Szerző: Barna József

2002. július 11. 16:29

A Pentium atyja félvezetőipari nagyhatalommá tenné Indiát

Vinod Dham
Vinod Dham
Az Intel Pentium és az AMD K6 processzorok fejlesztésében kulcsszerepet játszó, indiai származású Vinod Dham egy szintén Észak-Amerikában élő honfitársával együtt egy vállalatot hívott életre, melynek célja az indiai félvezetőipar fellendítése. A NewPath Ventures LLC befektetőként támogatna indiai chiptervező vállalatokat és egyengetné azok útját.

Dham elmondása szerint cége kezdetben 50 millió dollárt fektetne három-öt olyan vállalatba, melyeket az Egyesült Államokban hoznának létre, de alkalmazottainak 90%-a Indiában dolgozna. Dham úgy véli, hogy a félvezetőipart sújtó válságból való kilábalás egyik módja lehet a képzett, de nemzetközi szinten rendkívül olcsó indiai munkaerő bevonása a chipek tervezésébe és esetleg gyártásába.

Amint az ismert, jelenleg is számos cég rendelkezik szoftverfejlesztő központokkal Indiában, éppen a munkaerő olcsósága miatt, de például a Texas Instruments chipjeinek egyes tervezési munkálatai is Indiában zajlanak. Dham azonban olyan félvezetőipari cégekben gondolkodik, amelyek a teljes tervezési és validációs folyamatot Indiában végeznék, és a gyártást kínai vagy tajvani szerződéses gyártókra bíznák.

Amint az ismert, az Intelnél Dham volt felelős a Pentium processzor fejlesztési munkálataiért, ezért a "Pentium atyjának" is nevezik. Miután 1995-ben elhagyta a céget, a NexGenhez csatlakozott. Alig hat hónappal ezután azonban az újonc céget felvásárolta az AMD, mely később a NexGennél fejlesztett architektúrát használta fel K6 processzorában. A K6 megjelenése után az AMD-től is távozott, és azóta számos új cég életre hívásában vett részt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról