Szerző: Bodnár Ádám

2002. július 17. 09:50

Történetének legnagyobb nettó veszteségével zárta második negyedévét a Motorola

Edward Breen
Edward Breen
A Motorola történetének legnagyobb nettó veszteségével zárta második negyedévét, azonban az egyszeri költségek figyelembe vétele nélkül a vállalat nyereséget tudott elérni és felülmúlta az elemzők elvásársait.

Egy már korábban bejelentett, átszervezésekkel kapcsolatos 3,4 milliárd dolláros adózás előtti egyszeri költség miatt a vállalat nettó vesztesége 2,3 milliárd dollár, azaz részvényenként 1,02 dollár volt, szemben az előző év második negyedévében elkönyvelt 759 millió dolláros, azaz részvényenkénti 11 centes nettó veszteséggel.

Az egyszeri költségek elbocsátásokkal és leírásokkal kapcsolatosak. A Motorola vezetői azonban hangsúlyozták, hogy ezzel a cég átszervezése gyakorlatilag lezártnak tekinthető.

Az egyszeri költségek figyelmen kívül hagyásával számított nyereség 48 millió dollár, azaz részvényenként 2 cent volt, amely felülmúlta az elemzők várakozásait. A First Call/Thomson Financial által megkérdezett szakértők átlagosan részvényenkénti 4 centes veszteségre számítottak. A tavalyi második negyedévben a Motorola 238 millió dolláros, azaz részvényenkénti 11 centes veszteséget ért el.

Az elemzőket és befektetőket azonban sokkal inkább meglepte, hogy a vállalat a tervezettnél egy negyedévvel előbb tudott nyereséget elérni. Az Instinet elektronikus kereskedési rendszerben a Motorola részvényárfolyama tegnap este 14,53 dollárról 14,62 dollárra emelkedett.

A vállalat forgalma a tavalyi második negyedévben elért 7,5 milliárd dollárhoz képest 11 százalékot csökkent és 6,7 milliárd dollárt tett ki, de még így is jelentősen felülmúlta a Motorola vezetőinek 6,4 milliárd dolláros előrejelzését.

"Nem csak azt jelentettük be, hogy befejeztük az átszervezést, hanem a tervezettnél egy negyedévvel hamarabb lettünk nyereségesek" -- mondta a cég elnöke és működésért felelős igazgatója, Edward Breen.

A Motorola részvényárfolyama az idén 3,2 százalékkal csökkent, miközben a Standard & Poor's Communications Equipment Index 43 százalékot esett. A vállalat papírjai 2000 márciusában voltak a cúcson, akkori 61,54 dolláros értéküknél ma 76 százalékkal érnek kevesebbet.

A Motorola mobiltelefon-gyártó részlege 2,6 milliárd dolláros forgalmat ért el, ami 5 százalékkal magasabb, mint a tavalyi második negyedévben, miközben a megrendelések 11 százalékal csökkentek. A vállalat vezetői szerint a mobiltelefon-részleg negyedévről negyedévre növeli majd eladásait. A részlet nettó nyeresége 3 millió dollár volt, szemben a tavalyi második negyevben elért 593 milliós veszteséggel. A Motorola szerint a vállalat mobiltelefon-piaci részesedése 18 százalék, szemben az első negyedéves 17 százalékkal.

A félvezetőgyártó üzletág forgalma 3 százalékkal 1,2 milliárd dollárra csökkent, miközben a megrendelések 25 százalékkal nőttek. A cég vezetői szerint a félvezetőipar negyedévről negyedévre mászik ki abból a súlyos válságból, amelybe 2001-ben került. A chipgyártó részleg nettó vesztesége 1,3 milliárd dollár volt, szemben a megelőző év azonos időszakában elért 444 milliós veszteséggel.

A Motorola vezetői elmondták, hogy a vállalat 6,5 milliárd dollár készpénzzel és rövid lejáratú követeléssel rendelkezik, amely 500 millió dollárral több, mint az előző negyedévben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról