Szerző: Bodnár Ádám

2002. július 19. 08:22

Csökkent a Gateway vesztesége, de a vállalat mégsem tudott megfelelni az elemzők elvárásainak

Bár a Gateway második negyedéves vesztesége csökkent és forgalma is nőtt, a vállalat mégsem tudott megfelelni az elemzők elvárásainak.

Bár a Gateway második negyedéves vesztesége csökkent és forgalma is nőtt, a vállalat mégsem tudott megfelelni az elemzők elvárásainak.

Június 30-án véget ért negyedévében a Gateway 1 milliárd dolláros forgalom mellett 61 millió dollár, azaz részvényenként 19 cent veszteséget ért el. Az elemzők 988 millió dolláros forgalomra és részvényenkénti 17 centes veszteségre számítottak.

A vállalat pénzügyi vezérigazgatója, Joseph Burke egy interjúban elmondta, hogy a veszteség egy 20 millió dolláros stratégiai befektetés leírása miatt részvényenként 2-3 centtel lett nagyobb a vártnál. Ezt leszámítva a Gateway eredményei javultak az első negyedévhez képest, amikor a cég 992 millió dolláros forgalom mellett részvényenként 20 cent veszteséget könyvelt el.

A második negyedév során a vállalat 651 ezer számítógépet adott el, amely több, mint az első negyedéves 645 ezres szint. A vállalat története során az első negyedévről a második negyedévre rendszerint csökkent az eladott gépek száma.

"Nagyon elégedettek vagyunk. Az eddigi történetünk során az első negyedévről a másodikra átlagosan 7 százalékkal csökkentek az eladások, most 1 százalékkal nőttek" -- mondta Burke. "Nőttek az eladások, miközben a piac csökkent, ami azt jelenti, hogy piaci részesedést nyertünk."

A Gateway nemrégiben indította útjára történetének egyik legnagyobb reklámkampányát, miközben erőteljesen csökkentette az árait, néhol még a Dellnél is kedvezőbb áron kínálta konfigurációit. Burke szerint az agresszív árstratégia a jövőben is folytatódik majd.

A harmadik negyedévre a Gateway a forgalom enyhe emelkedésére és a veszteség csökkenésére számít, de az elemzők szerint ez nem lesz egyszerű. "Bízunk az iskolakezdési szezonban" -- mondta Burke. A vállalat bejelentése szerint negyedévente legalább 1 millió számítógépet kell eladnia, hogy nyereséges lehessen.

Az egész évre vonatkozó kilátások továbbra is változatlanok: a Gateway 4,5-5 milliárd dolláros forgalom mellett 200-250 millió dolláros adózás és egyszeri költségek leszámítása előtti veszteségre számít.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról