eco@tech archívum - 2002 június

2002
június

0

A HP bezárja egyik számítógép-összeszerelő üzemét

2002. június 30. 20:11

A Hewlett-Packard bezárja New Jersey-i számítógép-összeszerelő üzemét és mintegy 300 alkalmazottat bocsát el -- adta hírül a Philadelphia Inquirer . Ez az első gyárbezárás azóta, hogy a cég felvásárolta a Compaq Computert.

0

Megjelent a Netscape 7 böngésző magyar nyelvű változata

2002. június 30. 19:03

A Mozilla 1.0 böngésző magyar fordítása után elkészült a Netscape 7.0 Preview Release 1 magyar változata is. A Mozillát fordító csapat adta ki a Netscape 7 magyar verzióját, ám egyelőre csak azokat a kifejezéseket lehet magyarul olvasni, melyeket a Mozillához korábban már lefordítottak, a Netscape-specifikus részek egyelőre maradtak az eredeti angol nyelven.

0

Az Ingram szerint az amerikai PC-kereslet változatlan

2002. június 29. 21:14

[Reuters] A legnagyobb amerikai PC-nagykereskedelmi cég, az Ingram Micro Inc. egyik vezetője közölte, hogy az amerikai PC-kereslet az utóbbi hónapokban nem mutatott sem szezonális emelkedéseket, sem váratlan visszaesést.

0

Immár magyar nyelven is elérhető a népszerű TVTool finomhangoló szoftver

2002. június 29. 17:01

Az NVIDIA chippel és TV-csatlakozóval rendelkező videokártyák tulajdonosainak nagy segítséget nyújthat a TVTool program, amely a TV-kimenet finomhangolására, a kép beállítására szolgál. A szoftvernek a napokban jelent meg a 6.5 változata, amely már támogatja a GeForce4 chipes kártyákat és akár magyar nyelven is képes megszólalni.

0

A vásárlók mondják ki a végső szót az írható DVD-formátumok közötti harcban

2002. június 29. 15:57

[CNET] A Panasonic a TechXNY rendezvényen mutatta be DVDBurner II optikai meghajtóját, amely teljesen megfelel a DVD-Forum DVD Multi specifikációjának. A DVD-R, DVD-RAM, DVD-RW, CD-R és CD-RW lemezek írása és olvasása mellett természetesen DVD-ROM, DVD-Video, DVD-Audio és CD-ROM lemezekkel és formátumokkal is megbírkózik a meghajtó.

0

Az AT&T mégsem veszi meg a KPNQwest európai hálózatát

2002. június 29. 15:20

[Wall Street Journal] A céghez közelálló források szerint az AT&T Corp. mégsem tervezi a KPNQwest páneurópai hálózatának megvételét, más cégek azonban benyújtották ajánlataikat a pénteki határidő lejárta előtt.

0

A tajvani alaplapgyártók júliusra várják a fellendülést

2002. június 29. 14:31

[AsiaBizTech] A Computex Taipei 2002 kiállítás után a tajvani alaplapgyártók befejezték bemutatón kapott megrendelések tanulmányozását. A szigetország három vezető alaplapgyártó cége, az Asustek Computer Inc., a Giga-Byte Technology Co., Ltd. és a Micro-Star International Co., Ltd. (MSI) bejelentette, hogy a júniusi eredmények a vártnál kissé alacsonyabbak lesznek lesznek. A korábban júniusra előrejelzett fellendülés várhatóan júliusra fog áttolódni.

0

Várhatóan az FIC lesz az új Hewlett-Packard PC-beszállítója

2002. június 29. 14:28

[AsiaBizTech] A Compaqkal egyesült Hewlett-Packard asztali PC-beszerzési politikájával kapcsolatban újabb hírek láttak napvilágot. Számos tajvani gyártó véli úgy, hogy a HP végül amellett döntött, hogy három asztali PC termékcsaládot (Presario, Pavilion, EVO) fog gyártani.

0

Kapható a Bang & Olufsen hordozható MP3-lejátszója

2002. június 28. 16:57

Az egyedi formatervezésű szórakoztatóelektronikai berendezéseiről ismert Bang & Olufsen bejelentette, hogy megvásárolható BeoSound 2 névre hallgató hordozható digitális audiolejátszója.

0

Nem lesz versenyhivatali vizsgálat a Matáv ellen

2002. június 28. 12:37

Nem indít eljárást a Matáv Mindenkinek csomagjának megszüntetése miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A hivatal munkatársai sajtótájékoztató keretében jelentették be, hogy bár több szempontból is vizsgálták a kedvezmények megszűntének hatásait, a versenyhivatal hatáskörébe tartozó visszásságra nem bukkantak.

0

Gyenge negyedéves eredmények és elbocsátások a CNET-nél

2002. június 28. 11:22

[WSJ] Az internetes tartalomszolgáltató CNET Networks csökkentette második pénzügyi negyedéves eredménykilátásait, és egyben közölte, alkalmazottainak 10%-át elbocsátja. A cég a leépítéseket a folyamatos költségcsökkentő intézkedések elengedhetetlen részének tekinti, azonban a második negyedéves forgalomcsökkenés okaival kapcsolatban nem hozott nyilvánosságra részleteket.

0

32x-es újraírást is támogat a LiteON szeptemberben megjelenő CD-írója

2002. június 28. 10:02

[Clubic.com] Hamarosan újabb sebességrekordokra számíthatunk a CD-írás terén, internetes hírforrások szerint ugyanis a LiteOn hamarosan bejelenti 52x-es írásra, 32x-es újraírásra képes CD-íróját. A cég 48x-os írója most került a piacra, feltehetően ez az író lesz az alapja a szeptemberre datált modellnek is.

0

NETÉRT megbeszélés a minisztériumban

2002. június 27. 18:59

Az Informatikai és Hírközlési Minisztériumban (IHM) tárgyalt az internetezők érdekeit képviselő NETÉRT egyesület vezetősége. A megbeszélés középpontjában a Matáv-kedvezmények megszűnése, illetve a megfizethető árú internetelérést biztosító megoldások álltak.

0

Sun "Blue Away" program a nagygépes adatközpontok modernizálására

2002. június 27. 17:46

[NetAktív] Háromszáz nagyvállalat több mint 500 millió sornyi COBOL programkódja került le a költséges nagyszámítógépekről a Sun Microsystems speciális áttelepítési rehosting szoftverének segítségével. Rendszerintegrátorokkal és értékesítési partnereivel együtt a Sun különböző szektorok vállalatainak és intézményeinek nyújtott segítséget informatikai infrastruktúrájuk modernizálásában, rugalmasságuk fokozásában, és költségeik akár 70 százalékos csökkentésében.

0

Biztonsági hibákat befoltozó csomag a Windows Media Playerhez

2002. június 27. 13:59

A Microsoft tegnap kiadott egy javítócsomagot, mely a cég médialejátszó programjában eddig felfedezett hibákat csakúgy orvosolja, mint három újonnan felszínre került biztonsági rést. A csomagok a Windows Media Player 6.4 és 7.1, valamint a Windows Media Player for Windows XP verziókkal használhatóak.

0

A Hynix önállóan is versenyképes maradhat

2002. június 27. 11:19

[Reuters] A csődközeli helyzetbe került dél-koreai Hynix Semiconductor az átszervezéseknek köszönhetően akár önállóan is képes lesz tovább működni, közölte ma Shin Kook-hwan dél-koreai kereskedelmi miniszter. Amint Shin az MBN televíziónak nyilatkozva elmondta, egy átszervezés révén a cég egymaga is versenyképes maradhat a rendkívül kompetitív memóriapiacon. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy ez a megoldás lenne az egyetlen lehetőség, tette hozzá.

0

Nagy sávszélességű rádiós internet a CovySofttól

2002. június 27. 11:04

Július elsejétől elérhető a CovySoft Networks nagy sávszélességű átalánydíjas internetszolgáltatása, a CovySoft RadioNET. A szolgáltatás megoldást nyújt azoknak a magánszemélyeknek és vállalati felhasználóknak, akiknél a jelenlegi nagy sávszélességű technológiák nem elérhetőek, vagy az ADSL nem biztosít megfelelő sebességet és stabilitást.

0

A Panasonic bemutatta következő generációs DVD Multi meghajtóját

2002. június 26. 21:33

[Yahoo] A tegnapi napon mutatta be következő generációs DVD-íróját a Panasonic. A számítógépekbe szánt készülék a cég által eddig preferált DVD-RAM újraírható formátum mellett a DVD-Forum írható és újraírható DVD-R, DVD-RW formátumait is támogatja. A DVD-lemezek mellett a kisebb adatmentési és -tárolási feladatok ellátásához sem kell új meghajtót beszerezni, ugyanis a DVDBurner II CD-lemezek írására és újraírására is használható.

0

A Yahoo megszünteti egyes multimédiás pénzügyi hírszolgáltatásait

2002. június 26. 16:51

[WSJ] A költségek csökkentése érdekében a Yahoo beszünteti veszteséges online pénzügyi hírszolgáltatásait: a lépés az interneten keresztül sugárzott Yahoo FinanceVision, valamint Yahoo Radio szolgáltatásokat érinti. A cég közölte, hogy a FinanceVision már a mai naptól nem lesz elérhető, míg a rádiós hírszolgáltatás az elkövetkező két hétben szűnik meg.

0

GeForce4-es kártyákkal is megvásárolható az NVIDIA Personal Cinema

2002. június 26. 16:17

Az NVIDIA ma jelentette be, hogy multimédiás készüléke, a Personal Cinema a mai naptól GeForce4 chipre épülő videokártyákkal is kapható. A tetszetős külsejű tv-tuner egység a GeForce4 MX420-tól egészen a cég kínálatában szereplő jelenleg leggyorsabb GeForce4 Ti4600-ig bármely GeForce4 modellel megvásárolható.

0

A Cisco támogatja a NATO "Virtuális Selyemsztráda" projektjét

2002. június 26. 14:23

[NetAktív] A Cisco Systems hálózati eszközök adományozásával segíti a NATO tudományos programját, amely a közép-ázsiai és kaukázusi térségben működő kutatóintézeteket összekötő költséghatékony, gyors internetkapcsolat kiépítését célozza. A tervek szerint 2002 őszén induló Virtuális Selyemsztráda projekt lehetővé teszi a helyi tudományos és akadémiai közösségek számára a nemzetközi kutatóintézetekkel való együttműködést.

0

Újabb szabadalomsértési per indult a VIA ellen

2002. június 26. 12:03

[DigiTimes] Az optikai adattárolókban használatos chipeket gyártó tajvani Mediatek tegnap jelentette be, hogy pert indít riválisa, a VIA Technologies, valamint az AOpen ellen. A dél-kaliforniai szövetségi bírósághoz beadott perirat szerint a két cég megsértett a Mediatek által az Egyesült Államokban bejegyzett két szabadalmat.

0

Meglepetésre veszteséges negyedévet zárt a Micron

2002. június 26. 11:22

[WSJ] Az egyesült államokbeli Micron Technology meglepetésre veszteségről számolt be a harmadik pénzügyi negyedévben, elsősorban a csökkenő PC-eladások miatt drámai mértékben visszaeső memóriakeresletnek köszönhetően.

0

A Prudential a Hammerrel kapcsolatos pozitív hírek hatására megemelte az AMD besorolását

2002. június 25. 17:02

[Dow Jones] A Prudential Securities elemzőcég félvezetőipari cégekkel foglalkozó elemzője, Hans Mosesmann ma megemelte az Advanced Micro Devices (AMD) értékpapírjainak besorolását a megtart kategóriáról vétel-re, valamint 10 dollárról 12 dollárra növelte a papírok 12 hónapos irányárát. Mosesmann a részvények jelenlegi értéke és a cég következő generációs Opteron processzorával kapcsolatos pozitív hírek hatására javított az AMD besorolásán.

0

Az ESS Technology növelte negyedéves eredménykilátásait

2002. június 24. 20:48

[SBN] Az elsősorban multimédiás chipjeiről ismert amerikai ESS Technology ma megemelte idei második és harmadik negyedéves eredménykilátásait. A félvezetőipart sújtó visszaesés ellenére a cég arról számolt be, hogy a termékei iránti kereslet magasabb a várakozásoknál.

0

Új mobil Celeron processzorok Pentium 4 alapokon

2002. június 24. 17:57

Az Intel bejelentette, hogy megkezdte 2 GHz-es mobil Pentium 4 processzorainak szállítását. A vállalat ezen felül bejelentette 1,9 Ghz-es mobil Pentium 4, valamint 1,33 GHz-es, 1,4 GHz-es, illetve 1,5 GHz-es mobil Celeron chipjeit is. A két utóbbi processzor a Pentium 4 alapjául is szolgáló NetBurst mikroarchitektúrára épül.

0

Az LG.Philips LCD jelentős befektetéssel növeli gyártókapacitását

2002. június 24. 16:20

Az LG.Philips LCD, a Royal Philips Electronics és az LG Electronics 50-50%-os tulajdonában lévő közös vállalat ma jelentette be, hogy 1 milliárd dollárt meghaladó összeget fektet egy folyadékkristályos lapos kijelzőket gyártó új üzem létrehozásába. A tervek szerint a P5 elnevezésű gyárban már 2003-ban megkezdődhet a termelés.

0

Mobiltelefonon is elérhető az MSN Instant Messenger üzenetküldő szolgáltatás

2002. június 24. 13:00

[CNET] A Microsoft Instant Messenger üzenőprogram felhasználói ezentúl akkor is fogadhatnak vagy küldhetnek üzeneteket, ha éppen nem a számítógépük előtt ülnek. A Microsoft és nyolc európai mobilszolgáltató ugyanis ma útjára indította azt a szolgáltatást, amelynek segítségével az üzenetek SMS formájában jutnak el a címzett mobiltelefonjára, aki szintén SMS-ben válaszolhat rájuk.

0

A HP bemutatta új iPaq kéziszámítógépeit

2002. június 24. 11:45

A HP bemutatta iPaq H3900 kéziszámítógép-családját, amelynek tagjai új kijelzőjükkel, 400 MHz-es Intel XScale PXA250 processzorral és univerzális távirányítójukkal hívják fel magukra a figyelmet. Az HP iPaq Pocket PC H3900 készülékekben Secure Digital bővítőhely is található.

0

Az Európai Bizottság nem vizsgálódik a dél-koreai memóriagyártóknál

2002. június 23. 13:55

Az Európai Bizottság cáfolta, hogy vizsgálatot kezdeményezett volna a dél-koreai memóriagyártóknál, noha az Infineon korábban bejelentette, hogy beperelte a dél-koreai Samsung Electronics és Hynix Semiconductor memóriagyártókat, azzal vádolva őket, hogy állami támogatást kaptak és így lehetőségük nyílt arra, hogy engedjenek az Európába szállított memóriachipjeik árából.

0

Mégis maradnak az internetes kedvezmények?

2002. június 22. 11:55

[ Magyar Hírlap - HWSW] Más néven ugyan, de mégis megmaradhatnak az internetes kedvezmények -- adta hírül a Magyar Hírlap . Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium még július 1. előtt megkeresi a távközlési szolgáltatókat szerződésajánlatával, melynek értelmében a tárca támogatná a Mindenkinek és a 150 forintos kedvezményekhez hasonló struktúrájú kedvezményes díjcsomagok kialakítását.

0

Star Trek-relikviák árverése az eBayen

2002. június 21. 23:06

[ZDNet] Az egyesült államokbeli online aukciós ház, az eBay újabb izgalmas árverést szervez: jövő csütörtökön egy Los Angelesben zajló árverésen lehet interneten keresztül részt venni, ahol pedig 374 Star Trek-relikvia kerül kalapács alá. Az anyag az eredeti Star Trek sorozat egyik producerének, Bob Justmannek a gyűjteményéből származik.

0

Az Apple iPod audiolejátszó hamarosan hivatalosan is Windows-kompatibilissé válhat

2002. június 21. 19:32

A MediaFour várhatóan hétfőn dobja piacra XPlay szoftverét, amelynek segítségével az Apple iPod audiolejátszója windowsos környezetben is használható. Az XPlay bétatesztje már hónapok óta folyik, a szoftver előzetese még letölthető a cég honlapjáról, a végleges változatért azonban 29,95 dollárt kell fizetni.

0

A Dell a kéziszámítógép-piac felé is kacsingat

2002. június 21. 19:06

[CNET] Az ARS piackutató cég nemrég kiadott jelentésében arról számolt be, hogy a számítógép-gyártó óriás Dell várhatóan egy tajvani szerződéses gyártótól hamarosan kéziszámítógépeket rendel, melyet a cég saját neve alatt fog forgalmazni. A Dell PDA-k feltehetően Microsoft Pocket PC operációs rendszert használnak majd. A Dell egyelőre nem kívánta kommentálni a hírt.

0

Új iPaq kéziszámítógépekkel jelentkezik hétfőn a HP

2002. június 21. 08:01

A Hewlett-Packard hamarosan bemutatja új kéziszámítógépeit, amelyek a Compaq felvásárlása utáni éra első iPaq gépei lesznek. A Pocket PC 2002 operációs rendszert futtató készülékek az Intel XScale PXA205 processzorára épülnek.

0

Az AMD a jelenlegi negyedévben várhatóan veszít processzorpiaci részesedéséből

2002. június 20. 18:56

[Street.com] Amint arról tegnap beszámoltunk, az AMD szokásos negyedév közepi pénzügyi tájékoztatóján arra figyelmeztett, hogy negyedéves forgalma 22-24 százalékkal marad el a várt szinttől, és ennek eredményeképpen jelentős működési veszteség várható a cégnél. A cég pénzügyi vezérigazgatója azonban a rossz hírek mellé egy újabb rossz hírrel is szolgált: az AMD a jelenlegi negyedévben várhatóan veszít processzorpiaci részesedéséből az Intel javára.

0

Digitális fotózással foglalkozó portált indított és ingyenes tanfolyamot szervez a HP

2002. június 20. 16:05

[Noguchi] A HP Magyarország új, digitális képalkotási portált hozott létre a www.hp.hu/digitalis-kepalkotas címen. A tematikus honlap célja, hogy segítsen eligazodni a digitális fényképezés, a fotók archiválása, kinyomtatása, és megosztása terén. A honlap nem csak a HP termékeivel foglalkozik: átfogó képet ad az összes, Magyarországon is kapható digitális eszközről. Linkgyűjteményében megtalálhatók a magyar szaklapok részletes cikkei, tippjei, magyar és idegen nyelvű terméktesztek és -leírások, főbb nemzetközi kiállítások és versenyek, valamint a HP digitális képalkotási megoldásainak információs anyagai.

0

A Nokia csökkentette második féléves forgalomkilátásait

2002. június 20. 14:12

[WSJ] A Nokia ma csökkentette az év második negyedévére vonatkozó forgalomkilátásait, és egyben közölte, hogy a telekommunikációs berendezések piacán még nem láthatóak a fellendülés jelei. A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója éves szinten 10%-os forgalomnövekedésre számít, szemben a korábbi minimális 15%-os növekedési prognózissal. 2003-tól kezdődően évente 10%-os forgalom- és profitnövekedéssel számol a cég.

0

Memóriamodul-gyártók szerint a Hynix gyártási problémákkal küszködik, ami a DDR SDRAM árak emelkedéséhez vezethet

2002. június 20. 12:02

[Digi Times] Tajvani memóriamodul-gyártók szerint a Hynix nem képes elegendő mennyiségű DDR SDRAM memóriachipet szállítani. Távol-keleti források szerint a Hynixnek gondjai támadtak a gyártási kapacitás bővítésekor, ezért júniusban a cég várhatóan mindössze 6 millió darab 128 Mbites DDR SDRAM chipet tud leszállítani, szemben a májusi 15 millió darabbal.

0

160 alkalmazottjától válik meg az IBM kutatási részlege

2002. június 20. 11:22

Az IBM kutatási részlege mintegy 160 munkatársától válik meg -- adta hírül a Wall Street Journal . A világ legnagyobb számítógépgyártójának kutatási részlegénél a 90-es évek eleje óta ez a legnagyobb mértékű elbocsátás.

0

A Symantec már szállítja Gateway Security berendezését

2002. június 20. 11:11

A Symantec Corp. ma bejelentette, hogy már szállítja a Symantec Gateway Security berendezést. A Symantec Gateway Security a maga nemében egyedülálló készülék, az első, mely integrálja a tűzfalat, átjáró-szintű antivírus és behatolás-detektálást, a tartalomszűrést és a virtuális magánhálózat (VPN) megoldást egyetlen berendezésben. A Symantec Gateway Security-t kis- és közepes vállalkozások, valamint nagyvállalatok fiókirodái részére tervezték, hogy egy költséghatékony és biztonságos védelmet nyújtson a hálózat frontján a behatolók minden formája ellen.

0

A Symantec bejelentette új tűzfal és VPN megoldását

2002. június 20. 11:08

A Symantec Corp. ma bejelentette a VelociRaptor 1.5-öt, a népszerű tűzfal és VPN berendezésének új változatát. Azoknak a felhasználóknak készült, akik az egyszerű használatért és a biztonságért hajlandóak ésszerű árat fizetni. Az új VelociRaptor rendelkezik Advanced Encryption Standard (AES) támogatással, és új proxy funkcióval is, mely elsősorban a videokonferenciák biztosításához alkalmas. Ezen túl a VelociRaptor képes a berendezés skálázhatóságát növelni, és csökkenteni az állásidőt integrált magas rendelkezésre állás/terhelésmegosztási képességeivel.

0

A Symantec bemutatta a kisvállalkozások és fiókirodák részére tervezett "plug in and protect" berendezéseit

2002. június 20. 11:07

A Symantec Corp. ma bejelentette a Symantec Firewall/VPN 100, 200 és 200R modelleket, mellyel a biztonsági tűzfalberendezések családját bővítette ki. Kezelése egyszerű, akár egy teljesen kezdő felhasználó is képes ezeket a berendezéseket percek alatt működésre bírni. Minden Symantec Firewall/VPN berendezés egyidőben tűzfal és VPN, hálózatkezelő és egyéb funkciók összességével rendelkezik, kiválóan megfelel az olyan helyek, mint a távoli irodák, fiókirodák vagy kisvállalkozások egyedi igényeinek.

0

Az ORTT társadalmi vitára bocsátja internetszabályozási tervét

2002. június 20. 05:55

Tegnapi tájékoztatóján mutatta be a sajtó képviselőinek az internetes tartalomszabályozásról szóló -- vitaanyagnak szánt -- tervezetét az Országos Rádió- és Televízió Testület (ORTT). A fél éves munka eredményeként kiadott szakmai anyag egy, a jövőben létrehozandó önálló törvény alapjait képezheti -- mondta Körmendy-Ékes Judit, a testület elnöke.

0

A Philips elkészítette a világ legkisebb optikai meghajtóját

2002. június 19. 19:49

[HWSW, IDG] A Royal Philips Electronics tegnap jelentette be, hogy elkészült a világ legkisebb optikai meghajtójával. A miniatűr adattároló kék lézert használ, az eszközhöz kifejlesztett optikai lemez átmérője pedig mindössze 3 cm. Az egyoldalas lemezen 1 Gbyte adat tárolható, azaz másfélszer annyi, amennyi a jelenleg elterjedt CD-lemezeken. A Philips azt reméli, hogy az apró optikai meghajtó hamarosan leválthatja a flash memóriákat az olyan hordozható eszközökben, mint a mobiltelefonok, kézigépek vagy a digitális kamerák.

0

Trösztellenes vizsgálat indulhat a memóriagyártó cégek ellen

2002. június 19. 17:40

[SBN, WSJ] A Micron Technology, a Samsung és az Infineon is megerősítették, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium egy átfogó iparági vizsgálatot kezdeményezett annak felderítésére, hogy a memóriagyártó cégek versenyellenes gyakorlatot folytattak-e.

0

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az Oracle-lel együttműködve alakíja ki új internetes portálját

2002. június 19. 14:56

[NetAktív] Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár május végén az Oracle portálmegoldását választotta az adatkommunikációs feladatainak megoldásához, illetve a Kormányzati Portálhoz való csatlakozás lehetőségének mielőbbi megvalósításához. Az OEP a korszerű tájékoztatás jegyében, a nagyobb ügyfél-elégedettség érdekében alakítja ki az új portált, amely várhatóan a nyár végére készül el. A projekt az egyik kiemelkedő példája az Oracle Portal alapú webhelyek Kormányzati portálhoz történő illesztésének.

0

Az Intel felszámolja vállalati webhosting részlegét

2002. június 19. 10:57

[WSJ] A veszteséges üzletágak leépítésére tett erőfeszítéseihez hűen az Intel felszámolja a vállalatok számára webhosting szolgáltatást nyújtó üzletágát, adta hírül tegnap a The Wall Street Journal . A chipóriás egyben közölte, hogy a második negyedévben az Intel Online Services bezárásával kapcsolatban várhatóan 100 millió dolláros adózás előtti költséget könyvel el.

0

Foci-vb játék a chello megújult magyar honlapján

2002. június 19. 10:27

[Noguchi & Peters] A chello megújította magyar honlapját. A www.chello.hu lapjain minden szükséges információ megtalálható arról, miként nyújtja a chello a korlátlan, 24 órás szórakozás élményét fix havi díjért, gyors internet-hozzáféréssel. A megújult oldal a futball-vb alkalmából online focibajnokságra invitál minden netezőt.

0

Az Oracle a lejjebb szállított várakozásoknak megfelelő eredményről számolt be

2002. június 19. 10:17

[WSJ] Az Oracle negyedik pénzügyi negyedéves nettó bevétele 23%-kal csökkent a lanyha vállalati költési hajlandóságnak köszönhetően. Ugyanakkor a költségek csökkentése révén az adatbázis-kezelő szoftvereket forgalmazó cég meg tudott felelni a már korábban leszállított nyereségvárakozásoknak.

0

Az AMD negyedéves bevétele 22-24 százalékkal marad el a várakozásoktól

2002. június 19. 09:02

A világ második legnagyobb processzorgyártója, az AMD tegnap bejelentette, hogy negyedéves forgalma 22-24 százalékkal marad el a várt szinttől, ennek eredményeképp jelentős működési veszteség várható. A chipgyártó a gyenge kereslettel indokolta a bevétel csökkenését.

0

A foci-vb hivatalos honlapja túllépte az egymilliárd lapletöltést

2002. június 18. 19:47

[IDG] A jelenleg is zajló futball-világbajnokság félidejére az esemény hivatalos honlapjának látogatottsága meghaladta az egymilliárd lapletöltést, ami immár bizonyosan a legolvasottabb sportoldallá emeli a FIFA és a Yahoo által üzemeltett portált. A Fédération Internationale de Football Association (FIFA) tegnap kiadott jelentésében számolt be arról, hogy a május 31. és június 14. között eltelt két hét után lépte át a látogatottság a misztikus milliárdos lapletöltési határt.

0

Az MMS a multimédiás hírtovábbítás új eszköze lehet

2002. június 18. 18:54

[Westel] Az MMS új alkalmazási lehetőségeinek vizsgálatát és új szolgáltatások kidogozását tűzi ki célul a Westel és a Magyar Távirati Iroda megállapodása, amelyet a Westel központjában Sugár András, a mobilszolgáltató vezérigazgatója és Dorogi Sándor, az MTI elnöke írt alá. Az együttműködés célja, hogy a hírügynökség későbbiekben egy átfogó kutatás-fejlesztési program keretében kidolgozott mobil multimédia tartalomszolgáltatásokat nyújthasson.

0

A Pannon GSM új bázisállomást telepít a Sziget Fesztivál helyszínére

2002. június 18. 14:34

A Pannon GSM számára a Sziget Fesztivál hete az év egyik legkülönlegesebb időszaka. Nem csak a rendezvény egyik fő támogatójaként kell helyt állnia, de mobilszolgáltatóként is kivételes kihívást jelent a hétköznapinál nagyságrendekkel nagyobb forgalom és a különleges felhasználói igények fennakadások nélküli kiszolgálása.

0

Az IBM újabb chipgyártó üzletágtól válik meg

2002. június 17. 19:32

[SBN] Az IBM mikroelektronikai divíziója ma bejelentette, hogy kiszáll a mobiltelefonokban használatos standard integrált áramkörök piacáról, és az üzletágat a TriQuint Semiconductornak adja el 22 millió dollárért. A megegyezés értelmében a TriQuint átveszi a mobiltelefonokban és telekommunikációs berendezésekben felhasználásra kerülő standard és egyes egyedi áramkörök tervezését, fejlesztését, valamint forgalmazását az IBM-től.

0

Törvénytelen a másolásvédelemmel ellátott CD-lemezek forgalmazása?

2002. június 17. 17:30

[ZDNet, Reuters] Dél-kaliforniai fogyasztók nevében egy egyesült államokbeli ügyvédi iroda pert indított a legnagyobb öt lemezkiadó vállalat ellen. A beadvány szerint a másolásvédelemmel ellátott CD-lemezek nem felelnek meg a szabványoknak, és ezért vagy meg kell tiltani azok forgalmazását, vagy kötelezővé kell tenni a felhasználókat az esetleges hibákra figyelmeztető matricák alkalmazását a védelemmel ellátott lemezeken.

0

Három új mobilteltelefont mutatott be a Sony Ericsson

2002. június 17. 14:23

[NetAktív] A Sony Ericsson ma bemutatta T600-as mobiltelefonját, amely az egyik legkisebb méretű és súlyú készülék. A termék kis mérete ellenére magas készenléti idővel rendelkezik, valamint tárolási kapacitása is igen nagy. A háromsávos GSM mini mobiltelefon képekkel és hangokkal kiegészített szöveges üzenetek (EMS) küldésére, online szolgáltatások (WAP) elérésére is alkalmas.

0

A Yahoo felvásárolná a Sonera által üzemeltetett mobilportált

2002. június 17. 11:48

[WSJ] A Yahoo előrehaladott tárgyalásokat folytat a finn mobil- és telekommunikációs szolgáltató Sonera által üzemeltetett Zed mobilportál megvásárlásról. A The Wall Street Journal értesülései szerint egyelőre a Yahoo csupán 30% körüli kisebbségi tulajdonrészt szerezne a Zedben, ám amennyiben a portál beváltaná a hozzá fűzött reményeket, a cég felvásárolná a szolgáltatást.

0

Siemens: a konjunktúra után törvényszerű a lassulás a telekommunikációs szektorban

2002. június 17. 09:58

[Reuters] Az Európa második legnagyobb mobiltelefon-gyártójaként jegyzett Siemens AG képviselője ma újságíróknak adott tájékoztatójában arról beszélt, hogy a telekommunikációs szektorban tapasztalható visszaesés törvényszerű következménye az évek óta tartó robbanásszerű forgalomnövekedésnek és az ennek következtében a mobiltelefon-piacon kialakult telítettségnek. A német óriáscég azonban ennek ellenére úgy látja, hogy a fejlett piacok lassulását ellensúlyozhatja az olyan népes fejlődő piacok belépése, mint amilyen Kína, India vagy Indonézia.

0

Németországban csekély az érdeklődés a digitális aláírás iránt

2002. június 16. 17:49

[IDG] A német internethasználók nemigen érdeklődnek a digitális aláírás kínálta lehetőségek iránt, derül ki a Fittkau & Maass GmbH hamburgi piackutató cég által csütörtökön kiadott jelentésből. A felmérés azután készült, hogy a német kormány bejelentette az elektronikus aláírás lakossági népszerűsítését célzó programját.

0

Intelligens keresőszolgáltatás a Lycos Finance oldalain

2002. június 16. 16:21

[Dow Jones] A Terra Lycos SA egy minimális nyelvtani kompetenciával bíró, angol nyelvű keresőszolgáltatást vezet be hétfőn a Lycos Finance tőzsdei információkat közlő honlapon. Az új kereső lehetővé teszi, hogy csupán kulcsszavak helyett az oldal felhasználói egyszerű angol nyelvű kérdéseket tegyenek fel a pénzügyi világ híreivel, adataival kapcsolatban.

0

Kedden az Infineon nemzetközi együttműködést jelent be

2002. június 16. 15:43

[Reuters] A német Infineon Technology AG pénteken közölte, jövő hét keddjén együttműködési megállapodást köt két félvezetőgyártó céggel. A sajtó munkatársaihoz eljuttatott szűkszavú közleményben csupán annyi szerepel, hogy az Infineon és két vezető félvezetőgyártó vállalat egy közös vállalatot és technológiai modellt jelent be. A cég egyelőre további részletet nem közölt az ügylettel kapcsolatban.

0

A HP nem tart a Dell esetleges nyomtatópiaci megjelenésétől

2002. június 14. 19:24

[CNET] Amint arról korábban beszámoltunk, a Bear Stearns egyik elemzője közel egy hónapja egy Michael Dell-lel folytatott beszélgetésre hivatkozva arról számolt be, hogy a Dell erősen gondolkodik azon, hogy belép az igen jövedelmező nyomtatópiacra. Wall Street-i elemzőket és befektetőket azóta is foglalkoztatja e lehetőség, mely legkényelmetlenebbül a piacon domináns pozícióban lévő Hewlett-Packardot érintené. A HP azonban nem tart attól, hogy a Dell komoly veszélyt jelenthetne a cég nyomtató-üzletágára.

0

Merevlemezes mp3-lejátszót mutatott be az e.Digital

2002. június 14. 16:27

Az egyesült államokbeli e.Digital bejelentette Treo 15 típusjelű hordozható mp3-lejátszó készülékét. A CompactFlash memóriakártyát használó korábbi e.Digital modellel, az MP2000-rel ellentétben az új lejátszó már 15 Gbyte-os merevlemezre rögzíti a zeneszámokat. Ez a tárkapacitás a gyártó szerint több mint 300 CD-nyi tömörített hanganyag tárolására elegendő.

0

Korlátok nélküli böngészőszoftver smartphone rendszerekhez: Opera

2002. június 14. 01:06

[Opera Software] A norvég Opera Software tegnap jelentette be, hogy az összes új, mobil eszközökhöz ajánlott böngészőszabványt ismerő csomagot állított össze. A moduláris felépítésű, jól skálázható, mindössze 1,3 MB-os szoftver erőforrásszegény környezetben is lehetővé teszi a gyártók számára a HTML, XHTML (WAP2/Mobile Profile) és cHTML (i-Mode) formátumok egyetlen böngészőn keresztüli használatát.

0

Straub-interjú: nem szándékos az időhúzás

2002. június 13. 20:58

A Népszabadság tegnapi számában közölt, Straub Elekkel készült interjúban a Matáv-vezér beszél a távközlési liberalizáció elhúzódásáról, a Mindenkinek csomag megszűnésének érintettjeiről, s a német anyavállalat helyzetéről.

0

A VisionTek Xtasy márkanéven CD-újraírókat dob piacra

2002. június 13. 18:45

Az elsősorban NVIDIA chipes videokártyáiról ismert egyesült államokbeli VisionTek ma bejelentette, hogy a jövőben optikai meghajtókat is piacra kíván dobni. A cég a már bejáratott Xtasy márkanév alatt jelenteti meg CD- és DVD-meghajtóit. A VisionTek Xtasy optikaimeghajtó-család első tagjai a 48x írást támogató Xtasy 48X CD-RW és a 40x írást támogató Xtasy 40X CD-RW.

0

Szeptembertől új vezérigazgató a Pannon GSM élén

2002. június 13. 16:59

[PannonGSM] Björn J. Flakstad, a Pannon GSM vezérigazgatója bejelentette, hogy szeptemberben visszavonul pozíciójából és a Pannon GSM 100%-os tulajdonosának, a Telenor legfelsőbb stratégiai tanácsadó testületének a tagja lesz.

0

A Lucent csökkentette negyedéves forgalomkilátásait

2002. június 13. 16:51

[Reuters, WSJ] A telekommunikációs berendezéseket gyártó Lucent Technologies ma közölte, hogy a jelenlegi pénzügyi negyedéves bevételei csökkenek az előző negyedévhez képest, elsősorban a szolgáltatók lanyha költési hajlandóságának köszönhetően. A cég arra számít, hogy a megelőző negyedéves 3,52 milliárdos forgalomhoz viszonyítva a jelenlegi negyedévben 10-15%-os visszaesés lesz tapasztalható.

0

Kaphatók az első kétoldalas DVD-RW lemezek

2002. június 13. 13:38

Japánban már kaphatók az első kétoldalas DVD-RW lemezek, amelyekre oldalanként 4,7 Gbyte, azaz összesen 9,4 Gbyte adat rögzíthető. A JVC lentebb látható lemeze darabonként majd 3000 jent, azaz 6000 forintot kóstál.

0

Palm kéziszámítógépeket fog gyártani az Asustek

2002. június 13. 12:53

Az Asustek negyedévenként 200 ezer kéziszámítógép gyártásáról szóló megállapodást írt alá a Palmmal. A tajvani cég jövőre kezdi meg a készülékek előállítását -- állítják ipari források.

0

A HWSW fórum vendégei az internetes érdekvédők

2002. június 13. 10:20

Fórumunk online vendégei lesznek csütörtök délután 6 órától az internetezők érdekeit védeni hivatott egyesületek vezetői. A kérdéseket már most fel lehet tenni a fórum Vendégkönyvének topicjában , ma délután pedig legalább egy órán keresztül élőben adnak választ az érdekvédők.

0

Az Infineon megvásárolta az Ericsson félvezetőgyártó üzletágát

2002. június 13. 10:16

Az Ericsson tegnap bejelentette, hogy egy 379 millió dollár értékű részvénycserés ügylet keretében eladta mikroelektronikai részlegét a német Infineonnak. A svéd vállalat a továbbiakban kizárólag mobiltelefon-hálózati berendezések gyártására és értékesítésére kíván koncentrálni.

0

A Matávnak mégsem kell a balkáni telefontársaság

2002. június 12. 21:11

Nem vesz részt a bolgár telefontársaság (BTC) privatizációjára kiírt tenderen a Matáv. A szolgáltató az elmúlt hónapban alapos, mindenre kiterjedő üzleti és kockázati elemzésnek vetette alá a társaságot, illetve a bolgár távközlési piacot, és végül úgy döntött, nem kér a BTC-ből.

0

Új, USB felületű külső CD-írók a Sony kínálatában

2002. június 12. 14:52

[CDR-Info] A Sony Electronics az elmúlt napokban mutatta be két új CD-íróját, melyek USB 2.0 felületen keresztül csatlakoztathatók a számítógéphez. Mindkét író külső eszköz, 40x-es és 24x-es írási sebességet támogatnak. A nagy írási sebesség eléréséhez szükség van az USB 2.0 által nyújtott 480 Mbit/s átviteli sebességre, az 1.1-es USB 12 Mbit/s-os sebessége ehhez kevés lenne. A 24x-es írást támogató ultra-slim, hordozható CD-író/DVD-olvasó kombó meghajtó Memory Stick bővítőhellyel is fel van szerelve.

0

A Matáv-kedvezmények megszűnésének pontos menetrendje

2002. június 12. 13:02

A napokban felröppent hír, miszerint egyes előfizetők augusztus 10-éig élvezhetik a Mindenkinek kedvezményt, többféle értelmezést nyert az ügyfelek körében. Megkérdeztük Dr. Kövesi Gabriellát, a Matáv szolgáltatásjogi osztályának vezetőjét a kedvezmény kivezetésének pontos időpontjáról és részleteiről.

0

A mobil Intel Pentium 4 processzor hamarosan 2 GHz-en

2002. június 12. 12:24

[ZDNet] Az Intel még ebben a hónapban piacra dobja Pentium 4-M hordozható számítógépekbe szánt processzorának 2 GHz-es változatát. A cég még tavasszal jelezte, fel kívánja gyorsítani a Pentium 4 processzorok elterjedését a mobil szegmensben és ezért még az év közepén piacra dobja a chip 2 GHz-es változatát.

0

866 MHz-es Crusoe processzorra épülő notebookot dobott piacra a Fujitsu

2002. június 12. 11:03

A Fujitsu bemutatta 866 MHz-es Transmeta Crusoe TM5800 processzoral szerelt LifeBook P2000 notebookját. A vállalat eleddig az egyetlen, aki az Egyesült Államokban 866 MHz-es Crusoe processzorral szerelt notebookot forgalmaz, noha mind a Fujitsu, mind pedig a Sony árul ilyen gépet Japánban.

0

A KPNQwest hálózata július 1-ig bizonyosan működni fog

2002. június 12. 10:53

[Dow Jones] A nemrég csődvédelmet kért holland KPNQwest NV csődbiztosainak sikerült a cég páneurópai optikai hálózatának fenntartásához szükséges fedezetet előteremtenie, így a hálózat legalább július 1-ig bizonyosan működni fog, adta hírül ma a The Wall Street Journal . Hogy pontosan mekkora összeg folyt be az ügyfelektől, egyelőre nem ismert.

0

Rekordot dönt a foci-vb hivatalos honlapja

2002. június 11. 18:27

[IDG] A futball-világbajnokság első fordulója végének közeledtével jelentős mértékben megnőtt a sportesemény hivatalos honlapjának látogatottsága. A Fédération Internationale de Football Association (FIFA) közleménye szerint az oldal a hétvégén túllépte a 464 millió lapletöltést, és így jó eséllyel pályázik a legsikeresebb sporthonlap címére.

0

A Cisco vezet a kommunikációs berendezések piacán

2002. június 11. 18:11

[NetAktív] A Cisco Systems 2002. első negyedévében a Siemenst, az Alcatelt, a Nortelt és az Ericssont megelőzve megszerezte az első helyet a kommunikációs berendezések összesített piacán.

0

Világraszóló Mozilla-dzsembori

2002. június 11. 13:17

Az egy hete -- június 5-én -- megjelent Mozilla 1.0 kiadásának örömére világméretű partisorozatot rendeznek a fejlesztésben, fordításban és tesztelésben résztvevők. A Mozilla 1.0.0 party locator szerint a föld 160 helyszínén lesznek összejövetelek, s az online regisztrációs ívekre mindezidáig közel háromezren iratkoztak fel.

0

A Nokia csökkentette negyedéves forgalomkilátásait

2002. június 11. 11:43

A Nokia ma módosította a 2002 második negyedévére vonatkozó üzleti várakozásait. A vállalat -- amint az várható volt -- a korábbi előrejelzésekben foglaltaknál nagyobb forgalomcsökkenésre számít a jelenlegi negyedévben, miközben a nyereség várhatóan a prognózisban jelzett szinten marad. A cég továbbá reméli, hogy piaci részesedést nyer versenytársai kárára.

0

Százmillió forint kulturális informatikára

2002. június 11. 11:18

[ eKormányzat , HWSW] A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma kihirdette az olvasás éve telematikai pályázata az országos elektronikus tartalomszolgáltatás fejlesztésére című pályázat eredményét. A kiírásra jelentkezhettek közgyűjtemények és közművelődési intézmények telamatikai infrastruktúrájának fejlesztésére, a magyar kulturális örökség szempontjából fontos információs vagyon digitalizálására, valamint a dokumentumellátás telematikai rendszerének kialakítására és működtetésére, elektronikus dokumentumellátásra, közös katalogizálás fejlesztésére, működtetésére benyújtott tervekkel, programokkal.

0

Matáv-kedvezmény megszűnése: az új dátum augusztus 10.?

2002. június 11. 07:47

A Matáv eredetileg július 1-jével kívánta megszüntetni a Mindenkinet és a 150 forintos éjszakai kedvezményként megismert csomagokat. Mint emlékezetes, a szolgáltató április 29-én sajtótájékoztatón jelentette be szándékát, azonban az előfizetők csak május első napjaiban vehették át a felmondólevelet, így a szerződés 60 napos felmondási ideje július elseje után jár csak le.

0

Árat csökkentett az Intel

2002. június 10. 19:27

Az Intel csökkentette egyes processzorainak árát. Az elmúlt hetekben a chipgyártó óriás számos esetben engedett termékeinek árából, azonban a nagyszabású leértékelés most elmaradt, mindössze két mobil Celeron lett olcsóbb.

0

Az IBM árháborút indít a Dell ellen a szerverpiacon

2002. június 10. 18:36

[CNET] Az IBM két új Intel-alapú szervert mutatott be, amelyek elsősorban a Dell és a Hewlett-Packard hasonló kategóriájú számítógépei ellen szállnak harcba a piacon. A Nagy Kék azonban ezúttal egy olyan agresszív árazási stratégiát alkalmaz, amely egyszer már hatékonynak bizonyult a Sun ellen a Unix-alapú szerverek piacán.

0

E-business alapokon a Westel WEBShop

2002. június 10. 16:42

A Westel az ügyfélszolgálat és kapcsolattartás terén régóta kiemelt szerepet szán a világhálónak. A társaság elsőként alakította ki online

0

A hétköznapi emberek Apple Mac gépet használnak

2002. június 10. 14:58

Az Apple a mai napon indította útjára Real People című reklámkampányát, amelynek keretében nyolc hétköznapi embert mutat be, akik PC-ről Apple Mac platformra váltottak. A hirdetésekben szereplő számítógépfelhasználók között található többek között egy Windows hálózati rendszergazda, egy író, egy programozó és egy DJ is.

0

Szakérői ajánlások az ORTT internetszabályozási tervéhez

2002. június 10. 14:24

[ Népszava , HWSW] Elfogadta az ORTT az internetes tartalomszabályozás szakértői ajánlását. Az internetszabályozás néven elhíresült ORTT-kezdeményezés a napokban kerül a minisztériumok, országgyűlési bizottságok, az Alkotmánybíróság, az Országos Rendőr-főkapitányság és több szakmai szervezet illetékeseihez -- adta hírül a Népszava Online .

0

A Hewlett-Packard Superdome szerverei sikereket aratnak Ázsiában

2002. június 10. 12:35

[CNET] Dacára a Compaq összeolvadással kapcsolatos kihívásoknak és a telekommunikációs szektor válságának, a Hewlett-Packard több ázsiai mobiltelefon-szolgáltató céggel növelte csúcskategóriájú Unix szervereinek ügyfélkörét.

0

A UPC már kikerüli a KPNQwest hálózatát

2002. június 10. 11:54

A UPC végrehajtotta sürgősségi tervét, melyet a néhány hete csődöt jelentett és szolgáltatásai leállítását is kilátásba helyező KPNQwest hálózatának kikerülésére dolgozott ki.

0

A UMC felgyorsítja 300 mm átmérőjű szilíciumostyát használó gyárainak építését

2002. június 10. 11:51

[Semiconductor Business News] A tajvani United Microelectronics Corp. (UMC), a világ második legnagyobb szerződése félvezetőgyártója pénteken bejelentette, hogy a tervek szerint felgyorsítják a 300 mm átmérőjű wafereket feldolgozó gyárak fejlesztését és termelését, mivel a cég alig tudja kielégíteni a hirtelen megnőtt keresletet termékei és termelőkapacitásai iránt.

0

Az Infineon megvásárolná az Ericsson félvezetőgyártó üzletágát

2002. június 10. 08:22

[CNET, Reuters, Wall Street Journal] Az Infineon Technologies, a német félvezetőgyártó óriáscég pénteken bejelentette, hogy tárgyalásokat folytat az Ericssonnal a svéd vállalat félvezetőgyártó üzletágának megvásárlásával kapcsolatban. A két cég megerősítette, hogy folynak a tárgyalások, de részleteket nem árultak el azokkal kapcsolatban. Egyes találgatások szerint a vételár 236 millió $ körül lesz.

0

Elemzők szerint a Nokia kedden forgalomfigyelmeztetést tesz közzé

2002. június 10. 07:33

[CNET, Reuters] Egyes elemzők arra számítanak, hogy a Nokia kedden újra le fogja hangolni a befektetőket: a várakozások szerint a finn óriáscég be fogja jelenteni, hogy a második negyedéves nyereség-célkitűzéseket ugyan sikerül elérni, de a forgalom a vártnál alacsonyabb lesz. A vállalat részvényárfolyama az idén felére esett vissza.

0

Az Intel részvényárfolyama pénteken 18,5%-kal esett vissza

2002. június 9. 08:57

[Bloomberg, Wall Street Journal] Az Intel részvényárfolyama 5$-ral (18,52%-kal) 22$-ra esett vissza pénteken, miután a világ legnagyobb félvezetőgyártója bejelentette, hogy csökkenti a második negyedéves forgalmi előrejelzéseit -- az elemzők többsége szerint ez arra utaló jel, hogy a vártnál lassabb lesz az félvezetők iránti globális kereslet.

0

Tenyérnyi méretű, hordozható külső merevlemezeket dobott piacra az Archos

2002. június 7. 21:39

Az Archos Technology nemrégiben jelentette be, hogy immár kapható a cég MiniHD típusjelű, külsőmerevlemez-családja. A cég közleménye szerint a 20, 30 és 40 Gbyte-os tárolókapacitással megvásárolható meghajtók kategóriájukban a legkisebb mérettel és súllyal büszkélkedhetnek.

0

Az Intel profitfigyelmeztetése nyomán nehéz helyzetbe került az AMD

2002. június 7. 20:38

Bár az Intel tett közzé profitfigyelmeztetést, a mai nap vesztese lehet, hogy a versenytárs AMD lesz. Az Intel gyenge PC-keresletről számolt be, ennek nyomán az elemzők -- köztük a Robertson Stephens és a JP Morgan Chase H&Q -- sorra visszaminősítették az AMD részvényeit is, amelyek árfolyama a mai napon már 11,2 százalékot csökkent.

0

A Pannon GSM kapacitásbővítéssel készül a nyárra

2002. június 7. 13:33

Mint minden évben, a Pannon GSM idén is jelentős kapacitásbővítéssel készült fel a nyári turistaszezonra: Székesfehérvárott üzembe helyezett egy új kapcsolóközpont, amely több, mint 50 százalékkal növeli a várostól a nyugati országhatárig terjedő, a Balatont is magába foglaló régió GSM kapacitását. A magyar tenger partjain körülbelül egy tucattal több bázisállomás várja az idelátogatókat, akik ezentúl a megszokottnál is jobb minőségben beszélgethetnek a Pannon GSM hálózatán.

0

Propagandamutatvány: felhasználók perelik a filmstúdiókat

2002. június 7. 13:22

[WSJ] A felhasználók és a szerzői jogokat foggal-körömmel védeni igyekvő szórakoztatóelektronikai ipar közötti növekvő feszültség kézzelfogható lenyomataként tegnap egy polgárjogi aktivistákat tömörítő internetes szervezet a SonicBlue Replay TV-felhasználók nevében pert indított a nagyobb televíziós csatornák és filmstúdiók ellen. Az Electronic Frontier Foundation a Los Angeles-i szövetségi bírósághoz benyújtott beadványában azt kéri, hogy a bírák ismerjék el a Replay TV 4000 digitális videofelvevő készülék birtoklásának és szolgáltatásai használatának törvényességét.

0

A Micron Technologyhoz igazol át az Infineon észak-amerikai részlegének elnöke

2002. június 7. 12:25

Az Infineon Technologies észak-amerikai részlegének elnöke, Jan DuPreez jövő hétfői hatállyal lemondott tisztségét, ugyanis elfogadta a cég egyik riválisának, a világ második memóriagyártójaként jegyzett Micron Technologynak az ajánlatát. DuPreez a Micron hálózati kommunikációs részlegét vezeti majd.

0

A Siemens a jövő kórházát építi

2002. június 7. 10:58

A Siemens sok évre szóló stratégiai partneri kapcsolatra lépett az egyik legnagyobb USA-beli egészségügyi szolgáltatóval, a HealthSouth Corporationnal, abból a célból, hogy létrehozzák a világ legelső teljesen integrált, digitalizált és automatizált kórházát Birmingham városban (Alabama állam).

0

A Merril Lynch leminősítette az Intel részvényeit

2002. június 6. 17:51

A Merril Lynch elemzőcég több más amerikai chipgyártó mellett az Intel részvényeit is leminősítette -- a papírok besorolása erős vételről semlegesre változott. A Merril Lynch elemzője, Joe Osha szerint a változás nem vállalat-specifikus, egyszerűen továbbra is gyenge a PC-piac, különösen a nagyvállalati költési hajlandóság alacsony. Az elemzőcég ugyanakkor megerősítette az Intel hosszú távra vonatkozó vételi besorolását.

0

Négymilliárdos tőkeemelés az Axelerónál

2002. június 6. 17:17

Négymilliárd forinttal emeli az Axelero saját tőkéjét a Matáv. Az Axelero saját tőkéje 2001 végén két és fél milliárd forintot tett. ki. A távközlési szolgáltató közleményében kijelentette, hogy a tőkeemelés egyik oka a Matáv elkötelezettsége a hazai internetpiac fejlődéséért.

0

A Micron még mindig nem adta fel a Hynix felvásárlásának tervét

2002. június 6. 17:15

[AP] Ma a dél-koreai kormány gazdasági minisztere úgy nyilatkozott, hogy a korábbi sikertelen akvizíciós tárgyalások ellenére az amerikai Micron Technology nem tett le a pénzügyi gondoktól sújtott Hynix Semiconductor felvásárlásának szándékáról. Jeon Yun-churl az MBN üzleti adónak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy értesülései szerint a Micron is sajnálatosnak tartja a korábbi ügylet meghiúsulását, és amennyiben alkalom adódik rá, ismét tárgyalásokat kezd az akvizícióról. A Micron egyelőre nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban.

0

Fizetősek lesznek az MSN Hotmail szolgáltatás egyes funkciói

2002. június 6. 14:46

[CNET] A Microsoft tegnap bejelentette, hogy július 16-tól évi 19,95 dollárt kell fizetniük azoknak a Hotmail felhasználóknak, akik más internetes címről is a Hotmailre szeretnék letölteni leveleiket (POP Mail Retrieval).

0

Újabb biztonsági rés az Internet Explorerben

2002. június 5. 23:24

[CNET] Egy finn IT-biztonságtechnikával foglalkozó cég tegnap figyelmeztetést tett közzé, melyben arról számol be, hogy a Microsoft Internet Explorer a hajdan népszerű, ma kevéssé használt Gopher protokollon keresztül megnyithatja a felhasználók számítógépeit a világháló felé. A biztonsági rést kiaknázva tetszőleges kódot futtathat egy esetleges rosszindulatú betörő.

0

Célkeresztben a vállalati döntéshozók: mondj igent az Intelre!

2002. június 5. 22:46

[EBN] Az Intel a héten ismét milliós reklámkampányt indított teljes mikroprocesszor-kínálatának népszerűsítése érdekében: a hirdetések megcélzott közönségét ezúttal a vállalati döntéshozók alkotják. A lakonikus, ámde kifejező Yes (igen) üzenetet hordozó nagyszabású kampány célja az olyan nagyobb haszonréssel kecsegtető, nagy teljesítményű termékek iránti érdeklődés felkeltése, melyek megvásárlásáról -- a jelentős beruházás okán -- már többnyire felsővezetők döntenek.

0

48x-os írók a boltokban, firmware-frissítés a régebbi LiteOn modellekhez

2002. június 5. 21:00

[CDR-Info] Végre a boltokba kerültek az ASUS és a LiteOn első 48x-os CD-írói, így az első teszteredmények is megérkeztek a meghajtókról. Mindkét készülék 22x-es sebességen kezdi el az írást, s folyamatos sebességemelés után éri el a specifikáció szerinti 48x-os értéket, vagy annak alsó határát. A tényleges írási sebesség így 36-38x-os értéknek felel meg.

0

Megjelent a Madonion notebookokhoz készült tesztprogramja, a MobileMark 2002

2002. június 5. 18:53

[Warp2Search] Újabb teljesítménymérő programmal gazgagodhatunk, feltéve, hogy hajlandóak vagyunk fizetni érte: az MBAPCo és a MadOnion közös sajtóközleményben mutatta be legújabb benchmark alkalmazását, a MobileMark 2002 programot. Az új benchmark program kifejezetten notebookok, noteszgépek teljesítményének összehasonlítható mérésére szolgál, az akkumulátor használhatósági idejének mérését is elvégzi.

0

Tizenhatezer dolgozójától válik meg a WorldCom

2002. június 5. 15:00

Az amerikai távolsági telefonbeszélgetések második legnagyobb szolgáltatója, a WorldCom alkalmazottainak mintegy 20 százalékától válna meg annak érdekében, hogy csökkentse költségeit és ismét nyereségessé váljon. A leépítések mintegy 16 ezer dolgozót érintenek.

0

Újabb külső, hordozható CD-író a Plextortól

2002. június 5. 14:30

[CDR-Info] Hamarosan újabb külső meghajtót dob piacra a híres-neves Plextor: a PX-208U készülék USB csatlakozási felülettel kapcsolható a felhasználó számítógépéhez. Az igen dizájnos, keskeny meghajtó 8x-os írást, 8x-os újraírást, 24x-es CD- és 8x-os DVD-olvasásra képes, kitűnően használható notebookokhoz, mobilitást igénylő feladatokhoz.

0

Manitoba: új Intel chip mobiltelefonok számára

2002. június 5. 12:59

[CNET] Az Intel megerősítette, hogy hamarosan piacra dobja Manitoba kódnevű chipjét, amelyet elsősorban mobiltelefonokba és más kézieszközökbe szán. A lapka tervezési munkálatai a tavalyi évben kezdődtek, a hivatalos bejelentés pedig az év második felében várható.

0

Júliusban érkezik a Yamaha első "gravírozós" CD-írója

2002. június 5. 08:52

[CDR-Info] Érdekes megoldást választott a Yamaha legújabb CD-írójához: 40 és 48x-os sebességek közötti értéket, 44x-es írást támogat CRW-F1 meghajtója. Olvasás terén is ilyen sebességre lépes, 44x-esen olvas maximálisan, az újraírható CD-ket pedig 24x-es sebességgel égeti. Meglepő módon a Japán gyártó a 3200-as sorozat megjelenése óta (24x-es írás) nem jelentetett meg új IDE meghajtót, a cég ezzel a készülékkel töri meg a jeget.

0

A csöves audióval ellátott alaplap az igazi?

2002. június 4. 23:36

[ExtremeTech] A fejlesztők mind meghökkentőbb ötleteket vonultatnak fel és alkalmaznak alaplapjaikon, csak hogy az eladási statisztikákat növeljék. Újabb bizonyítékot láthatunk erre az AOpen legújabb alaplapjára tekintve. Az alaplap tervezői ugyanis egy csöves előerősítőt helyeztek el az alaplapon. Első látásra ez gonosz tréfának tűnik, de komolyabban belegondolva is az.

0

80 GB-os beépített merevlemezzel rendelkező DVD-felvevőt mutatott be a Toshiba

2002. június 4. 22:19

[CDR-Info] A Toshiba legújabb DVD-felvevője eddig még nem implementált képességekkel, timeshifting és videoszerkesztési funkciókkal rendelkezik, az iparág szórakoztatóelektronikai eszközei közül elsőként. A DVD-felvevő DVD-RAM és DVD-R lemezekre képes rögzíteni, a fent említett funkciókat pedig 80 GB-os beépített merevlemeze segítségével valósítja meg. A Toshiba RD-X2 készüléke kiváló minőségű DVD-lejátszást és kompromisszumoktól mentes, DVD-minőségű felvételt nyújt. Legkorábban ősztől lesz kapható 1500 dollár körüli ajánlott áron.

0

A SonicBlue-nak nem kell kémkednie felhasználói után

2002. június 4. 21:38

[WSJ] A SonicBlue tegnap közölte, hogy helyt adva a cég panaszának egy amerikai kerületi bíróság hatályon kívül helyezte azt az áprilisban hozott bírósági döntést, melynek értelmében a szórakoztatóelektronikai termékeket gyártó és forgalmazó cég köteles lett volna lehallgatni DVR-készülékei tulajdonosainak felhasználói szokásait és az így gyűjtött adatokat kiszolgáltatni a döntés meghozatalát kérő stúdiók és televíziós csatornák számára.

0

Az AT&T érdeklődik a KPNQwest európai hálózata iránt

2002. június 4. 19:56

[WSJ] A KPNQwest tegnap megerősítette, hogy az egyesült államokbeli telekommunikációs óriás AT&T tárgyalásokat folytat a csődbe jutott holland cég egyes vagyontárgyainak felvásárlásáról, adta hírül tegnap a The Wall Street Journal . A lap értesülései szerint az AT&T korábban kész lett volna a nehézségekkel küzdő adatszolgáltató vállalat egészének felvásárlására is, ám miután az a múlt hét péntekén csődöt jelentett, az AT&T kihátrált a tárgyalóteremből és immár csupán a cég Európát behálózó optikai hálózatának egy részére tartana igényt.

0

A Flextronics a vártnál gyengébb negyedéves eredményekre számít

2002. június 4. 19:05

[EBN] A világ harmadik legnagyobb, elektromos berendezéseket előállító szerződéses gyártója, a Flextronics International tegnap figyelmeztetést adott ki, melyben jelezte, a jelenlegi negyedévben nem lesz képes elérni a Wall Street-i elemzők által prognosztizált profit- és bevételvárakozásokat. A vártnál gyengébb eredmények mögött a technológiai és kiváltképpen a telekommunikációs szektorban már hosszú ideje tapasztalható gyenge költési hajlandóság áll.

0

Már Európában is kapható az ABIT MediaXP bővítő

2002. június 4. 12:10

Franciaországban már kapható az ABIT AT7 és IT7 MAX alaplapokkal kompatibilis MediaXP bővítőegység, amely minden bizonnyal hamarosan a hazai boltok polcain is elérhető lesz. Az eszközért 80 eurót, azaz nem egészen 20 ezer forintot kérnek.

0

A hitelezők kezébe került a Hynix Semiconductor

2002. június 4. 11:22

A világ harmadik legnagyobb memóriagyártójaként jegyzett dél-koreai Hynix Semiconductor hitelezői átvették a vállalat irányítását: a hitelező bankok mintegy 2,47 milliárd dollár adósságállományt cseréltek tőkerészre, ezzel a csődközeli helyzebne jutott vállalat 80 százaléka került a kezükbe.

0

Nem lesz állami támogatás az interneteléréshez

2002. június 4. 09:49

[HWSW - sajtókörkép] Elsősorban a Hírközlési Törvény módosításával, a távközlési liberalizáció felgyorsításával kívánja megfékezni az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) az internetelérés júlistól várható drasztikus költségnövekedését -- adta hírül az Index , a minisztérium tegnapi satótjékoztatójára hivatkozva. Kovács Kálmán miniszter nem tartaná jó ötletnek az állami kompenzációt, mivel ez nem ösztönzi a szolgáltatókat olcsóbb megoldások kidolgozására.

0

Computex: új mobil grafikus processzort jelentett be az S3 Graphics

2002. június 3. 23:55

A ma megnyílt Computex 2002 szakmai kiállításon jelentette be az S3 Graphics új mobil grafikus megoldását, mely a hangzatos AlphaChrome néven kerül forgalomba. A cég állítása szerint az új mobil megoldás nagyobb teljesítményt nyújt, mint az ATI Radeon 7500 chipje.

0

Három olcsó mp3-lejátszó az e.Digital kínálatában

2002. június 3. 22:59

Az egyesült államokbeli e.Digital bejelentette hordozható mp3-lejátszóinak új generációját. A három Odyssey készülék mindegyike beépített flash memóriában tárolja a zeneszámokat, míg további 128 Mbyte tárolókapacitás igénybevételére is alkalmas a SmartMedia bővítőslotnak köszönhetően.

0

Transmeta Crusoe processzorra épülnek a HP Tablet PC számítógépei

2002. június 3. 11:23

Az alacsony fogyasztású Crusoe processzorairól ismert amerikai Transmeta hatalmas lépést tett afelé, hogy a hazai piacon is elfogadottá váljon. A vállalat termékeit eddig szinte kizárólag csak japán notebook-gyártók használták, azonban a Hewlett-Packard bejelentette, hogy az idén megjelenő Tablet PC számítógépeit Transmeta Crusoe processzorok köré építi.

0

Angol nyelvű útikalauz a PannonW@P-on

2002. június 2. 19:34

[PannonGSM] Egyedülálló szolgáltatással köszönti a Pannon GSM az idei idegenforgalmi szezont. Az egyik legnépszerűbb angol nyelvű turisztikai kiadvány, a Budapest Pocket Guide teljes terjedelmében felkerült a PannonW@P-ra. A világszerte nagy elismerésnek örvendő zsebkönyv mobilra adaptált változata révén a hazánkba látogató külföldiek a nap huszonnégy órájában átfogó információkhoz juthatnak a fővárosról és Magyarországról, a történelmi áttekintéstől kezdve a közlekedési tudnivalókon át a legjobb éttermekig.

0

Csődöt jelentett a holland KPNQwest

2002. június 2. 18:21

Az anyagi gondokkal küzdő és Európa legkiterjedtebb optikai adatátviteli hálózatát üzemeltető holland KPNQwest NV pénteken csődöt jelentett és várhatóan értékesíteni fogja vagyontárgyait, adta hírül a hétvégén a The Wall Street Journal . Az ügyhez közelálló források a lap értesülései szerint arról számoltak be, hogy a cég hitelezői immár nem bíznak abban, hogy az AT&T időben a cég megsegítésére siethetne, ezért feltehetően részenként fogják értékesíteni a vállalatot.

0

A világbajnokság SMS-ben, WAP-on és MMS-ben a Westelnél

2002. június 1. 11:14

[Westel] A tegnap kezdődött labdarúgó vb eredményeiről SMS-ben, WAP-on és MMS-ben is tájékozódhatnak a Westel előfizetői. Magyarország legnagyobb mobilszolgáltatójának közel 2 millió 900 ezer ügyfele semmiről sem maradhat le, így most a foci vb-ről sem.