:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. július 31. 09:28

A második negyedévben az Intel 2 százalékponttal növelte piaci részesedését, főleg az AMD rovására

Az Intel a második negyedévben két százalékponttal növelte részesedését a processzorpiacon az első negyedévhez képest. A vállalat részesedése hat százalékponttal múlta felül a tavalyi második negyedéves szintet.

Az Intel a második negyedévben két százalékponttal növelte részesedését a processzorpiacon az első negyedévhez képest. A vállalat részesedése hat százalékponttal múlta felül a tavalyi második negyedéves szintet.

A világ legnagyobb processzorgyártója a második negyedévben a piac 82,8 százalékát szerezte meg -- derül ki a Mercury Research jelentéséből. Az első negyedévben az Intel piaci részesedése 80,8 százalék volt, a tavalyi második negyedévben pedig 77,1 százalék.

Az AMD részesedése eközben 2,6 százalékkal 15,6 százalékra csökkent. A cég a tavalyi második negyedévben még 21,8 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett. A VIA és a Transmeta is növelték eladásaikat, ez a két cég adja a fennmaradó 1,6 százalékot.

Amennyiben figyelmen kívül hagyjuk a Microsoft Xbox konzolba szerelt Intel processzorokat, a világ legnagyobb félvezetőgyártójának a piaci részesedése 81,7 százalékot tesz ki, az AMD-é pedig 16,5 százalékot.

A második negyedévben a vásárlók nemcsak az Intel processzorokat részesítették előnyben, hanem az olcsóbb alkatrészeket is -- áll a Mercury jelentésében. Az Intel és az AMD is több alsó kategóriás processzort (Celeront és Duront) értékesített, és a grafikus chipek gyártóinál is elsősorban az olcsóbb termékek domináltak. Még a monitorgyártók is arra panaszkodnak, hogy a vevők a régebbi, olcsóbb termékeket keresik -- mondta Dean McCarron, a Mercury vezető elemzője.

"Drámai elmozdulás történt az olcsóbb termékek irányába" -- mondta McCarron. A Mercury Research munkatársa szerint a változás hátterében csak részben áll a gyengélkedő gazdaság, emellett nyomós súllyal esik a latba, hogy a cégek igyekeztek megszabadulni raktárkészleteiktől. Ezért valószínűleg csak egyszeri jelenségről van szó, nem trendről, mondta McCarron.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.