Szerző: Barna József

2002. július 4. 17:24

A Siemens AG a világ legaktívabb feltaláló műhelyei között

A konszern az elmúlt évben világszerte 6330 szabadalmat jelentett be és mind a német, mind az európai szabadalmi hivatalnál első helyen áll e tekintetben. Aktivitásának okai kézenfekvőek: csak azok tudnak piacaikon vezető pozíciókat megszerezni és megtartani, akik a technológia éllovasai is -- mondta prof. Claus Weyrich, a Siemens igazgatóságának tagja és a központi Vállalati Technológia osztály vezetője június 4-i sajtóbeszélgetésén.

A konszern az elmúlt évben világszerte 6330 szabadalmat jelentett be és mind a német, mind az európai szabadalmi hivatalnál első helyen áll e tekintetben. Aktivitásának okai kézenfekvőek: "csak azok tudnak piacaikon vezető pozíciókat megszerezni és megtartani, akik a technológia éllovasai is" -- mondta prof. Claus Weyrich, a Siemens igazgatóságának tagja és a központi Vállalati Technológia osztály vezetője június 4-i sajtóbeszélgetésén.

A Siemens 56 000 kutató-fejlesztő munkatársa dolgozik 30-nál is több országban annak érdekében, hogy a vállalat a legújabb termékeket, rendszereket és szolgáltatásokat ajánlhassa ügyfeleinek. A cég jelenlegi forgalma több mint háromnegyed részben olyan termékekből származik, melyek ötévesnél újabbak. Az elmúlt üzleti évben a Siemens 5,6 milliárd eurót fordított K+F célokra.

Üzleti sikerei egyik lényeges tényezőjének tekinti az innovációk szabadalmi védelmét. Míg néhány évvel ezelőtt is a szabványok elsődleges funkciója a saját termékek másolás elleni védelme volt, manapság a globális verseny stratégiai elemeként tekintik azokat a Siemensnél, más szóval olyan "kemény valutának", melyet licenccsere-megállapodások keretében komplementer technológiák megszerzésére lehet beváltani.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról