Szerző: Bodnár Ádám

2002. július 9. 17:35

Új Toshiba Satellite notebook 16 hüvelykes kijelzővel és levehető billentyűzettel

[CNET] A Toshiba bemutatta Satellite 1955-S801 hordozható PC-jét. A vállalat a számítógépet elsősorban egy csúcskategóriás teljesítményt nyújtó, ugyanakkor mégis hordozható asztali gépként pozícionálja.

[CNET] A Toshiba bemutatta Satellite 1955-S801 hordozható PC-jét. A vállalat a számítógépet elsősorban egy csúcskategóriás teljesítményt nyújtó, ugyanakkor mégis hordozható asztali gépként pozícionálja.

A Satellite 1955-S801 16 hüvelyt átlójú, 1280x1040 pixeles felbontású kijelzőt, 2,2 GHz-es asztali Pentium 4 processzort és levehető vezeték nélküli billentyűzetet, illetve egeret tartalmaz. A gép tömege 4,3 kilogramm, egy akkumulátor-feltöltéssel mintegy 2 órán át képes üzemelni. A készülék alapkiépítésben 512 Mbyte memóriát, 40 Gbyte-os merevlemezt, CD-RW/DVD-ROM kombó meghajtót és 32 Mbyte grafikus memóriával kiegészített GeForce4 Go videochipet tartalmaz.

A Toshiba számításai szerint az új Satellite vásárlói idejük 80 százalékában asztali gépként használják majd a konfigurációt, viszont bármikor könnyedén összecsomagolhatják és magukkal vihetik, ha a szükség úgy hozza. "Az 1955-öt úgy terveztük, hogy a felhasználóknak a csúcsteljesítményen kívül a hordozhatóság lehetőségét is biztosítsa" -- mondta Carl Pinto, a Toshiba termékmarketing-igazgatója.

Az utóbbi időben nem csak a kisebb gyártók, hanem a legnagyobb nevek is megkezdték asztali processzorra épülő hordozható gépeik értékesítését. A Toshiba mellett a HP és a Compaq kínálatában is megtalálhatók ilyen konfigurációk és a hírek szerint hamarosan a Gateway és esetleg a Dell is előrukkol saját modelljeivel.

Szakértők szerint ezek a gépek elsősorban a második vagy sokadik számítógépüket vásárló felhasználók érdeklődésére számíthatnak, akik nem szeretnének lemondani az asztali gépek által kínált teljesítményről, de nem is akarnak valóságos vagyont adni egy notebookért. A "hordozható PC-k" ára kiépítéstől függően 1500-2000 dollár között alakul, egy nagy teljesítményű (1,8-2 GHz) mobil Pentium 4 chippel szerelt notebookért ennél lényegesen többet kell fizetni.

A viszonylag alacsony ár azonban számos kényelmetlenséget von maga után: az asztali processzorra épülő gépek akár 1,5 kilogrammal is nehezebbek lehetnek egy mobil Pentium 4-re épülő notebooknál, és az akkumulátoros üzemidejük és lényegesen rövidebb, 3-3,5 óra helyett mindössze 2-2,5 óra.

Carl Pinto elismeri, hogy a Satellite 1955 csupán egy szűk réteg érdeklődésére számíthat, azonban meglátása szerint az új trend a távoli jövőben a Toshiba malmára hajthatja a vizet. Az erős japán eladásoknak köszönhetően az első negyedévben a Toshiba volt a legnagyobb notebook-gyártó, és mivel egyre több végfelhasználó és kisvállalkozás cseréli le asztali gépeit "hordozható PC-re", a vállalat a piaci részesedés további növekedésére számít.

"Egyre több és több embert akarunk mobilizálni azzal, hogy megszüntetjük a hagyományos notebookok vásárlásával járó kompromisszumokat" -- mondta Pinto.

A Toshiba Satellite 1955-S801 alapkiépítésben, Windows XP Home Edition operációs rendszerrel 2499 dollárba kerül, a Windows XP Professionallal ellátott S802 modellért 2579 dollárt kérnek.

a címlapról