Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. július 17. 17:25

Kedvezményes hozzáférés, elérés és esélyegyenlőség Budapesten

A Fővárosi Önkormányzat Budapesti Információs Gazdálkodási Programjának (BIG) Kedvezményes hozzáférés, elérés és esélyegyenlőség című projektjét támogatni fogja az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) is -- áll abban a szándéknyilatkozatban, melyet ma írt alá Kovács Kálmán miniszter és Demszky Gábor főpolgármester.

[HWSW] A Fővárosi Önkormányzat Budapesti Információs Gazdálkodási Programjának (BIG) "Kedvezményes hozzáférés, elérés és esélyegyenlőség" című projektjét támogatni fogja az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) is -- áll abban a szándéknyilatkozatban, melyet ma írt alá Kovács Kálmán miniszter és Demszky Gábor főpolgármester.

A projekt keretében a minisztérium és a főváros együttműködést indít az állami és önkormányzati közszolgáltatások (intelligens közlekedés, forgalom-előrejelzés, korszerű jegyrendszer, a fővárosi egészségügyi szolgáltatások egységes információs rendszere, fővárosi oktatási intézmények informatikai fejlesztése), valamint a társadalmi esélyegyenlőség biztosítása területén.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium egyik fő célkitűzése, hogy a társadalom hátrányt szenvedő tagjai számára segítsen olyan feltételeket teremteni, amelyekkel az egészségesekkel azonos szinten képesek lesznek sorsuk kézbentartására. Az információs társadalom kínálta eszközökkel a fogyatékkal élő emberek munkaerőpiaci esélyei jelentősen javíthatók; társadalomba való integrálódásuk egy jobb gazdasági élet elérésének esélyein kívül egy teljesebb élet lehetőségét is megteremti számukra a kommunikációs és információs lehetőségek révén.

A minisztérium a fenti célkitűzések megvalósításához vezető első lépésnek az ország egész területén egységes kedvezményekkel elérhető internet biztosítását tekinti és a jövőben további eszközelérési, internet-hozzáférési és tartalomfejlesztési programok kezdeményezőjeként kíván fellépni.

Május 18-19-én biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum újdonságaira fókuszáló meetupokat rendezünk, 2 nap alatt összesen 10 klassz előadással.

a címlapról