Szerző: Bodnár Ádám

2002. július 3. 18:55

A Hynix legnagyobb hitelezőjének alelnöke lett a vállalat társ-vezérigazgatója

A koreai Hynix Semiconductor Inc. bejelentette, hogy a vállalat igazgatótanácsa Eui-je Woot nevezte ki társ-vezérigazgatóvá. Woo a Hynix átszervezését fogja felügyelni.

A koreai Hynix Semiconductor Inc. bejelentette, hogy a vállalat igazgatótanácsa Eui-je Woot nevezte ki társ-vezérigazgatóvá. Woo a Hynix átszervezését fogja felügyelni.

Woo a Hynix lenagyobb hitelezőjének, a Koreai Keresledelmi Banknak volt az alelnöke. A jelenlegi elnök-vezérigazgató, Sang-ho Park irányítja majd a vállalat napi üzletmenetét, Eui-je Woo pedig az átszervezéssel kapcsolatos tevékenységeket felügyeli. Az igazgatótanács döntését a részvényesek július 24-re összehívott rendkívüli gyűlésén még jóvá kell hagynia.

A Hynix szóvivője ezen felül bejelentette, hogy az igazgatótanács hat új igazgatót is kinevezett, azonban ez a döntés is a részvényesek jóváhagyására vár. Az igazgatótanács tagságának 10-ről 9-re csökkentése szintén szerepel a napirenden.

Amint arról beszámoltunk, a június elején a világ harmadik legnagyobb memóriagyártójaként jegyzett Hynix hitelezői átvették a vállalat irányítását: a hitelező bankok mintegy 2,47 milliárd dollár adósságállományt cseréltek tőkerészre, ezzel a csődközeli helyzetbe jutott vállalat 80 százaléka került a kezükbe.

Mint ismeretes, április végén a világ második legnagyobb memóriagyártója, az amerikai Micron Technology több mint 3 milliárd dollárt ajánlott a Hynix memória-üzletágáért, a hitelezők rábólintottak az ügyletre, azonban a vállalat igazgatótanácsa az utolsó pillanatban megvétózta azt és az önálló folytatás mellett döntött.

Annak az esélye, hogy a vállalat önállóan is talpon tud maradni, igen csekély, ugyanis a cég a tavalyi évet 3,9 milliárd dolláros veszteséggel zárta, idén pedig a március óta folyamatosan csökkenő memóriaárak miatt a Hynix aligha tud elegendő profitot termelni ahhoz, hogy visszafizesse adósságait.

A cég május közepén megbízta a a Morgan Stanley Dean Wittert és a Deutsche Bank AG-t a Hynix vagyonának és forrásainak értékesítésével. A Hynixet minden bizonnyal feldarabolják, és úgy adják el. A vállalat ezen felül közölte, hogy jelentős költségcsökkentésre készül, amelynek keretében harmadával mérsékli a vezetők fizetését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról