Sorenson szerződésszegése kényszerítette ki, a cég ugyanis kizárólagosságot biztosított az Apple számára az említett technológiával kapcsolatosan.

0

Új optikai formátumot fejlesztene ki 19 tajvani és kínai DVD-gyártó

2002. május 2. 17:15

[Digitimes] A DVD-technológiát, -lejátszókat érintő licencelési díjak miatt 19 tajvani és kínai DVD-gyártó új optikai formátumot hozna létre EVD (enhanced versatile disc) néven. Az új technológiát használó optikai lemezek és lejátszók még az idei év harmadik negyedévében megjelenhetnének.

0

Teljes mozifilmmel demonstrálja az On2 a VP5 videotömörítési kodek képességeit

2002. május 2. 16:45

[ZDNet] A videotömörítési technológiát fejlesztő On2 Technologies bemutatta első teljes hosszúságú filmjét , melyet a cég VP5 kodekjével tömörítettek. A New York-bázisú cég a To Kill A Lawyer alacsony költségvetésű filmet digitalizálta be, demonstráció gyanánt. Az On2 két változatban mutatja be a technológia előnyeit: 400-600 kbit/s és 700 kbit/s - 1 Mbit/s közötti tömörítést, sávszélességet használva.

0

Bluetooth adóvevő bármilyen nyomtatóhoz

2002. május 2. 16:21

Érdekes kiegészítővel egyszerűsíti a nyomtatást a Troy Communications. Az általuk piacra dobott WindConnect nevű eszköz nem más, mint egy Bluetooth-adóvevő, amelyet a nyomtatók párhuzamos portjára kell kapcsolni, ezzel helyettesítve a számítógépet és a printert összekötő kábelt.

0

Felgyorsítják a digitális televíziózásra történő áttérést Amerikában

2002. május 2. 16:05

[ZDNet] Amerika vezető kábeltelevíziós cégei, az USA 10 legnagyobb szolgáltatója szerdán jelentette be, hogy felgyorsítja a digitális műsorsugárzásra történő áttérés munkálatait, s ennek köszönhetően több nagy felbontású, úgynevezett HDTV-s digitális csatorna sugárzását kezdi meg 2003-tól. Az AT&T Broadband és AOL Time Warner méretű kábelszolgáltatók ezzel egyidőben digitális set-top boxok árusításába, terjesztésébe kezdenek majd, bár a gyártó cégeknek előbb nagy mennyiségben kellene szállítani ezeket az eszközöket. A váltás időponja legkorábban 2003 közepétől-végétől várható.

0

Motorola DragonBall MX1 processzor beépített Bluetooth adóvevővel

2002. május 2. 13:13

A Motorola hamarosan bemutatja új DragonBall MX1 mikroprocesszorát, amely beépített Bluetooth adóvevővel rendelkezik. Az ötödik generációs DragonBall processzor, amelyet a Motorola szingapúri kutatóközpontjában fejlesztettek ki, mindenféle kiegészítő nélkül képes Bluetooth rádiós kommunikációra.

0

Pentium 4 processzoros notebookok asztali gépekbe szánt chipkészlettel

2002. május 2. 12:53

[Digi Times] A Pentium 4 processzoros notebookok megjelenése után várható az asztali Pentium 4 chipkészlettel szerelt változatok piaci premierje. A gyártók elsősorban az alsó- és középkategóriás termékekben vetnék be az i845GL és i845GLL asztali chipkészleteket.

0

Péntekre sikeresen lezárulhat a HP és a Compaq fúziója

2002. május 2. 12:31

A Hewlett-Packard képviselői tegnap bejelentették a Compaq felvásárlása kapcsán tartott részvényesi szavazás végeredményét. A hivatalos eredmények szerint a HP tulajdonsai jóváhagyták a Compaq akvizícióját, így az utolsó akadály is elhárult a számítástechnika történetének legnagyobb értékű -- mintegy 22 milliárd dolláros -- felvásárlása elől.

0

Eldobható mobiltelefon Intel chippel

2002. május 2. 11:22

[CNET] A Hop-On nevű kaliforniai cég bejelentette, hogy megállapodott az Intellel mobiltelefon-chipkészletek szállításával kapcsolatban. A vállalat az Intel chipeket eldobható mobiltelefonjaiban használja fel.

0

Újabb chip támogatja a DivX videók lejátszását

2002. május 2. 10:47

[Clubic.com] A SigmaDesign után újabb chipgyártó óriás jelentette be, hogy processzora támogatja a DivX Networks népszerű formátumának lejátszását. A Texas Instruments TI DSC25 processzora 100%-osan támogatja a DivX kodeket, a chip segítségével DivX-szel tömörített videót játszhatnak le az erre alkalmatlan processzorral rendelkező mini-PC-k, hordozható videolejátszók, sőt digitális kamerák is.

0

FireWire dokkoló kapható az iPod merevlemezes audiolejátszóhoz

2002. május 2. 10:08

[Clubic.com] Új kiegészítő kapható az Apple nagy sikerű lejátszójához, az iPodhoz. Az asztali dokkolóba helyezett készülék a számítógépen keresztül töltődik, ezzel egyidőben a rajta tárolt állományokat is kezelhetjük. A Mac mellett PC-vel is használható mindenféle trükkös megoldás nélkül, erre a FireWire csatlakozó nyújt lehetőséget.

0

Május 29-én jelenik meg a WinDVD szoftveres lejátszóprogram 4-es verziója

2002. május 2. 09:50

[Clubic.com] Az InterVideo, úgy tűnik, szép lassan felzárkózik a vetélytárs Cyberlinkhez: május 29-én jelenik meg WinDVD szoftveres lejátszóprogramjának 4.0-ás verziója. A Cyberlink PowerDVD programja immár fél éve húzott el a cégtől a PowerDVD 4-es változatával, a PowerDVD XP-vel, mely rengeteg újdonságot, új technológiát nyújtott a konkurens programmal szemben.

0

Kedden erősödtek az amerikai tőzsdék -- élen a Nasdaqkal

2002. május 1. 15:02

[CNET, CNN] A Nasdaq index 31,30 ponttal (1,89%-kal) 1.688,23 pontra, a Dow Jones Industrial Average 126,35 ponttal (1,29%-kal) 9.946,22 pontra, míg a Standard & Poors 500 11,47 ponttal (1,08%-kal) 1.076,92 pontra emelkedett.

0

51,7%-os védővámot vet ki a koreai kormány a Tajvanról importált írható CD-lemezekre

2002. május 1. 00:18

[CDR-info] A január végi előrejelzéseknek megfelelően a koreai kormány védővámot, 51,7%-os adót vetett ki a Tajvanról importált írható CD-lemezekre, védve ezzel a hazai, koreai gyártók érdekeit. 2001-ben a koreai piac mérete 81 millió írható CD lemez volt, ez természetesen jóval alacsonyabb az európai, amerikai piacok fogyasztásánál. A világ két legnagyobb CD-R-gyártója, a Ritek és a CMC szerint a vám nem fogja elérni célját két okból: