:

Szerző: Barna József

2002. július 4. 20:16

A Cisco internetes szupersztrádát épít az olasz nagyvárosokban

[NetAktív] Több mint 100 000 milánói háztartásban vehetik igénybe azt a Cisco technológián alapuló szélessávú (10 mbit/másodperc adatátviteli sebességű) hang-, adat- és mozgókép-szolgáltatást, amelyet Európa egyik első szélessávú szolgáltatója, a FastWeb kínál a hangszolgáltatás díjának megfelelő árú multimédiás szolgáltatáscsomagként.

[NetAktív] Több mint 100 000 milánói háztartásban vehetik igénybe azt a Cisco technológián alapuló szélessávú (10 mbit/másodperc adatátviteli sebességű) hang-, adat- és mozgókép-szolgáltatást, amelyet Európa egyik első szélessávú szolgáltatója, a FastWeb kínál a hangszolgáltatás díjának megfelelő árú multimédiás szolgáltatáscsomagként.

A szolgáltatást igénybe vevők otthonról, akár számítógép nélkül internetezhetnek, küldhetnek és fogadhatnak elektronikus leveleket, tévézhetnek, vagy kölcsönözhetnek videofilmeket a FastWeb videoszerveréről. "Egyedülálló szolgáltatásaink biztosítéka a Cisco nyújtotta nagy teljesítményű Ethernet-hálózat" -- mondta Guido Garrone, a FastWeb Network üzemeltetési igazgatója. "A nagysebességű (10 Mbps) internet-hozzáférés nagy sikert aratott. Legnépszerűbb szolgáltatásunk ugyanakkor a Video on Demand szolgáltatás, amely lehetővé teszi, hogy a nézők tetszőleges időpontban lehívják az általuk választott videofilmeket, anélkül, hogy el kelljen menniük egy videotékába. A lehívott filmek 24 órán át rendelkezésükre állnak, és éppúgy megállíthatók, előre vagy visszajátszhatók, mint a videokészülékek esetében."

A FastWeb szolgáltatásai nem kizárólag a személyi számítógépre épülnek, hiszen a cég elképzelése szerint a rendkívül széles körben elterjedt tévékészülék lehet a képalapú hálózati kapcsolat fő eszköze.

A Fastweb, valamint leányvállalata, a Metroweb, 1999-ben alakult az AEM milánói közműszolgáltató vállalat, valamint Olaszország vezető szélessávú távközlési és médiaszolgáltatója, az e.Biscom vegyes vállalataként. Az AEM infrastruktúrájára építve hozta létre a Metroweb a nagyvárosi hálózat alapjául szolgáló száloptikás kábelhálózatát.

A FastWeb szolgáltatásának létrehozásakor számos vezető technológiai szállítót versenyeztetett. A követelmény egy olyan szolgáltatói szintű hálózati megoldás volt, amely megbízható, végponttól végpontig terjedő szolgáltatást nyújt a lakossági és a vállalati felhasználók számára egyaránt. A választás az IP (Internet Protocol) alapú technológiára esett, amely képes a hang-, kép- és adatszolgáltatások integrálására. "A Cisco Systems mint fő technológiai partner kiválasztása egyenesen következett az IP-technológia területén elfoglalt vezető pozíciójából" -- mondta Alberto Trondoli, a FastWeb Network műszaki igazgatója. "A Cisco nem csak a berendezéseket szállította, de támogatást nyújtott a megoldás kialakításában is."

A tartalmat az eBiscom csoport tulajdonában lévő két vállalat szállítja: az e.BisMedia híreket, filmeket és szórakoztató programokat biztosít, a RaiClick, az olasz állami tévéadóval alapított vegyes vállalat pedig az interaktív televíziózás úttörőjeként Video on Demand szolgáltatást indít útjára, amely a rendelkezésre álló sávszélesség és a RAI gazdag tartalomkínálatának minden előnyét kihasználja.

A FastWeb következő szolgáltatása a tervek szerint a szintén alacsony áron kínált, teljes képméretű videokonferencia-szolgáltatást nyújtó kétirányú videotelefon lesz. Ugyanakkor a szolgáltatás további olasz nagyvárosokban, Bolognában, Genovában, Nápolyban, Rómában és Torinóban is elérhetővé válik.

A FastWeb Network a hang-, mozgókép- és adatinformáció integrálására IP- (Internet Protocol) platformot alkalmaz. A Metroweb nagyvárosi gerinchálózatára való csatlakozáshoz minden telephelyen (point of presence, POP) Cisco 12000 sorozatú útválasztókat használnak. Útválasztók biztosítják az összeköttetést a Telecom Italia nyilvános hálózatával.

A Cisco Catalyst 6000 berendezéscsalád kapcsolóival a POP-ok "a lakóterületeken található mini-POP"-okhoz is kapcsolódnak. A mini-POP-októl a minden épület alagsorában megtalálható Cisco Catalyst 3524 kapcsolókig a FastWeb üvegszálas gyűrűket fektetett le. Az üvegszálas kábel ezután az épületen belül minden lakásig továbbhalad. A hálózat a lakáson belül egy Home Access Gatewayben (otthoni elérési útválasztó) végződik, amely a videoállomásoknak és PC-knek szélessávú kapcsolatot, valamint a hagyományos telefonkészülékekhez telefonkapcsolatot biztosít. A hangot a Home Access Gateway IP-hanggá (Voice over IP, VoIP) konvertálja.

A Cisco IP-s multicast-technológiája -- amely lehetővé teszi több videofolyam egyidejű, hatékony átvitelét a hálózaton -- leegyszerűsítette a mozgókép-szolgáltatást. A Cisco ezzel a technológiával biztosítja, hogy a FastWeb a hálózat túlterhelése nélkül személyre szabott tartalmat szállíthasson egyéni előfizetőinek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.