:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. július 26. 09:45

Továbbra is a Palm vezet a kéziszámítógépek piacán

A második negyedévben is a Palm vezette a kéziszámítógépek piacát, a vállalat részesedése 32,4 százalék volt -- derül ki az IDC jelentéséből. A Palm a tárgyidőszakban összesen 846 ezer kéziszámítógépet adott el, amely jelentősen kevesebb, mint az első negyedévben értékesített 1,27 millió darab.

A második negyedévben is a Palm vezette a kéziszámítógépek piacát, a vállalat részesedése 32,4 százalék volt -- derül ki az IDC jelentéséből. A Palm a tárgyidőszakban összesen 846 ezer kéziszámítógépet adott el, amely jelentősen kevesebb, mint az első negyedévben értékesített 1,27 millió darab.

A második számú gyártó a Compaqkal egyesült Hewlett-Packard volt, a cég 485 ezer készüléket adott el és 18,6 százalékos részesedést szerzett. A harmadik helyet a Clié kéziszámíógépeiről ismert Sony szerezte meg, a japán vállalat 250 ezer készüléket adott el, piaci részesedése 10 százalék volt.

A globális piac egykori második helyezettje, a Handspring csupán a negyedik helyet szerezte meg, a vállalat piaci részesedése 6,5 százalék volt. Ennek oka, hogy a cég újabban a Treo "kommunikátorokra" összpontosít, ezeket azonban az IDC nem sorolja a kéziszámítógépek kategóriájába, így a felmérésben nem vették számításba őket.

Az ötödik helyen a kizárólag a kínai piacra termelő Hi-tech Wealth lett, ezt a Sharp (4,3%), a Toshiba (3,8%) és a Research In Motion (3,4%) követi.

A világszerte eladott kéziszámítógépek száma az első negyedévhez képest 16 százalékot esett vissza. Szakértők szerint ennek oka egyfelől a gazdasági bizonytalanság, másfelől viszont az, hogy egyes felhasználók a Palm OS 5 operációs rendszerrel szerelt gépek piaci megjelenésére várnak, amely ősszel esedékes.

Az Egyesült Államok piacán a Palm 42,1 százalékos részesedést szerzett, miközben 558 ezer gépet adott el. A HP 228 ezer darab kéziszámítógép eladásával 17,2 százalék részesedést ért el. 175 ezer értékesített készülékkel a Sony (13,2%) a harmadik, a negyedik pedig a Handspring (134 ezer eladott gép, 10,1%). Az ötödik helyet 80 ezer eladott géppel és 6,1 százalékos részesedéssel a Research In Motion szerezte meg.

A Palm eladásai az Egyesült Államokban is jelentősen csökkentek, az első negyedévben a cég 811 ezer készüléket értékesített -- állítja az IDC. Az amerikai piacon a második negyedévben 1,3 millió kéziszámítógép talált gazdára, szemben az első negyedéves 1,7 millió darabbal.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 03:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.