Szerző: Barna József

2002. július 9. 20:44

A Dell nem gondolkodik a Lexmark felvásárlásán

[CNET] A Dell Computer működésért felelős vezérigazgatója ma cáfolta azokat az elemzői spekulációkat, melyek szerint a cég úgy kívánna betörni a nyomtatópiacra, hogy felvásárolja a Lexmark nyomtatógyártó céget. Kevin Rollins egyben megerősítette cége korábbi, második negyedéves eredményelőrejelzését.

[CNET] A Dell Computer működésért felelős vezérigazgatója ma cáfolta azokat az elemzői spekulációkat, melyek szerint a cég úgy kívánna betörni a nyomtatópiacra, hogy felvásárolja a Lexmark nyomtatógyártó céget. Kevin Rollins egyben megerősítette cége korábbi, második negyedéves eredményelőrejelzését.

Rollins egy befektetői konferencián elmondta, hogy a Lexmark felvásárlása "igen valószínűtlen". Amint arról hírt adtunk, egy elemző cég még májusban szellőztette meg azokat az értesüléseket, melyek szerint a világ második legnagyobb PC-gyártójaként jegyzett Dell erősen gondolkodik a jövedelmező nyomtatópiacra történő belépésen. Rollins ezt az értesülést se nem cáfolta, se nem erősítette meg.

A májusi hír felröppenése után elemzők találgatni kezdtek, vajon pontosan miként képzeli el a cég a nyomtatópiaci belépőt. Egyelőre természetesen nem tudni, hogy a Dell milyen konstrukcióban gondolkodik, hiszen számos stratégia képzelhető el. Ezek közé tartozik egy nyomtatógyártó cég felvásárlása, Dell márkanév alatt értékesített nyomtatók gyártásának kihelyezése, vagy a vezető gyártókkal kötött részesedési megállapodás is.

További izgalmas spekulációra adhat okot, hogy noha a Dell a világ leghatékonyabb PC-gyártója, amelynek az elhúzódó iparági visszaesés ellenére is sikerült piaci pozícióját erősíteni és nyereséget realizálnia, a cég egyben a legkonzervatívabb és legmegfontoltabb szereplő is a piacon. A Dell ugyanis sosem lépett be új piacokra mindaddig, amíg a piacot szabályozó szabványok és a vásárlási szokások nem váltak átláthatóvá. Jellemző, hogy a Dell története során csupán egyetlen vállalatot vásárolt fel, a ConvergeNetet, melynek működését azonban két év múlva fel is függesztette

Rollins egyben megerősítette cége korábbi pénzügyi előrejelzéseit. Mint mondta, a Dell sem tapasztalt iparági fellendülésre utaló jeleket a második pénzügyi negyedévben, de sikerült piaci részesedést szereznie konkurensei kárára.

A cég még májusban emelte meg szerény mértékben a második negyedévre vonatkozó pénzügyi várakozását. Eszerint 8,2 milliárd dolláros forgalom mellett 18 centes részvényenkénti nyereségre van kilátás. A Thomson Financial/First Call által megkérdezett elemzők is erre az eredményre számítanak. A tavalyi év hasonló időszakában a Dell 7,6 milliárd dolláros forgalom mellett 16 centes részvényenkénti nyereségről számolt be.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról