:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. július 10. 12:27

A Hynix vezetői fityiszt mutatnak a Micronnak

A csődközeli helyzetben levő Hynix Semiconductor vezetői szerint nem várható, hogy tárgyalásokat kezdeményezzenek az amerikai Micron Technologyval a cég eladásáról.

A csődközeli helyzetben levő Hynix Semiconductor vezetői szerint nem várható, hogy tárgyalásokat kezdeményezzenek az amerikai Micron Technologyval a cég eladásáról.

Farhad Tabrizi, a vállalat marketingért felelős részlegének alelnöke azt nyilatkozta, hogy a Hynix célja az önálló fennmaradás és nem tervez összeolvadást. Mint ismeretes, a Micron vezérigazgatója, Steve Appleton a hét elején elmondta, hogy a vállalata továbbra is nyitott a Hynix felvásárlására.

"Nem tárgyalunk senkivel és jó helyzetben vagyunk ahhoz, hogy egyedül folytassuk" -- mondta Tabrizi. "A Hynix cash flow-ja pozitív, júniusban valamint júliusban 243 millió dollárnyi kölcsönt fizettünk vissza, és ebben az évben már nem esedékes további törlesztés. Ha a DRAM-piac az év második felében fellendül, és hisszük, hogy így lesz, abban az esetben elegendő profitot tudunk termelni a következő adósságrészlet kiegyenlítéséhez, amely 2003 elején esedékes."

Tabrizi szerint a Hynix készpénzállománya meghaladja a negyedmilliárd dollárt. "Még ha a DRAM-piac gyenge is marad, a Hynix jelentősen csökkentette költségeit. A versenytársainknak sokkal komolyabb pénzügyi gondokkal kell szembenéznie, mint a Hynixnak, ha a piac nem lendül fel" -- mondta a Tabrizi.

A Hynix marketingért felelős részlegének alelnöke szerint a július 24-én rendezendő rendkívül részvényesi gyűlésen megválasztandó új igazgatótanács várhatóan a cég önállósága mellett dönt majd. "Az teszik majd, amely a Hynix ügyfeleinek, alkalmazottainak és részvényeseinek a legjobb. A Hynix sorsa a saját kezében van."

Az új igazgatótanács lényegében a Hynix hitelezőiből áll majd, ugyanis június elején a Hynix hitelezői átvették a vállalat irányítását: a hitelező bankok mintegy 2,47 milliárd dollár adósságállományt cseréltek tőkerészre, ezzel a csődközeli helyzetbe jutott vállalat 80 százaléka került a kezükbe. Mivel a hitelezők annak idején a Hynix eladását szorgalmazták, szakértők szerint könnyen elképzelhető, hogy az új vezetés ismét tárgyalásokat kezdeményez a Micronnal.

Tabrizi szerint nem csoda, hogy Steve Appleton, a Micron vezérigazgatója nem tett le a Hynix felvásárlásáról. "A Micron jó cégeket akar felvásárolni, és mivel a Hynix átszervezése sikeres volt, kedvező akvizíciós célpontot jelent" -- mondta.

A Hynix jelenleg az átszervezésre koncentrál, nem pedig összeolvadásra vagy a vállalat eladására -- mondta Tabrizi. A vállalatnak még 5,3 milliárd dollár adóssága vam, azonban a cash flow elegendő lesz ennek rendezésére -- véli a marketingért felelős részleg alelnöke. Tabrizi szerint a Hynix függetlensége nem csak a hitelezőknek, hanem a vállalatnak, az ügyfeleknek és a részvényeseknek egyaránt érdeke.

A Hynix eközben továbbra is vevőt keres lapos kijelzőket gyártó részlegére. "Az eladásból befolyó összeg szintén az adósságállomány csökkentését szolgálja majd" -- mondta Tabrizi. Szakértők szerint a lapos kijelzőket gyártó részleg értéke mintegy 440 millió dollár.

A vállalat eközben folyamatosan fejleszti gyártástechnológiáját, hogy versenyben maradjon. Tabrizi szerint azonban ez nem igényel nagy értékű befektetéseket, ugyanis hat gyártósor már 0,15 mikronos csíkszélességű alkatrészeket állít elő, két üzemben pedig már folyik a 0,13 mikronos gyártástechnológia bevezetése. Tabrizi szerint a bővítések és beruházások a várt ütemben haladhatnak tovább.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.