Szerző: Vörös Péter

2002. július 30. 18:07

A MicronPC is asztali Pentium 4 processzorral felszerelt laptopot mutatott be

Amint arról beszámoltunk, az amerikai Gateway tegnap asztali Pentium 4 processzorral felszerelt notebook számítógépeket mutatott be. A MicronPC ezzel egy időben, szintén tegnap jelentette be Transport V1000 laptopját, amelyben 1,7 GHz-es asztali Celeron chip található.

Amint arról beszámoltunk, az amerikai Gateway tegnap asztali Pentium 4 processzorral felszerelt notebook számítógépeket mutatott be. A MicronPC ezzel egy időben, szintén tegnap jelentette be Transport V1000 laptopját, amelyben 1,7 GHz-es asztali Celeron chip található.

A MicronPC Transport V1000 alapára 1199 dollár, ebben a laptopban 1,7 GHz-es Celeron processzor, 14,1 hüvelyk átlójú kijelző, 128 MB RAM, 10 GByte-os winchester és CD-ROM található. Természetesen van lehetőség asztali Pentium 4 processzor beépítésére is felárért, a laptop ezenkívül fel van szerelve IEEE FireWire porttal és S-video csatlakozóval is, és összesen 4 USB aljzat található gépben. További extra az integrált vezeték nélküli hálózati hozzáférés.

Bár kezdetben ellentmondásos volt az asztali processzorok felhasználása a laptopokban, az eljárás egyre népszerűbbé vált a gyártók körében, mivel a költségeket jelentősen csökkenteni lehet ezáltal: a 2 GHz-es asztali Pentium 4 ára 193 dollár, míg a 2GHz-es mobil Pentium 4 ára 637 dollár. Az alacsonyabb alkatrészárak alacsonyabb végfelhasználói árakat eredményeznek, ami egyértelműen jó hír a fogyasztók számára.

Mivel az asztali gépekbe szánt processzorok nem rendelkeznek energiatakarékos funkciókkal, e notebookok akkumulátoros üzemideje lényegesen rövidebb, mint a mobil chippel szerelt laptopoké. Azonban a gyártók szerint a készülékeket 80 százalékban hálózatról használják, így az akkumulátoros üzemidőnek nincs akkora jelentősége. Az árnak annál inkább.

Összehasonlításként: a Gateway 400XL 2 GHz-es asztali Pentium 4 processzorral, 15"-os kijelzővel, 40 GB-os HDD-vel és CD-R/DVD meghajtóval 1699 dollárba kerül -- ugyanakkor az 1,7 GHz-es mobil Pentium 4 processzorral felszerelt Gateway 450XL ára 1958 dollár.

Paul Torres, a Gateway egyik termékmenedzsere elmondta, hogy az új 400-as termékcsalád jól kiegészíti a cég termékkínálatát. "Képesek voltunk belépő szintű árakat elérni Pentium 4 processzorral."

Szinte az összes nagyobb PC-gyártó megjelentette már asztali Pentium 4 processzorral felszerelt notebookját. A Hewlett-Packard Presario 1500-ben 2 GHz-es asztali Pentium 4 processzor, 14,1"-os kijelző, 128 MB RAM, 20 GB HDD található 1364 dolláros áron. A legmodernebb modemes ill. LAN-on keresztüli hálózati hozzáférést támogató készülék fejlett multimédiás képességekkel rendelkezik, és a Compaq díjnyertes Multiport vezeték nélküli internet-hozzáférési technológiájával is fel van szerelve.

A Dell új SmartStep 200N laptopjában szintén 2 GHz-es asztali Pentium 4 processzor, 15"-os kijelző, 256 MB RAM, 30 GB HDD és DVD meghajtó található -- az ár mindössze 1499 dollár. A 2,2 GHz-es Pentium 4-gyel szerelt SmartStep 250N SXGA+ felbontású 15" kijelzővel, 40 Gbyte-os merevlemezzel és DVD-ROM/CD-RW kombó meghajtóval 1899 dollárba kerül.

A SmartStep a Dell alsó árkategóriás notebook-családja és más Dell számítógépektől eltérően fix konfigurációban kapható, a vásárlók nem szabhatják őket egyedi igényeikhez. A SmartStep gépek tavaly kerültek piacra Kínában, majd később az Egyesült Államokban is bevezették őket.

A Toshiba is nemrég csatlakozott a többiekhez, a Satellite 1955-S801-ben 2,2 GHz-es Pentium 4 asztali processzor, 16"-os (!!) kijelző és levehető vezeték nélküli billentyűzet illetve egér található. A gép súlya 4,3 kg, egy akkumulátor-feltöltéssel mintegy 2 órán át képes üzemelni. A készülék alapkiépítésben 512 Mbyte memóriát, 40 GB-os merevlemezt, CD-RW/DVD-ROM kombó meghajtót és 32 Mbyte grafikus memóriával kiegészített GeForce4 Go videochipet tartalmaz.

"Egy új piaci szegmens kialakulásának lehetünk szemtanúi. Ez a szegmens egyértelműen károsan érinti az asztali piacot, ugyanakkor nincs jelentős hatással a hordozható számítógépek piacára. Az asztali PC-piac egy része egyszerűen hordozható asztali számítógépekké változik." -- mondta Dean McCarron, a Mercury Research egyik elemzője.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról