Szerző: Bodnár Ádám

2002. július 17. 18:33

Macworld Expo: Három új iPod audiolejátszót mutatott be az Apple

A Macworld Expo kiállításon az Apple bemutatta új iPod audiolejátszóit, amelyek 5, 10, illetve 20 Gbyte kapacitású merevlemezeken tárolják az MP3, WAV, AIFF, vagy Audible formátumú fájlokat és immáron hivatalosan is támogatják a Windows operációs rendszert.

A Macworld Expo kiállításon az Apple bemutatta új iPod audiolejátszóit, amelyek 5, 10, illetve 20 Gbyte kapacitású merevlemezeken tárolják az MP3, WAV, AIFF, vagy Audible formátumú fájlokat és immáron hivatalosan is támogatják a Windows operációs rendszert.

A lejátszók merevlemezét továbbra is FireWire porton lehet feltölteni. A Mac gépek tulajdonosainak az Apple a szintén ma megjelent iTunes 3 alkalmazást ajánlja, a Windowst futtató PC-k pedig a Musicmatch Jukebox segítségével kommunikálhatnak az iPoddal. A szoftvereket az Apple természetesen mellékeli a lejátszókhoz.

"A díjnyertes iPod vékonyabb, olcsóbb és akár 4000 zeneszám tárolására is alkalmas" -- mondta a bejelentés kapcsán Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója. "A nagy újság azonban az, hogy immár a Windows-felhasználók is használhatják, így ők is részt vehetnek a digitális zene forradalmában."

Mint ismeretes, az iPod tavaly őszi megjelenése óta hivatalosan csupán Mac OS operációs rendszert támogatta, a Windowst futtató PC-k tulajdonosainak különféle segédprogramokat kellett vásárolni és telepíteni, hogy kedvenc zeneszámaikat a lejátszóba tölthessék. A Windows támogatása immár hivatalos, már csak a Linux-felhasználóknak kell reménykednie, hogy minél hamarabb elkészül az xtunes zenelejátszóhoz szánt iPod plug-in, amelynek bétatesztelése jelenleg is tart.

A készülékeket beépített lítium-polimer akkumulátor működteti, amely 10 óra folyamatos használatot tesz lehetővé. Az iPod 32 MByte memóriát tartalmaz, ami egyfelől 20 perces (!) rázkódásvédelmet biztosít, másrészt megnöveli az akkumulátor élettartamát, ugyanis a merevlemeznek nem szükséges állandóan pörögnie. Az Apple audiolejátszója 160x128 pixel felbontású háttérvilágítással ellátott folyadékkristályos kijelzővel rendelkezik, amelyen lejátszáskor az előadó neve, a szám címe és az album címe olvasható le.

A 10 és 20 Gbyte merevlemezzel szerelt változatok új formatervvel és új fülhallgatóval rendelkeznek és a FireWire kábelüket is áttervezte a cég, ezen felül a FireWire csatlakozójukat apró ajtó védi a sérülésektől. A 10 Gbyte-os modell háza 3 milliméterrel vékonyabb a társainál.

Az iPod nem csak audiolejátszóként, hanem hordozható merevlemezként is használható, a merevlemezen levő szabad területet bármilyen formátumú állományokkal feltölthetjük. Az 5 Gbyte kapacitású merevlemezzel szerelt iPod modell ára 299 dollár, a 10 Gbyte-os kivitelért 399, a 20 Gbyte-os verzióért pedig 499 dollárt kér az Apple. A készülékek azonnal megrendelhetők az Apple online üzletében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról