:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. július 29. 14:44

Asztali Pentium 4 processzorra épülnek a Gateway legújabb notebookjai

Asztali Pentium 4 processzorral szerelt notebook számítógépeket mutatott be az amerikai Gateway. A Gateway 400 sorozatú konfigurációk már 1399 dollártól kaphatók.

Asztali Pentium 4 processzorral szerelt notebook számítógépeket mutatott be az amerikai Gateway. A Gateway 400 sorozatú konfigurációk már 1399 dollártól kaphatók.

Az utóbbi időben számos nagy notebook-gyártó dobott piacra asztali processzorral szerelt konfigurációkat. Mivel az asztali gépekbe szánt processzorok nem rendelkeznek energiatakarékos funkciókkal, e notebookok akkumulátoros üzemideje lényegesen rövidebb, mint a mobil chippel szerelt notebookoké. Azonban a gyártók szerint a készülékeket 80 százalékban hálózatról használják, így az akkumulátoros üzemidőnek nincs akkora jelentősége.

Az árnak annál inkább. Mivel az asztali processzoros lényegesen olcsóbbak az azonos órajelű mobil változatoknál, a felhasználók sok száz dollárt takaríthatnak meg egy asztali gépekbe szánt Pentium 4 chippel szerelt notebook vásárlásakor. A 2,2 GHz-es Pentium 4 listaára 241 dollár, vagyis kevesebb, mint fele annyiba kerül, mint egy 2 GHz-es mobil Pentium 4 processzor.

Az utóbbi időben nemcsak a kisebb gyártók, hanem a legnagyobb nevek is megkezdték asztali processzorra épülő hordozható gépeik értékesítését. A Toshiba mellett a HP és a Compaq kínálatában is megtalálhatók ilyen konfigurációk, és nemrégiben a Dell is bejelentette asztali Pentium 4-re épülő notebookjait.

A Gateway 400 számítógépekben 2 GHz-es Pentium 4 processzor, 256 Mbyte DDR SDRAM, ATI Mobility Radeon videovezérlő, valamint kiépítéstől függően 20-40 Gbyte kapacitású merevlemez, illetve DVD-ROM vagy CD-RW/DVD-ROM kombó meghajtó található. A számítógépek 14,1 vagy 15 hüvelyk átlójú aktív mátrixos TFT kijelzővel rendelhetők, felárért pedig WiFi- (802.11b) vezérlőt is kapni hozzájuk.

A gépek ára konfigurációtól függően 1399 és 1699 dollár között alakul.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.