:

Szerző: Barna József

2002. július 19. 16:08

A Samsung a negyedév során megkétszerezte nyereségét

[Dow Jones] A Samsung Electronics ma hozta nyilvánosságra második pénzügyi negyedéves eredményeit. A cég a tavalyi év hasonló időszakához képest közel megduplázta nyereségét, elsősorban a memóriachipek, mobiltelefonok és televíziók kiemelkedő forgalmának köszönhetően.

[Dow Jones] A Samsung Electronics ma hozta nyilvánosságra második pénzügyi negyedéves eredményeit. A cég a tavalyi év hasonló időszakához képest közel megduplázta nyereségét, elsősorban a memóriachipek, mobiltelefonok és televíziók kiemelkedő forgalmának köszönhetően.

A dél-koreai óriáscég 1,92 billió wonos (1,63 milliárd dolláros) nyereségről számolt be, szemben a tavalyi év második negyedévének 876 milliárd wonos profitjával. A cég forgalma 9,94 billió wonra növekedett a tavalyi 8,02 billió wonról.

A Samsung félvezetőgyártó üzletágának második negyedéves forgalma 47%-kal (!) 3,24 billió wonra növekedett az előző évhez képest. Ezen belül a memóriachipek forgalma 34%-kal (!) 1,87 billió wonra, míg a nem memóriachipek forgalma 19%-kal 430 milliárd wonra emelkedett. S noha a DRAM chipek árai az utóbbi hetekben enyhén emelkedtek, a cég jelezte, hogy várakozásai szerint a harmadik negyedév során ismét árcsökkenésre lehet számítani. Érdemes megemlíteni, hogy a cég éves 4,88 billió wonos tőkeberuházási keretéből 4,09 billió won a félvezetőgyártó üzletágban kerül felhasználásra.

A cég telekommunikációs üzletága -- ide tartozik a mobiltelefon-gyártó részleg is -- 20%-kal, 2,77 billió wonra növelte forgalmát éves szinten. A digitális média üzletág bevétele 11%-kal 2,44 billió wonra emelkedett, míg a háztartási eszközöket gyártó divízió a tavalyinál 18%-kal magasabb, 1,06 billió wonos forgalmat produkált.

Egyben a cég közölte, hogy egy éven belül négy vállalatban szerzett piaci részét teljes egészében értékesíteni kívánja, hogy "megszabaduljon a szükségtelen vagyontárgyaktól." Az eladásra ítélt értékpapírok a következők: 23,53 millió darab Hanaro Telecom-részvény 121,7 milliárd won értékben; 4,26 millió Dacom-részvény 76,9 milliárd won értékben; 8,5 millió KorAm Bank-papír 95,6 milliárd won értékben és 800 000 Serome Technology-részvény 4,3 milliárd won értékben. A cég egyelőre arról nem határozott, hogy mikor és hogyan értékesíti az értékpapírokat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.