Szerző: Vörös Péter

2002. július 25. 16:52

Az Alcatel ismét veszteséges negyedévet zárt

[Bloomberg, Wall Street Journal] A francia Alcatel sorozatban ötödik veszteséges negyedévét zárta, és a cég szerint továbbra sem mutatnak jelek arra, hogy beindul a várva várt fellendülés a távközlési berendezések piacán.

[Bloomberg, Wall Street Journal] A francia Alcatel sorozatban ötödik veszteséges negyedévét zárta, és a cég szerint továbbra sem mutatnak jelek arra, hogy beindul a várva várt fellendülés a távközlési berendezések piacán.

Európa legnagyobb távközlésiberendezés-gyártója szerdán közölte, hogy a nettó veszteség 1,44 milliárd euró (részvényenként 1,20 euró) volt, szemben az előző év hasonló időszakában elért 3,12 milliárd eurós (részvényenként 2,74 eurós) veszteséggel.

A negyedéves forgalom 4,24 milliárd euró volt, ez egyharmados csökkenés az előző év hasonló időszakához (6,77 milliárd euróhoz) képest, az első negyedévhez viszonyítva alig változott a vállalat forgalma.

Jean-Pascal Beaufret, a cég pénzügyi vezérigazgatója elmondta, hogy az Alcatel és versenytársai forgalma jelentősen visszaesett, mivel a ügyfelek jelentős része vagy drasztikusan csökkenti befektetéseit (pl. a France Telecom) vagy csődbe ment/megy (pl. Global Crossing Ltd.).

Szergej Csuruk, a cég elnök-vezérigazgatója már korábban bejelentette azt a tervet, miszerint 43 ezer alkalmazottat (a létszám kétötödét) bocsátanak el 2003 végéig, a cég most azt közölte, hogy további elbocsátások várhatók. "A piacaink tovább gyengülnek. Ezért folytatjuk a költségek csökkentését, alkalmazkodunk a gazdasági környezethez" -- mondta Beaufret.

A vállalat azt tervezi, hogy olyan mértékben csökkentik a kiadásokat, hogy a negyedik negyedévben még akkor is nyereségesek lesznek, ha a forgalom 4,5 milliárd euró alá esik, 2003 végén pedig 3,5 milliárd euróra fog csökkenni fedezeti pont.

Egyes elemzők kiemelik azt, hogy a cég a vártnál alacsonyabb kamatfizetés és adózás előtti veszteséget ért el a második negyedévben. Az Alcatel működési vesztesége 177 millió euró volt, szemben az előző év hasonló időszakában elért 136 millió eurós nyereséggel. A Bloomberg által megkérdezett elemzők 243 millió eurós működési veszteségre számítottak.

"A cég jelentős erőfeszítéseket tett a működési szinten. Az Alcatel csökkenő kínálattal áll szemben a legfontosabb piacain, így egyedül úgy lehet pénzt megtakarítani, ha csökkentik a költségeiket" -- mondta Nathalie Pelras, a Richelieu Finance egyik elemzője.

Beaufret júniusban bejelentette, hogy a megrendelések gyengébben alakulnak, mint azt a cég áprilisban és májusban előrejelezte. Júniusban több ügyfél közölte, hogy további kiadáscsökkentések várhatók.

A Moody's Investors Service és a Standard & Poor július elején vitte le az Alcatel hitelképességi rangsorolását "bóvli" [junk] szintre. Az Alcatel közölte, hogy június végén 4,8 milliárd euró készpénzzel rendelkezett.

A cég egyúttal azt is közölte, hogy 176 millió euróért eladott 8 millió Thomson Multimedia SA részvényt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról