:

eco@tech archívum - 2002 március

2002
március

0

24" képátlójú, 16:10 képarányú LCD monitor a Samsung termékpalettáján

2002. március 29. 16:20

[Lithium.it] Ugyan ki ne szeretne egy ilyen monitort az asztalára: keskeny, hatalmas, ráadásul a 16:9 képarányú DVD-filmek is tökéletesen nézhetők rajta. A Samsung SyncMaster 240T kijelző számítógépes monitorként és DVD-lejátszó vagy tv-tuner segítségével televízióként is kiválóan használható.

0

A VIA is kér egy szeletet a szórakoztatóelektronikai piac tortájából

2002. március 29. 15:42

[CDR-Info] A főként alaplapi chipkészleteiről ismert VIA Technologies merész terveket szövöget a cég jövőjéről. A Canaan projekt eredményeként hamarosan nem csak ezen termékeiről ismerhetjük meg a céget, a 2002-es évben várhatóan 40 milliárd dolláros nettó bevételt öt év alatt 100 milliárd dollárra szeretné növelni. A növekedést új termékek bevezetésével, új területek meghódításával képzelik el, ennek eredménye az is, hogy hamarosan akár VIA terméket is találhatunk kedvenc gyártónk DVD-készülékeiben.

0

A Unisys és a Microsoft együtt kampányol a Unix ellen

2002. március 29. 11:00

[CNET] A Unisys és a Microsoft a mai napon indítja útjára azt a reklámkampányt, amely a Unix operációs rendszerek ellen irányul. A Unisys 25 millió dollárt költ a megmozdulásra, a Microsoft által biztosított összeg nem nyilvános.

0

Kompatibilitási okok miatt csúszik a DivX-et támogató X-Card PC-kártya megjelenése

2002. március 29. 02:28

Elméletileg tegnap, azaz március 28-án kellett volna megjelennie a SigmaDesigns új DVD és MPEG-4 kártyájának, az X-Cardnak. Sajtóközlemény helyett azonban a várakozó közönség csak pletykákat kaphat, miszerint a Sigma elhalasztotta az X-Card piacra dobását igen egyszerű okból: a kártyának kompatibilitási gondjai vannak a DivX legújabb, 5-ös verziójával.

0

Megújult Benwin hangszórókészletek 6 dollártól

2002. március 29. 01:57

[3DSoundSurge] Az itthon egyáltalán nem ismert Benwin, multimédás hangszórókészleteket gyártó és forgalmazó cég -- több dizájndíj győztese -- bejelentette SmartSeries termékvonalának új tagjait. A frissített termékcsaládban a pár dolláros olcsó hangszóróktól indulva a drágább, jobb minőségű hangot megszólaltatókig garantáltan talál a vásárló olyat, mely megfelel a pénztárcájának és igényeinek.

0

Új módszerekkel akár 15 percre is csökkenhet az akkumulátorok feltöltési ideje

2002. március 29. 01:20

A Rayovac Corporation ma bejelentett újratöltési technológiájával a hordozható készülékekben, notebookokban használt akkumulátorok töltési ideje jelentősen csökkenthető az eddig elképzelhetetlennek tartott 15 perces, sőt, rövidebb időtartamra. A szabadalmaztatott I-C3 (In-Cell Charge Control) technológia a töltés vezérlését magában a töltendő akkumulátorban helyezi el, míg a jelenlegi megoldásokban a töltő elektronikája látja el ezt a feladatot.

0

Walter Hewlett csalás gyanúja miatt beperelte a Hewlett-Packardot

2002. március 28. 16:51

Walter Hewlett, a Hewlett-Packard egyik alapítójának fia, a vállalat igazgatótanácsának tagja a Delaware Állami Törvényszéken beperelte a vállalatot, ugyanis szerinte a cég illegálisan jutott szavazatokhoz a március 19-i részvényesi gyűlésen. A szóban forgó eseményen a HP tulajdonosai arról határoztak, a Hewlett-Packard egy 20 milliárd dolláros részvénycserés ügylet keretében felvásárolja-e a Compaq Computert.

0

Hordozható audiolejátszót mutat be a Sanyo

2002. március 28. 13:56

[NikkeiBP] A Sanyo Electric ma jelentette be, hogy április 21-én megkezdi SSP-PD20 típusjelű hordozható audiolejátszójának forgalmazását. A DiPly néven is ismert készülékben 128 Mbyte flash memória áll rendelkezésre a WMA, MP3 és a Dolby által kifejlesztett Advanced Audio Coding (AAC) formátumú tömörített zenefájlok tárolására.

0

A világ harminc legnagyobb félvezetőgyártója

2002. március 28. 13:21

[Silicon Strategies] A 2001-es iparági recesszió idején az amerikai félvezetőgyártók csak minimális mértében növelték forgalom szerinti részesedésüket a globális félvezetőpiacon -- áll az iSuppli Corp. jelentésében.

0

Változások az Ericsson igazgatótanácsában

2002. március 28. 12:58

Az Ericsson éves közgyűlése megválasztotta Peter L. Bonfieldet, Lena Torellt és Michael Treschowot az igazgatótanács új igazgatóinak. Az új igazgatótanács Michael Treschowot nevezte ki elnökének. Tom Hedelius és Marcus Wallenberg továbbra is alelnökök maradtak. Lars Ramqvistet az Igazgatótanács Tiszteletbeli Elnökének nevezte ki.

0

Következő generációs kábeltelevíziózáshoz nyújt technológiát a hét vezető gyártó közös cége

2002. március 28. 02:23

[CDR-Info] Hét vezető szórakoztatóelektronikai készülékeket és videofeldolgozással kapcsolatos technológiát fejlesztő cég tegnap jelentette be, hogy létrehozták a japán e-BOX Corporationt, mely következő generációs kábeltelevíziós, on-demand és interaktív-tv szolgáltatásokat nyújtó megoldásokat fog tervezni és kivitelezni. A tokiói bázisú közös konzorciumot a következő cégek hozták létre: Pioneer, Sharp, National Semiconductor Corporation, Sigma Designs és a CMC Magnetics. A projektben részt vesz még az iVAST szoftverfejlesztő és a Modern VideoFilm Inc tartalomszolgáltató cég is.

0

Kubában tiltólistán a számítógépek

2002. március 27. 21:12

[Wired] A kubai kormány rendelkezésben tiltotta meg, hogy az ország lakosai számítógépeket vagy kiegészítőket vásárolhassanak. A határozat értelmében magánszemély kizárólag akkor vásárolhat ilyen eszközöket, ha igényét alapos indokokkal támasztja alá és vásárlás kérelmét jóváhagyja a Belkereskedelmi Minisztérium.

0

Hamarosan megvásárolható az AOpen 40x CD-írója

2002. március 27. 19:54

Az AOpen ma jelentette be CRW4048 típusjelű CD-újraíró meghajtóját. A készülék 40-szeres sebességgel írja a CD-R, 12-szeressel a CD-RW lemezeket, míg 48-szoros CD-lejátszóként használható. A 40-szeres írási sebességnek köszönhetően egy CD-R lemez megírása két percnél is kevesebb időt vesz igénybe.

0

A Pioneer csökkentette DVD-R, DVD-RW lemezei árát

2002. március 27. 14:54

[CDR-info] A Pioneer Electronics (USA) bejelentette, hogy árcsökkentést hajt végre írható és újraírható DVD-médiái körében. Az egyszer írható, általános felhasználásra szánt DVD-R lemez 5.99 dolláros ajánlott áron kerül az üzletekbe, míg az újraírható DVD-RW lemez ára 9.99 dollár lesz. Mindkét média 4,7 GB adat tárolására alkalmas.

0

Az Ericsson 2,5G mobilkészülék-platformokra vonatkozó szerződést írt alá a GVC Corporationnel

2002. március 27. 13:30

A tegnap bejelentett megállapodás értelmében az Ericsson 2,5G (GPRS) mobilkészülék-platformokat szállít majd a tajvani GVC Corporation számára. A GVC Corporation, a szórakoztatóelektronika és a mobiltelefonok piacának jelentős szereplője, készülékfejlesztési és -gyártási tevékenységében használja majd az Ericsson Mobile Platforms csúcstechnológiájú mobilplatformjait.

0

Új stratégiától várja a SONICblue ReplayTV 4000 digitális felvevő termékének sikerét

2002. március 27. 13:04

A SONICblue tegnap új értékesítési stratégiát jelentett be ReplayTV 4000 digitális videofelvevő (DVR) termékével kapcsolatban. A készüléket ezentúl sokkal több helyen vásárolhatjuk meg, új disztribúciós csatornákon keresztül jut el a potenciális fogyasztóhoz. Lényegében bármilyen komolyabb szórakoztatóelektronikai eszközöket árusító bolt, szaküzlet forgalmazhatja majd a kicsit magasabb árkategóriába tartozó, merevlemezre rögzítő készüléket. A cég online boltja mellett az Amazon.com is felveszi árucikkei közé.

0

Az Indexé lett az Internetto

2002. március 27. 12:44

Az Index és az EuroWeb együttműködési megállapodást kötött, melynek alapján az Internetto on-line magazin megjelenítési jogai a jövőben az Index.hu Rt.-t illetik meg.

0

További elbocsátások várhatóak az EMC-nél

2002. március 27. 12:04

[WSJ] Az EMC várhatóan újabb elbocsátásokra kényszerül az adattárolási rendszerek iránti gyenge kereslet kompenzálása érdekében, állítják elemzők.

0

A Handspring 50 dollárral felemelte a Treo kommunikátor árát

2002. március 27. 10:21

[CNET] A Handspring bejelentette, hogy 50 dollárral megemeli a Treo kommunikátor árát. Az április 2-án életbe lépő árváltozás csak azokat érinti, akik mobiltelefonos előfizetés nélkül vásárolják meg a készüléket. A Treo 549 dollár helyett 599 dollárba kerül majd.

0

Kapható a Teac 40x-es CD-írója

2002. március 27. 01:17

A TEAC bejelentette, hogy kapható legújabb, 40x-es írást, 12x-es újraírást és 48x-os olvasást támogató CD-írója. A jelenleg elérhető leggyorsabb CD-írók egyike a TEAC új modellje, bár nem a legelső. Az író mellé teljes szoftverkörítést is kapunk, mellyel adat- és audio-CD--t, MP3-CD-ket írhatunk könnyen és egyszerűen.

0

1,6 GHz-es mobil Pentium 4 processzorra épülő notebookot mutatott be a Fujitsu

2002. március 27. 00:48

A Fujitsu PC Corporation részlege tegnap bejelentette, hogy kapható a cég első Intel Pentium 4-M mobil processzorral szerelt gépe a LifeBook C Series termékvonalra alapozva. Az új, 1,6 GHz-es processzorral szerelt, Intel 845MP chipkészletre épülő Fujitsu LifeBook C notebook továbbfejlesztett multimédiás képességekkel rendelkezik, újdonságához mérten alacsony áron. A noteszgép 1,999 dolláros induló áron lesz elérhető.

0

Telefonbeszélgetés beszéd nélkül

2002. március 26. 20:54

[PCWorld] A japán NTT DoCoMo kutatási és fejlesztési részlege olyan technológia kifejlesztésén dolgozik, melynek segítségével a felhasználók anélkül beszélhetnek mobiltelefonjaikon, hogy egy hangot is hallatnának, jelentette be ma a cég.

0

A Vivendié lesz az Index és az Internetto?

2002. március 26. 14:42

A Vivendi Telecom Hungary (VTH) és a Webigen Rt. tulajdonosai stratégiai együttműködés keretében közös céget hoznak létre a VTH kisebbségi (33 százalékos) részvételével. Az új cég létrehozásával -- mely Webigen Rt.-ként folytatja működését -- a tulajdonosok elsődleges célja, hogy erősítsék jelenlétüket az internetes piacon, és közös termékek fejlesztésével, infrastrukturális, üzemeltetési és fejlesztési képességek birtokában ügyfeleiknek integrált internetes szolgáltatásokat kínáljanak.

0

Az Intel jelentősen csökkenti mobil Pentium 4 processzorainak árát

2002. március 26. 13:47

A kereslet növelése érdekében az Intel úgy határozott, hogy májusban jelentősen csökkenti mobil Pentium 4 processzorainak árát. Az árcsökkentés nyomán az azonos órajelű Pentium 4 lapkák asztali és mobil változatai között mindössze 50-90 dollár lesz az árkülönbség, szemben a mostani 200-400 dollárral.

0

Mobiltelefon 5,8 millió forintért: piacon a Vertu első modelljei

2002. március 26. 13:30

A luxustelefonokat gyártó Nokia-leányvállalat, a Vertu megkezdte első készülékeiek forgalmazását. A gyártó kínálatában jelenleg összesen öt mobiltelefon található, amelyek funkcióikat és formájukat tekintve teljesen megegyeznek, egyedül a felhasznált anyagok különböztetik meg őket egymástól.

0

Elsőként csapott le a rendőrség illegális DVD-másolókra az USA-ban

2002. március 26. 10:35

[CDR-Info] Egy illegális DVD-másoló lakásra csapott le New Yorkban a rendőrség az elmúlt hét péntekén, közölte a kiadókat tömörítő szövetség a sajtóval tegnap. A rendőrségnek a Motion Picture Association of America (MPAA) szövetség segített a Bronx negyedben található lakásban folytatott illegális tevékenység lefülelésében. Az utóbbi években egyre több rajtaütést hajtott végre a rendőrség illegális adathordozók, VHS-kazetták, CD-lemezek másolóin, de ez az első eset, hogy DVD-lemezek másolását sikerült lefülelni.

0

A Solectron gyenge eredményekkel zárta legutóbbi pénzügyi negyedévét

2002. március 26. 08:29

[EB News] A világ legnagyobb szerződéses gyártója, a Solectron pénteken bejelentette a március 1-jén végződött, második pénzügyi negyedéves eredményeit. A cég 126 millió $-os (részvényenként 19 centes) nettó veszteséget ért el, szemben az előző év hasonló időszakában elért 121,9 millió $-os (részvényenként 18 centes) nettó nyereséggel.

0

A Constellation 3D fluoreszkáló optikai lemeze akár 21 réteget is tartalmazhat

2002. március 26. 03:01

A Fluorescent Multilayer Disc (FMD) and Card (FMC) technológiákat fejlesztő Constellation 3D bejelentette, hogy végzett a többrétegű High Definition TV (HDTV) FMD ROM lemezek fejlesztésével. Ezek az új, fluoreszkáló lemezek 5 vagy több réteget alkalmaznak a tavaly augusztusban bejelentett egyrétegű verzióval ellentétben. Sajnos a sajtóközlemény nem szól a többrétegű lemezek pontos kapacitásairól, de a cég weblapja szerint 25-140 GB, de akár 1 TB (terrabyte) kapacitás is elérhető egyetlen lemez használatával.

0

Áprilistól kapható a SonicBlue RioVolt SP50 MP3-CD hordozható lejátszója

2002. március 26. 02:42

[Clubic.com] A SonicBlue áprilisban jelenteti meg új MP3-lejátszóját, a RioVolt SP50 CD-MP3 walkmant. Az írható és újraírható lemezekkel, audio-CD-vel és MP3 állományokkal kompatibilis lejátszó az ID3 információkat is képes megjeleníteni kijelzőjén. Képességei megegyeznek az előd modellével, beépített memóriája 120 mp-es rázkódás elleni védelmet nyújt.

0

Műhold kézbesíti a távoli jövőnek szóló üzenetünket

2002. március 25. 22:07

Meglehetősen szokatlan ötlettel állt elő egy francia non-profit szervezet: interneten keresztül várják és gyűjtik össze emberek ezreinek üzeneteit, és az így felhalmozódó levélgyűjteményt némi útravalóval együtt jövőre egy műhold segítségével föld körüli pályára állítják. A műhold és az üzenetek a fellövés után nagyjából 50.000 évvel térnek vissza bolygónkra.

0

Pannon GSM: vállalati telefonhálózat mobil alapokon

2002. március 25. 21:01

Miközben a magánfelhasználók körében a mobiltelefon egyre nagyobb előnyre tesz szert a hagyományos, vezetékes telefonokkal szemben, a vállalatok ez idáig csak töredékeiben használhatták ki a GSM technológiában rejlő lehetőségeket. A Pannon GSM a Nokiával karöltve ezért egy olyan, mobiltelefon alapú virtuális alközpontrendszert fejlesztett ki elsőként Magyarországon, amely rugalmas, intelligens és költséghatékony megoldást kínál a cégen belüli telekommunikációra.

0

Újabb NVIDIA-alkalmazottat talált bűnösnek a bíróság

2002. március 25. 18:44

Az ügyben eljáró szövetségi bíró bűnösnek találta az NVIDIA egyik mérnökét értékpapírokkal elkövetett csalás, a hatóság félrevezetése és a vizsgálat akadályoztatása bűntettében. A 29 éves, indiai származású Atul Bhagat egyike a Santa Clara-i, grafikus chipeket tervező és forgalmazó cég azon 11 alkalmazottjának, akiket tavaly bennfentes kereskedelemmel vádolt meg az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC).

0

Végre az amerikai boltokban a Handspring Treo

2002. március 25. 15:10

A Handspring bejelentette, hogy immáron az amerikai üzletekben is kapható PDA-telefonja, a Treo. A készülék a Best Buy, Staples, CompUSA, Frys Electronics, J&R üzletekben vásárolható meg.

0

Panasonic CD-lejátszó SecureDigital kártyaolvasóval

2002. március 25. 12:39

Újabb modellel egészítette ki hordozható CD-játszóinak családját a Panasonic. Az első látásra meglehetősen szokatlannak tűnő készülék számos érdekes újdonságot vonultat fel, ezért is említjük meg.

0

Michael Dell nem tart a kínai Legend Holdingstól

2002. március 25. 08:45

[CNET, Reuters] A világ első számú PC-gyártójának elnök-vezérigazgatója pénteken Hongkongban elmondta, hogy nem tart attól, hogy Kína legnagyobb PC-gyártója, a Legend Holdings átvenni készül a Dell made-to-order (rendelésre készül) modelljét annak érdekében, hogy megvédje magát a Delltől a világ egyik legnagyobb PC-piacán.

0

Finnországban szeptemberben debütál a harmadik generációs mobiltelefónia

2002. március 24. 15:32

[Wall Street Journal] A Sonera Corp. pénteken jelentette be, hogy tervei szerint szeptember 26-án fogja elindítani Finnország első kereskedelmi 3G (harmadik generációs) mobiltelefon-szolgáltatását. A Sonera bejelentése szerint a szolgáltatás eleinte csak az ország egyes részeiben lesz elérhető.

0

Bluetooth-vezérlő az MSI új alaplapjain

2002. március 24. 14:38

A tajvani MSI a héten büszkén jelentette be, hogy az alaplapgyártók között elsőként fog a jövőben megjelenő, asztali számítógépekbe szánt alaplapjaira Bluetooth vezeték nélküli hálózati vezérlőt integrálni. A Bluetooth Kittel ellátott lapok az MSI PC2PC Bluetooth logót viselik majd, és az alább látható alkatrészeken kívül a WIDCOMM Bluetooth Protocol Software for Windows alkalmazást is megkapjuk melléjük.

0

Fertőz Bill Clinton karikatúrája

2002. március 24. 14:18

A héten újabb e-mailféreg ütötte fel a fejét internet-szerte. A Microsoft Outlook levelezőprogramon keresztül terjedő rosszindulatú üzenet a már ismert MyLife vírus újabb változatát, a MyLife.B néven katalogizált kódot tartalmazza, mely futtatása esetén törölheti a fájlokat háttértárolóinkról.

0

48x-os CD-író a Verbatimtól

2002. március 24. 10:38

[Clubic.com] Az írható és újraírható CD-lemezeiről, médiáiról ismert Verbatim bejelentette, hogy megkezdte két új CD-írója szállítását. Az írók 32x-esen és 40x-esen vésik az 1x írható lemezeket, az újraírhatókat 10x-esen írják, az olvasást pedig maximum 48x-os sebességgel képesek megoldani, persze csak a lemez végén. Az írókban 2 MB átmeneti tár található, átlagos hozzáférési idejük 100 ms.

0

Saját portált indított a Vivendi

2002. március 22. 20:45

Univerzum néven saját portált indított a Vivendi Telecom Hungary. A portál két jól elkülöníthető részből áll: a mindenki számára elérhető, ingyenes portálból és egy exkluzív, magas színvonalú szolgáltatásokat kínáló előfizetői szekcióból, amely egyelőre még csak a Vivendi-ügyfelek részére hozzáférhető.

0

Informatikai tervek az ellenzéktől

2002. március 22. 17:54

Minisztériumi szintre kívánja emelni a kormányzati informatikát Medgyessy Péter. A szocialista kormányfőjelölt terve szerint egy kis létszámú, szakmai tudását a kormányzati munkában is érvényesítő minisztérium foglalkozna a kormányzat informatikai kérdéseivel.

0

Vodafone vagy V-fon: harc a névért

2002. március 22. 16:43

A napokban napvilágot látott hír szerint a Szabadalmi Hivatal a V.R.A.M. Rt-nek adott igazat abba a vitában, mely a Vodafone kezdeményezésére indult a V-fon név használata miatt. A Vodafone álláspontja szerint a Vivendi távközlési szolgáltatásait fedő V-fon név megtévesztő, az ügyfelek összekeverhetik a Vodafone névvel. Érvei alátámasztására a Vodafone felidézte, hogy átlagosan havonta mintegy 30-40 esetben szembesülnek azzal, hogy az ügyfelek keverik a két céget: ez a Vodafone-hoz befutó, vezetékes telefonnal kapcsolatos megkeresésekben (a Vodafone csak a mobil távközlési piacon van jelen), s -- ritkábban -- V-fon telefonszámla Vodafone-hoz való átutalásában merül ki.

0

Egy évnyi veszteséges működés után ismét nyereséges a Palm

2002. március 22. 11:16

[WSJ] A kéziszámítógépeket gyártó Palm tegnap tette közzé a március 1-jén véget ért harmadik pénzügyi negyedévre vonatkozó eredményeit. A Santa Clara-i cég egy évnyi veszteséges működés után szerény nyereséget könyvelhetett el a negyedévben, ami a korábban kezdeményezett átszervezés sikerét mutatja.

0

Jelentősen csökkent a Micron vesztesége

2002. március 22. 10:40

[Dow Jones] A Micron Technology, a világ második legnagyobb memóriagyártója a második pénzügyi negyedévben jelentősen tudta csökkenteni veszteségeit, ami részben annak köszönhető, hogy a cég kilépett a PC-k piacáról. A február 28-án véget ért negyedév eredményeit tegnap tette közzé a cég.

0

A Pioneer bejelentette negyedik generációs DVD-íróját

2002. március 21. 22:27

[3DSoundSurge] A nagy sikerű DVF-A03 után a Pioneer Electronics bejelentette legújabb DVD-íróját, a DVR-A04 modellt. Az új író DVD-R, DVD-RW, CD-R és CD-RW lemezeket éget, ráadásul jóval alacsonyabb áron debütál, mint az előd modell bő egy évvel ezelőtti megjelenésekor. Az újabb generációs készülék 499 dollárba fog kerülni.

0

Két távmunkával kapcsolatos portál is megkezdte működését

2002. március 21. 17:45

Bemutatta ma induló, a távmunka elterjedését segítő portáljait az In-Forrás XXI. Kht. A www.tavmunkaportal.hu olyan információkat közöl, amely segíti a távmunkával kapcsolatos tudnivalók, lehetőségek, szabályok minél sokoldalúbb megimerését, míg a www.tavmunkapiac.hu lehetőséget biztosít a távmunkával dolgozni vagy dolgoztatni kívánók számára, hogy egymásra találjanak.

0

Idén már nem várható Magyarországon a harmadik generációs mobiltender kiírása

2002. március 21. 17:34

[ eKormányzat ] Idén már nem dönt a kormány a mobilkommunikáció harmadik generációs rendszerének, az UMTS-nek a kiírásáról -- adta hírül a Kormányzati Portál. A Miniszterelnöki Hivatal minisztere, Stumpf István sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy nem is érzik, hogy a mobilszolgáltatók nyomást gyakorolnának az UMTS tender kiírása érdekében.

0

Acer helyett Benq

2002. március 21. 14:29

Magyarországon sem ismeretlenek az Acer beviteli eszközei, különösen billentyűzetekkel, egerekkel és lapolvasókkal lehet találkozni az üzletek polcain. A jövőben azonban más néven kell keresnünk őket a boltokban.

0

24x-es sebességet támogató, USB 2.0 felületű, külső CD-író a Philipstől

2002. március 21. 14:08

A Philips új, külső, JackRabbit termékcsaládba tartozó CD-írója 24x-es CD-írásra képes az USB 2.0 felület 480 MBit/s sebességű átvitelének köszönhetően. Az író természetesen az USB 1.1-es verzióval is kompatibilis, csökkentett írási sebességet támogatva. A készülék segítségével kevesebb, mint 5 perc alatt készíthető el egy 650 MB-os lemez. A hordozható CD-író ideális lehet notebookok, asztali PC-k számára, időszakos és más helyen történő adatmentési, archiválási feladatokra.

0

Lézeres virtuális billentyűzet: sci-fi filmbe illő kiegészítő a Siemenstől

2002. március 21. 03:21

[MobiGeeks] A tegnapi napon végetért hannoveri CeBIT kiállításon mutatta be a Siemens Procurement Logistics Services legújabb kiegészítőjének prototipusát, amely egy igencsak különleges megoldású, teljes méretű virtuális billentyűzetben öltött testet. A billentyűzetet a VKB Inc. izraeli cég technológiájára építve fejlesztik, a VKB több saját szabadalmat is bejegyeztetett a technológiával kapcsolatban.

0

PalmOS alkalmazásokat is futtathatunk a Samsung legújabb SmartPhone mobiltelefonján

2002. március 21. 01:48

[Samsung] A trend lassan teljesen nyilvánvalónak látszik: a kéziszámítógépek szériafelszerelése lesz lassan a mobiltelefon. Vagy éppen fordítva? A Samsung CeBIT-en bejelentett új terméke, az SPH-i330 SmartPhone telefon is PDA funkciókkal rendelkezik, ráadásul kompatibilis a PalmOS szoftverekkel. A CDMA 800/1900/AMPS és CDMA2000 1X szabványokat támogató telefon méretei 125 x 57 x 18mm, súlya 150 g a tartozék akkumulátorral együtt.

0

Összekapcsolási szerződések: a Matáv megkezdi az egyeztetést a szolgáltatókkal, az Emitel ajánlatát elutasították

2002. március 21. 00:28

A Matáv megkezdi egyeztető tárgyalásait a társszolgáltatókkal az összekapcsolási szerződésekről. A távközlési óriás ezidáig csak a Vivendivel állapodott meg. A Vivendivel kötött megállapodás még a Hírközlési Törvény életbe lépése előtt született, s a törvényhez igazított módosításokkal maradt fent. A Matáv és a többi alternatív szolgáltató közti szerződés attól a referenciaajánlattól függ, mely a Hírközlési Döntőbizottság (HDB) előtt van, s néhány hónapra valószínűleg szükség lesz még, mire a HDB elfogadja azt. A Matáv terve szerint a HDB jóváhagyás előtt már megköti az összekapcsolási szerződéseket, s majd a későbbi döntés függvényében kiigazítja azokat. (A HDB a közelmúltban engedényezte viszont a Matáv előfizetői hurok átengedésére vonatkozó referenciaajánlatát). Egyúttal a távközlési vállalat közleményében jelezte azt is, hogy tovább folytatja egyeztető tárgyalásait az internetszolgáltatókkal a bevételmegosztás és a számlázás kérdéseiről.

0

Az Olympia Soundbug az asztallapból vagy a falból varázsol hangsugárzót

2002. március 20. 21:38

[CeBIT.de] Az Olympia által bemutatott, CeBIT-en demonstrált új audioeszköz képes falunkat, asztalunkat hangszóróvá alakítani. A bogár alakú Soundbug bármilyen kemény, sima felületre felhelyezhető, a haditechnikában használt technológia segítségével hangot bocsát ki a felület rezegtetésével. Az új technológia ára újdonsága ellenére nem is túlzóan magas, április végétől 29.99 angol fontos áron lesz megvásárolható az első modell.

0

Új szélessávú szolgáltató lépett a debreceni lakossági piacra

2002. március 20. 19:54

A PanaPhone Távközlési Rt. lakossági ügyfelek kiszolgálását célzó új, mikrohullámú alapú, de az előfizetői végponthoz kábelen vezetett internet-hozzásférési szolgáltatást indított SoHoNET néven. A cég több, mint egy éve kínálja internetszolgáltatását Debrecenben, ezidáig azonban csak vállalati ügyfeleik voltak, a közelmúltban indult SoHoNETet azonban kifejezetten egyéni előfizetőknek nyújtják.

0

Pókember a hálón lesz először látható

2002. március 20. 17:59

A május 3-án mozikba kerülő Pókember című film előzetesét hol máshol lehetne először elérni, mint a hálón? A Sony Pictures akciófilmjének kedvcsinálója elsőként az internetről lesz letölthető és csak ezután mutatják majd be a mozikban.

0

Ma megtörtént minden idők legnagyobb hazai spamkampánya

2002. március 20. 16:38

Sok hazai e-mailtulajdonos átkozhatta ma a profi spamküldőket (spam = kéretlen reklámlevél): több tízezernyi e-mail címre, így szerkesztőségünk valamennyi címére is befutott a koncert@koncert.hu feladótól egy e-mail, melyben egy márciusi politikai rendezvényre invitál az Emberarcú Politikai Kultúráert Alapítvany.

0

Újabb futurisztikus házi kedvencet mutatott be a Sony

2002. március 20. 16:10

[CNN, BBC] A Sony tegnap mutatta be a nagyközönségnek a világszerte igen népszerű Aibo robotkutya utódjának szánt robotembert, amely egyelőre a Csillagok háborúja rokonszenves bádogfiguráihoz hasonlatosan betűk és számok kombinációjából álló nevet kapott. A körülbelül 60 cm magas SDR-4X még ebben az évben a boltokba kerül.

0

Az ATi negyedéves profitja felülmúlta az elemzők várakozásait

2002. március 20. 12:45

Az ATi Technologies 17,6 millió dolláros, azaz részvényenkénti 7 centes nyereséggel zárta legutóbbi pénzügyi negyedévét. A cég felülmúlta az elemzők várakozásait, ugyanis a First Call/Thomson Financial által megkérdezett szakértők részvényenkénti 6 centes profitot jeleztek előre.

0

Elektronikus piactér a Magyar Posta Rt.-nél

2002. március 20. 09:03

A Magyar Posta Rt. (MP) postai elektronikus piacteret nyitott honlapján. A piactéren a MP mint beszerző jelenik meg, a szállítók meghívásos pályázatokban vehetnek részt, s a piactér eljárásai közül ebben a fázisban a tender és aukció kap hangsúlyt.

0

CeBIT: A TDK versenybe száll a DVD-R/RW-írók piacán is

2002. március 20. 02:24

[CeBIT.de] A TDK a CeBIT-en jelentette be, hogy csatlakozik a DVD-R/RW-írókat gyártó cégekhez, s júniusban saját DVD-írót fog prezentálni a nagyközönségnek. A TDK DVD-R/RW-írója DVD-R lemezeket 2,7 Mbyte/s, DVD-RW lemezeket 1x-es sebességgel fog égetni. Olvasáskor DVD-lemezeket 6x-os, CD-lemezeket 24x-es sebességgel kezel majd.

0

Az amerikai felnőtt lakosság 62 százaléka mobil

2002. március 19. 15:58

A Scarborough Research legfrissebb felmérése szerint 2001-ben az amerikai felnőttek 62 százaléka rendelkezett mobiltelefonnal, ami két év alatt 29 százalékos növekedésnek felel meg.

0

CeBIT: USB 2.0-ás csatlakozással rendelkező, 2,3 GB-os magnetooptikai meghajtót mutatott be a Fujitsu

2002. március 19. 12:23

[CeBIT.de] A Fujitsu által bemutatott külső adattároló eszköz 2 Gbyte adat tárolására alkalmas magnetooptikai (MO) technológiával. A meghajtó a számítógéphez USB 2.0 felületen kapcsolható, mely lehetővé teszi a technológiában rejlő maximális teljesítmény kiaknázását, hordozható mivolta ellenére. A CeBIT-en bemutatott 3,5-os meghajtó DynaMO2300-U2 típusjelzéssel kerül majd piacra.

0

Folyamatosan bővül a Pannon GSM lefedettség a budapesti metróban

2002. március 19. 12:12

A Pannon GSM műszaki szempontból talán legkülönlegesebb és legnagyobb kihívást jelentő munkája volt a budapesti metró GSM lefedettségének megteremtése. A telekommunikációs vállalat előfizetői immár négy éve a föld alatt is használhatják mobiltelefonjukat. Idén március folyamán újabb öt állomást kötnek be a főváros földalatti tömegközlekedését kiszolgáló GSM hálózatba, az év végére pedig teljessé válik a metró lefedettsége.

0

A HP részvényesei ma döntenek a Compaq felvásárlásáról

2002. március 19. 10:20

[CNET] Magyar idő szerint délután fél négykor nyílnak meg a cupertinói Flint Center ajtói, hogy a Hewlett-Packard részvényesei szavazhassanak a számítástechnika történetének legnagyobb akvizíciójáról, a Compaq 22 milliárd dollár értékű részvénycserés felvásárlásáról.

0

Tovább növelte az előnyét az EMC a tárolási szoftverek piacán

2002. március 19. 08:22

[CNET] A Gartner Dataquest legfrissebb jelentése szerint az EMC tovább növelte előnyét a tárolási szoftverek piacán, a cég ezzel egy időben bejelentette, hogy tervezik azon szoftverek upgrade-jét, amelyeket a Dell-EMC szövetség részeként készítenek.

0

CeBIT: ISO szabvány pontosítja a lapos kijelzők prospektusokban feltüntetett paramétereit

2002. március 19. 01:22

[CeBIT.de] A felhasználók által jövőben megvásárolt lapos, LCD-kijelzős monitorok adatai ezentúl sokkal megbízhatóbbak lehetnek. Az ISO 13406-2 szabványnak megfelelő monitoroknak ugyanis ezentúl szigorú minőségellenőrzésen kell átesniük, és pontosan meghatározott feltételek mellett kell teljesíteniük a szabvány által megszabott paramétereket.

0

CeBIT: 110 GB-os optikai lemez a Toshiba fejlesztésében

2002. március 18. 22:51

A CeBIT-en a Panasonic mellett a Toshiba is bemutatott egy kék lézert használó optikai lemezt. A Panasonic megoldásához hasonlóan ez is két réteg használatával ér el 55 GB oldalankénti kapacitást. A kétrétegű, kétoldalas lemez így 110 GB adat tárolására képes. A Toshiba az új optikai tároló mellett egy kisebb kapcitású, egyoldalas lemezen is dolgozik, melyet DVD-lemezt leváltó megoldásként kínálna a felhasználóknak. Az egyoldalas lemez kapacitása 30 GB lesz, s szintén kék színű lézert használna.

0

Júniusban érkezik a Thera nevű, Pocket PC-alapú mobiltelefon

2002. március 18. 15:28

[CNET] Az Egyesült Államok legnagyobb mobilszolgáltatói közül a VoiceStream és a Verizon is forgalmazni fogja az a Thera nevű készüléket, amelyet a Windows for Pocket PC 2002 Phone Editon operációs rendszer működtet.

0

Másodjára is elkelt a Datanet

2002. március 18. 15:28

A KPNQwest felvásárolta a GTS - Ebone és a GTS Közép-Európai Régió vállalatait. A cégcsoport így 25 millió euró hitelkerethez jutott

0

Az első negyedévben várhatóan 5%-kal nő a Philips félvezetőforgalma

2002. március 18. 13:38

[Bloomberg] A Royal Philips Electronics NV Európa harmadik legnagyobb félvezetőgyártója. A cég chipeladásai várhatóan 5%-kal nőnek az első negyedévben az előző negyedévhez képest, mivel a kereslet emelkedik, közölte a holland Het Financieele Dagblad lap, hivatkozva a cég egyik vezetőjére.

0

CeBIT: a Motorola három éven belül 25%-os mobilpiaci részesedést szeretne elérni

2002. március 18. 13:22

[CNET, Reuters] A Motorola, a világ második legnagyobb mobiltelefongyártója csütörtökön bejelentette, hogy a mobiltelefongyártó részlege immár újra nyereséges, és a cég 2%-kal szeretné növelni piaci részesedését 2002-ben az olcsóbb mobiltelefonokra való összpontosítással, három éven belül pedig szeretné elérni a 25%-os piaci részesedést.

0

CeBIT: 50 GB-os optikai lemezt demonstrált a Panasonic

2002. március 18. 11:11

[CeBIT.de]: A Panasonic által a CeBIT kiállításon bemutatott, kék-lézert használó optikai tároló nem kevesebb, mint 50 GB-ot képes eltárolni egy optikai lemez egyetlen oldalán, két réteg használatával.

0

Az Oracle a profitfigyelmeztetésnek megfelelő nyereséggel zárta harmadik pénzügyi negyedévét

2002. március 18. 11:02

[Bloomberg, CNET, Wall Street Journal] Jeff Henley, az Oracle pénzügyi vezérigazgatója csütörtökön a tőzsdei zárás után jelentette be a cég harmadik pénzügyi negyedéves eredményeit. Az Oracle negyedéves nyeresége 508 millió $ (részvényenként 9 cent) volt, a First Call által reprezentált elemzők a hónap elején bejelentett profitfigyelmeztetés előtt részvényenként 10 centes eredményre számítottak.

0

Magyar rádió- és tévéadók az interneten

2002. március 18. 08:24

Kormányzati pályázaton nyert 150 millió forintot a Mavip Kft. , hogy egy éven keresztül valamennyi magyar nyelvű rádió- és televízióadó műsorát elérhetővé tegyék az interneten -- adta hírül a Kreatív Online . A tendert egy, a Miniszterelnöki Hivatal érdekeltségébe tartozó közhasznú társaság hirdette meg.

0

Megkezdődött a Realtek 6-csatornás audiokodekjének sorozatgyártása

2002. március 17. 00:13

[3DSoundSurge] A hálózati vezérlő chipjeiről ismert Realtek Semiconductor új területre merészkedik, a minap jelentette be AC97 2.2 ajánlásnak megfelelő 6-csatornás audikodekjét, az ALC650 típusjelzésű kodeket. Az új chip a hagyományos 44.1 és 48 KHz mellett 96 KHz-es mintavételezésre is képes, de sajnos a felbontásról pontos adatokat a sajtóközlemény nem árul el.

0

DSC-P9: 4 megapixeles, 599$-os digitális fényképezőgép a Sonytól

2002. március 15. 11:21

[CNET] A Sony Electronics egy új, 4 megapixeles felbontású, 600 dollár alatti árú digitális kamerát jelentett be, ez újabb jel arra, hogy csökken a csúcskategóriájú fényképezőgépek ára. A májusban piacra kerülő DSC-P9 fő célpiacát a haladó hobbifotósok jelentik.

0

CeBIT: Hitelkártya méretű digitális kamera és MP3-lejátszó a Casiótól

2002. március 15. 01:43

[CeBIT.de] A Casio legújabb MP3-lejátszó és digitális kamera kombója méreteiben igen impresszív: alig nagyobb egy hitelkártyánál. A 88 x 55 x 11,3 mm-es befoglaló méret a kategória legkisebb hordozható játékszerévé teszi a digitális kütyüt, mely tudásában viszont a nagyobb testvérekkel is vetekszik. A digitális kamerának látást biztosító szenzor 1,3 megapixel felbontású. Az Exilimből két változat lesz kapható, az egyikben integrált MP3-lejátszó és diktafon is van.

0

CeBIT: A Sony is bemutatta DVD+R- és DVD+RW-íróját

2002. március 15. 01:21

[CeBIT.de] Úgy tűnik, a Sony is a Philips írója által támogatott formátumok mellett tör lándzsát: a cég a hannoveri CeBIT-en mutatta be legújabb DVD+R/RW-íróját. Az előd modellhez hasonlóan ennek az írónak a belseje is Ricoh gyártmány, mely 2,4x-es sebességgel írja a DVD+R- és DVD+RW-lemezeket, míg CD-íróként 12x-es sebességgel használható. Az újraírható CD-lemezeket ez a készülék is 10x-es sebességgel írja. Olvasóként DVD-lemezt 8x-os, CD-lemezt 32x-es sebességgel másol.

0

Csökkennek a memóriaárak

2002. március 14. 13:46

[AsiaBizTech] Az utóbbi napokban új irányt vettek a memóriaárak: a november óta tartó szinte folyamatos emelkedés után most lefelé tartanak, és a szakértők szerint elképzelhető, hogy tartós korrekcióról van szó.

0

Jelentős intézményi befektető állt a HP-Compaq ügylet mellé

2002. március 14. 09:17

[CNET] A Hewlett-Packard egyik legnagyobb intézményi befektetője, a Putnam Investments tegnapi bejelentése szerint szavazataival támogatni fogja a Compaq küszöbön álló felvásárlását. A 22 milliárd dollár értékű részvénycserés ügyletről március 19-én szavaznak a HP részvényesei.

0

1994 óta a tavalyi évben csökkentek először a nyomtatóeladások Japánban

2002. március 14. 02:49

[AsiaBizTech] A Gartner Japan közzétette a 2001-es japán nyomtatópiacra vonatkozó piackutatási jelentését, e szerint az eladások 7,73 millió darabot tettek ki tavaly, ez 5,8%-os csökkenés 2000-hez képest, míg értékben 3,14 milliárd $-t tett ki a forgalom, ez 11,1%-os csökkenés az előző évhez viszonyítva.

0

CeBIT: A Philips DVD-írója DVD+R és DVD+RW lemezeket készít

2002. március 13. 23:19

[CeBIT.de] A Philips útjai másfelé vezetnek: a CeBIT-en bemutatott új DVDRW228 DVD-író az első készülékek egyike, mely a DVD+R és DVD+RW formátumokat írja. Az adatok és videoállományok 2,5x-es sebességgel kerülhetnek a DVD+R/+RW lemezekre.

0

A Lucent forgalom-figyelmeztetést tett közzé, tovább késik a vállalat nyereségessége

2002. március 13. 16:35

[Bloomberg, Reuters, Wall Street Journal] A Lucent Technologies, a telekommunikációs berendezéseket gyártó óriásvállalat kedden közölte, hogy a negyedéves forgalom a vártnál alacsonyabb lesz és a cégnek a vártnál tovább kell várnia, hogy újra nyereséges legyen, mivel a távközlési szolgáltatók tovább csökkentik tőkeberuházásaikat.

0

Hamarosan piacra kerülnek a 40X sebességgel írható CD-R lemezek

2002. március 13. 12:57

[Digi Times] A legnagyobb nyers-CD gyártók -- Ritek, CMC Magnetics, Prodisc Technology -- várhatóan márciusban kezdik meg a 40X sebességgel írható nyers CD-R lemezek sorozatgyártását. A kisebb gyártók azonban továbbra is megrekedtek a 24X lemezek szintjén és még a 32X sebességgel írható CD-R lemezekkel is problémáik vannak.

0

Tovább csökken a japán mobiltelefon-piac

2002. március 13. 11:36

[Bloomberg] A japán mobiltelefon-eladások 28%-kal csökkentek januárban az előző év hasonló időszakához képest, így sorozatban nyolcadik hónapja tart az ágazat hanyatlása, mivel az előfizetők továbbra is ritkábban vesznek új mobiltelefonokat -- közölte a Japan Electronics and Information Technology Industries Association (JEITA) szervezet.

0

CeBIT: jövőre lesz CeBIT New Yorkban is

2002. március 13. 11:24

Mint arról korábban is beszámoltunk: a CeBIT-et szervező Messe AGP nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a jövő évben megrendezett rangos kiállítás mellett megrendezzenek a tengerentúlon is egyet, Észak-Amerikában. Az elhatározást tett követte, és ma biztossá vált: jövőre megrendezésre kerül egy CeBIT 2003 informatikai kiállítás New Yorkban is, itt nyitja meg kapuit 2003 június 18-án. A kihelyezett kiállítás csupán 3 napig, 20-áig lesz nyitva.

0

CeBIT: Három új processzort jelentett be az AMD

2002. március 13. 11:19

Az AMD a CeBIT kiállításon három új processzort jelentett be: az asztali számítógépekbe szánt Athlon XP 2100+ chipet, a munkaállomásokba szánt Athlon MP 2000+ lapkát és a hordozható számítógépekbe szánt Athlon 4 1600+ processzort.

0

Louis Gerstner, az IBM volt elnök-vezérigazgatója 115 millió $ értékű részvényopciót gyakorolt tavaly

2002. március 13. 11:07

[Reuters] Az IBM bejelentette, hogy Gerstner tavaly 115 millió $ értékű részvényopciót gyakorolt, túl a 10 millió dolláros fizetésén és prémiumán. Gerstner március 1-én vonult vissza a világ első számú számítógépgyártójának elnök-vezérigazgatói posztjáról és még további 382 millió $ értékű részvényopciója van, bár ezeket nem gyakorolhatja mind egyelőre.

0

CeBIT: 5 formátumot ír és olvas az LG új DVD-írója

2002. március 13. 11:03

Az LG Elecronics CeBIT-en bemutatott új DVD-írója összesen öt formátumot támogat: a DVD-RAM, DVD-RW és DVD-R lemezek mellett az egyelőre költséghatékonyabb CD-R és CD-RW lemezekkel is megbírkózik. Az egyszer írható DVD-R lemezek támogatottsága szerencsére már nem kérdéses, az összes ma piacra kerülő DVD-lemezeket fogadó eszköz, meghajtó olvassa ezt a formátumot.

0

CeBIT: TFT képernyővel szerelt TV/monitor kombót mutatott be az LG

2002. március 13. 10:16

[CeBIT.de] Az LG Electronics a kiállításon mutatta be két új TFT technológián alapuló monitorát, melyek TV-képernyőként is használhatók. A képernyők átmérője 15, a PC-hez csatlakoztatva 1024x768-as optimális felbontást nyújtanak. A nagyobbik modell, az LE-15A15 kijelző 350:1-hez kontrasztaránnyal rendelkezik, 350 kandella/négyzetméter fényerő mellett.

0

CeBIT: extrakönnyű külső CD-újraíró a Ricoh-tól

2002. március 13. 00:15

[CDR-Info] A Ricoh CeBIT-en bejelentendő legújabb CD-írója mindössze 250 g súlyú, 15 mm vékony és alig nagyobb egy CD-lemeznél -- ez a Ricoh MP8088P külső meghajtója. Az USB 2.0 kapcsolódási felülettel rendelkező író 8x-os sebességgel írja az egyszer írható és újraírható médiákat, a CD-lemezeket pedig maximálisan 24x-es sebességgel olvassa. Az USB 1.1-es felület is támogatott természetesen, így a régebbi porttal rendelkező gépekkel, notebookokkal is használható.

0

Októbertől közokiratnak minősülnek az elektronikusan hitelesített dokumentumok

2002. március 12. 22:37

Októbertől digitális aláírással láthatják el elektronikus dokumentumaikat a kormányzati szervek dolgozói -- adta hírül a Kormányzati Portál . Ekkortól számítanak majd közokiratnak a hitelesített dokumentumok, szeptember 30-áig csak fokozott biztonságú dokumentumként tartják számon a digitális kézjeggyel ellátott iratokat. Borókai Gábor kormányszóvivő szerint a a hiteles elektronikus kommunikáció az alapfeltétele annak, hogy megvalósulhasson az elektronikus ügyintézés.

0

Magyar internetes vállalkozás terjeszkedik Kelet-Európában

2002. március 12. 12:44

A WebBusiness Internetes Üzleti Információs Adatbank Szlovákiában is megkezdte szolgáltatását. A WebTime Kft. 1998. májusában indította útjára a WebBusiness Internetes Üzleti Információs Adatbankot, melynek fő célja a konkrét üzleti ajánlatok közvetítése.

0

Dél-Koreában csúcsot döntött az e-kereskedelem 2001 harmadik negyedévében

2002. március 12. 12:34

[AsiaBizTech] A tavalyi harmadik negyedévben a dél-koreai e-kereskedelem volumene meghaladta a 30 billió wont (kb. 6400 milliárd Ft-ot). A távol-keleti ország statisztikai hivatala közölte, hogy az e-kereskedelmi tranzakciók forgalma 19,6%-kal 31,8 billió wonra nőtt az előző negyedévhez képest.

0

Super Audio CD támogatást nyújt az olcsóbb DVD-lejátszókhoz a Philips

2002. március 12. 12:17

A Philips ma sajtóközleményben jelentette be egyetlen chipből álló megoldását a SAA7893HL chipet, mely Super Audio CD (SACD) támogatást nyújt az olcsóbb, nagy sorozatban gyártott szórakoztatóelektronikai eszközök számára is. Az új hardveres és szoftveres alapokat tartalmazó megoldást könnyedén integrálhatják a DVD-lejátszó eszközök gyártói, az SACD audioformátum által nyújtott új hangminőséget így egyre többen tapasztalhatják meg nappalijukban.

0

Megindult a versenyfelügyeleti eljárás a UPC-vel szemben

2002. március 12. 12:02

Mint arról korábban beszámoltunk már, 2002 januárjában egy budapesti magánszemély bejelentést tett a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH), melyben sérelmezte a UPC internetszolgáltatásának monopolhelyzetét a XIII. kerületi (volt Satimex) területen.

0

Frissítve: A Creative Labs megvette a professzionális videokártyákat készítő 3DLabs céget

2002. március 12. 11:34

Tegnapi hírünkben még csak feltételes módban beszélhettünk az ügyről, hiszen konkrétumokat egyik fél sem árult el az üzletről, a neten fellelhető hírek is csak félinformációkra támaszkodtak. A 3Dlabs itthoni hivatalos disztribútorától, a Ramiristól azonban konkrét információt kaptunk, miszerint az ügyletet tegnap hivatalosan is bejelentette a 3DLabs, az üzlet megköttetett.

0

Két új DVD-újraíró meghajtót jelentett be a Hewlett-Packard

2002. március 12. 10:45

A Hewlett-Packard hétfőn két új DVD+RW meghajtót jelentett be, amelyek támogatják a DVD+R szabványt is. Ennek a már piacon levő DVD-ROM meghajtókkal illetve asztali DVD-lejátszókkal való kompatibilitás miatt van jelentősége.

0

ADSL fejlesztések a Matávnál: legfeljebb napi egy órányi kimaradás várható

2002. március 11. 17:00

A Matáv Rt. tájékoztatása szerint 2002. március 11. és április 5. között az ADSL szolgáltatást biztosító egyes központokban fejlesztési munkálatokra kerül sor, amelyek ideje alatt az ADSL szolgáltatás szünetel. A szolgáltatás kiesés az előfizetőket egy munkanapon, egy alkalommal, várhatóan a hajnali órákban 01-07 óra között, 2 órás időtartamban érinti.

0

A tajvani félvezetőgyártók gyenge eredménnyel zárták a februárt

2002. március 11. 14:02

[EB News] A United Microelectronics Corp. (UMC), a világ második legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója pénteken bejelentette, hogy februári forgalma 52%-kal 103 millió $-ra csökkent az előző év hasonló időszakában elért 214,9 millió $-hoz képest. A cég januári forgalma 114,8 millió $ volt. A UMC nem tett közzé további részleteket.

0

A CeBIT-en mutatja be a Philips az internetes rádiókat is megszólaltatni képes minihifijét

2002. március 11. 12:25

[e-mail] A streaming média lassan az otthoni szórakoztatásban is területeket hódít: a Philips a két nap múlva kezdődő CeBIT-en mutatja be egyedülálló rádiósmagnóját, minihifijét. A Streamium MC-i 200 készülék az MP3 és MP3-Pro (!) kódolású MP3 állományok CD-ről történő lejátszása mellett számítógépünkhöz is csatlakoztatható, az internethez is hozzáférő készülék internetes rádióadások hallgatására is használható megfelelő kapcsolat mellett.

0

Áprilisban érkezik a Kodak 4 megapixeles szenzorral ellátott új digitális kamerája

2002. március 11. 12:07

[Kodak] Áprilistól lesz megvásárolható a Kodak legújabb digitális kamerája, melyet 4 megapixeles CCD szenzorral szerelnek. A DX4900 modell is tartalmazza a közkedvelt Easyshare állományátviteli szolgáltatást, mellyel egyszerűbben továbbíthatjuk számítógépünkre az elkészített fényképeket. A szenzor nagyszerű felbontását 2x-es optikai és 3x-os digitális zoom teszi teljessé, a sötétebb témákat a beépített vaku segít lefényképezni.

0

Más is fejleszthet alkalmazást a Turtle Beach AudioTron digitális lejátszójához

2002. március 10. 02:33

A Turtle Beach által bemutatott programozási felület (API, Application Programming Interface) segítségével tágabb határok nyílhatnak a cég otthoni szórakoztató terminálja előtt, más cégek is írhatnak az AudioTron digitális lejátszót vezérlő alkalmazásokat, programokat. Így lehetővé válik, hogy akár kéziszámítógépünkről, mobiltelefonunkról, vagy más szórakoztatóelektronikai eszközünkről vezéreljük majd az AudioTront.

0

A Sony több újdonságot is bemutat a CeBIT 2002 kiállításon

2002. március 10. 00:30

A Sony és a Network Company Europe több új, számítógépbe szánt perifériát fog bemutatni az érdeklődő közönségnek a jövő héten kezdődő, Hannoverben megrendezett CeBIT kiállításon. A termékek a PC-s audio-video és információ-technológiai területeket fedik le a cég DVD+RW meghajtói és médiái, CD-RW/DVD-ROM kombó meghajtói valamint webkamerái által. Ezen termékek mellett a nemrég bejelentett Sony StorStation hálózati file-szerverek és alkalmazásaik is megtekinthetők lesznek.

0

Állóháború: a Matáv nem enged álláspontjából

2002. március 9. 18:12

Nem ért egyet a Hírközlési Döntőbizottság elvi döntésével a Matáv -- írja a mai Népszabadság . A héten született döntés értelmében nem kötelezhetők az internetszolgáltatók a díjmegosztásra kijelölt forgalmi díjak továbbszámlázására. A Matáv rendeletértelmezése szerint azonban az internetezés telefonköltségének kiszámlázása a szolgáltatók reszortja, mi több, feltétele a díjmegosztásnak.

0

Új tesztprogram érkezik a Madonion-tól 4 napon beül...

2002. március 9. 01:23

Annyi mindenesetre bizonyos, hogy a visszaszámlálás szerint ettől a pillanattól számított 99 óra és 44 perc múlva valami új és nem várt tesztprogramot tölthetünk le a Madonion weblapjáról. A lehetséges témák közül ki lehet zárni a 3DMark programcsaládot, a készítők direkt feltüntették, hogy nem az új 3DMark-ról van szó.

0

A Mikronas USB-s headszetjéhez nem kell majd hangkártya

2002. március 8. 22:37

A Mikronas a CeBIT 2002 show-n mutatja be legújabb termékét, a világ legkisebb USB-s headszet illesztőjét. A cég által bemutatott kisméretű eszköz teljes audiorendszert integrál magába, lehetővé téve a kéaszülékgyártók számára új tipusú, hangkártyát nem igénylő headszetek építését. Az új eszközökkel elkerülhető a hosszadalmas és laikusok számára nehezen emészhető manuális konfigurálgatás, kábeldugdosás.

0

Magyar találmány: érme, szobor készülhet interneten leadott fényképből

2002. március 8. 13:14

A 3D-s tervezésnél használható topCAD és ArchiDraft tervezőprogramok, valamint az első hazai on-line fordítói piactér fejlesztéséről ismert PantoMat Kft. új találmányt jelentett be: a világon egyedülálló újításként, hazai fejlesztésű technológiával, fénykép alapján képes megmintázni fa, réz vagy műanyag alapanyagú érmén bárki fejformáját. Az érmék 30 vagy 60 milliméteres nagyságúak lehetnek, áruk az alapanyagtól és a nagyságtól függően 5-15.000,- Ft között mozog.

0

Az Intel pontosította negyedéves előrejelzését

2002. március 8. 11:00

[CNET] Az Intel pontosította a jelenlegi negyedévre vonatkozó eredménykilátásait. A vállalat a korábban előrejelzett 6,4-7 milliárd dolláros forgalom helyett 6,6-6,9 milliárd dolláros szintet vár.

0

30 GB-os optikai meghajtó fejlesztésébe kezdett a Plasmon kifejezetten professzionális felhasználásra

2002. március 8. 01:13

A Plasmon bejelentette, hogy elkezdte következő generációs optikai meghajtója és médiája, az Ultra Density Optical technológia fejlesztését. Az UDO lehet az első olyan kék-viola lézert használó megoldás, mely az MO, magneto-optikai meghajtók teljesítményét nyújtja költséghatékonyabban és megbízhatóbban a professzionális felhasználók számára.

0

Félmilliárdan interneteznek otthonról

2002. március 7. 17:28

[CNET] Közel félmilliárd földlakó kapcsolódik otthonából a világhálóra -- derül ki a Nielsen/NetRatings ma nyilvánosságra hozott felméréséből, amely a 2001 utolsó negyedévében mért adatokon alapul.

0

Nem kell tartani az 51-es számok megszüntetésétől

2002. március 7. 15:41

A Hírközlési Felügyeleten belül működő Hírközlési Döntőbizottság mai, elvi döntése értelmében az internetszolgáltatók nem kötelezhetők az internet behívószámokból keletkező távközlési díjak továbbszámlázására.

0

Az IBM bemutatta a világ első mobil munkaállomását

2002. március 7. 09:00

[email] Az IBM március 6-án Párizsban bemutatta a ThinkPad A31p-t, a vállalat első olyan hordozható számítógépét, amelyet a munkaállomás-felhasználók sajátos, nagy teljesítményigényét szem előtt tartva terveztek meg. Az új személyi számítógép egyesíti a ThinkPad mobilitását a munkaállomások nagy teljesítményével, így kiemelkedően magas szintű grafikus feldolgozási sebességet, vezeték nélküli és felügyeleti lehetőségeket nyújt.

0

Elektronikus kormányzati tervek

2002. március 6. 20:14

Az elektronikus kormányzati programban idén felhasználható 7,1 milliárd forintról dönt a közeljövőben a kormány -- adta hírül a Kormányzati Portál . Tavaly közel 5 milliárd forintot fordítottak az elektronikus kormányprogram megvalósítására, ezen belül magára a Kormányzati Portálra 875 millió forintot költöttek.

0

A Transmeta elvesztette két legnagyobb ügyfelét

2002. március 6. 14:04

[Digi Times] A szállítások bizonytalansága, csúszása miatt a rendkívül alacsony energiafogyasztásukról ismert Crusoe processzorok gyártója, a Transmeta elvesztette két legnagyobb ügyfelét, a japán Toshibát és a Sharpot. A Toshiba bejelentette, hogy abbahagyja a Transmeta Crusoe TM5800 processzorra épülő notebookjának fejlesztését, a Sharp pedig az Intellel közösen dolgozik majd alacsony fogyasztású megoldásokon.

0

Multimédiás telefon beépített kamerával: Sony Ericsson P800

2002. március 6. 12:16

[NetAktív] A Sony Ericsson Mobile Communications ma bemutatta P800 jelű multimédiás telefonját. A készülék nagyméretű, színes érintőképernyővel, beépített kamerával, internet-hozzáféréssel, háromsávos GSM és GPRS hozzáférési lehetőséggel rendelkezik.

0

Elvi lehetőség a szolgáltatóválasztásra helyi hívások esetén is

2002. március 6. 11:04

A Hírközlési Felügyelet égisze alatt működő Hírközlési Döntőbizottság elfogadta a Matáv előfizetői hurok átangedésével kapcsolatos referencia ajánlatát. Így -- elvileg -- az előfizetőknek lehetőségükben áll megválasztani a távközlési szolgáltatójukat, azaz nem csak távolsági, hanem helyi hívásra is használhatják a konkurens szolgáltatók hálózatát, gyakorlatilag egy másik telefontársaság előfizetőjévé válhatnak.

0

Tavaly tovább nőtt a japán szerverpiac

2002. március 5. 22:30

[AsiaBizTech] A Gartner Japan piackutató cég közzétette a 2001-es év japán szerverpiaci adatait. Ezek szerint a felkelő nap országában tavaly 460 ezer szervert adtak el, ez 19,4%-os növekedés 2000-hez képest, értékben ez 6,77 milliárd dollárt jelent, ami 1,7%-os csökkenés 2000-hez képest.

0

Ismét kapható a Handspring Visor Platinum

2002. március 5. 17:08

A világ második legnagyobb kéziszámítógép-gyártója, a Handspring bejelentette, hogy a nagy sikerre való tekintettel ismét piacra dobja a Visor Platinum modellt.

0

Még ma eldőlhet a HP-Compaq ügylet sorsa

2002. március 5. 15:44

[CNET] A Hewlett-Packard és a Compaq között létrejövő összeolvadás sokak szerint egy ember kezében van, ez az ember pedig Ram Kumar, az Institutional Shareholder Services vezető elemzője.

0

Lemondott a Cray elnök-vezérigazgatója

2002. március 5. 14:01

A szuperszámítógépeiről ismert Cray Inc. bejelentette, hogy lemondott tisztségéről a vállalat elnök-vezérigazgatója, Michael P. Haydock. Haydock azért távozik a cégtől, mert élesen összekülönbözött az igazgatótanáccsal a cég hosszú távú átszervezési terveit és céljait illetően.

0

Az Infineon szerint továbbra is emelkedni fognak a memóriaárak

2002. március 5. 12:32

[Bloomberg] A német Infineon Technologies AG, Európa második legnagyobb félvezetőgyártójának részvényárfolyama idei csúcsot ért el, miután a cég elnök-vezérigazgatója, Ulrich Schumacher kijelentette, hogy a cég több, mint 4$-ért árulja az irányadó 128 megabites SDRAM chipeket, mivel javult a kereslet.

0

Távirányító műsorújság a Palm kézigépek képernyőjén

2002. március 5. 02:20

A ConnectedMedia Corporation bemutatta legújabb ConnectedTV szolgáltatását és szoftverét, mely lehetővé teszi, hogy a Palm hordozható gépekkel rendelkező ügyfelek egy műsorújságból közvetlenül választva távirányíthassák televíziójukat. A szolgáltatás éves díja 30 dollár, de 99 dollárért korlátlan, életre szóló előfizetés is vásárolható. A ConnectedMedia a ConnectedTV-t januárban mutatta be elsőként a CES kiállításon, Las Vegasban.

0

Megmenekült a csődtől a UPC

2002. március 5. 01:25

Június 3-ig kapott haladékot hitelezőitől a UPC -- írja az [origo] Üzleti Negyed . Az amszterdami székhelyű európai kábeltelevízós- internet- és távközlési szolgáltató idén már a második alkalommal kap lélegzetvételnyi időt adósságai törlesztésére.

0

Ma jelenik meg a mobil Pentium 4

2002. március 4. 11:19

Az Intel a tervek szerint a mai napon jelenti be a Pentium 4 mobil változatát, amelyet Pentium 4-M néven hoz forgalomba.

0

Átmeneti leállás a mai napon

2002. március 4. 07:56

Ezúton tájékoztatjuk kedves olvasóinkat, hogy egy nem várt betegség-hullám és egyéb, előre ki nem számítható okok miatt a mai nap első részében a hírszolgáltatás akadozni fog a HWSW-n.

0

Az NEC is bejelentette 40x-es CD-íróját

2002. március 2. 00:47

Az NEC sem marad le versenytársai mögött, bemutatta új CD-íróját 40x-es maximális írási képességgel. Az újraírható lemezeket a lassan hagyományossá váló 10x-es sebességgel vési, olvasni pedig 40x-es maximális sebességgel tud. Az NR-9100 átlagos hozzáférési ideje 98 ms, ami átlagosnak mondható ebben a kategóriában. Az író hasonlóan kisebb testvéreihez támogatja a JustLink technológiát, az egyik legjobb bufferkiürülés esetén segítséget nyújtó metódust.

0

Újdonságok a nemzetközi domainek világában

2002. március 1. 22:53

Feloldják a Egyesült Államok nemzeti domainjének, a .us-nek a regisztrációját korlátozó szabályokat -- adta hírül a CW Számítástechnika . Az .us végződésű domainnévre első körben -- április 9-éig -- csak amerikai cégek pályázhatnak, ezt követően azonban már bárki regisztrálhat a ccTLD (country code Top Level Domain -- legfelső szintű nemzeti domain) alá. A domain nyilvántartójának kiijelölt NeuStar regisztrációs oldala, a www.nic.us részletes információkat közöl az új szabályokról.

0

A Nikon bemutatta legújabb, forgatható objektívvel ellátott digitális kameráját

2002. március 1. 15:03

A Nikon bemutatta legújabb digitális kameráját, a Coolpix 2500-as modellt, melyet -- szerintük -- egyedülállóvá tesz elforgatható szeme. Az obektívet akár a fényképezőgépet kezelő felé is irányíthatjuk, így akár önarckép is készíthető. ( Csak csendben jegyezném meg: ez egyáltalán nem újdonság, az alig 2 éves JVC GC-S1 kamerám is ilyen optikával rendelkezik. )

0

Új telefonos díjcsomagok a Vivendinél

2002. március 1. 13:29

Két új szolgáltatáscsomaggal rukkolt elő a második legynagyobb hazai távközlési szolgáltató. A saját koncessziós területén, azaz a 24, 25, 27, 28, 33, 57, 62, 63, 88 körzetekben élőknek nyújtott csomagok a belföldi, távolsági és mobil irányú hívások esetén jelentenek kedvezményeket.

0

A Micron szerint bíztatóak a jelek a memóriapiacon

2002. március 1. 08:56

[EB News] A memóriakereslet a PC-gyártók részéről meghaladja a várakozásokat ebben a negyedévben, a javulás egy része a vállalati piacnak köszönhető, közölte Kipp Bedard, a Micron Technology alelnöke.

0

Frissített Vortex2 vezérlőpult Windows XP operációs rendszerhez

2002. március 1. 00:28

A Vortex2 kártyák tulajdonosainak -- legyen az Diamond MX300 vagy eredeti Aureal hangkártya -- sajnos lassan le kell mondaniuk ezekről a hardvereszközökről, legalábbis ha normális támogatást szeretnének Windows 2000 vagy XP operációs rendszerek alá. A Microsoft által biztosított új meghajtók a netes visszajelzések szerint előrelépés és bugmentesítés helyett tovább rontják a helyzetet, sok különleges képesség nem érhető el velük. Rosszabbak az eredeti Windows XP-s meghajtóknál is.