Szerző: Barna József

2002. július 10. 19:54

A Computer Associates lopással vádolja egyik riválisát

[Dow Jones] A Computer Associates pert indított a rivális Quest Software ellen, azzal vádolva a céget, hogy megsértette a Computer Associates egyes szabadalmait, és a cég üzleti titkait eltulajdonította.

[Dow Jones] A Computer Associates pert indított a rivális Quest Software ellen, azzal vádolva a céget, hogy megsértette a Computer Associates egyes szabadalmait, és a cég üzleti titkait eltulajdonította.

A Computer Associates július 2-án nyújtotta be keresetét a chicagói kerületi bírósághoz. Ebben azt kéri, hogy a bíróság tiltsa meg a véleményük szerint ellopott forráskódra épülő termékek forgalmazását, valamint az e termékek értékesítéséből származó hasznot magának vindikálja a cég.

A Quest szóvivője az üggyel kapcsolatban csupán annyit mondott el, hogy cége hétfőn kapta kézhez a beadványt, és a cég jogászai jelenleg is tanulmányozzák a dokumentumot.

A beadványban a Computer Associates szabadalombitorlással és üzleti titok hűtlen kezelésével vádolja a Questet. A vád szerint négy Quest-alkalmazott eltulajdonította annak az adatbázis-menedzsment szoftvernek a forráskódját, melyen még a korábbi Platinum Technology Internationalnál dolgoztak. A Computer Associates még 1999-ben vásárolta fel a Platinumot, ám a beadványban megnevezett négy alkalmazott ekkor a Questhez csatlakozott.

A négy Quest-alkalmazott a Platinumnál egy olyan adatbázis-menedzsment alkalmazáson dolgozott, mely az IBM DB2 adatbázis-kezelőjével működött volna együtt. Amikor elhagyták a Platinumot, a már elkészült forráskódot magukkal vitték és megosztották a Quest munkatársaival. Ezt követően a Quest 2000 áprilisában piacra dobta Quest Central for DB2 elnevezésű termékét. A beadvány szerint azonban néhány hónap alatt a Quest nem lett volna képes kifejleszteni egy ilyen versenyképes terméket a Platinum-forráskód felhasználása nélkül.

A Quest részvényeinek árfolyama a hír napvilágra kerülését követően tegnap 24%-kal 9,38 dollárra esett vissza. A Computer Associates papírjainak értéke 4,1%-kal 14,67 dollárra csökkent.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról