Szerző: Vörös Péter

2002. július 6. 15:38

A HP 650 alkalmazottat bocsát el a skóciai Szilícium-völgyben

[Reuters] Az Edinburgh és Glasgow közötti területen az 1960-as években kezdték el kiépíteni a skóciai Szilícium-völgyet, építve az alacsony bérekre és a kormányzat különféle támogatásaira. Az eredmény meg is lett, számos high-tech cég költözött erre a területre az elmúlt három és fél évtizedben.

[Reuters] Az Edinburgh és Glasgow közötti területen az 1960-as években kezdték el kiépíteni a "skóciai Szilícium-völgyet", építve az alacsony bérekre és a kormányzat különféle támogatásaira. Az eredmény meg is lett, számos high-tech cég költözött erre a területre az elmúlt három és fél évtizedben.

A technológiai boom azonban 2000-ben véget ért és számos vállalat döntött úgy, hogy csökkenti befektetéseit az új technológiákba, így jelentős elbocsátások kezdődtek a régióban. A HP most jelentette be azt, hogy 650 főt bocsát el a Silicon Glenben.

A legsúlyosabb csapás tavaly érte a régiót, amikor a Motorola, az amerikai mobiltelefon-gyártó óriás bejelentette, hogy bezárja mobiltelefon-gyárát Edinburgh külvárosában. Ennek az lett az eredménye, hogy több mint 3 ezer alkalmazottat bocsátottak el.

Danny Carrigan, az Amicus szakszervezet egyik vezetője így nyilatkozott a HP elbocsátásokról: "Ez egy újabb szög a Silicon Glen koporsójához, és igen rossz hír a skót gazdaság részére. Meg kell állítanunk a termelésben dolgozók számának csökkenését."

Az egyesült HP-Compaq létszáma 150 ezer fő. Az egyesülést követő elbocsátásokra számítani lehetett, az új cég igyekszik csökkenteni a költségeket, mivel továbbra is tart a technológiai kiadások globális hanyatlása és a verseny éleződése a PC-piacon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról