Szerző: Vörös Péter

2002. július 26. 14:53

A HP piacra dobja a Jornada PDA termékcsalád utolsó tagját

[CNET] Bár a Hewlett-Packard abbahagyja a Jornada kéziszámítógép termékcsalád gyártását, mivel a jóval népszerűbb (Compaq) iPaq PDA-kat helyezik előtérbe, a cég csütörtökön mégis bemutatott egy új Jornadát, amely várhatóan a termékcsalád utolsó tagja lesz. A tervek szerint a Jornada 928-at Európában dobja piacra a vállalat, ez a modell egy mobiltelefon-PDA hibrid lesz, amellyel a felhasználók telefonálhatnak, vezeték nélkül internetezhetnek és e-mailezhetnek. A HP-Compaq egyesülés előtt a HP kéziszámítógép termékcsaládja volt a Jornada.

A HP bejelentette, hogy először a Vodaphone kezdi árulni a Jornada 928-at, az ár a szolgáltatási szerződéssel együtt várhatóan 615 dollár lesz. A modell egyik érdekessége, hogy ez az első PDA, amelyben a Texas Instruments OMAP 710-es processzora található. A PDA-ban a Pocket PC-s világban már egyre gyakoribb 16 bites színes kijelző van. További újdonság az, hogy a Jornada 928-ban van egy második, kisebb kijelző is, amelyen a telefonhívásokról jelenik meg információ anélkül, hogy be kellene kapcsolni a nagy kijelzőt.

A csütörtöki bejelentésig nem volt világos, hogy a cég valóban meg fogja-e jelentetni ezt a modellt, bár a HP korábban már bemutatta a Jornada 928 demó változatait. Amikor a HP májusban befejezte a Compaq akvizícióját, a cég még azt mondta, hogy továbbra is fontolóra veszik a termék piacra dobását. A HP először februárban mutatta be a Jornada 928-at.


A Pocket PC Phone Edition felhasználói felülete

A kéziszámítógép a második olyan termék, amely a Microsoft Pocket PC operációs rendszerének Phone Edition változatát használja. Az mmO2 brit mobiltelefon-szolgáltató már bejelentette a XDA kéziszámítógépet, amelyet a tajvani HTC gyárt, ugyanaz a cég, amely az iPaqot is készíti. A T-Mobile/VoiceStream ugyanezt a HTC által gyártott kéziszámítógépet kínálja az USA-ban.

A Hewlett-Packard egyúttal azt is bejelentette, hogy legalább három évig nyújt műszaki támogatást a Jornada-felhasználóknak világszerte. Ez év végéig az összes Jornada kéziszámítógép gyártását abbahagyja a cég, kivéve a miniatűr laptopra emlékeztető Jornada 720-ot és a most bejelentett Jornada 928-at.

"A HP elkötelezi magát amellett, hogy a vásárlástól számított legalább három évig kínál cserealkatrészeket a felhasználóknak, természetesen beleértve az egy éves garanciát" -- közölte Cecilia Pang, a cég szóvivője. Pang nem tett kommentálta azt, hogy mi történik a harmadik éven túli szervízzel, csak annyit fűzött hozzá: "ez az alkatrészek elérhetőségétől függ".

A támogatás ezenkívül kiterjed a help desk szolgáltatásokra és a szoftver upgrade-ekre, amelyek a HP webhelyén érhetők el.

Az abbahagyott Jornada termékcsaláddal kapcsolatos műszaki segítségnyújtás szintjével kapcsolatban akkor merültek fel aggodalmak, amikor a HP májusban úgy döntött, hogy a népszerűbb Compaq iPaq kéziszámítógépeket fogja előtérbe helyezni. Az iPaq két évvel ezelőtti bemutatója óta több mint 2 millió darabot adtak el világszerte a Compaq népszerű PDA-jából. A HP nem hozta nyilvánosságra a HP Jornada termékcsalád eladási adatait.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról