Szerző: Vörös Péter

2002. július 2. 19:07

A világ 10 legértékesebb cége között a Microsoft az egyedüli technológiai cég

[Bloomberg] A Microsoft júniusban megelőzte a General Electricet és újra a világ legnagyobb vállalatává lépett elő piaci érték alapján. A redmondi óriás egyúttal az egyedüli technológiai vállalat a világ 10 legértékesebb cége között, közölte a Bloomberg.

[Bloomberg] A Microsoft júniusban megelőzte a General Electricet és újra a világ legnagyobb vállalatává lépett elő piaci érték alapján. A redmondi óriás egyúttal az egyedüli technológiai vállalat a világ 10 legértékesebb cége között, közölte a Bloomberg.

Az Intel és az IBM az első félévben esett ki a Top 10-ből, helyüket a brit BP Plc és a Coca-Cola Co. foglalta el. A Top 10 immár a vállalatok szélesebb körét öleli fel, mint a 90-es évek vége felé. "Sokoldalúbb a mezőny, ami annak az eredménye, hogy a piac nem olyan koncentrált, mint korábban volt" -- mondta William Batcheller, a National City Bank egyik menedzsere. "Ez a keresztmetszet sokkal jobban tükrözi a gazdaságot, mint annak egyetlen szelete".

A világ legnagyobb vállalatai piaci érték alapján:

Név Piaci érték (mrd $) Idei teljesítmény Piaci érték változása (mrd $)
Microsoft Corp.
285
-21,0%
-72
General Electric Co.
283
-29,0%
-115
Exxon Mobil Corp.
276
3,4%
+8
Wal-Mart Stores Inc.
242
-5,5%
-15
Pfizer Inc.
212
-15,0%
-38
Citigroup Inc.
198
-24,0%
-58
BP Plc
191
9,3%
+18
AIG
175
-16,0%
-33
Johnson & Johnson
152
-15,0%
-28
Coca-Cola Co.
140
20,0%
+23

A Top 10-ben két energiaipari cég van, a harmadik helyezett Exxon Mobil Corp. és a hetedik helyen álló BP. A hatodik helyen lévő, bank- és részvénykereskedelemmel foglalkozó Citigroup Inc. és a nyolcadik helyezett American International Group Inc. biztosítótársaság a pénzügyi szektort képviselik.

Két gyógyszergyártó óriás található a Top 10-ben: a Pfizer Inc. áll az ötödik helyen, a Johnson & Johnson a kilencediken. A kiskereskedelmi óriás Wal-Mart Stores Inc. végzett a negyedik helyen, míg a Coca-Coláé a 10. hely.

A Top 10 az első félévben együttesen 310 milliárd dollárt vesztett piaci értékéből. Az első félévben csak a Coca-Cola, az Exxon Mobil és a BP (Európa egyetlen cége a Top 10-ben) piaci értéke nőtt.

A dot-com boom csúcsán, 1999-ben a Top 10-ből még hét cég tartozott a technológiai vagy telekommunikációs szektorhoz, azóta a Cisco Systems, a Nokia, a Lucent Technologies, az Intel, a Nippon Telegraph & Telephone (NTT) és a Deutsche Telekom már lekerült az illusztris listáról.

David Rolfe, a Wedgewood Partners befektetési igazgatója szerint a technológiai cégek dominanciája 1999 végén jól mutatta a piacok ciklikus jellegét: "a telekommunikációs fellendülés és visszaesés valóban globális jellegű volt".

A Nasdaq index jelenleg öt éve nem látott mélyponton van: 1999 óta 66%-kal esett vissza, míg a Standard & Poor's 500 index 34%-kal esett vissza.

Míg a Microsoft piaci értéke felére, 285 milliárd dollárra esett vissza 1999 végéhez képest, a Cisco piaci értéke 353 milliárd dollárról 95,8 milliárd dollárra csökkent. Mi több, a Birinyi Associates és a Bloomberg adatai szerint a Lucent piaci értéke 229 milliárd dollárról 5,6 milliárd dollárra (!!) csökkent.

A listáról kiesett hat technológiai részvény összesen 1.100 milliárd dollárt vesztett piaci értékéből. Az Intel és az IBM az idén egyaránt több mint 90-90 milliárd dollárt vesztett piaci értékéből.

A Birinyi Associates szerint az utóbbi öt évben mindössze a Microsoft, a General Electric és az Exxon Mobil szerepelt a Top 10-ben. "A stabilabb vállalatok (például az olajvállalatok és a gyógyszergyártók) tartották magukat, míg körülöttük szinte mindenki kihullott" -- mondta Scott Vergin, a Lutherans/Lutheran Brotherhood egyik elemzője.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról